Yhteistoimintalaki ja Yt:n organisointi

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hyvä yhteistoimintakäytäntö Case Orion
Advertisements

YT-laki Asianajotoimisto ILPO MOISALA Oy Mannerheimintie 160 B
UUDENMAAN TYÖSUOJELUPIIRI VUOKRATYÖSEMINAARI Uudenmaan työsuojelupiiri Lea Piho.
Hyvää työpäivää!.
TES-prosessi helluntaiseurakunnassa Markku Luoma Vesa Pylvänäinen.
Paikallisesta sopimisesta työaikajärjestelyissä
Case: UNIC-Services Oy. UNIC-Services Oy  Perustettu 1993, perustaja Saara Remes- Ulkunniemi  Yritys tarjoaa koulutuspaveluita eri puolilla Suomea 
Yhteistoimintaneuvottelut virastoissa ja laitoksissa
KUNTOUTTAVA TYÖTOIMINTA
1 § Lain tarkoitus Edistää yhteistoimintaa kunnissa
Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
Yliopistojen 26. työsuojelupäivät 9. –
Selvittäjän ja kuntien välinen työnjako. Kuntarakennelain tavoite • Elinvoimainen, alueellisesti eheä ja yhdyskuntarakenteeltaan toimiva kuntarakenne.
EU-vaikuttaminen Suomessa
Palkitseminen yrityksissä
Työelämän lainsäädäntö ja ristiriitojen ratkaisu
AR HALLITUKSEN ESITYS 155/2006 TYÖRYHMÄN NÄKÖKULMASTA Aimo Ryynänen.
Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon lakien uudistaminen
Työsuojeluvastuut.
Opiskelijakunta Pekka Halosen akatemiassa Päivitetty
Kuntafoorumi SDP:n kuntatyöryhmän Puheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta
Tietoturvallisuus osa 6
Finnan kehittämisideoiden hallinta LUONNOS Heli Kautonen ja Aki Lassila Konsortioryhmän kokous
TYÖSOPIMUS.
Ohjeistus työntekijätiedoista
Yhteiset työpaikat ja työsuojeluvaltuutettujen asema
EWC – European Works Council
Kommenttipuheenvuoro : Työperäinen maahanmuutto – ratkaisu kuntien työvoimapulaan Eettisyyttä ja edunvalvontaa Suunnittelija Marjo Katajisto JHL.
IKÄOHJELMAT SAK:LAISILLA TYÖPAIKOILLA SAK:N LUOTTAMUSHENKILÖPANEELI SYYSKUU 2013 N= 1114.
SAK:n luottamusmieskonferenssi Kiljava YT-paja.
Nuorisovaltuustotoiminta ja nuorten osallisuus Suomessa
Tupakointi ja työelämä
Hallintolainsäädäntö kalastuksenvalvonnassa
Yhteispalvelulaki ja yhteispalvelusopimus pilotoinnin perustana
Viestintäsuunnitelma
Kokkolan ammattiopisto
Harri Sirén1 TULOKSELLISUUS, PALKINTA JA NEUVOTTELUTOIMINTA.
Yksityisen järjestelmän hallinto. Yleistä N. 75 yksityistä yleissivistävää koulua Noudattavat samoja tuntijakoja sekä opetussuunnitelmia kuin kuntien,
Keuruun kaupunki 2006 Maakunnallinen kunta- ja palvelurakenne –seminaari Keuruun seutukunta Timo Louna Kaupunginjohtaja, Keuruun kaupunki.
UusiKunta-selvityksen viestintä Henkilöstöryhmä Tiedottaja Sini Saares.
Oulaskankaan yhteistoiminta alue Alustava toimintasuunnitelma 02/2007 – Vaihe 1 esiselvitys Vaihe 2 yhteistoiminta- alueen suunnittelu Vaihe.
Osallistuminen ja arviointi Suunnittelijan on ymmärrettävä niin kommunikaation kuin ympäristövaikutusten perusteet Suunnittelija käy useita kasvokkaisia.
Työhyvinvointikysely 2010 Teknisen tuotannon liikelaitos Raportoinnin tulokset
KANSAINVÄLISEN STRATEGIAN TARKOITUS Oppisopimuskoulutuksen kansainvälisen toiminnan tavoitteena on edistää suomalaisen työelämän kansainvälistymistä ja.
Tuloksellisuutta edistävä palkinta ja neuvottelutoiminta
Imatran kaupungin organisaatiouudistus
Esitys aluetoimikuntamalliksi Vapaa-ajan asukaspalveluiden lautakunta §65.
Oikeustapauksia ”Pacta sunt servanda”?.
W w w. h a m k. f i TUPA - Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus Lähipäivä 4 KEHITTÄMISTILANTEEN ARVIOINTI – TUPA-KEHITTÄMINEN OPETTAJAN TYÖN JA OPPILAITOKSEN.
Sosiaalihuoltolaki.
Savuton Kainuun sote -toimintaohje
Yhden luukun palvelumalli tiedon hyödyntämiseen. Palveluiden käyttäjälähtöisyys kasvaa. Palvelut tehostuvat ja toiminnan tuottavuus kasvaa. Tiedon laatu.
Nuorisovaltuuston perustaminen.. Nuorten vaikuttamisesta on määrätty laissa Kuntien lakisääteinen velvollisuus on kuulla nuoria heitä koskevissa asioissa.
Yhteistoimintalaki Laki yhteistoiminnasta yrityksissä 2007/334 Aalto-yliopisto Juhani Kauhanen
Koulutusyhteistyöpäivä Henkilöstöjohtaja Timo Tammilehto.
Kuntaliiton kehittämistoiminnan vaikuttavuus
Yhteistoiminnan mallintaminen
ALUEELLISET YHTEISTOIMINNAN NEUVOTTELUPÄIVÄT
Yhteistoiminta ei rajoita työnantajan työnjohto-oikeutta
Kirkon yhteistoimintasopimus (KYS)
OSALLISTUMISJÄRJESTELMÄT
Laki yksityisistä sosiaalipalveluista
Henkilöstötyöryhmän väliraportti
Esteellisyys KA-työryhmissä
TYÖTURVALLISUUS.
YHTEISTOIMINTA YRITYKSISSÄ
OSALLISTUMISJÄRJESTELMÄT
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Esittäjän nimi ja päivämäärä
YHTEISTOIMINTA YRITYKSISSÄ
Esityksen transkriptio:

