- Opettajan materiaali

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
2. Työssäoppimisen ja näyttöjen järjestäminen sekä toteuttaminen
Advertisements

Oppilaitoksen mahdollisuudet nuorten työllistämisen tukemiseen
Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus
Uraohjaus Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskuksessa
Opiskelijan arvioinnin kokonaisuus työssäoppimisjaksolla
Työpaikalla tapahtuvan oppimisen info
Työssäoppimisen ohjausjärjestelmä Pemolla
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut auto ja logistiikka
Lähihoitajaksi kouluttautuminen
Työpaikkaohjaajakoulutus
2+1-mentorointi Liisa Uusitalo
12DAT2O Yleisiä asioita lukuvuoden aluksi. 1.päivän ohjelma • Lukujärjestykset • Uudet käyttäjätunnukset ja salasanat • Wilma • Omien tietojen päivittäminen.
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
IV. Opiskelijan arviointi työpaikalla
5.1 Näyttöjen tuloon voi varautua Tarkastelemalla  vastaako opetussuunnitelma työelämän tarpeita opetussisällön, -menetelmien tarpeita opetussisällön,
Opiskelijan arviointi työpaikalla
TUTKINTOTILAISUUDEN ARVIOINTI
OHJAAMINEN.
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
TYÖPAIKKAOHJAAJIEN KOULUTUSOHJELMAN PERUSTEET 2 OV Aineisto koottu Heli Korkiakosken ( ) materiaalista.
Työssäoppimisen (TOP) prosessi
Aloitus info • Ryhmänvastaavat pitävät ryhmälleen aloitusinfon laajennetusta työssäoppimisesta • Opiskelijat saavat oppimis- ja työkokemuskansion.
4. Opiskelijan oppimisen arviointi työpaikoilla
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä –hanke
Ammattiosaamisen näytöt ja niihin liittyvät säädökset
Valmistuvien ryhmien ryhmänohjaajakoulutus. Arviointilomake: Omnia – valmistuvat 2009.
OPISKELIJAN ARVIOINTI työssäoppiminen näyttö
MIKÄ ON TOPKAUHA? TOPKAUHA. MIKÄ ON TOPKAUHA? TOPKAUHA on suomalaisten asiantuntijoiden kehittämä työssäoppimisjärjestelmä kaupan ja hallinnon alalle:
Ajatuksia työpaikkaohjaajalle Hotelli-, ravintola- ja catering-alan opiskelijan ohjaamisesta ja motivoinnista työpaikalla.
Miten menetellä ongelmatilanteissa
Työssäoppimisen ohjaus
ERITYISOPISKELIJAN ARVIOINTI Erityisopettaja Marjatta Kannisto
Kauneuden käytänteet HL-N. n Sama ryhmänohjaaja ensimmäisestä vuodesta kolmanteen vuoteen n Moduloitu opetus, jolloin yksi opettaja opettaa.
Näytöt Kiipulan ammattiopiston puutarhatalouden yksikössä
TUTKE II toimeenpano OSAOssa
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
Ohjaa ja kannusta OK–koulutus 2 op Arvioi ja innosta AI–koulutus 2 op
Ammattiosaamisen näyttö -prosessi
OPISKELIJAN ITSEARVIOINNIN OHJAUS. ITSEARVIOINTI PERUSTUU SÄÄDÖKSIIN  opiskelijan itsearviointia säätelee laki ammatillisesta koulutuksesta (2005) 
Työssäoppiminen eli TOP
Arvioijien valinta ja tutkintosuoritusten arviointi
Kokkolan ammattiopisto
Ammattilaiseksi oppisopimuksella
Työpaikkakouluttajan ABC
Työpaikkakouluttajan ABC
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
1 Ammattiosaamisen näytöt Päivitetty Mitä ammattiosaamisen näytöt ovat? Ammattiosaamisen näytöissä – opiskelija osoittaa käytännön työtehtäviä tekemällä,
TopTen -hanke Erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat ja työvalmentajamalli Tuija Partanen.
Tietoa ammattiosaamisen näytöistä AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT Riitta Karvonen.
KEUDA 1 Keudan aikuisopisto Hyvinvointialat Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja Työpaikalla tapahtuvan oppimisen info.
Työpaikalla tapahtuva oppiminen VAMMAISTYÖN OSAAMISALA.
Arviointi osana oppimisprosessia
Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi
Tavoitteet Toimintasuunnitelma
Kehitä taitojasi sihteerinä ja hae sihteerin ammattitutkintoon valmistavaan koulutukseen! TALOUSHALLINNON AMMATTITUTKINTO kirjanpitäjä, palkanlaskija.
Arviointi Arviointiasteikko ja -merkinnät Tutkinnon osan arviointi
Valmistuvien ryhmien ryhmänohjaajakoulutus
Arviointi.
HUIPPU Elokuu 2017.
Erityisopiskelijan työssäoppimisen ohjauksen malli SATAEDUSSA
Osaamisen näytön prosessi
KASVATUSKESKUSTELU = KAKE
Opettajien valmentaminen työpaikkaohjaajien kouluttajiksi
Mitkä määräykset ja ohjeet ohjaavat ammatillisen koulutuksen/korkeakoulutuksen opiskelija-arvioinnin toteutusta? Anna, Marko, Sonja, Suvi
Osaamisen näytön prosessi
Kotiväenfoorumi Hellevi Lassila Koulutusjohtaja, vararehtori
Työpaikalla oppiminen - Tietoa ja terminologiaa (TET, TOP, työssäoppiminen, työharjoittelu, oppisopimus)
AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT KÄYTÄNNÖSSÄ
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja
Esityksen transkriptio:

