Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

FSD:n seminaari Tutkimusmenetelmien oppimateriaalit ja verkko-opetus Tampere 15.3.2004 Tapani Alkula, HY Esimerkkinä on Helsingin yliopiston sosiologian.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "FSD:n seminaari Tutkimusmenetelmien oppimateriaalit ja verkko-opetus Tampere 15.3.2004 Tapani Alkula, HY Esimerkkinä on Helsingin yliopiston sosiologian."— Esityksen transkriptio:

1 FSD:n seminaari Tutkimusmenetelmien oppimateriaalit ja verkko-opetus Tampere 15.3.2004 Tapani Alkula, HY Esimerkkinä on Helsingin yliopiston sosiologian laitoksella pidetty aineopintojen kvantitatiivisten menetelmien kurssi. Kurssiin kuuluu luentojen lisäksi yksi lomakekysymysten tekoharjoitus, kaksi Excel-harjoitusta ja neljä SPSS- harjoitusta. Kurssin alussa on nimettömänä täytettävä tasokoe, jossa kysellään tilastotieteen perusasioiden hallintaa. Arvosanaan vaikuttavat välikoe, loppukoe ja harjoitukset, kukin kolmasosan painolla. Lopussa kootaan kurssipalaute. Tavoitteena siirtää Power Point –kalvoina oleva materiaali paremmin verkkoon sopivaan muotoon sekä laatia erityisesti lisää esimerkkejä Kvantitatiivisten menetelmien kurssi verkkoon

2 Kurssin kolme tavoitetta 1.Kurssi osana yhtenäistä oppimisketjua 1.Tilastotieteen perusteet 2.Aineopintojen kvantitatiivisten menetelmien kurssi 3.Syventävien opintojen kvantitatiivisten menetelmien kurssi 2.Oppiaineelle tyypillinen osaaminen 1.Sosiologian kvantitatiivisten tutkimusmenetelmien alkeiden oppiminen, arkielämässä esiintyvien yksinkertaisten sosiaalitieteellisten tutkimus- ja selvitystulosten ymmärtäminen, oman tutkimuksen tekotaidon alkeiden oppiminen 2.Teorian ja empirian luonteva yhteenliittäminen tutkimuksessa 3.Toisaalta uudessa tutkintoasetuksessa (1.8.2005 alkaen) korostetaan helppoa siirtymistä aineesta ja yliopistosta toiseen 4.Jos kurssi pyrkii yleisten, monelle oppiaineelle yhteisten menetelmien käyttötapojen esittelyyn, oppiainekohtaisten esimerkkien ja harjoitusten merkitys korostuu. 3.Oppimista tukeva, verkon ja html:n (tai vastaavan) mahdollisuudet huomioon ottava esitystapa (loppuasia liittyy näihin)

3 Verkkoon kirjoittaminen Poikkeaa luentokalvojen tai luentomonisteen tekemisestä Verkkomateriaalilla voidaan tukea itsenäistä oppimista. Esimerkistä käyvät vaikkapa Juha Purasen tilastotieteen termistösivut. (http://noppa5.pc.helsinki.fi/uudet/da1htm/sanasto.html). Verkosta löytyy runsaasti materiaalia, jonka karsimisessa on melkoisesti vaivaa, jos haluaa löytää omiin tarkoituksiin parhaiten sopivat lähteet.http://noppa5.pc.helsinki.fi/uudet/da1htm/sanasto.html

4 Verkon käyttäminen tietolähteenä on luonteva menetelmäkurssin osa (Mistä löytyy maita kuvaavia tilastolukuja. Mitä FSD tarjoaa. YK:n järjestöt, EU, Tilastokeskus jne.) Keskustelupalsta opetuksen tukena. Ei ole helppo käynnistää keskustelua verkossa 1. yleensäkään, 2. niin, että pysytään asiassa ja 3. niin, että muutama aktivisti ei vastaa koko tekstituotannosta. Keskustelulla tulee olla selkeät säännöt ja tavoitteet. Keskustelua pitää vaatia. Opettajan on osallistuttava keskusteluun. Opettajan ei tarvitse olla verkossa jatkuvasti, vaan hän voi pidättää itselleen oikeuden käydä vain esim. kerran viikossa lukemassa tekstit ja kirjoittamassa kommenttinsa. Keskustelu voi teettää yllättävän paljon työtä.

5 Esitysmuoto ruudulle kerrallaan mahtuvan tekstin muodostamia kokonaisuuksia helppo linkitys suuri etu, mutta linkkiverkot helposti sotkuisia

6 Menetelmäkurssin suunniteltu perusesitysmalli


Lataa ppt "FSD:n seminaari Tutkimusmenetelmien oppimateriaalit ja verkko-opetus Tampere 15.3.2004 Tapani Alkula, HY Esimerkkinä on Helsingin yliopiston sosiologian."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google