Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

UE1 syksy 2007© Anne Rongas1 Uskonto ja kulttuuri  Millä eri tavoin aihetta voisi hahmottaa?  Kulttuuri vaikuttaa uskontoon ja uskonto kulttuuriin 

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "UE1 syksy 2007© Anne Rongas1 Uskonto ja kulttuuri  Millä eri tavoin aihetta voisi hahmottaa?  Kulttuuri vaikuttaa uskontoon ja uskonto kulttuuriin "— Esityksen transkriptio:

1 UE1 syksy 2007© Anne Rongas1 Uskonto ja kulttuuri  Millä eri tavoin aihetta voisi hahmottaa?  Kulttuuri vaikuttaa uskontoon ja uskonto kulttuuriin  Kulttuuri ymmärretään tässä laajasti ihmisen toiminnan jälkinä fyysisessä maailmassa (esim. kirja), psyykkisessä (esim. kirjoitus- ja lukutaito) tai sosiaalisessa todellisuudessa (esim. kirjastolaitos ja sen toiminta).

2 UE1 syksy 2007© Anne Rongas2 Uskonnon suhde arjen elämään  Uskonto on kulttuurin osatekijä.  Eri aikoina uskonnon vaikutus ihmisten jokapäiväiseen elämään on vaihdellut.  Mikä on nyt uskonnon vaikutus ihmisten arkeen meillä ja muualla?  Mitä tapahtuu, kun kulttuurit kohtaavat? esimerkiksi kristinuskon historia kertoo, konflikteista, sulautumisesta ja rinnakkainelosta

3 UE1 syksy 2007© Anne Rongas3 Kulttuurin moraalinen selkäranka  Koti, uskonto ja isänmaa: uskonto piirtää reunaviivat elämässä  arvot ja normit  Uskonto kertoo, mikä hyvää ja arvokasta elämässä ja miten erottaa oikea väärästä  Kultainen sääntö: sosiaalinen toimintataito; olla ihminen ihmiselle  Entä kun ihminen on ihmiselle susi? Miten, miksi? Liittyykö uskonto pahuuteen?

4 UE1 syksy 2007© Anne Rongas4 Kulttuuriset perinteet  Millaisia asioista nimitetään perinteiksi?  Mitä merkitystä perinteillä on?  Miksi jotkut vastustavat perinteitä?  Millaisia uskonnollisia perinteitä liittyy arkeen ja juhlaan?  Millaisia kieltoja ja tabuja perinteisiin voi liittyä?

5 UE1 syksy 2007© Anne Rongas5 Uskonto ja taide  Taiteen irtautuminen uskonnollisista yhteyk- sistä on tapahtunut vasta modernilla ajalla  Edelleen uskonto innoittaa taiteilijoita  Taideteokset ovat myös tärkeitä uskonnon viestin välittäjiä ja kokemusten herättäjiä  Merkittävin arkkitehtuuri on keskittynyt pyhäköihin ja hautakammioihin

6 UE1 syksy 2007© Anne Rongas6 Uskonnollinen perinne elää taiteessa  Uskontoihin liittyvä kirjallisuus, musiikki, tanssi, teatteri, tekstiili- ja kuvataide, kuvanveisto ja arkkitehtuuri ovat kautta aikojen ilmentäneet uskonnon symboliikkaa, pyhiä kertomuksia, pyhien ihmisten elämää, jumaluuden ilmentymiä ja merkkitapahtumia.  Uskonnollinen taide koskettaa ihmisiä erityisesti tunnekokemuksena.  Taide välittää uskontoa sukupolvelta toiselle.

7

8 UE1 syksy 2007© Anne Rongas8 UE6/HI7 Yleisen taidehistorian ja kirkkohistorian kurssi aikuislukiossa  voit opiskella itsenäisinä verkko-opintoina  soveltuu erityisesti uskonnon tai historian ainereaaliin osallistuville  kurssisuoritus on arvioitava portfolio kätevä kertaamisessa  samalla kurssilla sekä historian että kirkkohistorian polku  opit hyödyntämään historian tietoja uskonnon opiskelussa


Lataa ppt "UE1 syksy 2007© Anne Rongas1 Uskonto ja kulttuuri  Millä eri tavoin aihetta voisi hahmottaa?  Kulttuuri vaikuttaa uskontoon ja uskonto kulttuuriin "

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google