Lähikeittiöneuvojat ammattikeittiöiden apuna hankintalain soveltamisessa Elintarvikeyrittäjyyden kehittämisen hankeseminaari Pohjois-Karjalan Aikuisopisto.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Näkökulmia järjestövetoisten kehittämishankkeiden ja kuntien yhteistyölle - Miten saada kehittämistyön tulokset pysyviksi toimintatavoiksi Antti Pelto-Huikko.
Advertisements

RuokaKouvola2020 TR/Ohjausryhmä Kouvolan kaupunki.
Ilkka Nieminen Päivittäistavarakauppa ry
ESR AJANKOHTAISTA ESR –OHJELMASTA YTR:n HANKESEMINAARI ylitarkastaja Leena Uskelin, työministeriö.
Paneeli – Tehokkuutta ja toimivuutta laadulla ja kilpailulla?
Yhteistyössä Tietohallinto liikunnassa ja urheilussa
Materiaalitehokkuuden edistäminen Lahden kaupungissa
Kestävän kehityksen työkaluja
Lähiruokaa julkisen sektorin ruokapalveluissa
Edelläkävijämarkkinaohjelma Fiksu kysyntä luo uutta ohjelmavalmistelu Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
MAASEUDUN KEHITTÄMINEN Kirsi Viljanen, maa- ja metsätalousministeriö Joensuu.
Rastor Oy, Itä- ja Pohjois-Suomen yksikkö
ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO Verkostoitumisen iloja Anu Perttunen Oulun RYSÄ
LAADUKKAAT PALVELUT LAADUKKAILLA HANKINNOILLA PALVELUJEN PAKETOINTI – SEMINAARI
MTK / Maaseutuyrittäjyys/Syväniemi 1 Ryhtiä julkisiin hankintoihin Anni-Mari Syväniemi ruokakulttuuriasiamies Maaseutuyrittäjyyslinja, MTK.
Hanke: Maaseutu virkistyksen, levon ja rauhoittumisen tyyssijana - Maatiloille menestyvää hyvinvointipalveluyrittäjyyttä.
Turun kaupungin kestävät hankinnat
Pajuniemi Oy ja Krunex Oy Luomu ammattikeittiöissä.
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta Kuinka rajata ja määritellä TKI-opintopisteet? Kaisu Piiroinen.
MAAKUNTAKORKEAKOULU ALUEELLISEN OSAAMISEN KEHITTÄJÄNÄ
Kestävät valinnat ovat ruokapalveluiden tulevaisuutta
Maanmittauspäivät 2011 Porissa Torstai Luentolinja 1 Kartastotehtävien strategia Antti Vertanen Maa- ja metsätalousministeriö.
Menetelmä lapsiperheiden liikunta- ja ravitsemusohjaukseen
Turun esi- ja perusopetuksessa
Lähiruoka on mahdollisuus! Lähiruokaseminaari Eduskunta, Helsinki Lehtori, tiedottaja Irma Kärkkäinen EkoCentria Savon ammatti- ja aikuisopisto.
Alueellisen koulutustarpeen ennakointi Päivi Holopainen, Lapin liitto Pohjoiskalotti osana arktista aluetta,
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Pienet ja keskisuuret tavarantoimittajat kaupan yhteistyökumppaneina - HoReCa-tukkukaupan näkökulma Järjestöpäällikkö Ilkka Nieminen Päivittäistavarakauppa.
Kestävään kehitykseen kasvattaminen kemian opetuksessa DI, FM, Marianne Juntunen Kemian opetuksen keskus, Helsingin Yliopisto.
TÖISSÄ RUOKA-ALALLA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi
Luomu julkisen sektorin ammattikeittiöissä Risto Pitkänen/ Finfood Luomu Finfood – Suomen Ruokatieto ry
Kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen joensuun kaupunkialueilla kaupunginsihteeri Jari horttanainen
Nuorisoalan kehittäjä Kansalaistoiminnan ja nuorisotyön koulutusohjelma Mikkelin ammattikorkeakoulu.
Elinvoimaa ja älykkäitä hankintoja Hankinta asiamies Häme.
Ympäristömatkailijan odotukset , Savonia Lehtori, hankepäällikkö Irma Kärkkäinen EkoCentria Savon ammatti- ja aikuisopisto.
HANKINTALAKI Lähellä tuettua ruokaa ammattikeittiöihin – seminaari Anne Kalmari
Elintarvikeyrittäjyyden kehittämisen hankeseminaari Joensuu Katsaus Ruoka-Suomen vuoden 2006 toimintaan Kirsi Viljanen, Ruoka-Suomi – teemaryhmä,
ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO Helsinki Anu Perttunen.
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Lahti Katse rakenteisiin palvelut ja kunnat rakenteiden murroksessa Rakenteet muuttuvat - toimivatko markkinat ? Kehittämispäällikkö.
Taitaja2008-tapahtuman vaikutuksista: Kisojen järjestäjän näkökulma.
Maaseutuyrittäjyys 2011 Maaseudun vihreää kasvua Ruokaa ja lämpöä Hyvinvointia ja virkistystä.
Menestystä yrittäjälähtöisyydellä ja yhteistyöllä Kunnan elinkeinopoliittisen ohjelman työkirja Osa: Tausta-aineisto.
Teija Felt, TM Ohjauspalvelut julkisten työvoimapalvelujen strategiassa Teija Felt, TM
Innova Länsi-Suomen akk
Kolmas lähde Euroopan sosiaalirahaston kehittämisohjelma : Kulttuuri-, liikunta- ja nuorisoalojen kolmas sektori hyvinvointipalvelujen tarjoajana.
Ajankohtaisiltapäivä Uusi rakennerahastokausi Juha Pulliainen.
Vapaaehtoistyön kansallinen strategia – hanke Aspa yhteistyössä Kansalaisareena ry:n kanssa Jatta Vikström
Osaava Itä-Suomi -verkosto Osaava Itä-Suomi hankkeen kuvaus Osaava Itä-Suomi hanke on viiden itäsuomalaisen aikuiskoulutustoimijan yhteinen Työelämän kehittämis-
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Tasapainoisen kehityksen Suomi 2015 Valtioneuvoston.
LUONNONTUOTEALAN YRITTÄJYYS MENESTYKSEEN – pohjoiskarjalaisia näkökulmia Juha Rutanen, Irja Mäkitalo, Katri Kranni Luonnontuotealan teemaryhmä Aluetilaisuus,
Kestävä kehitys opiskelija- ja henkilöstöravintoloiden toiminnassa Ravintolapalveluverkoston Hyvää Pataa -tapaaminen Lehtori, projektipäällikö.
Kestävä ja ilmastoystävällinen aluetason elintarvikeketju (KESTI) Suomen ympäristökeskus
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
ABC – Askeleet nuorten tieto- ja neuvontapalvelun
Innovatiiviset hankinnat Innokylässä
Lähis-opas julkisille keittiöille
Lapin liikuntastrategiaa läpileikkaavat asiat
olevansa oman elämänsä tekijä.
Uusi sote ja pieni kunta – vaikea yhtälö
Mitä ruokalautaselta pitäisi voida tietää tai päätellä?
Kampanjajärjestöjen tapaaminen
Kommenttipuheenvuoro, sulautuva sosiaalityö
Kuntien pienhankinnat Marjojen jatkojalostuskurssi
Suoramyynnissä mahdollisuus
Hanasaari ruotsalais – suomalainen kulttuurikeskus
Arvot julkisten hankintojen taustalla
Paikallista ruokaa päivittäistavarakauppaan elintarvikealan mikroyritysten valmentaminen päivittäistavarakaupan yhteistyökumppaneina Ilkka.
Luonnontuotteista kasvua Kaakkois-Suomeen
Palvelu pettää – kuka vastaa?
Esityksen transkriptio:

Lähikeittiöneuvojat ammattikeittiöiden apuna hankintalain soveltamisessa Elintarvikeyrittäjyyden kehittämisen hankeseminaari Pohjois-Karjalan Aikuisopisto , Joensuu Irma Kärkkäinen Projektipäällikkö Lähikeittiöhanke Savon ammatti- ja aikuisopisto Luomukeittiökeskus, Suonenjoki gsm

LUOMUKEITTIÖKESKUS LUOMUKEITTIÖKESKUS •Aktivoimme ja opastamme ammattikeittiöitä kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan •Toimimme valtakunnallisen Portaat luomuun – valmennusohjelman toteuttajana •Vastaamme valtakunnallisesta julkisen sektorin Lähikeittiöhankkeesta

LÄHIKEITTIÖHANKE TAVOITTEENA Lapsille tarjotun ruuan laadun ja hankintojen kehittäminen julkisen sektorin lähikeittiössä

Miksi Lähikeittiöhanke? •Monille lapsille koulun ja päiväkodin tarjoama maksuton lounas on päivän ainoa lämmin ateria •Vain pieni osa lapsista syö kaikki aterian osat •Lasten diabetes, allergiat ja levottomuus ovat lisääntyneet •Lasten ja nuorten ruoka saatetaan valmistaa raaka-aineista, joiden alkuperää, tuottajaa ja tuotantotapaa vaikea jäljittää •Haasteena einekset, ruoan ravintosisällön säilyminen, turhat säilöntäaineet, ruokamyrkytysepidemiat, gmo-erät

