YMPÄRISTÖTAIDE ”Taidetta siihen paikkaan ja siitä paikasta, johon teos sijoittuu.” (Kaija Hannula, 1995) Ilmiö, teos tai tapahtuma, joka käyttää ympäröivää.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Postmoderni – mistä olikaan kysymys?
Advertisements

DRAMATURGIAN PERUSKÄSITTEISTÖÄ
YMPÄRISTÖTAIDE PUBLIC ART YHTEISÖTAIDE OSALLISTAVA TAIDE
Liikunnanopetuksen suunnittelun hahmottamisen tueksi
Hypermedian perusteet, Sami Hautakangas, TTKK, Hypermedialaboratorio Oppimisympäristöjen suunnittelusta © Sami Hautakangas, Hypermedialaboratorio.
Nykytaide -Mitä se on?.
Kulttuuri, mieli ja kasvatus
Nykykulttuuri ja minä Suhtautumiseni nykykulttuuriin – tarkastelua Suhtautumiseni nykykulttuuriin – tarkastelua.
Oppimisen sykli ja kokemuksellisen oppimisen malli
1 Maantiede tieteenalana ja oppiaineena
Havainto.
Eija Kauppinen HAASTATTELUTUTKIMUS.
Nikkilän Kulttuurikäytävät & Cultural planning -menetelmä työkaluna
MYA9114 Matkailupalvelun perusteet, 2 op
Taiteen ja kulttuurin akvaario Kulttuuri Opinto-info Taide Oma juttu Aloitus Lähteet Linkkiapaja TAIKUAKVAARIOTAIKUAKVAARIO Ritva Somerma
MUISTIN PERUSTOIMINNOT:
Ko-Ke-Va Käsityön taiteen perusopetus aikuisille
Mitä kirjoittaminen on?
Dialogi ja sen soveltaminen ympäristöongelmien ratkaisemisessa VIEVE Työseminaari Levi Marika Palosaari.
Käyttäjäkokemuksen muodostuminen ja kehittäminen verkkoyhteisössä Maria Hyytiäinen Työn valvoja ja ohjaaja: Dosentti Timo Korhonen
| | Sosiaalinen media opetuksessa ja oppimisessa Aija Hietanen.
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
Taidefilosofia IX Dos. Timo Kaitaro ja , klo , U 40 Sali 4.
Hoitajan ja muistisairaan välisen vuorovaikutuksen tukeminen
Tutkimuksen ja opetuksen rajapintoja taidealojen koulutuksessa FT Tarja Pääjoki Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos.
Täysivaltainen osallisuus – vammaisalan tulevaisuusseminaari
Kaupungin kanssa asujat: Lapset ja nuoret osallistuvina asukkaina Sirpa Tani, FT Maantieteen ja ympäristökasvatuksen professori, Opettajankoulutuslaitos,
Shantia ”Hyvän elämän digitaalisia jalokiviä” ”Älykkäitä tietotuotteita” ”Voimaannuttavia arjen käytäntöjä”
Vapaa aihe Kysymykset.
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
Laajennettu työssäoppiminen ©koulutus()eximo5.fi.
Ihmiskäsitys ihmissuhdetyössä
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
”Elämä oli sotkuista, meluista ja sekavaa.” Sosiaalinen media ja nuoret Tomi Kiilakoski Oulu
Katajanokka oppimisympäristönä Osallistavaa ja monipuolista opetusta omassa kaupunginosassa Tavoitteena on hyödyntää Katajanokkaa oppimisympäristönä monipuolisesti.
Verkko-opetuksen suunnittelusta Opintopäivä Arcada, Haaga & Helia Tore Ståhl Pil-projektet
Syntaksin harjoituskurssi CYK140
Biologian ja maantieteen pedagogiikka, 5 op
UE1 syksy 2007© Anne Rongas1 Uskonto ja kulttuuri  Millä eri tavoin aihetta voisi hahmottaa?  Kulttuuri vaikuttaa uskontoon ja uskonto kulttuuriin 
MITÄ TAIDE ON? Tänä päivänä taiteen määritteleminen on suhteellisen vaikea tehtävä. Ja kuitenkin: mikä tahansa ei ole taidetta, vaikka taidetta voidaankin.
Matti Piispanen Seurakuntarakenteiden kehittäminen kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa Paikallisidentiteetin merkitys
KuvataideKuvataide. 8.Lk Muotoilu -rakennellaan ja muotoillaan -työstetään eri materiaaleja mm. Lasia, savea, jäätä jne. Tehdään: -pienoismalleja -käyttöesineitä.
Sommittelu.
Opetuksen arviointi ja kehittäminen: ET ja filosofia Kurssin suoritus
Verkko sosiaalisuutena Janne Matikainen VTT, yliopistonlehtori Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia Viestinnän laitos.
Oppimisen sykli ja kokemuksellisen oppimisen malli
Mikä on geenien rooli mikro- ja makroevoluutiossa?
Mitä historia on?.
Ops seminaari Askola.
Hauho Hanna Nordström WWF Ilolla opittu ei unohdu Kurkistus lapsen ja ympäristökasvatuksen maailmaan Kuvat © WWF
Pablo Ruiz Picasso : Avignonin naiset, 1907 Kubismi on pääasiassa maalaustaiteen ja kuvanveiston, sekä joissakin maissa taideteollisuuden ja arkkitehtuurin.
 Yleistavoite (valtakunnallinen): musiikin käyttö ja vaikutusmahdollisuudet eri taidemuodoissa ja mediassa  Kurssi rakentuu Lontooseen suuntautuvan opintomatkan.
MIKSI TÄTÄ TEHDÄÄN? Vahvistetaan 16-29v työttömien ja vaikeassa työmarkkina-asemassa olevien nuorten elämänhallinnan taitoja ja osallisuuden tunnetta.
Taidekasvatuksen paradigmat 2015 Miia Rinne: Maalauksia 35mm filmille Taiteellinen työskentely / taiteellinen tutkimus / taideperustainen tutkimus Milloin.
ÄI Kuvan analyysi ja tulkinta Lähtökohtia tulkinnalle: Aihe Tekijä Tekniikka (maalaus, piirros, valokuva, taidegrafiikan menetelmät jne.) Käyttötarkoitus.
Osallisuutta ja yhteisöllisyyttä rakentamassa
HI04- Eurooppalaisen maailmankuvan kehittyminen
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa
Finna.fi:n etusivu-uudistuksen suunnittelu
Semiotiikka lavastuksessa
HISTORIAN KURSSIEN TAVOITTEET, SUORITTAMINEN JA ARVIOINTI
4. LUOKAN OPETUSSUUNNITELMA
KUVATAIDE Kuvataideopetuksen tarkoituksena on kehittää opiskelijan ymmärrystä yhteiskunnan ja ympäristön visuaalisista ilmiöistä ja niiden merkityksistä.
Eksistentialismi Eero Jussila.
KUVATAIDE valinnaisena oppiaineena
Timo Kopomaa Avoin yliopisto 2016
Monilukutaitoinen ja ilmiölähtöinen taidekasvatus
kKestävä kehitys: kuvataide
USKONTOTIETEEN PERUSTEET
Maailmankatsomus.
Esityksen transkriptio:

