Hiljainen tieto Kala ei tiedä että se ui ,ennen kuin se joutuu vedestä pois Rutiininomaista, ohjaa kaikkea toimintaa Periaatteessa kaikki tieto ja osaaminen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Nuorten yhteiskuntatakuu –ryhmän kokous Janne Koskenniemi & Suvi Eriksson SYL Valmistumassa olevien ja vastavalmistuneiden palvelut ja työllistyminen.
Advertisements

TEKNOLOGIAOSAAMISEN JOHTAMINEN Kajaanin ammattikorkeakoulu • Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu 1 Ohjelma on tarkoitettu amk- insinööritutkinnon suorittaneille,
Keskeisiä teemoja asiakaskohtaisissa esimiesvalmennuksissa
 Jatkoa ESR-osarahoitteiselle AHOT korkeakouluissa -hankkeelle  Päätoteuttajana on Turun yliopisto  Osatoimijana kielten ja viestinnän jatkohankkeessa.
Työ(hön)valmentajat opetuksen tukena
MMM29:00/2003, (c) Maj-Lis Aaltonen Tutkimustiedon välitys  MATRI ja julkinen tutkimustieto  tutkimustiedon saatavuus  tutkimustiedon tuottaminen.
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Työhyvinvointi PK-yrityksessä Leena Niemistö toimitusjohtaja LT, fysiatri Munkkivuori Kamppi Lassila.
Osaava Uusimaa Työpaja Kooste organisaatioiden osaamistarpeista.
VAPAAEHTOISTYÖSSÄ JAKSAMINEN OSAAMINEN Yhteiskunta Perhe Lähiyhteisö
työskentelyn hallinta
, Vantaa TE-KESKUSTEN JA TOIMINTARYHMIEN VÄLINEN YHTEISTYÖ Toimintaryhmien ja TE-keskusten hyviä käytäntöjä Koulutus Manner-Suomen maaseutuohjelman.
Maatilojen kilpailukyky
Huippuvalmennuksella kilpailukykyä- HUKI-projekti Tiimityöllä kohti maailman huippua! Lajipäällikkö-valmentajapäivät Imatra, Valtionhotelli
Työilmapiirin kehittäminen
Tietoturva ei ole ainoastaan dokumenttien ja viestien salausta
Millaisia verkostoja syntyy? Leena Vainio, AKTIIVI Plus Tuumasta toimeen seminaari Kuva © Neal SingletonNeal Singleton.
Ryhmä 4 Työ muuttuu, miten oppisopimustoimijat siinä mukana.
Työkykyjohtaminen Serviisissä
Työhyvinvointikysely - Jyväskylän yliopisto 2011 Fysiikan laitos.
Työaika-autonomialla kohti työhyvinvointia
Organisaation osaaminen ja työhyvinvoinnin merkitys Työsuojelurahaston Tutkimus tutuksi – tapaaminen Valtiotieteiden maisteri (väit.) Tomi.
Kokemuksellinen oppiminen (Kolb, Jarvis, Boud)
Yhteistyö oppilaitoksen ja päiväkodin kanssa - opiskelijanäkökulma Tarja Vakimo, HDO Ammattiin kasvua varhaiskasvatuksen kentällä –seminaari
TEKNILLINEN KORKEAKOULU HELSINKI UNIVERSITY OF TECHNOLOGY TIMANTTI Kokemusperäisen tietämyksen jakaminen organisaatiossa TKK / BIT-tutkimuskeskus SAFIR-puoliväliseminaari.
Menestyvä työyhteisö Yksilö – Ryhmä – Organisaatio Sitoutuminen
Työyhteisöhaastattelujen yhteenveto. Työyhteisöt: -haastateltu huhti-kesäkuussa työyhteisöjen esimiehiä, henkilöstöpäälliköitä, työnantajia, yrittäjiä.
Miten laatutyöhön sitoutetaan?
OPETTAJUUS MUUTOKSESSA Ympäristö muuttuu, muuttuuko opetus? ”Luokan tulisi olla kuin urheilujoukkue: Opettaja on valmentaja ja oppilaat pelaajia” (Amissäätöö-hanke.
Asenteet.
