Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

17.3.2011 MTK / Maaseutuyrittäjyys/Syväniemi 1 Ryhtiä julkisiin hankintoihin Anni-Mari Syväniemi ruokakulttuuriasiamies Maaseutuyrittäjyyslinja, MTK.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "17.3.2011 MTK / Maaseutuyrittäjyys/Syväniemi 1 Ryhtiä julkisiin hankintoihin Anni-Mari Syväniemi ruokakulttuuriasiamies Maaseutuyrittäjyyslinja, MTK."— Esityksen transkriptio:

1 17.3.2011 MTK / Maaseutuyrittäjyys/Syväniemi 1 Ryhtiä julkisiin hankintoihin Anni-Mari Syväniemi ruokakulttuuriasiamies Maaseutuyrittäjyyslinja, MTK

2 17.3.2011 MTK / Maaseutuyrittäjyys/Syväniemi 2 Kuinka tärkeä asia ruoka on?! •Ruoka ei ratkaise kaikkea, mutta ilman ruokaa ei ratkaista mitään.

3 17.3.2011 MTK / Maaseutuyrittäjyys/Syväniemi 3 Kuluttajan aatoksia •67 % ajattelee, että lähiruoka on suomalaista •Laskussa: kevyttuotteet Nousussa: ruoan alkuperä ja herkuttelu •Ruoan valintaperusteet TOP3: maku, terveellisyys, hinta - ja neljäntenä: tuttuus/puhtaus •2/3 uskoo, että kotimainen elintarvikeketju takaa ruoan laadun (Suomi Syö & muita tutk.) Keskiverto- kuluttajaa ei enää ole!

4 17.3.2011 MTK / Maaseutuyrittäjyys/Syväniemi 4 Tilanne nyt – miten Suomi käyttäytyy? •Ruokaa heitetään roskiin liian paljon! •MTT, Foodspill-hanke, noin 30% •Tuontiruoan osuus on viisinkertaistunut 90-luvulta •Kouluterveyskysely2010 mukaan •50 % ei syö aamupalaa •48 % jättää kouluaterioita viikolla syömättä •38 % ei syö iltapalaa tai iltaruokaa perheen kanssa •Välipalaistuminen, laiduntaminen, energiajuomat •Kakkostyypin diabetes, ylipaino – vakavat kansanterveyshaasteet

5 17.3.2011 MTK / Maaseutuyrittäjyys/Syväniemi 5 Kotimainen ON tavoitteena! • Julkisissa ruokapalveluissa on käytettävä lähi-, luomu- ja sesonginmukaista ruokaa ( VN periaatepäätös kestävistä hankinnoista ). • Kansalaisilla on oikeus mahdollisimman lähellä tuotettuun ruokaan ja sesongin mukaisiin raaka-aineisiin. ( MTK eduskuntavaaliohjelma 2011)

6 17.3.2011 MTK / Maaseutuyrittäjyys/Syväniemi 6 Lähellä tuotettuihin elintarvikkeisiin käytetyt varat ovat investointi •Ruoan laatuun: jäljitettävyys, maku •Oman alueen talouteen ja työllisyyteen •Pk-sektoriin: työllisyys •Kansanterveyteen: ruoka ratkaisijana •Huoltovarmuuteen: tärkeää •Suomalaiseen ruokakulttuuriin •Suomalaisiin makuihin

7 17.3.2011 MTK / Maaseutuyrittäjyys/Syväniemi 7 •Hinta on keskustelun ytimessä •media - päätöksenteko •Kilpailulainsäädäntö - hankintalaki •tarjouspyynnöt – kilpailutus •Palvelupäälliköiden mukaan kyse on •tahtotilasta – tietoisuudesta! •pitää tietää, mitä haluaa ja tehdä työtä sen eteen – HERÄTYS PÄÄTTÄJÄT! •tarvitaan strategisia päätöksiä … rahaa valtavia määriä. Rahako ratkaisee?

8 17.3.2011 MTK / Maaseutuyrittäjyys/Syväniemi 8 Ruokaa isoja määriä… •Vuonna 2008: •9141 julkista keittiötä, joista 4887 valmistuskeittiötä •yksi suomalainen söi 153 (ka) ammattikeittiöiden valmistamaa ateriaa • Kunnat tarjoavat noin 441 miljoonaa ruoka-annosta vuodessa

9 17.3.2011 MTK / Maaseutuyrittäjyys/Syväniemi 9 •Hinta on keskustelun ytimessä •Mediassa sekä päätöksenteossa •Palvelupäälliköiden mukaan kyse on •Tahtotilasta – tietoisuudesta! •Strategia ratkaisee •Pitää tietää, mitä haluaa ja tehdä työtä sen eteen. budjetin valmistelu nousee keskiöön … rahaa isoja määriä - ratkaiseeko? Onko olemassa halpaa ja hyvää?

