Mediakulttuuri ja koulu Osaava-mediakasvatuskoulutus Kesämäen alueen ja Taipalsaaren opettajat 22.-23.2.2011.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Mediakasvatus MLL:ssa
Advertisements

Sosiaalisen median työkalut oppimisen tukena 2000-luvun taidot?
– uusia haasteita lapselle ja päiväkodille
Mediapedagogi kouluissa (1) havaintoja kentältä ja kentän laidalta havaintoja kentältä ja kentän laidalta.
Media vaikuttamisen ja vuorovaikuttamisen välineenä
Lasten mediankäyttö ja avaimia mediakasvatukseen varhaiskasvatuksessa koordinaattori Rauna Rahja Varhaiskasvatusmessut, Wanha Satama
Kirjasto mediakasvattajana Koulun “käsikassara” vai itsenäinen toimija? Kirjastot ja media kyselyn satoa Vaasan kaupunginkirjasto Pohjanmaan maakuntakirjasto.
Kymentaan koulun TVT-STRATEGIA Tämä vuonna 2006 luotu strategia on käytössä toistaiseksi..
Lausteen koulun TVT-STRATEGIA
Sari-Katja Niiles, Eeva Hiltunen ja Henna Kalima
Terveysosaaminen ja media
TVT ja SoMe Jonna ja Johanna.
Tietotekniikan käyttö opetuksessa alakoulussa Tuukka Kivioja.
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
Anu Mustonen Mediakasvatus ja sen merkitys. Mediakasvatus 1.Mediataitojen kartuttaminen 2.Median käyttö oppimisympäristönä 3.Media tiedonkäsittelyn välineenä.
Anu Mustonen Mediakasvatus ja sen merkitys.
O PPIMISYMPÄRISTÖLÄHTÖINEN SUUNNITTELU KIRKOU - Kirjasto, koulu ja koulukirjasto –hanke Tutkivaa ja oivaltavaa oppijaa yhteistyössä tukien!
Mediapsykologia Mitä ihmiset tekevät medialla ja mitä media tekee ihmisille? Rakentuu monen eri tieteenalan perustalle: psykologia, journalistiikka, retoriikka,
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
Medialukutaidon tila ja toteutus Euroopassa
MEDIAVAIKUTTAMISEN MAHDOLLISUUDET RAUNA RAHJA KOORDINAATTORI MEDIAKASVATUSSEURA UUSI KOULU III -seminaari , Mikkeli.
Miira Suomi, Jenna Sangi ja Matilda Ristola LO-11c
Tytöt teknologian taitajiksi
Terveysosaaminen ja media
Tieto- ja viestintätekniikka eri oppiaineiden opetuksessa AO-koulutuksen perusharjoitteluinfo Olli Vesterinen, Sokla Mediakasvatuskeskus.
MEDIA Media, latinan kielen sanasta medium. Engl. medium-sanalla kolme merkityst ä  1)jotakin, mik ä “ sijoittuu v ä liin ”, ” toimii v ä litt ä j ä.
Media joukkoviestinn ä n sanomien erittely ä niiden taustan ja v ä lineen ominaislaadun kannalta sek ä sanomien omaa tuottamista.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
OPPI SYNTYY YHDESSÄ TEKEMÄLLÄ - EI MONISTAMALLA
Ops seminaari Askola.
UUDET OPETUSSUUNNITELMAT – UUDENLAISIA TAITOJA
MONILUKUTAITO Monilukutaito on kyky hankkia, muokata, tuottaa, esittää ja arvioida tietoa erilaisissa oppimisympäristöissä ja -tilanteissa. Myös hahmottaa,
7. osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen - Vapaus tuo vastuuta → sääntöjen, sopimusten ja luottamuksen merkitys kaikissa.
G.Taliacotius: Plastiikkakirurgiaa 1598 Tankens bilder : om människors vilja att synliggöra kunskap och idéer
Mediataito 8lk 1.Viestintä ja mediataito (velvoite)velvoite 2.Mediakasvatus Oulun normaalikoulussa (laadukas ohjelma)laadukas ohjelma 3.Kuvataide: Kuvaviestintä.
G.Taliacotius: Plastiikkakirurgiaa 1598 Tankens bilder : om människors vilja att synliggöra kunskap och idéer
Monialaiset oppimiskokonaisuude t ja valinnaisaineet VESO-PÄIVÄ LIISA RUONTI.
Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa.
MITÄ LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA OPPIMISKOKONAISUUDET TARKOITTAVAT ESIOPETUKSEN ARJESSA? Huom! Esityksestä on poistettu valokuvat.
Mediataikuri-hanke Kirjaston uusi mediakasvatusmalli varhaiskasvatukseen Kirjastopäivät 2015 Lea Kuusirati.
VESIKANSAN KOULUT KE klo ja 19.00, Paimelan koulun sali 1.
Oppimiskäsitys- työpaja Aija Rinkinen Opetushallitus.
Sosiaalisen median käytöstä Sosiaalisen median käyttö kuuluu nykyajan lapsen elämään. Yhteydenpito ja viestiminen netissä ovat lapsille ja nuorille luonteva.
OPAS MEDIAKASVATTAJALLE Mediakasvatus esi- ja alkuopetusikäisten lasten arjessa Hanna Martinviita, Saara Pasanen ja Anna Ristaniemi.
Laaja-alainen osaaminen
MATEMATIIKKA.
MEDIAPSYKOLOGIA MEDIAPS TUTKII MIHIN IHMISET KÄYTTÄVÄT MEDIAA JA MITÄ VAIKUTUKSIA MEDIALLA ON KESKEISET KYSYMYKSET: MILLÄ TAVOIN MEDIA VAIKUTTAA IHMISEN.
Kieli itseilmaisun välineenä
LEMPIKOULU-OPPIMISKERRAN TEORIA
Kv-toiminta opsin palveluksessa – ohjausta ja vertaisohjausta kaikille kv-rahaa hakeneille Koulutus- ja verkostoitumispäivä kansainvälisyyden valtionavustuksen.
Hermolle-koulutus: suomen kielen ja kirjallisuuden opetus (25 op)
Opin ja opetan tekijänoikeuksia Opettajan kolme roolia
Nopolan koulu Opettajien veso
Tänään tutkimme mediakriittisyyttä
TURKU Monikulttuurinen opetus 2.Jakso
Tupakka mediassa tyokalupakki.net.
POM10CC Mikämikä-päivien Kirjallinen suunnitelma
MEDIAPSYKOLOGIA MEDIAPS TUTKII MIHIN IHMISET KÄYTTÄVÄT MEDIAA JA MITÄ VAIKUTUKSIA MEDIALLA ON KESKEISET KYSYMYKSET: MILLÄ TAVOIN MEDIA VAIKUTTAA IHMISEN.
KETTULAN KOULUN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN STRATEGIA
DEMO 5 Sonja Betancourt, FM
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
MEDIAKASVATUS 2009 Antti Lokka.
15ytov Äidinkieli, suomi, Kaiken maailman mediat 1 osp
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
Hanke
Tulevaisuuden koulu 2016 peItsarin koulu
Mediakasvatus tietotekniikan opettajankoulutuksen näkökulmasta
Järjestökoulutuksen kehittäminen
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
Kouvolan Yhteislyseon
Esityksen transkriptio:

Mediakulttuuri ja koulu Osaava-mediakasvatuskoulutus Kesämäen alueen ja Taipalsaaren opettajat

Osaava-hanke OKM:n rahoittama opettajien täydennyskoulutus Tavoitteena on tuoda nuorten mediamaailmaa osaksi koulun arkea Osatavoitteet Nuorten nettimaailman piirteiden tunnistaminen Sosiaalisen median palvelut ja niiden hyödyntäminen opetuksessa Riskien ja ongelmatilanteiden tunnistaminen Koulujen mediakasvatussuunnitelmat 4 Koulutuspäivää

Koulutuspäivien sisällöt Tiistai Tutustumista lasten ja nuorten sosiaalisen median ympäristöihin Mediakasvatus – käsitteitä ja suunnitelmia Keskiviikko Toiminnallisen mediakasvatuksen malleja - animaatiota, luokkalehtiä, videomielipidekirjoituksia Käsiksi oman koulun mediakasvatussuunnitelmaan

Käsitteitä Mediakasvatus Mediataidot Medialukutaito Tvt-taidot Tiedonhallintataidot Viestintäkasvatus Mediaosaaminen Mediaesitys

Mediakasvatus Oppimista ja kasvua median parissa. Se on toimintaa, jolla tietoisesti yritetään vaikuttaa yksilön median käyttöön ja mediataitoihin. Mediakasvatuksella kehitetään mediakulttuurissa elämisen perusvalmiuksia. Medialukutaito on eri viestimien luku- ja kirjoitustaitoa eli kykyä ilmaista itseään eri viestimillä, hankkia tietoa median avulla sekä eritellä ja tulkita kriittisesti erilaisia mediatekstejä.

