KORKEAKOULUJEN KIELTEN JA VIESTINNÄN OSAAMISKUVAUSHANKE

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Uutta Suvi-työryhmältä Tarja Ahopelto Suvi-työryhmän pj Proflangin kevätpäivät Rovaniemellä 23. –
Advertisements

OPETUSSUUNNITELMATYÖN ETENEMINEN AMMATTIKORKEAKOULUISSA Kysely 09-10/2005.
1. Lukupiiri: Tehtävien purku
 Jatkoa ESR-osarahoitteiselle AHOT korkeakouluissa -hankkeelle  Päätoteuttajana on Turun yliopisto  Osatoimijana kielten ja viestinnän jatkohankkeessa.
Itä-Suomen ESR –ohjelma Toteutus ajalla
Yksittäisten irrallisten asioiden opiskelusta työelämän tarvitsemaan osaamiseen Opetustoiminnan kehitysjohtaja Outi Hyry-Honka KOTA-talkoot.
POLKU-hanke Läpäisyn tehostamisen seminaari Tampere
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
Opiskelijan arviointi työpaikalla
Projektipäällikkö Raija Hirvonen ARVO Kehittyvä ammattikorkeakoulu ja moniammatillinen opettajuus sekä työelämäosaaminen vanhustyön alueella.
AMMATTIKORKEAKOULUJEN KIELTEN JA VIESTINNÄN VASTUUOPETTAJIEN TAPAAMINEN ANNELI AIROLA ESR AHOT-KATSAUS.
TYÖPAIKKAOHJAAJIEN KOULUTUSOHJELMAN PERUSTEET 2 OV Aineisto koottu Heli Korkiakosken ( ) materiaalista.
PIRAMKin opetussuunnitelmien muutosprosessi
Osaava Verso III Ammatillisten opettajien osaamisen ennakointi ja osaamisen kehittäminen verkostoissa, sosiaalisen median toimintafoorumeissa sekä koulutusorganisaation.
4. Opiskelijan oppimisen arviointi työpaikoilla
Osaamisen arviointi Diakonia-ammattikorkeakoulu (työpaperi) Sosiaalialan ammattikorkeakouluverkosto, Turku Diak AMK-tutkinto YAMK-tutkinto.
PLE – Personal Learning Environment PeLE - Henkilökohtaisten oppimisympäristöjen kehittäminen - projekti 2008 – 2011 Aija Hietanen Pohjois-Savon ELY -
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
Osaamisen ja sivistyksen asialla KANSAINVÄLISTYMINEN EUROOPPALAISEN KORKEAKOULUTUKSEN HAASTEENA JA TAVOITTEENA Kansainvälistyvä opetussuunnitelma Tampere.
Ohjaustarvearvio ja ohjaustarve kartta/ Ryhmänohjaajan näkökulma
AIEMMIN OPITUN TUNNISTAMINEN HOLLANNISSA
KORKEAKOULUJEN KIELTEN OSAAMISKUVAUSHANKE
OSAKE-HANKE Piia Palmroth Jyväskylä
Korkeakoulujen arviointineuvosto — Rådet för utvärdering av högskolorna — The Finnish Higher Education Evaluation Council (FINHEEC) Tutkinnonuudistuksen.
Hyvään virkakieleen! Virkakielikampanja − Hyvään virkakieleen oppiminen Suosituksia yliopistoille ja ammattikorkeakouluille.
Suomen kieltä ja viestintää yhteisnäyttelyn myötä Ilona Tanskanen
Restonomi Opetussuunnitelma 2005
AHOT– aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen
Tutkintosuoritusten arviointi
Teemaryhmä 1: Profiilin ja tunnettuuden kehittäminen Toimintasuunnitelma Aloitusseminaari Marja Kopeli Katja Komonen.
Erityisopettajien toimenkuvan muutokset ja ajankohtaisia asioita Kaija Miettinen Vammala
osana opiskelijan PLE:tä