Yhteistoimintalaki ja Yt:n organisointi Case Kokkola, Karleby

Yhteistoimintalaki Laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta 13.4.2007/449 Lain tarkoitus edistää yhteistoimintaa kunnissa - henkilöstölle mahdollisuus yhteisymmär-ryksessä työnantajan kanssa osallistua - kunnan kehittämiseen ja - vaikuttaa omaa työtään ja työyhteisöä koskevien päätösten valmisteluun. - edistää kunnallisen palvelutuotannon tuloksellisuutta ja työelämän laatua!

Välitön tai edustuksellinen yhteistoiminta (Yt-laki 2007) Yhteistoiminta voi olla sekä välitöntä että edustuksellista.   Yksittäistä työntekijää koskeva asia käsitellään työntekijän ja esimiehen välillä. Välitöntä yhteistoimintaa on myös yhteistoimintamenettelyn piiriin kuuluvien asioiden käsittely esimerkiksi työpaikkakokouksessa. Jokaisessa kunnassa on lisäksi oltava yhteistoimintaelin.   Yt-laki on perusta työnantajan ja Mitkä asiat on käsiteltävä yhteistoiminnassa?  Yt-laissa on määritelty yhteistoiminnan vähimmäistaso. Yhteistoimintamenettelyssä on ainakin käsiteltävä asiat, jotka koskevat henkilöstön asemaan merkittävästi vaikuttavia muutoksia työn organisoinnissa, kunnan palvelurakenteessa, kuntajaossa tai kuntien välisessä yhteistyössä taloudellisista tai tuotannollisista syistä tapahtuvia irtisanomisia, lomauttamisia ja osa-aikaistamisia. palvelujen uudelleen järjestämisen periaatteita, jos asialla voi olla henkilöstövaikutuksia, kuten ulkopuolisen työvoiman käyttöä tai liikkeen luovutusta.  