Mediataito on median taustarakenteiden tuntemusta, teknisiä taitoja sekä aktiivista ja kriittistä mediankäyttöä. Mediataidot eivät ole synnynnäinen ominaisuus, vaan opittavissa ja opetettavissa olevia asioita. (Mediametkaa! Mediakasvattajan käsikirja kaikilla mausteilla)

Mitä mediakasvatukseen liittyviä suunnitelmia on jo olemassa? Tiedonhallintataitojen opetussuunnitelma (Lpr) Koulujen tvt-strategiat Viestintä ja mediataito- aihekokonaisuus Eri oppiaineiden opetussuunnitelmat Äidinkieli Kuvataide Yhteiskuntaoppi Vieraat kielet

Eri oppiaineiden opsit Äidinkieli: ”Oppilas oppii toimimaan tekstiympäristöissä, joissa sanat, kuvat ja äänet ovat vuorovaikutuksessa” (tavoitteet 3-5 lk) ”Oppilas tunnistaa - - -fakta- ja mediatekstejä, erityisesti uutisia, mainoksia ja erilaisia artikkeleita sekä kykenee suhtautumaan niihin analyyttisesti ja kriittisesti” ”Oppilas ymmärtää, että tekstillä on jokin tarkoitus ja lähettäjä, jolla on ratkaiseva merkitys tekstin kielelliselle ulkoasulle, muodolle ja sisällölle” (päättöarvioinnin hyvän osaamisen kuvaus)

Eri oppiaineiden opsit Kuvataide ”Kuvakerronnan perusteita: tarinasta kuvaksi, lähikuva ja yleiskuva, kuvan ja tekstin yhdistäminen” ”kuvitus, sarjakuva, mainoskuva, valokuvaus, video ja digitaalinen kuva” ”Television, tietokonepelien, elokuvien, sarjakuvien ja mainonnan visuaalisten viestien tarkastelua ja tutkimista” (ops 1-4 lk) ”Oppilas osaa analysoida mediaesitysten sisältöjä, rakennetta ja visuaalista toteutusta” (hyvän osaamisen kuvaus päättöarvioinnissa)

Tiedonhallintataitojen opetussuunnitelma - hyväksytty perusopetuksen ja lukion - opettajista ja kirjaston henkilökunnasta muodostettu työryhmä - kirjastoyhteistyön näkökulma - mediakasvatusta sivuavia sisältöjä (alakoulu): - erottaa toden ja epätoden - osaa hakea internetistä tietoa ohjatusti - tietää tekijänoikeuteen liittyvät sopimukset ja noudattaa niitä - osaa suhtautua kriittisesti tietoon

Koulujen tvt-strategiat - Käytännön työtaidot - laitteistojen ja ohjelmien käyttö - Tiedonhallintataidot - tiedon hakeminen ja arvioiminen - tekijänoikeudet - Yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot - oppimisympäristöt, sosiaalisen median ympäristöt, netiketin tuntemus - Tietoturva ja etiikka

Mediakasvatussuunnitelman tavoitteet ja sisällöt? Medialukutaito on eri viestimien luku- ja kirjoitustaitoa eli kykyä ilmaista itseään eri viestimillä, hankkia tietoa median avulla sekä eritellä ja tulkita kriittisesti erilaisia mediatekstejä. Millainen suunnitelma tarvitaan? Mitä em. suunnitelmista vielä puuttuu? Olemassaolevia mediakasvatussuunnitelmia?

Tvt koulun arjessa-työryhmän ehdotus 1. Luova mediaosaaminen (sisällön tuottaminen) - lapsen ja nuoren omaa ilmaisua 2. Kriittinen mediaosaaminen (sisällön vastaanottaminen ja tulkinta) - mediasisältöjen funktion ymmärtäminen ja arvioiminen 3. Sosiaalinen mediaosaaminen - vuorovaikutustaitojen hallinta - lapsi/nuori aktiivinen median käyttäjä ja toimija - yhteiskunnallinen osallistuminen 4. Teknis-käytännöllinen osaaminen (tvt:n käyttötaidot) - laitteiden ja ohjelmistojen hallinta

Suunnitelman perusosat Tarkoituksena toteuttaa opetussuunnitelman osana. Suunnitelma on konkreettinen toteutusmalli luokkataso/oppiaine mediakasvatustavoite ja sisältö mediaosaaminen toteutustapa materiaalit välineet

Mediakasvatussuunnitelma videokamera digikamera blogi wiki kuvankäsittely editointi verkkoympäristöt animaatio kuvatarina verkkolehti netiketti tietoturvataidot tekijänoikeudet elokuva mainonta sanomalehtiviikko aikakauslehtipäivä tietoturvapäivä pelit sosiaalinen media tiedonhallinta ääninauhuri äänenkäsittely lähdekritiikki