Oppia ja elämyksiä maalla - Maatila tulevaisuuden oppimisympäristönä?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Maarjakylä Silta Ihmisten Välillä Jaan Kallas.
Advertisements

Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky Espoo, Tapiolan koulu Joulukuu 2013.
. Rauman freinetkoulu.
Koulukuraattorien perehdytysohjelma Helsingissä
OPPIREPPU –hanke Lapin alueen 2.asteen verkkokoulu Rovaseudun 2.asteen oppilaitokset Jyrki Niskanen.
TVT ja verkot opetuksessa ja oppimisessa Opintopäivä Arcada, Haaga & Helia Tore Ståhl Pil-projektet
Turun normaalikoulu - opetussuunnitelmaa yhteisöllisesti
Kymentaan koulun TVT-STRATEGIA Tämä vuonna 2006 luotu strategia on käytössä toistaiseksi..
1 Kestävä kehitys Oulun opetustoimessa Seppo Saloranta Rehtori Hönttämäen koulu/ Timosenkosken luontokoulu.
-Yhteistyötä, yhdessä oppien kohti globaalia ympäristövastuuta - Pitkäjänteistä toimintaa kestävän vastuun rakentamiseksi - Meillä hyviksi koettujen toimintamallien.
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
Huoltajat oppilaan ohjauksen tukena Toplake-hanke Opetusministeriön rahoittama Tavoitteena mm.: Koti ja koulu yhteistyössä kaupungin ja koulun.
KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Rehtorin aamukaffe –tilaisuus;
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
Liikkuminen oppimisen ja yhteisöllisyyden tukijana peruskoulussa
Erilaiset opiskelijat samassa opetusryhmässä Nitoja –projekti Omnia 11
OPPIMISYMPÄRISTÖN KEHITTÄMINEN
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
Koonnut Anna-Liisa Kiiskinen Keski-Suomen ELY-keskus KESYTYS-hanke (korostukset kokoajan)
Oman äidinkielen ja kotikielen opiskelun merkityksestä
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Hankkeiden hyvät käytännöt ja erilailla tekeminen toimintakulttuuriksi Keväinen kv-koulutuspäivä Tampereella Tiina Sarisalmi.
Tämän esityksen pohdittavana teemana on yleisen kehittämisen näkökulmasta koulun toimintakulttuuri Lähtökohtaisesti jokaisessa kouluyhteisössä tarvitaan.
Prosessikuvaus Joensuun normaalikoulun OPS –prosessista 2003
Keke-kasvatus: kriittistä tarkastelua & onnistumisen avaimia
KOMPETENSSIANALYYSI KPAMK:SSA Case liiketalous, Kokkola
O PPIMISYMPÄRISTÖLÄHTÖINEN SUUNNITTELU KIRKOU - Kirjasto, koulu ja koulukirjasto –hanke Tutkivaa ja oivaltavaa oppijaa yhteistyössä tukien!
Kokemuksellinen oppiminen (Kolb, Jarvis, Boud)
Sairaalakoulu osana Kellokosken nuorisopsykiatrista hoitopolkua
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
Ympäristöverkko - ympäristökasvatusta avoimessa oppimisympäristössä Katja Piiksi TTKK/DMI/Hypermedialaboratorio Multimedian monet.
FSD:n seminaari Tutkimusmenetelmien oppimateriaalit ja verkko-opetus Tampere Tapani Alkula, HY Esimerkkinä on Helsingin yliopiston sosiologian.
Biologian ja maantieteen pedagogiikka, 5 op