Tuloksellisuutta edistävä palkinta ja neuvottelutoiminta
W w w. h a m k. f i HYVÄ JA TUOTTAVA TYÖELÄMÄ TYÖYHTEISÖN DYNAAMINEN VALMENNUS mi.
HENKILÖSTÖJOHTAMINEN
Osaava-ohjelma: Pedagoginen uudistuminen muutosjohtamisen välineenä
KIRKONPALVELIJAN TYÖNOHJAUS
Sosiaalityön käytännön, koulutuksen ja tutkimuksen strategista kumppanuutta Itä-Suomen yliopistossa Katri Savolainen Projektipäällikkö Itä-Suomen yliopisto.
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
Oppimisen sykli ja kokemuksellisen oppimisen malli 3. Pohdinta ja tulkinta 4. Käsitteellistäminen (ja uuden tiedon hakeminen) 5.Kokeilu ja tiedon soveltaminen.
Julkiset tietoaineistot hyötykäyttöön 4VOITTO. I) Ongelman asettelu –Miten käyttäjäryhmien motiivit ja tarpeet saadaan tyydytettyä julkisen datan avulla?
Turvallisuusosaamisen kehittäminen Turvallisuustekniikan neuvottelukunta (TENK) Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Kemianteollisuus ry.
Diaesitys työterveyshuollon esimiesten vertaisfoorumipilottiin Toisesta diasta alkaa esitys vertaistuesta. Voit lisätä tähän alkuun omaa tekstiäsi.
Koulutusyhteistyöpäivä Henkilöstöjohtaja Timo Tammilehto.
Ulkomailla tapahtuvan harjoittelun kipukohdat: Osaamisen tunnistamisen tärkeydestä Janne Loikkanen Kansainvälisen harjoittelun suunnittelija.
Tampereen Aikuiskoulutuskeskus1 Leonardo da Vinci Tools for Diversity Hanke monimuotoisuuden systemaattiseen kehittämiseen ESOK-seminaari.
Märta Kinnunen1 TUNNE OPPIMISTYYLISI JA KÄYTÄ SITÄ HYVÄKSESI.
J YVÄSKYLÄN YLIOPISTO EFQM- MALLI 2013.
Perusopetus Osaamisen kehittäminen TOIMINTAKULTTUURIN MUUTOS - OPS 2016 Organisaation osaaminen – yhteisön osaaminen – yksilön osaaminen.
Havainnointi tutkimus-menetelmänä
Pienosuuskuntien johtamisen haasteet
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
HALLINTOTIETEEN OPINTOSUUNTA
Työhyvinvointikysely - Jyväskylän yliopisto 2011
Sosionomin koulutus ja TKI-toiminta nyt ja 2025 Sosiaalialan verkostopäivät ylitarkastaja Sanna Hirsivaara.
Opetussuunnitelman rakennekuva TRADENOMI 210 OP
(Työ)elämän esiintymistilanteet
Työpäivän kokeminen kuraa vai kivaa?
Maahanmuuttajan askeleet työelämässä – Maastå-hanke Yhteisöllinen menetelmä järjestöille Tavoite: tarjota ammattiliitoille ja työyhteisöille.
Aineettoman pääoman merkitys organisaation menestymiselle - Antti Lönnqvist
Tiedot, taidot ja osaaminen – osaamisesta kertominen
Arviointi: Sinulla on siihen annettavaa!
SYVÄJOHTAMINEN Lyhyt esittely.
Palveluiden pohjana pärjäävyys – kuinka rakentaa Lapset puheeksi -työhön pohjautuva palvelurakenne? Mika Niemelä.
Odotukset johtajuudelle varhaiskasvatussuunnitelmatyössä
Tulevaisuuden osaamistarpeet ja työelämän muutos
Työura osatyökykyisenä
Volitioprosessi, tahdon!
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Kohti jaettua johtajuutta Jarmo Kröger Henkilöstöpäällikkö
Työelämä muuttuu, opettajan työ muuttuu – johtamisen on muutut- tava
Terveyttä työpaikoille – suositukset
Esityksen transkriptio:

Hiljainen tieto Kala ei tiedä että se ui ,ennen kuin se joutuu vedestä pois Rutiininomaista, ohjaa kaikkea toimintaa Periaatteessa kaikki tieto ja osaaminen perustuu hiljaiselle tiedolle, kuten kielioppisäännöt, ei niitä puhuessa muistella Asiantuntija työ koostuu teoreettisen ja hiljaisen tiedon yhdistämisestä. Hiljaisen tiedon omaksuu harmillista kyllä, usein yrityksen ja erehdyksen kautta tai ahkeralla harjoittelulla toiminta automatisoituu hiljaiseksi tiedoksi Lähde: Oulun yliopiston luentomateriaali, Taina Tuomikorpi

75 prosenttia kaikesta tiedosta on hiljaista, esim. pyöräily, uinti… Hiljainen tieto ”Tiedämme enemmän kuin kykenemme ilmaisemaan” kokemusperäistä, alitajuista henkilökohtaiset käsitykset,näkemykset, aavistukset vaikea kuvata verbaalisesti ja siirtää toisille kehollinen ulottuvuus liitoksissa osittain eri-ikäisiin Näkyvä / julkinen tieto muodollista, systemaattista helposti ilmaistavissa esim. sanoin, numeroin, kaavioin voidaan siirtää toisille esim.datan, mallien ja menettelytapojen muodossa voidaan käsitellä helposti tietokoneella, välittää elektronisesti ja tallentaa tietokantoihin Tämän voi teettää myös ryhmtyönä?

Yksilön ja työyhteisön hiljainen tieto Hiljainen tieto / T. Tuomola / 22.10.2007 / 22.9.2018

Hiljaisen tiedon johtaminen Tunnustaminen Tunnistaminen ja esille tuominen Hiljaisen tietämyksen abstrakti luonne Haltija ei tunnista omaa hiljaista tietämystään Ympäristön ja tilanteen merkitys Työelämän nopeat muutokset vaikeuttavat esille nostamista 1.Hiljaisen tietämyksen merkityksen ymmärtäminen liiketoiminnalle, Muodollinen koulutus >< hiljainen tietämys,Oman ja toisten osaamisen arvostaminen Arvostus palkitsemiskeinona, Erilaisuuden arvostaminen, Uran eri vaiheissa olevien työntekijöiden osaamisen arvostaminen ja hyödyntäminen 2. kokemusperäinen tieto olennainen hiljainen tieto kriittinen hiljainen tieto, epävarmassa tilanteessa omasta osaamista ja hiljaisesta tiedosta pidetään tiukasti kiinni -> hiljainen tieto ”salaisena aseena” innovatiiviset ja osaamistaan jakavat työntekijät organisaation voimavara Ympäristön ja tilanteen merkitys organisaatiokulttuurin merkitys: esim. esteinä huono ilmapiiri, kateus ja kyräily -> luottamuksen rakentaminen

Hiljaisen tietämyksen jakaminen Varmistetaan organisaation jatkuvuus ja osaamisen jatkuva kehittäminen Tehtävien näkyväksi tekeminen itselle, työkavereille ja esimiehille Parhaiden käytäntöjen jakaminen Tarkoituksenmukaisten keinojen mahdollistaminen ja hyödyntäminen Tietämyksen hallittu jakaminen henkilöstön vaihtuvuustilanteissa Osaamisen tiedostaminen ja jatkuva kehittäminen Jaettu tietämys on parasta tietämystä

Hyödyt Keskinäinen kunnioitus lisääntyy Opitaan arvostamaan uutta/vanhaa tietoa Luovuus lisääntyy Johtamisen kokemus lisääntyy Avarakatseisuus Kokemus hyvin tehdystä työstä Osaamisenjohtaminen kilpailuvaltti jne