Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kouvolan Yhteislyseon

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kouvolan Yhteislyseon"— Esityksen transkriptio:

1 Kouvolan Yhteislyseon
Äidinkieli ja kirjallisuus

2 Äidinkieli ja kirjallisuus oppiaineena
Lukio-opetuksen keskeinen taito-, tieto-, kulttuuri- ja taideaine Tavoitteena on oppia ilmaisemaan itseään suullisesti ja kirjallisesti eri tilanteiden vaatimalla tavalla. Opetus tähtää sellaiseen kielen ja kirjallisuuden tuntemukseen sekä kielenkäyttö-, teksti-, moniluku-, vuorovaikutus- ja mediataitoihin, joita jatko-opinnot, työelämä ja yhteiskunnassa toimiminen edellyttävät. LOPS 2016

3 Pakolliset kurssit: ÄI1 Tekstit ja vuorovaikutus
Opiskelijan käsitys monimuotoisista teksteistä ja vuorovaikutuksesta syvenee. Hänen monilukutaitonsa sekä kykynsä toimia vuorovaikutustilanteissa tavoitteellisesti ja tarkoituksenmukaisesti lisääntyvät. Opiskelija harjaantuu tarkkailemaan ja kehittämään omia taitojaan kuuntelijana, puhujana, lukijana ja kirjoittajana erilaisissa ympäristöissä.

4 ÄI2 Kieli, kulttuuri ja identiteetti
Opiskelijan käsitys kielen ja muiden ilmaisutapojen merkityksiä rakentavasta luonteesta, kielen vaihtelusta, kulttuurin merkityksestä ja vuorovaikutuksesta monipuolistuu. Opiskelija saa yleiskuvan siitä, mikä merkitys kielellä ja kulttuurilla on yksilön identiteetille ja yhteiskunnalle.

5 ÄI3 Kirjallisuuden keinoja ja tulkintaa
Opiskelijan käsitys kaunokirjallisuudesta, kielen taiteellisesta tehtävästä ja sen kulttuurisesta merkityksestä syvenee. Opiskelija harjaantuu tulkitsemaan kaunokirjallisia tekstejä ja nauttimaan kaunokirjallisuudesta sen eri muodoissa.

6 ÄI4 Tekstit ja vaikuttaminen
Opiskelija oppii tarkastelemaan monimuotoisia tekstejä ja niiden ilmaisutapoja sekä vuorovaikutusta erityisesti vaikuttamisen ja osallisuuden näkökulmista. Opiskelija perehtyy vaikuttamisen ja argumentoinnin keinoihin sekä syventää niihin liittyviä tietoja ja taitoja.

7 ÄI5 Teksti ja konteksti Opiskelija oppii tarkastelemaan tekstejä ja niiden konteksteja. Opiskelija harjaantuu erittelemään, tulkitsemaan ja tuottamaan erityylisiä ja –lajisia tekstejä.

8 ÄI6 Nykykulttuuri ja kertomukset
Opiskelija oppii tarkastelemaan nykykulttuurin ilmiöitä erityisesti kertomusten ja kertomuksellisuuden näkökulmasta. Opiskelija käsitys suomalaisesta nykykulttuurista ja sen moninaisuudesta syvenee. Opiskelija syventää tietojaan vuorovaikutusetiikasta.

9 Syventävät kurssit: ÄI7 Puhe- ja vuorovaikutustaitojen syventäminen
Opiskelija syventää ja monipuolistaa puhe- ja vuorovaikutustaitojaan ja niihin liittyviä tietojaan ja taitojaan. Opiskelija oppii arvioimaan puhe- ja vuorovaikutustaitojen merkitystä ihmissuhteissa, opiskelussa ja työelämässä. Opiskelijalle tarjotaan mahdollisuus osallistua toisen asteen puheviestinnän päättökokeeseen eli Puhvi- kokeeseen.

10 ÄI8 Kirjoittamistaitojen syventäminen
Opiskelija syventää taitojaan tuottaa erilaisia tekstejä, erityisesti asiatyylisiä laajoja aineistopohjaisia tekstejä. Opiskelija perehtyy ajankohtaisiin kulttuurin, median ja yhteiskunnallisen keskustelun aiheisiin.

11 ÄI9 Lukutaitojen syventäminen
Opiskelija syventää ja monipuolistaa taitojaan eritellä, tulkita, tuottaa ja arvioida erilaisia tekstejä. Hänen kriittinen lukutaitonsa syvenee. Opiskelija harjaantuu tuottamaan tekstien tulkintoja sekä puhuen että kirjoittaen.

12 Paikalliset soveltavat kurssit: ÄI10 Kielenhuollon kurssi
Kurssilla käsitellään kielenkäytön ja oikeinkirjoituksen kysymyksiä kirjoittajien näkökulmasta. Kerrataan keskeiset kielenhuollon ohjeet ja tehdään paljon erilaisia harjoituksia. Kurssia suositellaan erityisesti opintojen alkuvaiheeseen.

13 ÄI11 Luovan kirjoittamisen kurssi
Kurssilla tuotetaan monenlaisia fiktiivisiä tekstejä erilaisin tekniikoin. Tavoitteena on löytää uusia ilmaisukeinoja, harjoitella tekstien kommentointia ja muokata omia tekstejä palautteen avulla.

14 Yhteislyseon soveltavat kurssit: ÄI12 Lehtityön kurssi
Kurssilla perehdytään lehden toimittamiseen ja valmistetaan oma julkaisu, esimerkiksi verkkolehti.

15 ÄI13 Ilmaisutaidon kurssi
Kurssilla kehitetään itseilmaisun taitoja yhdessä muiden kanssa. Tehdään monenlaisia ilmaisuharjoituksia.

16 ÄI14 Kirjallisuusdiplomikurssi
Kurssilla perehdytään monipuolisesti koti- ja ulkomaiseen kirjallisuuteen. Kurssi on syytä aloittaa jo ensimmäisenä lukiovuonna, ja sen suorittamista voi jatkaa kolmanteen vuoteen asti. Tavoitteena on suorittaa kirjallisuusdiplomi, joka edellyttää 20 teoksen lukemista ja niihin liittyvien tehtävien tekemistä.

17 ÄI15 Elokuvakurssi Kurssilla katsotaan monipuolisesti eri genrejä edustavia elokuvia. Opiskelija harjaantuu erittelemään ja tulkitsemaan näkemäänsä, keskustelemaan katsojakokemuksestaan ja tutustuu elokuvakerronnan piirteisiin ja keinoihin. Kurssi soveltuu pakolliset kurssit 1 – 3 jo opiskelleille.

18 ÄI16 Mediakurssi Kurssilla perehdytään eri medioihin ja niiden keinoihin. Kurssilla sekä analysoidaan mediaa että tuotetaan sisältöjä myös itse. Samalla vahvistetaan kriittistä medialukutaitoa.


Lataa ppt "Kouvolan Yhteislyseon"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google