Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Semiotiikka lavastuksessa

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Semiotiikka lavastuksessa"— Esityksen transkriptio:

1 Semiotiikka lavastuksessa

2 Indeksi Janne Seppästä (2005, 125–141) mukaillen:
Suora yhteys kohteeseensa > indeksinen merkki: savu on tulen indeksi > hiekkaan jääneet jalanjäljet. Todiste ihmisen kävelystä tuolla paikalla > suora kausaalinen syys-seuraussuhde > Barthes: ”on ollut olemassa”.

3 Indeksisyyttä voidaan myös käyttää hyväksi, esim
Indeksisyyttä voidaan myös käyttää hyväksi, esim. propagandatarkoituksessa: Median ”totuudet”. Tosi ei ole totta, vaan mielikuva todesta. Mikä silloin on autenttista tai realistista?

4 Lavastuksen indeksisyys:
Elokuvalavastuksen indeksisyyttä voivat ilmentää esim. esineet ja asiat, jotka kuuluvat roolihenkilön henkilökohtaiseen ympäristöön ja maailmaan. Esineet ja asiat, joilla on syy-seuraussuhde toimintaan > esim. ase jota käytetään > verhot, joilla pimennetään huone > tuoli, jolle istutaan jne. > valon ja varjonkin suhteessa voi nähdä indeksisyyttä…

5 Ikoni Merkki muistuttaa jollain tavalla esittämäänsä asiaa >
maalaus muistuttaa malliaan > passikuva muistuttaa passin haltijaa > mitä ikonisempi sen realistisempi…(vai onko?) Pikemminkin: ikonisuus liittää viiteryhmään > passikuva muistuttaa muita passikuvia . (vrt. elokuvan sisäinen todellisuus, elokuva viittaa elokuvaan.)

6 Lavastuksen ikonisuus:
Esim. talo on tunnistettavissa ja yleistettävissä taloksi. Talo kuuluu talojen joukkoon. Lajityypin ikonisuus > tunnistettavat merkit tietystä lajityypistä > esim. kauhuelokuva.

7 Metafora Symbolisuus > vertauskuvallisuus > jokin asia kuvataan tai sanotaan toisen asian kautta. Toteutuu mielikuvien ja assosiaatioiden tasolla.

8 Lavastuksen metaforisuus:
Liittyy käsitteellisyyteen > jokin asia on itseään laajempi > > on yleistettävissä > ja tulkittavissa eri tavoilla. Esim: kaupunki on kuin ”hämärä labyrintti” > kaupunki on osa ”rikoksen ja pahuuden syöksykierrettä” .

9 ”Sets in Motionin” tavoin semioottiset käsitteet eivät välttämättä avaa lavastuksen konteksteja ja merkityksiä kovinkaan tarkasti. Eri kategoriat sekoittuvat keskenään. Sekä indeksisyyden, ikonisuuden että metaforisuuden voi kuitenkin ajatella etv-lavastuksen alueella liittyvän erityisesti rinnastamiseen / rinnastumiseen: Kuvan sisällä. Kuvien kesken.

10 Pyrkii kuvaamaan, ilmaisemaan “miten me koemme todellisuuden”. *
Fenomenologia. (eletty tila, tilalliset suhteet, kokemukset, aistimukset, tuntemukset.) ”Kiinnittäessään huomiota kokemukseen fenomenologia pyrkii ottamaan huomioon maailmasuhteemme koko kirjon.” Pyrkii kuvaamaan, ilmaisemaan “miten me koemme todellisuuden”. * *(teoksesta Fenomenologian ydinkysymyksiä, toim. Timo Miettinen, Simo Pulkkinen & Joona Taipale – Gaudeamus 2010)

11 Käsite, joka viittaa yhtaikaiseen läsnä- ja poissaoloon…
Punctum Roland Barthes: Valoisa huone, (Camera Lucida) 1980). Käsite, joka viittaa yhtaikaiseen läsnä- ja poissaoloon… ...kuvan hiljainen ja pistävä yksityiskohta... ...piilossa oleva / epäsuorasti esiin tuleva... ...ilmimerkityksen tuolla puolen... Barthes: “nousee kuvasta kuin nuoli ja pistää minua”. ...todempaa ja autenttisempaa kuin valokuvan dokumentaatio. (Janne Seppäsen mukaan 2005)


Lataa ppt "Semiotiikka lavastuksessa"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google