SOME opetuskäytössä – blogin käyttö opetuksessa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sosiaalinen media Iida Kiesi.
Advertisements

Tuloksia ja tuotoksia Moodle-on-Demand -hankkeesta Virtuaaliopetuksen päivät Outi Itäluoma.
Uusi osaaja - hanke Tapaaminen Omniassa
Normaalikoulujen lukioiden OPH-rahoitteinen hanke
Tietotekniikka, sosiaalinen media ja liikunnan arvionti wikispaces.com/
Teknologia ja liikunnanopetus oppimisympäristöhankkeissa
Hypermedian perusteet, Sami Hautakangas, TTKK, Hypermedialaboratorio Oppimisympäristöjen suunnittelusta © Sami Hautakangas, Hypermedialaboratorio.
Yhteistyössä Tietohallinto liikunnassa ja urheilussa
Ohjaus työssäoppimisen oppimisympäristöissä Seija Rannikko.
Ari Hietala.  "prosessi, jossa yksilöt ja ryhmät rakentavat yhteisiä merkityksiä sisältöjen, yhteisöjen ja verkkoteknologioiden avulla.”  tarvitsee.
Sosiaalisen median koulutus
W w w. a o k k. f i VERKKO-OHJAUS Aihetta tarkastellaan ohjauksen valmistelun ja ennakoinnin sekä opiskelutoiminnan ohjauksen näkökulmasta. HAMK Hanne.
Inno- opettajat ja pääkaupunkiseudun teknologiapolku
Suomalainen tietoyhteiskunta ja opetusteknologia • Tämän päivän suomalainen koulu  Innovatiivinen  Antaa mahdollisuuksia sekä opettajalle että oppilaalle.
Carpe Diem – suuntaa huomiseen Sosiaalinen media opetuksessa ja oppimisessa Blogit ja RSS - verkko-oppimisen uusia mahdollisuuksiako? Juha Lång, Mindcom.
Topintupa , mobiilipilotti Blogien käyttöönotto.
Uusi aika, uudet haasteet - tieto- ja viestintä- tekniikan käytön vajeet ja miten niitä poistetaan Online ITK-puheenvuoro Marja-Liisa Viherä,
SOMETTAJA -hanke YHTEISÖLLISEN MEDIAN JA PILVIPALVELUJEN KÄYTTÖNOTTO SUUPOHJAN TOISEN ASTEEN OPPILAITOKSISSA HANKETOIMINTA YHTEISKUNTAA UUDISTAMASSA.
Sosiaalinen media sosiaali- ja terveysalalla
J Kangasniemi 2010 Valtion rahoittama opetustoimen henkilöstökoulutus Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin.
Verkko-opetuksen laadunhallinta yliopistoissa – millä toimenpiteillä yhdessä eteenpäin Janne Sariola, Annikka Nurkka, Sari Tervonen
Oppijalähtöisten verkko-oppimisympäristöjen kehittäminen
WoSCos Work, Skills and Costs Yhteistyökumppanit kotimaassa CIMO Raahen tulevat ulkomaiset opiskelijat Vaihtoon lähtevät opiskelijat Yhteistyökumppanit.
TVT ja SoMe Jonna ja Johanna.
Liikunnanopetuksen suunnittelu ja arviointi
Tietotekniikan käyttö opetuksessa alakoulussa Tuukka Kivioja.
| | Sosiaalinen media opetuksessa ja oppimisessa Aija Hietanen.
Turun esi- ja perusopetuksessa
Sosiaalisen median käyttötapoja lukion äidinkielen opetuksessa Moodle-oppimisympäristö ja muu sosiaalisen median välineistö oppikirjattoman opetuksen perustana.
Erica de Wit & Kirsi Haarto 09A
Verkkoympäristöt lähiopetuksen rinnalla/tukena
Sosiaalinen media on... “verkon avulla tapahtuvaa julkista keskustelua, tiedonrakentelua ja jakamista” 1 1) Kalliala & Toikkanen 2012: 18.
Sosiaalinen media opetuksessa Katrina Vartiainen Turun normaalikoulu.
TutKIVA oppiminen verkossa  suunnitellaan ja toteutetaan opetusteknologiaa hyödyntäviä opintoja, joissa sovelletaan tutkivan oppimisen pedagogisia periaatteita.
