Oppimisen psykologiaa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
VIRTUAALIMATKA MAAILMAN YMPÄRI
Advertisements

Asiakkaan ja potilaan kohtaaminen
. Rauman freinetkoulu.
”Publishing in International Academic Journals” Sanna Järvelä.
Future Learning Environment
Tiedonhankinnan prosessit muutoksessa
Kulttuuri, mieli ja kasvatus
Oppimisen sykli ja kokemuksellisen oppimisen malli
TVT ja verkot opetuksessa ja oppimisessa Opintopäivä Arcada, Haaga & Helia Tore Ståhl Pil-projektet
TEKSTIILITYÖ sisällöt Raija Ojama
Laura Hirsto, Asiantuntijaksi kasvun prosessit opetussuunnitelmassa ja arjessa Laura Hirsto KT, Pedagoginen yliopistonlehtori Helsingin yliopisto.
Kokemuksia ja kehitysideoita. PLE:N taustaa • Opiskelijat oman ympäristönsä suunnittelijoita ja ylläpitäjiä • Itseohjautuva oppiminen • Yhteisöllinen.
VOA-oppimispäiväkirja
Oppimista tapahtuu: Opelta oppijalle Oppijalta toiselle
Minä oppijana 1 ov..
Työrauha ja haastavat tilanteet
Ajatuksia oppimisesta
VESO – päivän teemana OPPIMISKÄSITYS - vaiheet ja menetelmät
Valmennuskurssi sosiaalitieteiden tutkinto-ohjelmaan
Cmap-tools opetus käyttö kongnitiivinen merkitys.
YHTEISTOIMINNALLINEN & YHTEISÖLLINEN OPPIMINEN
Ammatillisuuden ydintä etsimässä
Ihminen ääriolosuhteissa -kurssi
Kokemuksellinen oppiminen (Kolb, Jarvis, Boud)
Ongelmaperustainen oppiminen
OULUN YLIOPISTO VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS OPETUSHARJOITTELUT
JOHDATUS TUTKIVAAN OPPIMISEEN
Historia ja tausta: Alku 70-luvun tutkinnonuudistuksessa Alku 70-luvun tutkinnonuudistuksessa Monivaiheinen kehitys yli 30 vuoden aikana Monivaiheinen.
OPETUKSEN KEHITTÄMISPÄIVÄ Mervi Palva.
Hyvä yliopisto-opetus – vastuullisen opettajan ja opiskelijan roolit Elin Fellman-Suominen Åbo Akademi Pedaforum
4.3 Tutkiva oppiminen? a) Opetusmenetelmä, jonka aikana oppilaat opiskelevat opetuksen kohteena olevia asioita ja tiedon tuottamisen prosesseja tutkimuksia.
Kulttuurin ja taiteen välittyminen II Toiminnalliset ja osallistavat menetelmät museokasvatuksessa Sirpa Turpeinen 2008.
ASIANTUNTIJUUS (Hakkarainen, Palonen, Paavola 2002) ASIANTUNTIJUUS TIEDONHANKINTANA (mielensisäinen näkökulma) ASIANTUNTIJUUS KULTTUURIIN OSALLISTUMISENA.
Emmi, Laura, Marianne, Johanna, Hanna, Elisa, Eva-Greta, Marcus.
Oppimisen sykli ja kokemuksellisen oppimisen malli
Pornaisten OPS-veso mika waltarin koululla
TUPA –Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus - kuka kouluttaa ketä?
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Teemana oppimisprosessin aktivointi – sulautuvan opetuksen mahdollisuudet Kati Vilonen Aalto-yliopiston Kemian tekniikan korkeakoulu.
OPPI SYNTYY YHDESSÄ TEKEMÄLLÄ - EI MONISTAMALLA
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Ops seminaari Askola.
USKONTO/aineenopettajat Reflektointityöskentely Ryhmäkokoontuminen 3 Martin Ubani, FT, TM Uskonnon didaktiikan yliopistonlehtori SOKLA.
© Verkko-oppimisen ja tiedonrakentelun tutkimuskeskus ( Sami Paavola Verkko-oppimisen ja tiedonrakentelun tutkimuskeskus.
Opetusta verkkoon – miksi? Sari Koski-Kotiranta
Ajattelu ja oppimaan oppiminen
© Verkko-oppimisen ja tiedonrakentelun tutkimuskeskus ( Sami Paavola Verkko-oppimisen ja tiedonrakentelun tutkimuskeskus.
Verkko-oppiminen, ohjaus ja tuki Kata Hyvärinen, Tampereen Aikuiskoulutuskeskus.
Oppimisen tavoittelu TKK Opetuksen ja opiskelun tuki
TURKU Monikulttuurinen opetus 1.jakso Ulla Rasimus & Leena Nousiainen.
Yhteisöllinen oppiminen Heini, Kati, Emilia, Tommi, Essi, Petra ja Noona.
Yrittäjyyden ja muiden tulevaisuuden taitojen edistäminen nykykoulussa Juho Norrena Yrittäjyyskasvatus Seinäjoki.
Opiskelun, oppimisen ja opetuksen prosessit Synergiaryhmä Pekka Linna, CSC.
S2, MONILUKUTAITO JA YHTEISOPETTAJUUS. S2 OPPIAINEEKSI SUOMEN RINNALLE oppiaineen nimi muuttuu, jatkossa opiskellaan: suomen kieli ja kirjallisuus –oppimäärää.
Oppimisen, opiskelun ja opetuksen mallintaminen Pekka Linna, Koulutuksen arviointikeskus.
KOULUIKÄ PS2 LAJM. TEHTÄVÄ Mitä muistat ensimmäisestä koulupäivästä? Jos et itse muista paljoa, niin kysy vanhemmiltasi asiaa.
NÄKÖKULMIA PERSOONALLISUUSTEORIOIHIN
Oppimisen, opiskelun ja opetuksen mallintaminen
Suomalaisen koulutuksen tulevaisuus
Kolme oppimista jäsentävää orientaatiota
AJATTELUN KEHITYS kaksi suurta teoreetikkoa A Lev Vygotsky
Luku 15 Oppiminen, muisti ja aivot.
Oppiminen voidaan määritellä:
Opiskelun, oppimisen ja opetuksen prosessit
9. Oppimisen psykologinen perusta
- TIETEELLISESTI!! Psyykkinen Biologinen Sosiaalinen ja
JOHDATUS TUTKIVAAN OPPIMISEEN
Tutkiva Oppiminen Varhaiskasvatuksessa
Verkkopedagogiikka? Tarvitaanko verkkopedagogiikkaa?
Anna Alftan Heikki Hannula
Esityksen transkriptio:

Oppimisen psykologiaa Prof. Kirsti Lonka Kasvatuspsykologian tutkimuskeskus, SOKLA, Helsingin yliopisto /Groningenin yliopisto, Hollanti /Karolinska Institutet, Ruotsi

PERINTEINEN AJATUS OPPIMISESTA YKSILÖLLINEN PROSESSI TAPAHTUU ERILLÄÄN MUUSTA ELÄMÄSTÄ OPETUKSEN TULOSTA PROSESSISSA ON ALKU JA LOPPU

ILMIÖLÄHTÖINEN OPISKELU Kasvatuspsykologian pääaineopiskelijat opiskelevat luokanopettajiksi 10 hengen pienryhmissä usean vuoden ajan He opiskelevat ilmiölähtöisesti peruskoulussa opetettavia aineita Tietty teema tai ilmiö, kuten ”Elämä ja kuolema” voi integroida esim. kuvataidetta, historiaa, elämänkatsomustietoa, luonnontieteitä

Oppimisen ulottuvuudet (Hakkarainen, Lonka & Lipponen, 2004) Kriittinen ajattelu Ammatillisen osaamisen kehitys Minä tiedonluojana Tietoraken- teiden muo- dostumi- nena Tiedollinen toimijuus Identiteetin rakentaminen Tiedollinen ulottuvuus Oman äänensä harjoittaminen Kun kirjoitimme ensimmäistä tutkivan oppimisen kirjaa huomiomme oli melkein kokonaan oppimisen tiedollisessa ulottuvuudessa. Tämän mukaisesti puhuimme sellaisesta syvällisestä oppimisesta, joka johtaa käsitteelliseen muutokseen sekä sen tuottamista metakognitiivisista itsearviointitaidoista. Viimeisten vuosien aikana olemme tulee tietoisiksi siitä, että oppimiseen liittyy toinenkin, eksistentiaalinen ulottuvuus, joka liittyy saavutusten vastavuoroiseen tunnustamiseen sosiaalisessa yhteisössä ja jokaisen oppijan äänen kunnioittamiseen. Monet oppilaat vetäytyvät sosiaalisista haasteista tai tulevat riippuvaisiksi jonkun auktoriteetin tunnustuksesta. Keskeisenä tutkivan oppimisen kulttuurin luomisen haasteena olisikin sellaisen kulttuurin luominen, jossa jokaisen toimijan ääntä kunnioitetaan, rohkaistaan ja tuetaan hänen identiteettinsä kehittymistä mahdollisena tiedon rakentajana ja luojana. Tässä sosiaalisilla käytännöillä on keskeinen rooli. Eksistentiaalinen ulottuvuus Sosiaaliset käytännöt