Yhteistoiminnan osapuolet (Yt-laki 2007) Yhteistoiminnan osapuolia ovat kunta työnantajana ja sen palveluksessa oleva henkilöstö, jonka edustajina toimivat luottamusmies, työsuojeluvaltuutettu tai muu henkilöstön edustaja. Yt-ryhmä kokoontuu aika harvoin, siksi kannattaa pyytää neuvottelua asioista, joilla on merkittäviä henkilöstö- ja talousvaikutuksia.

Edustuksellisessa yhteistoiminnassa yhteistoimintaelimessä käsitellään henkilöstöä laajasti tai yleisesti koskevia yhteistoiminta- menettelyn piiriin kuuluvia asioita. Yt-laissa on määritelty yhteistoiminnan vähimmäistaso. Yhteistoimintamenettelyssä on ainakin käsiteltävä asiat, jotka koskevat henkilöstön asemaan merkittävästi vaikuttavia muutoksia: - työn organisoinnissa, kunnan palvelurakenteessa, kuntajaossa tai - kuntien välisessä yhteis-työssä

Mitkä asiat on käsiteltävä yhteistoiminnassa? Yt-laissa on määritelty yhteistoiminnan vähimmäistaso. taloudellisista tai tuotannollisista syistä tapahtuvia irtisanomisia, lomauttamisia ja osa-aikaistamisia. palvelujen uudelleen järjestämisen periaatteita, jos asialla voi olla henkilöstövaikutuksia, kuten ulkopuolisen työvoiman käyttöä tai liikkeen luovutusta.  Henkilöstön edustajien osallistumista työryhmiin kannattaa kysyä. Pyydettävä saada nimetä edustajia!

Kokkolan malli; Yhteistoimintaryhmät Yhteistoimintaryhmä / työsuojelutoimikunta, yhdistetty Toimialojen ja liikelaitosten kehittämisryhmät Käsitellään yt- ja ts-asioita Työpaikkakokoukset Esimies-alaiskeskustelut ja kehittämiskeskustelut

Kuntien yt-laki on yritysten yt-lakia suppeampi Kunnissa ja kuntayhtymissä työnantajana on aina viranomainen ja kyse on pitkälti viranomaistoiminnasta. Työntekijöiden mahdollisuus saada tietoja asioiden valmisteluista ja työnantajan päätöksistä on kuntasektorilla erilainen kuin yksityisissä yrityksissä.

21§ Hyvitys js 22 Hyvityksen rahamäärä 23§ Riita-asioiden käsittely Kuntien yt-laki on yritysten yt-lakia suppeampi Yhteistoiminnan erimielisyydet Mm. näistä syistä yhteistoimintamenettelyä koskeva sääntely olisi kunnissa joiltakin osin yksityisensektorin sääntelyä väljempää ja suppeampaa. Tarkoituksena on ollut säilyttää kunnissa nykyisin hyvin toimivat tavat hoitaa yhteistoimintaa. 21§ Hyvitys js 22 Hyvityksen rahamäärä 23§ Riita-asioiden käsittely 24§ raingaistussäännökset

Kokemukset Kokkolasta YT-ryhmä on hyvä keskustelu- ja tiedotusforumi Ts-asioiden käsittely voi jäädä vähälle, korjattu perustamalla erillinen valmisteleva Ts-jaos. Järjestelmän muuttaminen vaikeaa Yt ja ts asioille ei löydy aina tarpeeksi arvostusta ja aikaa.

Suomen työelämä 2020