Mobiilit ohjaajat. Pedagogiset lähtökohdat Kokemuksellisen oppimisen kehässä korostuu oppimisen prosessi. Lähde: David Kolb, 1984.
Laajennettu työssäoppiminen ©koulutus()eximo5.fi.
Suupohjan ammatti-instituutti kehittää EU:n ja Suupohjan kuntien tukemana SOSIAALINEN MEDIA OPETUKSEN TUKENA SOMEO – hanke: Sosiaalisen.
Cmap-tools opetus käyttö kongnitiivinen merkitys.
Blogin käyttö opetuksen ja ohjauksen tukena Tiina, Tarja, Tari ja Sirpa.
Verkko-opetuksen laadun tekijät – Kansallisen VOPLA-laatuverkosto- ja –palveluhankkeen esiselvityksen tuloksia Kristiina Karjalainen Annikka Nurkka Virtuaaliyliopistohanke.
TUTKOKE Turun normaalikoulussa PM/MH. Mikä TUTKOKE?  Tutkimus-, kokeilu ja kehittämistoiminta  Tavoite määritelty harjoittelukoulujen strategiassa.
O PPIMISYMPÄRISTÖLÄHTÖINEN SUUNNITTELU KIRKOU - Kirjasto, koulu ja koulukirjasto –hanke Tutkivaa ja oivaltavaa oppijaa yhteistyössä tukien!
OPISKELIJAN ITSEARVIOINNIN OHJAUS. ITSEARVIOINTI PERUSTUU SÄÄDÖKSIIN  opiskelijan itsearviointia säätelee laki ammatillisesta koulutuksesta (2005) 
Yhteisöllisen tiedon rakentamisen- ja jakamisen työkalut – Wiki ja semanttinen Web Aija Hietanen, Tarja Vainionpää ja Seppo Räsänen Savonia-ammattikorkeakoulu.
Aija Hietanen, Savonia-ammattikorkeakoulu
Esteettömät oppimisympäristöt JAMK-ESOK
Miira Suomi, Jenna Sangi ja Matilda Ristola LO-11c
Tytöt teknologian taitajiksi
Blogin käyttö opetuksen ja ohjauksen tukena Tiina, Tarja, Tari ja Sirpa.
Sosiaalisen median hyödyntäminen työssäoppimisen ohjauksessa ja opettajien tukena Sirkka Hulkkonen Otto Burman
Verkko-oppimisympäristöt oppimisen tukena Tieto- ja viestintätekniikka pedagogisena työvälineenä Sallariina Haarala Pia Lipponen.
Kansallisten palveluiden kehitystyön ohjaus Pekka Linna.
Hyvä yliopisto-opetus – vastuullisen opettajan ja opiskelijan roolit Elin Fellman-Suominen Åbo Akademi Pedaforum
Tieto- ja viestintätekniikan tulevaisuus Heikki Sitomaniemi muko11.
Tieto- ja viestintätekniikka eri oppiaineiden opetuksessa AO-koulutuksen perusharjoitteluinfo Olli Vesterinen, Sokla Mediakasvatuskeskus.
Wiki …ja muutamia huomioita sosiaalisesta mediasta [työyhteisöjen näkökulma] Kulttuurituotanto YAMK | | Milla Laasonen.
Blogin käyttö opetuksen ja ohjauksen tukena Tiina, Tarja, Tari ja Sirpa.
Pornaisten OPS-veso mika waltarin koululla
Äikkäprojekti Ira, Samuel, Jyri & Tuomo. Tehtävän kulku  Tutustutaan kirjallisuuden genreihin/tyylikausiin eläytyvän kirjoittamisen kautta  Oppilaat.
Opetusteknologiasta ja verkko-opetuksen tukihenkilötoiminnasta Katja Kunttu Viikin tiedekirjasto.
Ops seminaari Askola.
Opetusta verkkoon – miksi? Sari Koski-Kotiranta
Feministinen opettaminen – verkkojakson esittely Sari Koski-Kotiranta Opetusteknologiakeskus.
Osaamisen ja sivistyksen asialla eNorssi 5v –juhlaseminaari Hämeenlinna TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTÖN VAKIINNUTTAMINEN Irmeli Halinen.
Ops-iltapäivä
Täydennyskoulutus Tuoteturvallisuus ja työura ruoka-alalla
Ympäristö- ja laiteriippu-mattomuus
Hankeviestintää - miksi ja miten?
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
Koulutuskeskus Salpauksen tavoitteet
Esityksen transkriptio:

SOME opetuskäytössä – blogin käyttö opetuksessa TIES462 Virtuaaliset oppimisympäristöt-kurssi Sanna Kainulainen 2014

Miksi tämä aihe? SOMEn käyttö on yleistynyt Miksi SOMEn käyttö kouluissa ja oppilaitoksissa ei kuitenkaan ole yleisempää? Mitä suosituksia SOMEn käytöstä opetuksessa löytyy? Mitä haasteita tiedetään SOMEn käytössä olevan? Miten blogia voitaisiin käyttää opetuksessa?

Mikä on SOME? Sosiaaliseksi mediaksi kutsutaan tietoverkkoja ja tietotekniikkaa hyödyntävää viestinnän muotoa, jossa käsitellään käyttäjälähtöisesti ja vuorovaikutteisesti tuotettua sisältöä ja luodaan ja ylläpidetään ihmisten välisiä suhteita. Sanastokeskus TSK

SOME – Sosiaalinen media Opetushallitus (2012): Sosiaalisen median opetuskäytön suositukset Perusajatus toimintatapojen muodostaminen, ei ota kantaa yksittäisten sovellusten tai palvelujen käyttöön Eri tahot tehneet hankkeita ja kirjoittaneet artikkeleita, ohjeistuksia SOMEn soveltamisesta Vakiintuneita käytäntöjä ei ole, jokainen oppilaitos päättää ja suunnittelee SOMEn käytön opetuksessa itse

SOMEn käyttötavat opetuksessa Mahdollistava käyttö SOMEa käytetään perinteisten välineiden sijaan Pedagogiikkaa ei muuteta Tekstinkäsittelyohjelman korvaaminen Google Docs-palvelulla

SOMEn käyttötavat opetuksessa Edistävä käyttö Perinteistä opetusta muutetaan ja palveluiden avulla saavutetaan pedagogista etua Ohjattu oppimispäiväkirjojen laatiminen Vertaiskommentointi blogeihin Ohjattu ryhmätöiden teko wikeihin

SOMEn käyttötavat opetuksessa Transformatiivinen käyttö Opetus toteutetaan täysin uudistetuista pedagogisista lähtökohdista käsin Oppijalähtöiseen ja ilmiöpohjaiseen oppimiseen perustuva tuotanto- ja julkaisuvälineiden käyttö Blogit ja wikit Oppimisympäristön rakentaminen yhteisöpalveluun Perustuu oppijoiden itsenäiseen ja avoimeen vertaistoimintaan

SOMEn opetuskäytön suosituksia Kansallinen tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön suunnitelma (2010) Ohjaus aktiiviseen ja vastuulliseen tieto- ja viestintätekniikkaa hyödyntävien yhteisöllisten työtapojen käyttämiseen SOME osana opetuksen tietostrategiaa Toimintamallit tulisi laatia yhteistyössä opetustoimen henkilöstön ja tietohallinnon kanssa Mallien tulisi olla selkeitä ja ottaa huomioon oppijoiden ikäkaudet Sosiaalisen median näkökulma kuitenkin puuttuu useimmista tietostrategioista

SOMEn opetuskäytön suosituksia Käytännön toimenpiteitä ja mahdollisuuksia SOME osaksi mediataitoja Kuka tahansa voi toimia median tuottajana, kuluttajana ja vaikuttaa yhteisiin asioihin SOME mahdollistaa sosiaalisien suhteiden rakentamista ja ylläpitämistä Reaaliaikaista, aikaan ja paikkaan sitoutumatonta viestintää SOMEa käyttämällä kehitetään koulun toimintakulttuuria

SOMEn opetuskäytön haasteita Tekniset haasteet (helppokäyttöisyys, tarkoituksenmukaisuus, yksityisyyden hallinta, palveluehdot, palvelinratkaisut) Pedagoginen haaste Muutos tulee tehdä oppimiskäsitykseen, opetuskäytäntöön sekä toimintakulttuuriin

SOMEssa opettaminen Opettajan rooli: Tukee oppilaita jäsentämään tiedonrakennuksen prosessia Auttaa luokittelemaan ja arvioimaan tiedon lähteitä Oppilaitoksella hyvä olla sosiaalisen median strategia Suunnittelu, toteutus ja arviointi Perustaitojen hallitseminen tärkeää SOME mukaan jo suunnitteluvaiheessa Opettajan tutustuttava palveluihin etukäteen Käyttö aloitetaan pienin askelin Vertaistuki tärkeä Arvioinnin kohteena tuotosten ja taitojen lisäksi vuorovaikutussuhteet Itsearviointi ja vertaisarviointi

Blogi Verkossa oleva, helposti ylläpidettävä verkkosivu, jossa viimeisimmät kirjoitukset näkyvät aina sivun ylälaidassa. Blogi opetuskäytössä: Opettajan oma blogi: ohjeistusta, dokumentointi, kysymyksiin vastaaminen Opiskelijan blogi: oppimispäiväkirja, ryhmätyöalusta Kurssiblogi: koostaa tai linkittää materiaalia

Blogi Blogi toimii vertaistuen alustana: kirjoitusten kommentointi Blogi yleensä parantaa kirjoittamisen laatua (näkyvyys) Opetusblogi: verkkokurssialusta, kotisivu, oppimis- tai havaintopäiväkirja

Blogi opetuskäytössä Kurssin verkkosivut Materiaalinen kerääminen ja linkittäminen Kommentointi: palaute- ja keskustelukanava, teemakeskustelu Ryhmäblogi Opiskelijoiden omat blogit: portfolio

Blogin opetuskäytön haasteita Uudenlaisen toimintatavan ja pedagogiikan hahmottaminen ja omaksuminen Käyttöönotto: tekniikka, tietoturva, tietosuoja Opettajalle blogi saattaa olla vieras ympäristö Oppilaille blogi on yleensä jo tuttu

Lopuksi SOME on tätä päivää Koulujen tulee aktivoitua kehittämään toimintamalleja sopiviksi Opettajan tulee kehittyä ajan mukana Blogi on helppo ottaa osaksi opetusta