Miksi Lähikeittiöhanke? •Julkisen sektorin elintarvikehankintoja saatetaan tehdä: –halvimman hinnan mukaan –volyymituotteiden hankintaehtojen perusteella –yhä kauempana ruokailijoista ja ruoanvalmistajista •Julkinen sektorin ostajilla ja ruokapalvelu- henkilöstöllä on merkittävä rooli –kansanravitsemuksen tilan kehittymisessä –ruokakulttuurin ja elintarvikevalintojen opettamisessa –kestävämpien toimintatapojen kehittämisessä –maamme huolto-varmuuden ja alueiden elinvoimaisuuden säilyttämisessä

Kestaviä suosituksia ostajille: Vähemmästä enemmän ja paremmin. Kestävän kulutuksen ja tuotannon toimikunnan (KULTU) ehdotus kansalliseksi ohjelmaksi: ”JULKISEN SEKTORIN KEITTIÖIDEN TULEE TOIMIA EDELLÄKÄVIJÄNÄ JA ESIMERKKINÄ LÄHI- JA LUOMURUOAN KÄYTÖSSÄ” Valtioneuvoston kanslian suositus 4/2006: ”Julkisin verovaroin toteutettavissa kokouspalveluissa tulee suosia lähituotteita,luomuruokaa ja Reilun kaupan kahvia” Julkisten hankintojen neuvontayksikkö 2006 ”Uusi hankintalaki antaa lukuisia mahdollisuuksia ekologisten hankintojen tekemiseksi. Ostaja voi ottaa ekologisuuden osaksi hankintayksikön strategiaa, motivoida yrityksiä ympäristöystävälliseen tarjontaan ja asettaa muille ostajille hyvän esimerkin”

Uusi julkisen sektorin hankintalaki voimaan 3/2007 Tavoitteena ympäristöä säästävät hankinnat: … toteuttaminen käytännössä edellyttää kuitenkin aluksi strategista suunnittelua: tarvittavan koulutuksen järjestämistä hankinnoista vastaavalle henkilöstölle, ympäristöön liittyvän tiedon saannin varmistamista ja painopisteiden määrittelemistä valittaessa hankintoja, jotka soveltuvat parhaiten viherryttämiseen…

LÄHIKEITTIÖHANKE •Maakunnalliset lähikeittiökeittiöneuvojat innostavat, opastavat ja neuvovat ruokaketjun toimijoita sekä ruokapalvelu- henkilöstöä sidosryhmineen julkisen sektorin uuden hankintalain soveltamiseen sekä omaehtoiseen kehittämiseen •Toteuttaa Makupäiviä yhdessä Love – ryhmän kanssa •Kartoitetaan tietoa ja käytännön kokemuksia julkisen sektorin elintarvikehankintoihin liittyvistä kehittämishankkeista EU-maissa

Hankintalain muutos luo uusia mahdollisuuksia •Laatu- ja ympäristökriteerien määritteleminen sekä kansallisen raja-arvon nousu €:een luo uusia mahdollisuuksia pk-elintarvikeyritysten ja julkisen sektorin ammattikeittiöiden yhteistyölle •Vaatii osaamista ja kiinnostusta sekä ostajalta että tarjoajalta

Lähikeittiöneuvojat ammattikeittiön apuna •Alueelle strategisesti merkittävien raaka- aineiden kartoitus yhdessä elintarvikealan kehittäjien kanssa •Yhteen saattaminen paikallisten elintarvikealan kehittäjien ja yrittäjien kanssa •Onnistuneiden pilottihankkeiden mallittaminen •Julkisen sektorin hankintalakiin perehdyttäminen •Tuki kehittämisideoiden läpiviemiseksi –Julkisen keskustelun herättäminen –tausta-aineistoa lehtiartikkeleihin, valtuustoaloitteisiin ja kehittämishankkeisiin •Tarjouslausekkeiden kehittäminen ja tarkistuttaminen KTM:n alaisessa Julkisten hankintojen neuvontapalveluissa •ohjausryhmätyöskentely

1. VALTAKUNNALLINEN LÄHIRUOKAVIIKKO 36 /2007 •YHTEINEN VIESTI: Lähiruoka on mahdollista! •Valtakunnallinen lanseeraus Helsingissä toukokuussa 2007 –MTK + Lähikeittiöhanke + tapahtumat esittelyssä •Toteuttajina –RuokaSuomi –teemaryhmä –Finfood luomu –Lähileipähanke –Martat –Arktiset Aromit ry –Maa- ja kotitalousnaiset – •Ammattikeittiöt, kaupat, suoramyynti, opetus, koulutus… •Kukin taho toteuttaa omien toimintasuunnitelmiensa 2007 mukaisesti