AHOT KORKEAKOULUISSA KIELTEN JA VIESTINNÄN OSAAMISKUVAUSHANKE Sisko Mällinen FT/ TAMK projektipäällikkö.
Kielikoulutuskeskus / HAMK Mari Kokkonen
Ohjaa ja kannusta OK–koulutus 2 op Arvioi ja innosta AI–koulutus 2 op
Opossum-projektin Ohjausryhmä Ari Markkula Projektitutkija.
OSTU-prosessi OK-opintokeskuksessa Lotta Pakanen 2014.
Osaamisperustaisuus korkeakouluissa
Kielitaito on kilpailuetu
FUAS Kielet ja viestintä
Savonia-ammattikorkeakoulu, Terveysala, Kuopio
Osaamisperustaisuus korkeakouluissa
OPISKELIJAN ITSEARVIOINNIN OHJAUS. ITSEARVIOINTI PERUSTUU SÄÄDÖKSIIN  opiskelijan itsearviointia säätelee laki ammatillisesta koulutuksesta (2005) 
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
Opetussuunnitelmatyö - keskiössä OPSviestintä Katariina Alha Jyväskylän yliopisto
Aija Hietanen, Savonia-ammattikorkeakoulu
TAMPEREEN AMMATTI KORKEAKOULU TAMK
Opettamisesta osaamiseen – kehittämisohjelma Metropoliassa Opettamisesta osaamiseen - kehittämisohjelman avausseminaari Leena Koivumäki,
Joustavuutta oppimiseen Tavoitteet: -verkoston yhteiset tavoitteet joustavat opintopolut osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen -AmisURA-hankkeen.
Kansainvälisen harjoittelun laadunvarmistus Korkeakoulujen kansainvälisten asioiden hallinnon kevätpäivät Erkki Härkönen Rekrytointipalvelut Turun.
AHOT Vaasan ammattikorkeakoulussa Lomakkeet ja ohjeet
Atto-aineita työssäoppien Lappeenrannan toimipiste Pohjolankatu 12.
Pirkko Rimpilä-Vanninen 2010 Projektipäällikkö, Laurea “Ammattiopiston nuoren terveyden edistäminen” -NOPS – hankkeen alueseminaari Laurea Pirkko.
KESKI-POHJANMAAN KOULUTUSYHTYMÄ PaPaLaVa-projektista  Palapelillä laatua valinnaisuuteen  Uutta luova suunnittelu- ja kehittämistehtävä.
Siirtymät koulutukseen ja työelämään
Hyvinvointialan yrittäjän hyvinvointi
KISÄLLISTÄ MESTARI TUPA ANTERO STENIUS.
Ammattikorkeakoulujen kielten ja viestinnän opettajien neuvottelupäivät Seinäjoki Anneli Airola Pohjois-Karjalan amk
Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu
Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOS)
Valma oppisopimuskoulutukseen valmentautuminen
Työelämälähtöisyys Valmassa
RESTONOMI 210 OP Opetussuunnitelman rakennekuva
Hops Oma opintopolku Osaamisen tunnustaminen Valinnaisuus
Mitkä määräykset ja ohjeet ohjaavat ammatillisen koulutuksen/korkeakoulutuksen opiskelija-arvioinnin toteutusta? Anna, Marko, Sonja, Suvi
Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu
Vauhtia ja motivaatiota opiskeluun työtä opinnollistamalla
Muualla kuin Haaga-Helia:ssa hankittu osaaminen
Ajankohtaista KPEDUssa ja ammatillisessa koulutuksessa
Korvaavuudet syksy 2019 varhaiskasvatuksen koulutus
Esityksen transkriptio:

KORKEAKOULUJEN KIELTEN JA VIESTINNÄN OSAAMISKUVAUSHANKE 4.10.2012 Sisko Mällinen, FT projektipäällikkö

