Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Arviointi: Sinulla on siihen annettavaa!

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Arviointi: Sinulla on siihen annettavaa!"— Esityksen transkriptio:

1 Arviointi: Sinulla on siihen annettavaa!
Mervi Aalto-Kallio, Espoo SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry

2 ”Arviointi on innostavaa, tärkeää, olennaista, kiinnostavaa”
”Arviointi on tylsää, turhaa, turhauttavaa, merkityksetöntä”

3 sidosryhmät ja kumppanit?
Kumpaa ääntä kuuntelet? Kumpaan innostat sidosryhmät ja kumppanit?

4 Dialogia SWOT-analyysin avulla
Vahvuudet ja myönteiset seikat: Miksi arviointi on hyvä juttu? Mitä saan siitä itse, entä työyhteisö? Heikkoudet ja uhat: Mitkä ovat arvioinnin sudenkuoppia tai kompastuskiviä? Mahdollisuudet: Mitä arviointi mahdollistaa ja tarjoaa nyt ja tulevaisuudessa? Kehittämistarpeet: Miten vahvistamme arvioinnin myönteisyyttä ja otamme sen mahdollisuuksista kaiken irti välttämällä samalla pahimmat kompastuskivet? Vesa Salmi

5 Arviointi on… keino tai väline – käytäntöä ja kehittämistä palvelevaa toimintaa. toimintaa koskevan tiedon järjestelmällistä keruuta, analysointia ja tulkintaa. jonkun asian tai ansion määrittelyä. Arviointitulosta peilataan suhteessa toiminnalle asetettuihin kriteereihin: Mikä oli onnistunutta? Mikä vähemmän onnistunutta? Mikä hyvää, mikä huonoa?

6 Arvioinnista on hyötyä – monellakin tapaa
Työn onnistumiset ja tulokset näkyviksi Auttaa näkemään parantamisalueet Osoittaa toiminnan tarpeellisuuden ja hyödyn (tai päinvastoin) Ammatillinen kehittyminen ja voimaantuminen Uusien näkökulmien avautuminen — reflektiivisyyden kehittyminen Kriittisyyden terävöityminen (ovatko vakiintuneet käytännöt/rutiinit edelleen parhaat mahdolliset tavat toimia?) Mitä muuta?

7 Kaikilla on arviointiin tarttumapintaa ja annettavaa.
Mitä arvioinnissa hyödynnettävää osaamista tai ominaisuuksia sinulla tai projektiryhmälläsi jo on?

8 arviointitiedon tunnistaminen, kokoaminen, valinta
TAITOJA arviointitiedon tunnistaminen, kokoaminen, valinta arviointitiedon analysointi ja soveltaminen keskeiset käsitteiden ja teoreettisen tiedon käyttö arjessa yms. TIETOJA arvioinnin perusteiden hallinta arvioinnin eri lähestymistavat, keskeiset käsitteet ja teoreettinen viitekehys ARVIOINTIKOKEMUSTA arviointisuunnitelman laatiminen ja toteutus arvioinnin käytännön toteuttaminen (kyky resursoida käytettävissä oleva aika/raha/ osaaminen siihen, mitä on mahdollista tehdä) arviointi osana arkista työtä arviointiosaamisen kehittyminen työssä oppimisen tuloksena OMIA VAHVUUKSIA ihmissuhde- ja vuorovaikutustaidot luotettavuus palautteenantotaidot johdonmukaisuus, systemaattisuus kuuntelutaidot, kysyvä ote ongelmanratkaisutaidot , kriittinen reflektointi luovuus Vesa Salmi

9 Minä arvioitsijana - Mitkä ovat sinun vahvuutesi arvioinnissa?
Vahvuuteni arvioitsijana ____________________ ______________________ _______________________

10 Arvioinnin eri tasot

11 Prosessit, tulokset ja vaikutukset arvioinnin kohteena
Prosessiarviointi Mitä vaiheita toiminnassa on? Miten toiminta etenee? Miten toimintaa parannetaan? KEHITTÄMISHANKKEEN AIKAJANA Hanke- tai toimintasuunnitelmaan kirjatut tavoiteltavat tulokset Tulosten arviointi: Saatiinko aikaiseksi se mitä oli tarkoitus? Mittaus ennen interventiota  intervention toteutus  mittaus intervention jälkeen Vaikutuksen arviointi: Saatiinko aikaan se muutos jota tavoiteltiin?

12 Arviointi kehittämishankkeessa
Emme arvioi hanketta, vaan siinä toteutettavia toimintamalleja, käytäntöjä, innovaatioita, tuotteita… Olennaista: Mitä meidän tulisi arvioida? Missä vaiheessa meidän tulisi arvioida? Ketä tulostemme pitäisi innostaa? Millaisin resurssein voimme arvioida? Mihin tarvitsemme tukea?

13 Kun kaikki ei mene kuin Strömsössä - Hallinta ja sallinta kehittämisprojektissa
Ennakoidaan ja kontrolloidaan tulevaa ja odottamatonta Keinoja: etukäteissuunnittelu, budjetointi, riskianalyysi, osaamiskartoitus jne. Sallinta Hyödynnetään tilanne-ehtoisesti ennakoimattomat ja odottamattomat tekijät Keinoja: innovointi, yhteiskehittely, prosessiarviointi, verkostotyöskentely jne. Järjestystä kaaokseen Sopeudutaan ja hyödynnetään kaaosta Liiallinen hallinnan tarve voi estää muutosta ja innovatiivisuutta Lähde: Seppänen-Järvelä, R. (2012) Odottamattomien, ennakoimattomien tulosten ja vaikutusten havaitseminen ja hyödyntäminen. [Luento/puheenvuoro] Arviointifoorumi Helsinki.

14 Tukea ja työkaluja Innokylä: katso miten muut ovat sen tehneet!
Innokylän arviointiopas: 3ee46ffd357f Erilaisia työkaluja ohjeineen SOSTEn Arvioinnin sivuilla (työkalut myös Innokylässä) jarjestot/arviointitoiminta/arviointitietoa/arviointityokaluja-2.html


Lataa ppt "Arviointi: Sinulla on siihen annettavaa!"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google