Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Vesihuollon kehittämissuunnitelma

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Vesihuollon kehittämissuunnitelma"— Esityksen transkriptio:

1 Vesihuollon kehittämissuunnitelma
Pudasjärven kaupunki Vesihuollon kehittämissuunnitelma

2 Vesihuollon termejä Vesihuolto; vesihuollolla tarkoitetaan veden johtamista, käsittelyä ja toimittamista talous-vetenä käytettäväksi sekä jäteveden poisjohtamista ja käsittelyä (Vesihuoltolaki 3 §). Vesihuoltolaitos; laitos, joka huolehtii yhdyskunnan vesihuollosta kunnan hyväksymällä toiminta-alueella (Vesihuoltolaki 3 §). Toiminta-alue; on vesihuoltolain mukaisen vesihuoltolaitoksen toiminta-alue. Vesihuolto-laitos huolehtii toiminta-alueellaan vesihuollosta yhdyskuntakehityksen tarpeita vastaavasti. Kunta hyväksyy vesihuoltolaitoksen toiminta-alueen. Vaikutusalue; on vesihuoltolain mukaisen vesihuoltolaitoksen tai muun vesihuoltopalveluja tarjoavan laitoksen epävirallinen vaikutusalue. Vaikutusalueiden rajat on määritetty siten, että ne kattavat pääasiassa olemassa olevat vesihuoltoverkostot. Vaikutusalueet on määritetty Koillismaan vesihuollon yleissuunnitelman yhteydessä (AIRIX Ympäristö Oy). Suunnittelualue; alue, jota vesihuollon kehittämissuunnitelma koskee (Pudasjärven kau-pungin alue). VHL; Vesihuoltolaki (119/2001)

3 Vesihuoltolaki ja sen tavoitteita
Vesihuoltolain (119/2001) tavoitteena on turvata sellainen vesihuolto, että kohtuullisin kustannuksin on saatavissa riittävästi terveydellisesti ja muutoinkin moitteetonta talous-vettä sekä terveyden- ja ympäristönsuojelun kannalta asianmukainen viemäröinti (VHL 1 §). Laki vesihuoltolain muuttamisesta (681/2014) on tullut voimaan ja se on sisällytetty vesihuoltolakiin (119/2001). Lain tavoitteiden toteuttamiseksi kunnan tulee yhteistyössä alueensa vesihuoltolaitosten, laitoksille vettä toimittavien ja niiden jätevesiä käsittelevien sekä muiden kuntien kanssa kehittää vesihuoltoa alueellaan yhdyskuntakehitystä vastaavasti sekä osallistua vesihuollon alueelliseen yleissuunnitteluun (VHL 5 §). Vesihuollon kehittämissuunnitelma on kunnan vesihuollon tavoitteita määrittelevä asiakirja, jolla ei ole oikeusvaikutusta. Vesihuollon kehittämissuunnitelma on tarkoitettu kunnan vesihuollon suunnittelun välineeksi ja vesihuollon tavoitteita määritteleväksi asiakirjaksi.

4 Pudasjärven kehittämissuunnitelma
Pudasjärven kaupungille on laadittu vesihuollon kehittämissuunnitelma vuonna Nyt laadittu suunnitelma on päivitetty versio edellisestä. Suunnitelman ennusteet ovat Pudasjärven kaupungin vuoden 2040 arvioidun väestökehityksen mukaiset. Kehittämistoimenpiteet on laadittu vuoteen 2020 asti. Vesihuollon kehittämissuunnitelmaa tulisi päivittää neljän vuoden välein tai tarvittaessa. Pudasjärven kaupunkia ja Taivalkosken kuntaa koskeva Koillismaan vesihuollon yleissuunnitelma ja osuuskuntien yhteistyöselvitys (AIRIX Ympäristö Oy) laadittiin vuosien 2010–2013 aikana. Työhön kuului kattava perusselvitys Pudasjärven kaupungin ja Taivalkosken kunnan vesihuollon nykytilasta. Työn lopputuotteeksi saatiin koottua laaja aineisto erilaisia teknisiä vaihtoehtoja vesihuollon tulevaa kehittämistä varten. Useat tässä Pudasjärven kaupungin vesihuollon kehittämissuunnitelmassa esitetyistä toimenpide-ehdotuksista pohjautuvatkin laadittuun Koillismaan vesihuollon yleissuunnitelmaan ja osuuskuntien yhteistyöselvitykseen.

5 Kehittäminen Vesihuoltolain kohdassa Vesihuollon yleinen kehittäminen säädetään, että kunnan tulee kehittää vesihuoltoa alueellaan yhdyskuntakehitystä vastaavasti. Vesihuollon kehittäminen tulee toteuttaa yhteistyössä vesihuoltolaitosten, laitoksille vettä toimittavien ja niiden jätevesiä käsittelevien sekä muiden kuntien kanssa. Lisäksi säädetään, että jos suurehkon asukasjoukon tarve taikka terveydelliset tai ympäristönsuojelulliset syyt sitä vaativat, kunnan tulee huolehtia siitä, että ryhdytään toimenpiteisiin tarvetta vastaavan vesihuoltolaitoksen perustamiseksi, vesihuoltolaitoksen toiminta-alueen laajentamiseksi tai muun tarpeellisen vesihuollon palvelun saatavuuden turvaamiseksi. Myös toiminta-alueen pienentäminen voi tulla kyseseen.

6 Maksut Vesihuoltolain mukaan vesihuollon maksujen tulee kattaa pitkällä aikavälillä vesihuollon kustannukset. Vesihuoltolaki mahdollistaa liittymis- ja perusmaksujen osalta erisuuruiset maksut eri alueille ja tällöin vesilaitoksella on mahdollisuus kohdentaa maksuja aiheuttamisperiaatteen mukaisesti. Tällöin vesihuoltoverkostojen osalta periaatteina voidaan pitää, että Uudisalueiden investoinnit rahoitetaan kustannusvastaavasti liittymis- ja perusmaksuilla Toiminta-alueiden ulkopuolella investoinnit rahoittavat kiinteistönomistajat Verkostoinvestointien lisäksi investointitarpeita on myös talousveden tuotannon ja jäteveden käsittelyn osalta. Myös näiden investointien rahoitus tulee turvata

7 Yhteenveto Vesihuollon kehittämissuunnitelma on strateginen asiakirja, jolla määritetään vesihuollon tavoitteita. Kehittämissuunnitelma ei ole oikeudellisesti sitova, vaan se toimii viranhaltijoiden ja päättäjien työkaluna kaupungin toimintoja kehitettäessä ja talousarviovalmistelussa. Erityisesti on syytä korostaa maankäytön suunnittelun, terveydensuojelun ja ympäristönsuojelun yhteyttä vesihuollon kehittämiseen. Vesihuoltolaitoksilla on vastuu omasta toiminnasta. Taksojen riittävyys, varautuminen sekä valmius häiriötilanteisiin ja isännöinti ovat kehitettäviä toimenpiteitä. Pudasjärven kaupunki pyrkii tiedottamalla tukemaan vesilaitosten toimintaa.


Lataa ppt "Vesihuollon kehittämissuunnitelma"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google