Hankkeen perustiedot Jatkoa ESR-osarahoitteiselle AHOT korkeakouluissa -hankkeelle Päätoteuttajana on Turun yliopisto Osatoimijana kielten ja viestinnän jatkohankkeessa on Tampereen ammattikorkeakoulu Noin 70 osallistujaa 25 korkeakoulusta Rahoittava viranomainen on Pirkanmaan Ely- keskus

Hankkeen perustelut On tarve tietää, vastaako korkeakoulujen kieltenopetus työelämän muuttuneita tarpeita. On tarve kuvata yhteismitallisesti vaadittu kielten ja viestinnän osaaminen niin, että hyväksiluku opiskelijan siirtyessä korkeakoulusta toiseen ovat johdonmukaista ja tasapuolista. On tarve kuvata osaaminen niin konkreettisesti ja työelämälähtöisesti, että opiskelija itse kykenee tunnistamaan, mitä hän jo osaa suhteessa tavoitteisiin ja mitä hänen tulee oppia. Ja että työnantaja saa todellisen kuvan hakijan kielitaidosta.

Hankkeen tavoitteet Muuttuneen työelämän yleisten ammatillisten kvalifikaatioiden ja kielitaitotarpeiden tunnistaminen. Kielten- ja viestinnän opettajien ammatillinen uudistuminen sekä opetuksen tavoitteiden ja sisältöjen päivitys. Konkreettiset ala- ja kielikohtaiset osaamisperustaiset osaamiskuvaukset tekniikkaan, kauppaan, sosiaali- ja terveysalalle sekä kulttuurialalle englannissa, ruotsissa ja viestinnässä.

Osaamiskuvausten tulee olla työelämälähtöiset osaamisperustaiset alalle keskeiset konkreettiset yksiselitteiset mitattavat -> Mitä valmistuva henkilö osaa ammatissaan tehdä englanniksi, ruotsiksi, suomeksi?

Hyöty opiskelijalle Auttaa tunnistamaan ja arvioimaan omaa osaamistaan 1. opintojen alussa: a. hyväksiluvut b. kokonaiskuva alalla tarvittavasta kieli- ja viestintäosaamisesta 2. valmistumisvaiheessa a. tunnistaa ja osaa kuvata osaamistaan työnantajalle

Hyöty opettajalle Yhteinen näkemys opetuksen tavoitteista: Apuna omien opintojaksojen suunnittelussa Uudelle opettajalle tieto keskeisistä opetettavista asioista Arvioinnin tukena Yhdessä määritellyt arviointikriteerit (1,3,5) linjaavat arviointia

Hyväksiluvut Kun keskeiset osaamistarpeet on määritelty alakohtaisesti: Alakohtaisen täydennyksen tarve on helposti nähtävissä Osaamisen näytön kohdistaminen keskeisiin asioihin helpottuu Opiskelijoiden tasavertainen kohtelu turvataan paremmin (yhteiset tavoitteet, yhteiset arviointikriteerit)

Hyöty työntekijälle/työnantajalle Työntekijän elinikäinen oppiminen: Osaamiskuvaukset auttavat tunnistamaan alalla vaadittavaa osaamista Itsearvointi oman osaamisen riittävyydestä/täydentämistarpeesta mahdollistuu Rekrytointivaiheessa työnantaja saa konkreettisen tiedon siitä, mitä hakija osaa tehdä ao kielillä

Ammatillisen uudistumisen konsepti (Aktanttimalli, Greimas 1980) UUSI, YHTEINEN YMMÄRRYS TYÖELÄMÄN TARPEISTA TYÖELÄMÄN MUUTOKSET, OSAAMISTAR-PEET OSAAMISTAVOITTEET AJANPUUTE, WIKITYÖSKENTELY, DIALOGI YHTEINEN AIKA TUTKIMUSTIETOA, KOLLEGIAALISTA DIALOGIA, KRIITTISTÄ (ITSE)REFLEKTIOTA JYRKÄT ENNAKKOKÄSITYKSET HANKKEEN OSALLISTUJAT