- Opettajan materiaali Työssäoppimisen info - Opettajan materiaali

Työssäoppiminen Työssäoppiminen on koulutuksen järjestämismuoto, jossa osa tutkinnon tavoitteista opitaan työpaikalla.    Työssäoppiminen on aidossa työympäristössä tapahtuvaa tavoitteellista, ohjattua ja arvioitua opiskelua. Työssäoppimista on oltava vähintään 20 opintoviikkoa koko tutkinnon aikana – enimmäismäärää ei ole. Omnia nimeää työssäoppimista ohjaavan opettajan, joka vastaa opiskelijan ohjauksesta ja arvioinnista. Jokaisessa työssäoppimispaikassa opiskelijalla on nimetty työpaikkaohjaaja, joka ohjaa oppimista. Opiskelijalla on oikeus olla opiskelijan roolissa ja oikeus saada ohjausta ja riittävästi aikaa oppia.

Työssäoppiminen Asiakaspalvelutyö edellyttää asiakkaan huomiointia, asiallista ja kohteliasta kielenkäyttöä sekä hyvää käytöstä. Sama koskee toimintaasi työyhteisön jäsenenä. Opiskelijalla ja harjoittelijalla on työssäoppimisjaksojen osalta sama salassapitovelvollisuus kuin vastaavissa työtehtävissä toimivilla työntekijöillä ja viranhaltijoilla (Laki ammatillisesta koulutuksesta 630/1998 §33). Jos työssäoppimispaikka tarjoaa maksullisen aterian, opiskelija voi hakea koulusta ateriakorvausta. Korvausta haetaan jälkikäteen toteutuneitten päivien mukaan joko kuukausittain tai koko työssäoppimisjaksolta kerrallaan. Työssäoppimista ohjaava opettaja hyväksyy ja allekirjoittaa ateriakorvauslomakkeen ennen maksamista. Korvauksen suuruus on 3.80 €/päivä (2012). Opettaja: Korosta opiskelijoille salassapitovelvollisuutta. Sosiaali- ja terveysalan työssäoppimispaikoissa noudatetaan myös vaitiolovelvollisuutta! Ks. http://www.valvira.fi/ohjaus_ja_valvonta/terveydenhuolto/salassapito/salassapito-_ja_vaitiolovelvollisuus Muista aina päivittää ateriakorvauksen määrä! Esittele opiskelijoille ateriakorvauslomake ja näytä mistä se löytyy (esim. opiskelijan sivut: http://www.omnia.fi/Resource.phx/osio/osio-ammattiopisto/opiskelu/oppaat-lomakkeet.htx). Kerro myös miten ateriakorvausta haetaan. Opiskelija tarvitsee aina myös tilinumeron.

