Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

OPETTAJUUS MUUTOKSESSA Ympäristö muuttuu, muuttuuko opetus? ”Luokan tulisi olla kuin urheilujoukkue: Opettaja on valmentaja ja oppilaat pelaajia” (Amissäätöö-hanke.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "OPETTAJUUS MUUTOKSESSA Ympäristö muuttuu, muuttuuko opetus? ”Luokan tulisi olla kuin urheilujoukkue: Opettaja on valmentaja ja oppilaat pelaajia” (Amissäätöö-hanke."— Esityksen transkriptio:

1 OPETTAJUUS MUUTOKSESSA Ympäristö muuttuu, muuttuuko opetus? ”Luokan tulisi olla kuin urheilujoukkue: Opettaja on valmentaja ja oppilaat pelaajia” (Amissäätöö-hanke s.101)

2 Toimintatapa muuttuu! Oppiva organisaatio Muutos, nopeus, kehittyminen, palvelu, yksilöllisyys, monitaitoisuus, poikkitieteellisyys Hierarkia Pysyvyys, vakaus, varmistaminen, suuria massoja, tuote, tehtäväkohtaisuus, alakohtaisuus

3 PEDAGOGIIKKA! Tarvitaan pedagogisia vaihtoehtoja ja useita työskentelymenetelmiä, entisiä unohtamatta Pedagogiset ratkaisut Behavioristiset menetelmät Konstruktiiviset menetelmät Sosio-konstruktiiviset menetelmät Yksilölliset menetelmät 2020 1970 1940 1990 Muut

4 Karikkoja kehityksen esteenä? Aika Muutos Nyt Visio Sosiaalisuus Kulttuuri Vuorovaikutus Asenne Onko tavoitetta? Taito Osaaminen Tieto Ymmärrämmekö samalla tavalla?

5 Tarvittava osaaminen tulevaisuudessa Olemassa oleva osaaminen nyt Säilytä UusiLuovu tai kehitä Jo tällä hetkellä repussa on paljon tehtäviä ja menetelmiä. Reppuun ei enää mahdu paljon lisää ja tulevaisuudessa resurssit ovat nykyistä vähäisemmät. Mistä minä luovun, mitä säilytän, mikä on turhaa? Kaada kaikki ulos ja ota mukaan vain tarvittava, jätä tilaa tulevaisuudelle!

6 = Tarvittavan osaamisen kehittäminen - Jo hyödynnettävissä (säilytettävissä) oleva osaaminen Tulevaisuuden osaaminen Olemassa oleva osaaminen + Tarvittava uusi osaaminen =Tulevaisuuden osaaminen Miksi parempi näin ?

7 Katso avoimesti ensin mitä tulevaisuudessa tarvitaan, sen jälkeen katso mitä siitä on jo olemassa, loput voi kehittää. ELI LÄHDETÄÄN AINA TULEVAISUUDEN TARPEESTA Kaikkea entistä ei tarvita, vaikka luopuminen tuottaa tuskaa. (Ainahan nämä on opetettu…, ei uutta voida ottaa, kun entistäkään ei ennätä... Miksi parempi näin ?

8 Nyt ajankohtainen

9 Mitä nämä ovat työssäsi/alallasi? Ydinosaamista nytSäilytettävää ydinosaamista Muuttuva ammatillinen osaaminen toimialalla Uudenlainen ammatillinen osaaminen toimialalla Ammatillinen osaaminen toimialalla Ennakoitavissa oleva ydinosaaminen Uudenlainen ydinosaaminen Ennakoitavissa oleva ydinosaaminen Visionäärinen näkökulma Tulevaisuudessa Opportunistinen näkökulma Lähiaikoina Strateginen näkökulma Muutaman vuoden kuluessa

10 Perinteinen organisaatio johtamisjärjestelmä selkeät vastuut hierarkia pysyvään toimintamalliin pyrkivä kehitetään organisaatiota ja yhteisöä Osaava organisaatio epämuotoisuus, kaaoksen johtaminen verkosto poikittaisosaaminen jatkuvamuutos kehitetään toimintaa ja yksilöitä jaettu vastuu Perinteinen johtaja, opettaja isä/äitihahmo käskijä holhooja valvoja ja kontrolloija tietää, osaa ja hallitsee kaiken hierarkiaan ja byrokratiaan tukeutuja vastausten antaja Osaamisen johtaja, valmentaja valmentaja mahdollistaja visioija ja näkijä eli tuolilla seisoja kokoaja antaa toisten olla tähtiä ja pysyy itse syrjässä oikeiden kysymysten kysyjä ja ääneen ihmettelijä kumppani ja yhteistyötekijä Perinteinen työntekijä, ammattilainen työn tekeminen ja sen kehittäminen ovat eriasioita tekee mitä käsketään tekee vain omat työt odottaa valmista meillä on aina tehty näin muutos pelottaa riskit minimoidaan Osaaja ja asiantuntija kehittäminen on osa omaa työtä osaamisen ja tietämisen jakaminen itseohjautuva ja aktiivinen hyvä itsetunto / itsensä arvostaminen yhteisöllisyyden arvostaminen ”Me teemme sen yhdessä” ”Parempi tehdä virheitä ja epäonnistua kuin epäonnistumisen pelossa olla tekemättä mitään” luovuus Vanhaa ja uutta


Lataa ppt "OPETTAJUUS MUUTOKSESSA Ympäristö muuttuu, muuttuuko opetus? ”Luokan tulisi olla kuin urheilujoukkue: Opettaja on valmentaja ja oppilaat pelaajia” (Amissäätöö-hanke."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google