Yhteinen ymmärrys vaatii aitoa dialogia Dialogi syntyy vuorovaikutuksessa ja ryhmässä. Mutta se on enemmän kuin ryhmäkeskustelu. Dialogissa jaetaan omia käsityksiä ja ajatuksia. Mutta se ei koostu monologeista, joissa perustellaan väitteitä. (Aarnio & Enqvist 2004)

Asiantuntijuuden jakaminen Perehtyminen työelämän kieli- ja viestintätaidosta tehtyihin tutkimuksiin Lukupiiri + Dialogi: Mitkä ovat valmistuvien keskeisimmät työtehtävät eri aloilla? Mitä viestintätilanteita he ko. tehtävissä kohtaavat? Mitä kieli- ja viestintäosaamista se heiltä vaatii? -> Yhteinen ymmärrys osaamistarpeista.

ek.multiedition.fi/oivallus/fi/liitetiedostot/arkisto/Oivallus_loppuraportin-esitys-ja-kuvat.pdf

Toteuttamissuunnitelma 2011 syksy: Aloitus ja perehtyminen työelämän kielitaitotarpeisiin. 2012: Perehtyminen eri kouluissa tehtyyn kielten ops –työhön ja jo tehtyihin tavoitekuvauksiin. -> Ala- ja kielikohtaisten osaamistavoitteiden työstäminen. 2013: Osaamisperustaisten tavoitekuvausten arviointi ja käytäntöön ottaminen, raportointi

Koulutus- ja työpajapäivät 1.12.2011 Työelämän uudet ammatilliset kvalifikaatiot Alakohtaiset kielten ja viestinnän osaamistarpeet 31.1.2012 AHOT kielissä ja viestinnässä Osaamistavoitteiden työstäminen alkaa 29.3.2012 Kielenopettajan ammatillinen kasvu Taitotasoihin perehtyminen Kielten ops-työ

Koulutus- ja työpajapäivät 30.5.2012 Arviointi 26.9. 2012 Työelämän odotukset ja kieli- ja viestintätaidon mittauskohteet AMK-/kandidaattitason kuvausten työstäminen palautteen pohjalta 27.9.2012 YAMK-/Maisteritason osaamistavoitteet? 4.12.2012 Kuvausten viimeistely kouluilta saadun palautteen pohjalta

Yhteenveto tavoitekuvausten periaatteista Lähtökohtana: hyväksiluvut, ahotointi Kohderyhmä: työnantajat, opiskelijat, opettajat -> tiivis, konkreettinen, rautalankamalli -> tavoitteet on mitattavia -> alakohtaiset erot näkyvät tavoitteissa -> vain ammattialan keskeisin osaaminen -> 5-6 tavoitelausetta + arviointikriteerit -> apuna jo olemassa olevat kuvaukset

AMK -OSAAMISEN TUNNISTAMINEN JA TUNNUSTAMINEN – ERI VAIHEET (Hanne Koli) 7. OSAAMISEN TUNNUSTAMINEN 6. OSAAMISEN TUNNISTAMINEN Vaihe II YKSILÖN OPITTU /HANKITTU OSAAMINEN JA SEN TUNNISTAMINEN JA TUNNUSTAMINEN 5. OSAAMISEN NÄKYVÄKSI TEKEMINEN 4. ARVIOINNIN KEINOT 3. ARVIOINNIN KOHTEET (TASOT 1-3-5) Vaihe I 2. OSAAMISEN ANALYSOINTI  OSAAMISLAUSEET 1. OSAAMISEN KUVAUS – AMMATTIALA/KOULUTUSALA 7.9.2011

Hanke verkossa Etätyöskentelyalusta on Turun yliopiston Moodle: http://moodle.utu.fi Hankkeen etenemistä seurataan blogissa: http://osku-hanke.blogspot.com TAMKin hanketiimillä on suunnittelualustana TAMKin Moodle: http://elearn.piramk.fi