Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Mitä kirjoittaminen on?

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Mitä kirjoittaminen on?"— Esityksen transkriptio:

1 Mitä kirjoittaminen on?
Kirjoittaminen on kieltä, ajattelua, havaintotoimintoja, elämänkokemuksia ja tunteita, mekaanista suoritusta ja erilaisia strategioita sisältävä toiminta. (Kaija Matilainen 1989)

2 Löytöretkeilyä (Juhani Louhela 2002)
“Kirjoittaminen on maailman jäsentämistä, ei jäljentämistä. Kirjoittaja luo vallitsevasta todellisuudesta sanataiteellisen illuusion, mikä parhaimmillaan on todempaa kuin tosi.” Asko Martinheimo (1990)

3 Onnellinen elämä tuntuisi edellyttävän kahta tekijää
Onnellinen elämä tuntuisi edellyttävän kahta tekijää. Toinen on tasapaino ja toinen muutos. Kirjoittaminen tarjoaa molempia. Se antaa jatkuvuutta ja luo jatkuvuuden tunnetta. Se tarjoaa muutosta ja luo tietoisuuden siitä. Näin ollen kirjoittajan elämä — toisin kuin siihen liittyvät kuvitelmat väittävät — on hyvin usein pohjimmiltaan onnellista elämää. Kun kirjoitan löytääkseni onneni, löydän onneni — harjoittamisesta. (Julia Cameron 2004)

4 Eläminen voi olla vaikeaa, mutta kirjoittaminen on hyvä koti.
(Natalie Goldberg 2004) Kirjoittamisesta saa ystävän, joka ei koskaan hylkää, vaikka itse hylkäisit sen monta kertaa. Kirjoittaminen on jatkuvan elämisen ja voiman lähde. (Goldberg 2004) Kirjoittaminen voi joskus muistuttaa rakastumista; kaikki on mahdollista, elämä on pelkkää juhlaa ja helppoutta. (Claes Andersson 2006) vrt flow (virtaus), valaistuminen

5 “Yritän saada kirjoittamiseen itseni mahdollisimman kokonaisena, siten että tekstiin tulee mukaan sekä tietoa, järkeä ja logiikkaa että myös tunteita, intohimoja, unelmia, lapsuuden pelkoja ja kaikkivoipaisuuden uhkeita tuntoja.” (Claes Andersson 2006) Kirjoittaminen ei ole vain keino näyttää oppilailla, mitä he tietävät. Se on keino auttaa heitä ymmärtämään, mitä he tietävät. Parhaimmillaan kirjoittaminen on oppimista. (Cynthia Carbone Ward 2006)

6 Wardin ohjeina kirjoittamisen opetukseen on, että oppilaille tarvitaan paljon
1) näytetekstejä (hyviä kirjoittamisen esimerkkejä), 2) kirjoittamista innostava ja tukeva ympäristö, 3) käytäntö (harjoituksia ja kirjoittamista), 4) myönteinen vahvistaminen ja 5) voimaantuminen. (Cynthia Carbone Ward 2006)


Lataa ppt "Mitä kirjoittaminen on?"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google