Vakuutukset Omnia on vakuuttanut työssäoppijan tapaturman varalta silloin, kun työssäoppiminen ei tapahdu työsuhteisena. Mikäli työssäoppiminen tapahtuu työsuhteisena, opiskelija on työpaikan tapaturmavakuutuksen piirissä. Jos työpaikalla ei ole opiskelijaa kattavaa vastuuvakuutusta, tällöin Omnian vastuuvakuutus korvaa opiskelijan työnantajalle taikka jollekin kolmannelle osapuolelle tahattomasti aiheuttaman äkillisen ennalta arvaamattoman henkilö- tai esinevahingon EU-alueella. Opiskelija voi olla myös henkilökohtaisesti korvausvelvollinen, jos hän on laiminlyönnillään aiheuttanut vahinkoa työpaikalle, sen työntekijälle tai ulkopuoliselle henkilölle.

Työssäoppimisen ja ammattiosaamisen näytön suunnittelu Opiskelija valmistelee työssäoppimisen ja ammattiosaamisen näytön suunnitelmat TOP-verkkopalvelussa yhteistyössä työssäoppimista ohjaavan opettajan kanssa. Työssäoppimisen suunnitelmaan kirjataan tutkinnon perusteiden mukaiset työssäoppimisjakson tavoitteet ja työtehtävät. Opiskelija, opettaja ja työpaikkaohjaaja käyvät työssäoppimisen suunnitelman läpi ensimmäisellä työpaikkakäynnillä, jolloin sovitaan tarkemmin työssäoppimisjaksoon liittyvistä asioista. Ammattiosaamisen näytön suunnitelmaan kirjataan näytön sisältö ja tehtävät riittävän ajoissa ennen näyttöä. Opettaja tarkastaa näyttösuunnitelman ja hyväksyy sen. Varmista, että opiskelijat osaavat käyttää Top-verkkopalvelua. Esittele Top-verkkopalvelu heille ja ohjaa suunnitelman laadinnassa. Suunnitelman tekeminen edellyttää, että opiskelijan tuleva työssäoppimispaikka on lisätty Top-verkkopalveluun ja, että työpaikalla on Omnian kanssa voimassaoleva yhteistyösopimus. Jos et löydä yhteistyösopimusta, valmistele se Top-verkkopalvelussa (top.omnia.fi). Hyödynnä opiskelijoiden kanssa Top-verkkopalvelussa olevaa oppimis-/työpäiväkirjaa. Jos päiväkirjan käyttö on ryhmässäsi pakollista, lisää tieto omiin dioihisi.

Työssäoppimisen arviointi Työssäoppimisjakson päättyessä opiskelija, työpaikkaohjaaja ja työssäoppimista ohjaava opettaja käyvät yhteisen arviointikeskustelun. Työssäoppimisen aikana opiskelija on oppinut tutkinnon ammattitaitovaatimusten mukaisia asioita, jolloin työssäoppimista arvioidaan kuten muutakin oppimista. Opintokorttiin työssäoppiminen merkitään joko suoritettu (S) tai täydennettävä (A). Erillistä arviointilomaketta ei työssäoppimisen osalta täytetä. Jos opiskelija on työssäoppimisen yhteydessä osoittanut osaamistaan ammattiosaamisen näytöllä, arviointikeskustelussa keskitytään näytön arviointiin.

Ammattiosaamisen näyttö Ammattiosaamisen näyttö on osaamisen arviointimenetelmä. Ammattiosaamisen näytössä opiskelija osoittaa, miten hyvin hän on saavuttanut tutkinnon perusteissa määritellyn, työelämän edellyttämän ammattitaidon. Ohjaava opettaja varmistaa, että opiskelija on saanut riittävästi harjoitella opittavia asioista ennen ammattiosaamisen näytön antamista. Opiskelija tekee näytön aikana pääasiassa samoja työtehtäviä kuin työssäoppimisjaksollaan muutenkin tekisi. Näytön aikana opiskelija voi myös kysyä neuvoja tai työpaikkaohjaaja voi opastaa häntä. Ohjauksen määrä näytön aikana otetaan arvioinnissa huomioon. Opiskelija, työpaikkaohjaaja ja ohjaava opettaja käyvät ammattiosaamisen näytön arviointikeskustelun työssäoppimisjakson loppupuolella.