Perusopetuksen uudistus
Tutustumispäivä  8.30 aamukahvi  8.35 tervetuloa kouluun, rehtori Vesa Malin  8.50 ekaluokkalaisten arkea, 1a:n opettaja Sofia Jääskeläinen.
TIEDON SIIRTO SIIRTYMÄVAIHEESSA
Tytöt teknologian taitajiksi
JOHDATUS TUTKIVAAN OPPIMISEEN
Hyvän oppimisen malli LAMKissa
Verkko-oppimisympäristöt oppimisen tukena Tieto- ja viestintätekniikka pedagogisena työvälineenä Sallariina Haarala Pia Lipponen.
”Mutta kuka tekisi minulle ne kysy- mykset…” - miten onnistuu tiedonhankinnan opetus? ITK
Tutkimuspohjainen opetus ja opetuksen kehittäminen
+ VÄLIAIKATYÖSKENTELY 4. ja 5. päivän välillä OPPIVA OPS -VALMENNUS.
Harjun koulun OPS-ajatuksia, kevät 2014
Pornaisten OPS-veso mika waltarin koululla
Toimintaohjeet opelle
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
OPPI SYNTYY YHDESSÄ TEKEMÄLLÄ - EI MONISTAMALLA
Ops seminaari Askola.
Lastensuojelulaki 1§-4§ Julia Koskimies 3B PowerPoint-esitys sisältää:
UUDET OPETUSSUUNNITELMAT – UUDENLAISIA TAITOJA
Laaja-alainen osaaminen OPS 2016
7. osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen - Vapaus tuo vastuuta → sääntöjen, sopimusten ja luottamuksen merkitys kaikissa.
Juha Pulliainen Etelä-Savon ELY-keskus Etelä-Savon maaseutupäivä Mikkeli
KESTÄVÄ KOULUKULTTUURI NIINA MYKRÄ TOIMINNANJOHTAJA, SUOMEN LUONTO- JA YMPÄRISTÖKOULUJEN LIITTO KASVATUS JA YHTEISKUNTA –TOHTORIOHJELMA, TAMPEREEN YLIOPISTO.
Hauho Hanna Nordström WWF Ilolla opittu ei unohdu Kurkistus lapsen ja ympäristökasvatuksen maailmaan Kuvat © WWF
Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa.
RAHOITUSJÄRJESTELMÄN UUDISTAMINEN! OPETUSSUUNNITELMAUUDISTUS! SÄHKÖISET YO-KIRJOITUKSET! LUKIOVERKON HARVENTUMINEN! PEDAGOGINEN UUDISTAMINEN! TOIMINTAKULTTUURIN.
OPS 2016 teesit. Yleissivistävä koulutus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö Esi-, perus- ja lisäopetuksen OPS-perusteet.
Ongelmaperustainen oppiminen peruskoulussa Kemian opetuksen päivät Jyväskylässä Helena Muilu FL Kemian ja fysiikan lehtori Yläkoulun rehtori,
OPS 2016 Kunnan strategia Opetussuunnitelman perusteet Kunta KeSu.
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2015 Opetussuunnitelma uudistuu.
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2015 Opetussuunnitelma uudistuu.
Oppimiskäsitys- työpaja Aija Rinkinen Opetushallitus.
Luonto oppimisympäristönä Niina Mykrä Toiminnanjohtaja, Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto Kasvatus ja yhteiskunta –tohtoriohjelma, Tampereen.
Liikunta uudessa opetussuunnitelmassa
MIKÄ OPETUSSUUNNITELMA ON ?
Opetussuunnitelma uudistui – mikä muuttuu?
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
Folkhälsan on yleishyödyllinen sosiaali- ja terveysalan järjestö, jonka tavoitteena on tukea suomenruotsalaisten terveyttä ja elämänlaatua. Toiminta kattaa.
Esityksen transkriptio:

Oppia ja elämyksiä maalla - Maatila tulevaisuuden oppimisympäristönä?

Mitä maatila voi tarjota koululaisille? Mm. •Kokemuksia •Elämyksiä •Tietoa •Taitoja •Ymmärrystä •Arvostusta •Kiinnittymistä

Maasetulähtöinen ympäristökasvatus •Ympäristökasvatusta, jonka toiminnan painopiste on maaseutuympäristössä •Ei pelkästään luontokasvatusta; elämyksellisen oppimisen tavoitteena on myös lisätä myönteisiä asenteita maaseutua ja maataloutta kohtaan •Tavoitteet samat kuin ympäristökasvatuksessa yleisestikin; –kasvattaa ympäristöään arvostavia, –toiset (ihmiset ja muut eliöt) huomioon ottavia, –omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa luottavia kansalaisia.

J. Palmerin ympäristökasvatuksen toteutumista kuvaava malli. Mallin mukaan ympäristökasvatuksen perusta (juuret) lähtee aina henkilökohtaisten merkitysten syntymisestä. Puumallin mukaan ympäristökasvatus onnistuu parhaiten silloin, kun siinä perustan lisäksi yhdistyvät tietojen oppiminen ympäristöstä, toiminta ja oppiminen ympäristössä sekä toiminta ympäristön puolesta. Lähde: Ympäristökasvatuksen käsikirja (Cantell, 2004, 68) Palmerin (1998) mukaan

•Lisäksi maaseutulähtöisen ympäristökasvatuksen keskeisimpiä lähtökohtia ovat: –Maaseutuympäristön ja ruokaketjun tarkastelu ja siten oman luontoyhteyden (-riippuvuuden) hahmottaminen –Maaseudun ekologisten ja yhteiskunnallisten merkitysten havainnollistaminen –Kestävän kehityksen ja arkielämän valintojen merkityksen ymmärtäminen käytännössä –Kokemusten ja elämysten lisääminen oppimistilanteisiin –Osallistumismahdollisuuksien, osallisuuden ja vastuullisuuden lisääminen oppilaiden elinympäristössä •Tukee koulujen opetussuunnitelmaa

Eco Learn –hanke ( ) •Maaseutulähtöisen ympäristökasvatuksen toimintamalli - Ympäristön, ruokaketjun ja kestävän kehityksen vuorovaikutussuhteen havainnollistaminen •Hankkeessa kehitettiin ja testattiin maaseutulähtöisen ympäristökasvatuksen opetuskokonaisuuksia •Perustana maatiloilla järjestettävät leirikoulut

Maalle Oppimaan –hanke ( ) •INTERREG –rahoitteinen yhteistyöhanke Viron ja Etelä-Suomen välillä •Tarkoituksena edelleen kehittää maaseutulähtöistä ympäristökasvatusta •Hanke keskittyy (Suomessa) koulujen ja lähimaatilojen välisen yhteistyön rakentamiseen –Pienemmät kustannukset, ei yöpymisiä –Ohjelma helpompi nivoa koulun opetussuunnitelmaan –Maatilan ja opettajan välinen yhteistyö toiminnan perustana –Maatila opetuksessa mukana myös pidemmällä aikavälillä

•Hankkeen osatehtävät: 1.Lähtöselvitys  Suomessa: Kysely kunnille → kysely valituille kouluille 2.Koulu-maatila –yhteistyön seurantatutkimus  Suomessa: Koulujen maatilavierailuiden sujuvuuden tarkkailu LISÄKSI: -Opettajien, oppilaiden ja tilallisten päiväkirjat -Opettajien ryhmähaastattelu 3.Oppimateriaalin tuottaminen  Suomessa: Opas maatiloille ja opettajille – koulun ja maatilan keskinäiseen yhteistyöhön ohjaava käytännönläheinen ideakirja

Majoitus, ruokailupalvelut Maatilojen ja koulujen yhteistyömuodot Leirikoulutilat Lähimaatilat (kummitilat) Maatilan arkipäivään tutustuminen Maatilamatkailu Tavanomainen maatalous Pitkäaikaiset sopimukset Tuotteiden jatkuva markkinointi

Vanhempien maksut Rahoitusmahdollisuudet Leirikoulutilat Lähimaatilat (kummitilat) Muut vaihtoehdot? Oppilaiden omarahoitus Kunnallinen rahoitus ? ”Norjan malli” =>kiinteä linkitys opetussuunnitelmaan Maa- ja elintarvikesektorin sponsorirahoitus? Erityisoppilaat (sosiaalipuolen rahoitus) Lasten lomatoiminta (Vanhemmat, kunnat, järjestöt)

Käytännön kokemuksia ja huomioita •Ei negatiivisia asioita, rohkaistaan myönteisiä tunteita ja kokemuksia •Turvallisuusnäkökohdat •Toiminnan jatkuvuus; ei rajoitu vain yhteen tilavierailuun tai muuhun kokemukseen •Maatilan ei ole tarkoitus olla luontokoulu opettajineen. Lähimaatilojen ohjelmissa pedagoginen vastuu on opettajalla. Maatilalta tarjotaan tieto-taitoa käytännön toimista. •Opettajan ja tilan kiinteä yhteistyö jo suunnitteluvaiheessa eduksi.