YMPÄRISTÖTAIDE ”Taidetta siihen paikkaan ja siitä paikasta, johon teos sijoittuu.” (Kaija Hannula, 1995) Ilmiö, teos tai tapahtuma, joka käyttää ympäröivää tilaa taiteellisena elementtinä. Maataide = käytetään ainoastaan ko. ympäristössä olevia materiaaleja, ei tuoda mukaan vierasta materiaalia. Julkinen taide ei ole aina ympäristötaidetta – miksi? Suuren mittakaavan monumentit, jotka jäävät pysyvästi maisemaan tai pienieleiset, katoavan taiteen teokset  dokumentaatiot tallentajina, esim. valokuva tai video näyttelyssä Tavoitteena saada ihminen uudella tavalla tietoiseksi ympäristöstään; uusien merkityssuhteiden luominen tuttuihin/vieraisiin ympäristöihin. ympäristöestetiikan ja ympäristökasvatuksen kysymykset!

YMPÄRISTÖTAIDE ympäristötaide on nykytaiteen ilmiö 1. maataidenäyttely v. 1969 Earth works New Yorkissa. Suomessa ensimmäiset maataideprojektit toteutettiin 1970-l:lla ekologinen huoli ympäristöstä; taide kantaaottavana ilmiönä Suhde taiteen traditioon: kuvataide (käsitetaide, kuvanveisto, valokuva), arkkitehtuuri, performanssi ja happening.

Ympäristö taiteen lähtökohtana? Ihminen luo ja muuntaa itse yhteisöään ja ympäristöään koko ajan. Tämä alati muuttuva sidos on ihmisen olemassaolon perusta ja se on parhaimmillaan myös taidetoiminnan hedelmällinen lähtökohta. Nykytaiteen suuntauksista erityisesti yhteisötaide ja ympäristötaide kiinnittävät huomiota edellä kuvattuun sidokseen. Lähde: Hiltunen, M. & Jokela, T. 2001: Täälläkö taidetta?

Ympäristöteoksen luonne? romanttinen luontosuhde (esim. Olavi Lanu, Richard Long) kantaaottavuus (esim. Robert Smithson) käsityöläisyys, ornamentiikka (Andy Goldsworthy) pelkistetty/askeettinen (Richard Long) tutkiva ote, systemaattisuus (Lauri Anttila, Jussi Kivi) sosiaalisuus, yhteisöllisyys (Christot, Katja Kiuru)

Teoksen suhde ympäristöön, Paikkaan? (T. Jokela, 2004) Mimeettinen suhde Paikkaan: objektiivisuus – paikka muotoina, materiaaleina, välimatkoina jne. Sensuaalinen suhde Paikkaan: subjektiivisuus – paikka moniaistimuksellisina havaintoina ja kokemuksina, assosiaatioina Tekstuaalinen suhde Paikkaan: kulttuurisuus – paikka ”teksteinä” ja kerrottuina tarinoina, muistoina, paikan historiana.

Tilasta Paikka? ”Paikka on aina henkilökohtainen. Se syntyy, kun liitän ympäristööni merkityksiä, kun täytän tilan tunteilla, muistoilla, toiveilla ja peloilla. Tämän humanistisen maantieteen Paikan käsitteen (Tuan,1977) perusteella fyysinen sijainnillisuus jää toissijaiseksi, sillä tärkeämpää on se, minne tunnen kuuluvani, mikä on oma suhteeni ympäristööni.” Sirpa Tani 1997, 211.

Lähteet ja kirjallisuus Hannula, Kaija.1995. Exit – That´s it? Hiltunen, Mirja & Jokela, Timo. 2001. Täälläkö taidetta? Jokela, Timo, 2004. Yhteisö ympäristössään, taide paikallaan. Kurssimateriaali Kuvataide yhteisössä –opintojakso /TaiK, Virt@2 Tani, Sirpa. Teoksessa Haarni, Tuukka & al. (toim.)1997. Tila, paikka ja maisema. Tutkimusretkiä uuteen maisemaan.