OPPIMINEN EI OLE VAIN TIEDON HANKINTAA Oppiminen on myös osallistumista tiettyyn kulttuuriin ja kasvamista sen jäseneksi Asiantuntijuus ja identiteetti kehittyvät niin sanotuissa käytäntöyhteisöissä Käytäntöyhteisö = Ryhmä keskenään vuorovaikutuksessa olevia ihmisiä, joilta yhdistää jokin hanke tai projekti, josta osanottajat vastavuoroisesti ottavat vastuuta Mikä on oma käytäntöyhteisöni? Mitkä ovat sen normit, arvot ja roolit? Kehen samastun oppimisen aikana? Ketkä ovat sankareitani? Miten kehittyy opettajan identiteetti?

IHMINEN ON SOSIAALINEN OLENTO Ihmiset haastavat toisiaan kehittymään tai nitistymään oppiminen on sosiaalisesti ja fysikaalisesti hajautettua

Tutkivan oppimisen osatekijät [Hakkarainen 1998; Hakkarainen, Lonka, Lipponen, 1999;2004] 3. Työskentelyteorioiden luominen 2. Ongelmien asettaminen 1. Kontekstin luominen Jaettu asiantuntijuus 4. Kriittinen arviointi 7. Syventävän tiedon etsintä 5. Uusien työskentelyteorioiden luominen 6. Tarkennettujen ongelmien asettaminen

MARTON & SÄLJÖ: KLASSISET TUTKIMUKSET LAAJOJEN TEKSTIEN OPPIMINEN Jos yrität pelkästään muistaa, unohdat nopeammin Jos yrität ymmärtää, muistat paremmin – myös yksityiskohdat! - Jos oppii nopeasti, myös unohtaa nopeasti.

Ongelmakeskeinen tieto (Bereiter, 1992) Lähdekeskeinen tieto Aloittelijan kirjaan perustuvat tieto, joka ei ole ongelmanratkaisussa sovellettavissa. Ongelmakeskeinen tieto Asiantuntijan ongelmien ympärille jäsentynyt tieto.

OPISKELUSTRATEGIOITA (Lonka ym, 1994) KEHITTELYSTRATEGIAT: omin sanoin kirjoittaminen, selittäminen, keskustelut, käsitekartat (mind maps), systemaattinen tekstin jäsentäminen, tiivistelmät KERTAUSSTRATEGIAT: mekaaninen alleviivaus, kopiointi, toistaminen, kertaaminen KEHITTELYSTRATEGIAT OVAT YHTEYDESSÄ ONGELMANRATKAISUUN JA SOVELLUKSEEN. KERTAUSSTRATEGIAT TUOTTAVAT TEKSTISIDONNAISTA MUISTAMISTA

USEISSA TUTKIMUKSISSA TOISTETTUJA TULOKSIA Käsitekarttojen tekeminen oli yhteydessä menestymiseen, kun vaadittiin soveltamista tai arviointia (Slotte & Lonka, 1999;2001ab) käsitekarttoja tekevillä oli moninkertainen mahdollisuus päästä opiskelemaan lääketieteelliseen aktiivinen prosessointi on hyödyllistä kaikissa tehtävissä

Tutkimustulosten tulkintaa Käsitekartat muodostavat työmuistin laajennuksen, joka auttaa ihmistä muodostamaan itselleen asiasta uudenlaisen sisäisen mallin Tämä selittää sen, että käsitekarttojen tapaan tehdyt muistiinpanot parantavat suoritusta, vaikka ne eivät olisi edes läsnä kirjoitustilanteessa (Slotte & Lonka, 2001)