Ammattiosaamisen näytön arviointi Opiskelija, työpaikkaohjaaja ja ohjaava opettaja käyvät ammattiosaamisen näytön arviointikeskustelun työssäoppimisjakson loppupuolella. Jokainen kertoo oman arviointinsa perusteluineen seuraavassa järjestyksessä: opiskelijan itsearviointi työpaikkaohjaajan arvio opiskelijan osaamisesta ohjaavan opettajan havainnot arvosanan muodostumisen perustelut tarvittaessa suunnitelma näytön uusimisesta, muusta täydentävästä arvioinnista tai näytön arvosanan korottamisesta vastavuoroinen palaute työssäoppimis- tai näyttöprosessin ja yhteistyön onnistumisesta Näiden arviointien sekä mahdollisesti asiakkailta ja muilta työntekijöiltä saadun palautteen pohjalta muodostetaan yhteinen näkemys opiskelijan osaamisesta.

Ammattiosaamisen näytön arviointi Ammattiosaamisen näyttö arvioidaan numerolla asteikolla 1-3. Jos näyttö ei tule hyväksytyksi, ammattiosaamisen näytön arviointilomakkeeseen kirjataan näytön täydentäminen tai uusiminen ja tehdään suunnitelma siitä, miten opiskelija hankkii tarvittavan osaamisen. Jos opiskelija on tyytymätön arviointiin, hän voi pyytää arviointiin oikaisua opettajalta, koulutuspäälliköltä tai rehtorilta. Ensimmäisen ja toisen vaiheen oikaisupyyntöohjeet ja -lomakkeet löytyvät esim. TOP-verkkopalvelusta Lomakkeet –osiosta.

Näin onnistut työssäoppimisjaksolla Sovit työajoista työpaikkaohjaajan kanssa hyvissä ajoin etukäteen. Noudatat sovittuja työaikoja. Olet ajoissa työpaikalla ennen työvuoron alkua. Päätät työvuoron vasta, kun saat siihen luvan. Jos myöhästyt, ilmoitat siitä välittömästi työpaikkaohjaajalle/työpaikalle (muista tallentaa työpaikan puhelinnumero!). Jos sairastut, ilmoitat välittömästi tai viimeistään aamulla ohjaajallesi tai työpaikalle poissaolosta. Ilmoista sairastumisesta myös opettajalle mahdollisimman pian.

Näin onnistut työssäoppimisjaksolla Keskustele työpaikkaohjaajasi kanssa, millaista vaatetusta työpaikalla edellytetään ja noudata annettuja ohjeita. Sovi ruokailusta ja tauoista työpaikkaohjaajan kanssa. Noudata työpaikan muita ohjeita esim. hygienia- ja työturvallisuusohjeita. Keskustele työpaikalla puhelimen ja tietokoneen käyttöön liittyvistä pelisäännöistä ja noudata annettuja ohjeita. Tupakointi on kielletty kaikissa julkisissa sisätiloissa sekä ulkoalueilla, joilla oleskelee alle 18-vuotiaita. Omniassa tupakointi on kielletty. Tämän dian yhteyteen voit lisätä tarkempia alanne työturvallisuutta koskevia ohjeita tai hygienia/aseptisia ohjeita. Joillakin aloilla on käytössä erilaisia pakollisia kortteja, joita ilman opiskelija ei voi työssäoppimista aloittaa (tulityökortti, anniskelupassi, hygieniapassi jne.).

Muuta tärkeää Työssäoppiminen toteutetaan pääsääntöisesti oppilaitoksen lukuvuoden aikana, jolloin työssäoppimisen ohjaus, arviointi ja muu oppilaitoksen ja työpaikan välinen yhteistyö on parhaiten järjestettävissä. Kesätyö ja ennen opintoja hankittu työkokemus voidaan tunnustaa työssäoppimiseksi osaamisen tunnistamis- ja tunnustamismenettelyllä. Osaaminen on osoitettava silloinkin ammattiosaamisen näytöllä.