Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Työrauha ja haastavat tilanteet

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Työrauha ja haastavat tilanteet"— Esityksen transkriptio:

1 Työrauha ja haastavat tilanteet
Perinteinen opetusmalli edellyttää rauhallisia oloja Oppijoiden on vaikea pystyä siihen He hakevat kontaktia, kuiskivat ja liikehtivät -> 90 % ryhmän työrauhaongelmista Uudessa opetusmallissa oppiminen tapahtuu tekemällä ja vuorovaikutuksessa muiden kanssa Keskeistä keskustelu, tekeminen, vuorovaikutus ja liikkuminen -> sopii hyvin oppijoille, jotka ovat luonnostaan vilkkaita ja joiden keskittymiskyky ei riitä jatkuvaan paikallaan olemiseen (ADHD) Sovittava ryhmän säännöistä ja opetettava noudattamaan niitä Rutiinit esimerkiksi tunnin alussa ja lopussa Muita esimerkkejä: hiljaisuusmerkki, liikennevalot, äänivahti ym.

2 Neuvottelu työskentelyn pelisäännöistä ryhmässä Sääntö vs. rutiini
Opiskelijan tiedettävä, millaista toimintaa häneltä odotetaan Pelisäännöt ja mallit, mitä opettaja tai ohjaaja haluaa tuoda esille? Ryhmäläiset osallistuvat itse ryhmää koskevien sääntöjen luomiseen - > prosessi Mahdollisimman vähän sääntöjä Esimerkkinä ryhmän luoma sääntö: Kunnioita toisia -> Taustakeskustelu pareittain tai pienryhmissä: - Minkä takia toisten kunnioittaminen on tärkeää? - Minkä takia toisten kunnioittaminen on tärkeää tässä ryhmässä? - Miltä tuntuu, jos itseä ei kunnioiteta? - Mitä siitä voi seurata, jos toista ei kunnioiteta?

3 Opiskelija tai ryhmä keksii itse ratkaisuja
Keskustelua aiheesta: ”Mitä jos tässä ryhmässä..”? tai ”Mitä jos tämän ryhmän jäsen..”? Anna opiskelija tai ryhmä itse keksii ratkaisut, kirjoittaa taululle tms. Keksi itse lisää ratkaisuehdotuksia. Tee opiskelijan kanssa sopimus Keskustele opiskelijan kanssa kahden kesken ja kysy: Millä ehdoin hän suostuu toimimaan sääntöjen mukaan tai Millä ehdoin hän suostuu tekemään tunnilla sitä, mitä pitääkin tehdä? Joskus ratkaisuna voi olla jokin helposti toteutettava asia. Jos pystyt, tee asiasta opiskelijan kanssa sopimus

4 Määräaikainen poissulkeminen ryhmästä
Poista opiskelija ryhmästä työskentelemään jonnekin muualle Kerro perustelut ja esitä esimerkkejä, millainen toiminta on häirinnyt muuta ryhmää ja miksi sinun pitää tehdä tällainen ratkaisu Palauta opiskelija mieluiten ryhmään jo seuraavalla tunnilla Joskus poissulkemista voi joutua tekemään monta kertaa, ehkä jopa kuukausien ja koko kurssin ajan.


Lataa ppt "Työrauha ja haastavat tilanteet"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google