Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Lähis-opas julkisille keittiöille

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Lähis-opas julkisille keittiöille"— Esityksen transkriptio:

1 Lähis-opas julkisille keittiöille
Vastuulliset julkiset elintarvikehankinnat -seminaari Helsinki Kirsi Viljanen Lähiruokakoordinaattori Maa- ja metsätalousministeriö lahiruokaohjelma.blogspot.fi Twitter: ViljaKirsi

2 Julkiset hankinnat vaikutus aluetalouteen strateginen kehittämisväline
työllistämisvaikutukset innovaatioiden mahdollistaja ympäristö- ja ilmastovaikutukset sosiaaliset ja kulttuuriset vaikutukset VAHVASTI KANSALAISTEN ARJESSA MUKANA

3 Julkisia hankintoja ohjaa
hankintalainsäädäntö VNP’t kestävien ympäristö- ja energiaratkaisujen edistämisestä julkisissa hankinnoissa, luomu, lähiruoka, vastuulliset elintarvikehankinnat 06/2016 hallitusohjelma: …Markkinoiden toimintaa, vapaata kilpailua ja pk-yritysten osallistumismahdollisuuksia hankintaprosesseihin edistetään uudistamalla keskeistä lainsäädäntöä ja purkamalla kilpailua estävää toimialakohtaista sääntelyä… Uudistetaan hankintalaki kansallista etua ja kansalaisten hyvinvointia tukevaksi… Parannetaan alkuperämerkintöjen näkymistä ja lisätään suomalaisen ruoan käyttöä julkisissa hankinnoissa… Tavoitellaan 5 prosentin innovatiivisten hankintojen osuutta kaikista julkisista hankinnoista… strategiset päätökset, suosituksia, ohjeita Eurooppa 2020 –strategia, Agenda 2030 tilaaja, loppuasiakas!!

4 Lähiruoka ja luomu sekä julkiset hankinnat
Lähiruokaohjelman tavoitetila 2020: lähiruoan saatavuus on parantunut ja se on luonnollinen osa julkisia ruokapalveluja. Lähiruoka on huomioitu kuntien hankintastrategioissa ja sitä käytetään ja arvostetaan kaikissa Suomen kunnissa tarjontakilpailuihin liittyvät kriteerit ottavat huomioon ravitsemuksen ja muun laadun rinnalla ympäristön ja kestävän kulutuksen, sesonginmukaisuuden ja tuoreuden

5 Luomuohjelman tavoite:
Valtion ja valtioneuvoston hankintayksiköiden keittiöissä ja ruokapalveluissa tarjotusta ruoasta 10 % on luomua vuoteen 2015 mennessä ja 20 % vuoteen 2020 mennessä.

6 Kasvattaa lähiruoan osuutta julkisista hankinnoista parantamalla hankintaosaamista ja laadullisia kriteereitä Kansallisen hankintalainsäädännön kehittäminen edelleen. Hankintaosaamista lisäävien ja hankintakäytäntöjä kehittävien toimenpiteiden rahoitus ja toteutus. Tarjotaan hankintaprosesseissa mukanaoleville ohjeistusta ja neuvontaa sekä kehitetään työkaluja, kriteereitä ja ohjeistusta, jotka mahdollistavat kestävät hankinnat. Kannustetaan kuntia ja maakuntia kasvattamaan lähiruoan osuutta hankinnoissaan ja kannustetaan kuntia tekemään lähiruoan käytön edistämisestä päätökset, jotka kirjataan kunnan ja sille palveluja tuottavan ruokapalvelun strategioihin. Maakunta- ja kuntatasolla edistetään lähiruokaa mm. lisäämällä tuottajien ja hankkijoiden yhteistyötä ja vuoropuhelua sekä levittämällä parhaita käytäntöjä.

7 KAIKKI RIIPPUU KUNTAPÄÄTTÄJISTÄ!
Alueen elinvoimaisuus, ja sen alkutuotannon ja elintarvikejalostuksen edistäminen sekä lähiruoan ja luomun osuuden kasvattaminen julkisella lautasella ennen kaikkea kuntapäättäjien ARVOVALINTA, joka konkretisoiduttava mm. hankintaprosesseissa KUNNAN annettava signaali, tehtävä strateginen päätös, joka vietävä käytäntöön asti

8 MITÄ VOIDAAN/PITÄÄ TEHDÄ?
Lähiruoan ja luomun lisäämiseksi julkiselle lautaselle voi aloitteellinen ja aktiivinen olla kuka vain ao. ruokapalveluketjussa oleva. Useimmat lähiruoan menestystarinat julkisissa elintarvikehankinnoissa ovat yksittäisten ihmisten ansiota, heidän, jotka ovat asian nähneet sydämenasiakseen. MUTTA: tarvitsee taakseen kuitenkin käytännössä kunnan poliittisen sitoumuksen Kuntastrategioihin (ml. kuntayhtymät ja kuntien omistamat laitokset, ml. elinkeino-, palvelu-, hankintastrategiat) saatava mukaan kirjaukset alueen elinvoimaisuuden, alkutuotannon ja yrittäjyyden tukemisesta sekä lähiruoan ja luomun edistämisestä kunnan elintarvikehankinnoissa. Kuntaan aloitteet (joko kuntalais- tai valtuusto-) lähiruoan ja luomun lisäämisestä kunnan elintarvikehankinnoissa.

9 Selvitettävä, mitä tuotteita/raaka-aineita kunnasta/lähialueelta on saatavissa. yksi tietoportaali alueen yrityksistä Luotava keskustelu poliittisten päättäjien, ruokapalvelutoiminnan ja siinä työskentelevien, hankintatyötä tekevien, asiakkaiden ja tuottajien ja yritysten välillä. Tuotteita voidaan kehittää kunta-asiakkaan tarpeisiin yhdessä (hankinnan tarjouskilpailuissa määritetään esimerkiksi varaus tuotekehitykseen) Tarjouskilpailut avattava niin, että myös pienemmillä yrityksillä on niihin mahdollisuus osallistua, mm. osatarjoukset, laatukriteerit. Oltava valmiutta hankinta-, valmistusprosessien sekä reseptiikan uudistamiseen. Resurssit, myös henkilö-

10 ESIMERKEISTÄ INNOITUSTA JA ROHKAISUA!!!!!

11 ? ? SOTE MAAKUNTA- UUDISTUS ?

12 Kiitos!


Lataa ppt "Lähis-opas julkisille keittiöille"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google