10 17.3.2011 MTK / Maaseutuyrittäjyys/Syväniemi 10 Kotimainen ruoka, lähiruoka ja luomu - ON mahdollista •Hankintalaki ei ole este lähellä tuotettujen, vastuullisten ja ilmastoystävällisten elintarvikehankintojen toteuttamiselle. •Laatukriteereitä voidaan sisällyttää tarjouspyyntöön. •Hankinta on mahdollista toteuttaa erillisinä osina.

11 17.3.2011 MTK / Maaseutuyrittäjyys/Syväniemi 11 Hankinnan suunnittelu on a&o •Miten voi hyödyntää kilpailumahdoll. parhaiten? •Mieti kilpailutuksen tavoitteet •Tiedota ajoissa – hyöty kaikille •Määritä tuotteiden laatu- ja toimitusvaatimukset omien tarpeiden mukaan •Arvioi eri tuoteryhmien tarpeet: ruokalista ja ravitsemussuositukset ovat lähtökohta •Hyväksy osatarjoukset tietyissä ryhmissä •Tee puite/kumppanuussopimuksia esim. seosonki – ja tuoretuotteista

12 17.3.2011 MTK / Maaseutuyrittäjyys/Syväniemi 12 Yleistä laadusta •Luomu on tekninen laatuominaisuus ja myös valvottu tuotantomuoto - kilpailuta erillään •Lisäaineet: - suosi tuotteita, jotka ovat natriumglutamaatittomia E621 •Tuotteen ikä: - voit asettaa kohtuullisia vaatimuksia, silloin kun sillä on vaikutusta tuoreuteen ja/tai laatuun: esim. leipä 6 tuntia paistamisesta esim. peruna 24 tuntia kuorimisesta •Teemaviikot: lähiruokavko, sadonkorjuujuhla, jne.

13 17.3.2011 MTK / Maaseutuyrittäjyys/Syväniemi 13 Leipä •Käytä päätoimittajan lisäksi täydentäviä toimittajia; näin saat myös vaihtelua asiakkaalle! •Ota laatukriteeriksi leivän suola- ja kuitupitoisuus •Vaadi tarjouksessa, että paistamisesta saa olla kulunut max. X tuntia ennen toimitusta •Pyydä leipätoimitus päivällä, vähentää yötyötä/kuluja

14 17.3.2011 MTK / Maaseutuyrittäjyys/Syväniemi 14 Liha - Kala •Pidä kasvisten ja muiden tuoretuotteiden kilpailutus erillään hankintarenkaasta •Pyydä tarjous marjoista, joita ei tarvitse kuumentaa Kasvikset - Marjat •Ota laatukriteeriksi jauhelihakappaletuotteiden lihapitoisuus; paistettu jauheliha? •Suos tuoretta järvikalaa

15 17.3.2011 MTK / Maaseutuyrittäjyys/Syväniemi 15 Työtä ja yhteistyötä •Strategiasta toteutukseen •Anna paikallisille toimijoille tietoa mistä löytyvät kuntien hankintailmoitukset – HILMA on vieras •Kehittäkää yhteistyössä: toimintamalleja ja tuotteita •Alueelliset osaamiskeskukset/kehittämiskeskukset ovat hyvä tuki kehittämiselle ja paikallisen elinvoiman energisoimiselle!

16 17.3.2011 MTK / Maaseutuyrittäjyys/Syväniemi 16 Ruoka on aina arvovalinta

17 17.3.2011 MTK / Maaseutuyrittäjyys/Syväniemi 17 Tietoa – osaamista – verkostoja • Tuottajat tiedossa: Aitojamakuja.fi • Tarjontaa tulee saada kohtaamaan kysyntä • Ostajan osaaminen avainasemassa • Kuluttajien tulee vaatia kotimaista/lähiruokaa

18 17.3.2011 MTK / Maaseutuyrittäjyys/Syväniemi 18 Panostamalla ruokailuun ja sen suomalaisuuteen vaikutetaan myös Oy Suomi Ab:n tulevaisuuteen myönteisesti.


Lataa ppt "17.3.2011 MTK / Maaseutuyrittäjyys/Syväniemi 1 Ryhtiä julkisiin hankintoihin Anni-Mari Syväniemi ruokakulttuuriasiamies Maaseutuyrittäjyyslinja, MTK."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google