Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kestävä kehitys opiskelija- ja henkilöstöravintoloiden toiminnassa Ravintolapalveluverkoston Hyvää Pataa -tapaaminen 09062009 Lehtori, projektipäällikö.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kestävä kehitys opiskelija- ja henkilöstöravintoloiden toiminnassa Ravintolapalveluverkoston Hyvää Pataa -tapaaminen 09062009 Lehtori, projektipäällikö."— Esityksen transkriptio:

1 Kestävä kehitys opiskelija- ja henkilöstöravintoloiden toiminnassa Ravintolapalveluverkoston Hyvää Pataa -tapaaminen 09062009 Lehtori, projektipäällikö Irma Kärkkäinen EkoCentria Savon ammatti- ja aikuisopisto SUONENJOKI

2 Olemme valtakunnallinen ammattikeittiöiden ja oppilaitosten kestävän kehityksen sekä ekoviestinnän edistäjä Toimimme suomalaisissa, pohjoismaisissa ja eurooppalaisissa ekokehittäjäverkostoissa

3 Green Office -palvelun välityksellä WWF motivoi henkilöstöä arjen ekotekoihin ja parantaa heidän ympäristötietoisuuttaan. Ympäristövaikutukset huomioiva työyhteisö voi konkreettisesti säästää euroja, metsiä ja ilmastonmuutosta kiihdyttäviä hiilidioksidipäästöjä.

4

5

6 Ympäristöministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön Kestävät hankinnat KeHa toimenpideohjelma 2008 KeHa valmistellut Suomessa toimenpideohjelman julkisen sektorin kestävistä hankinnoista ml. elintarvikkeet – Taustalla Kultu –raportti v. 2006 www.ymparisto.fi

7 KeHa:n visio ja tavoitteet: Julkisen sektorin toimija: Tuntee hankintojen ympäristövaikutukset ja toimii edelläkävijänä ja esimerkkinä kestäville hankinnoille Pienentää hankintojensa ympäristövaikutusta, jätemäärää ja ympäristön kemikalisoitumista Edistää luonnonvarojen kestävää käyttöä ja ympäristömyötäisiä innovaatioita On kustannustehokkaampaa resurssien käyttöä pyrkiä tekemään ennakolta viisaita ja kestäviä ratkaisuja, eikä keskittyä ratkomaan kestämättömistä ratkaisuista aiheutuneita ongelmia

8 Kestävät valinnat –periaatepäätös 2009 Valtioneuvoston periaatepäätös 8.4.2009 Yleistavoitteet: – Valtion hankinnoissa vähintään 70%:ssa otetaan ympäristönäkökulma huomioon vuonna 2010 ja 100 %:ssa vuonna 2015 – Kuntien hankinnoissa vähintään 25 %:ssa otetaan ympäristönäkökulma huomioon vuonna 2010 ja 50 %:ssa vuonna 2015

9 Kestävät valinnat –periaatepäätös 2009 Sähkön hankinta Palvelusopimukset Rakentaminen Liikkuminen Energiaa käyttävät laitteet Ruokailu Kestävä tarjoomus 2 x kk / 2 x vko

10 Kestävät valinnat –periaatepäätös 2009 Ruokailu TAVOITE Ruokapalvelujen elintarvikehankintojen kestävyyttä lisätään: luonnonmukaisesti tuotettua, kasvisruokaa tai sesonginmukaista ruokaa on tarjolla valtionhallinnon keittiöissä ja ruokapalveluissa vähintään kerran viikossa vuoteen 2010 mennessä ja vähintään kaksi kertaa viikossa vuoteen 2015 mennessä. SUOSITUKSET Julkisen sektorin ruokapalveluissa sitoudutaan ottamaan huomioon koko elinkaari raaka–aineiden tuotantotavoista, jalostuksesta, säilytystavoista ja kuljetuksista biojätteisiin. Energian ja veden kulutus optimoidaan ja biojätteiden määrä sekä elintarvikkeiden ilmastovaikutus minimoidaan.

11 Kestävät valinnat –periaatepäätös 2009 Laaditaan ohjeistus kestävien elintarvikehankintojen periaatteista Selvitetään mahdollisuuksia vakiinnuttaa julkisten keittiöiden ruokapalvelujen neuvontapalvelu Selvitetään mahdollisuuksia kehittää ympäristöpassi Sisällytetään viestintäkampanjoihin kestävät julkiset hankinnat keittiöissä

12 Kestävät valinnat –periaatepäätös 2009 Nostetaan keskusteluun elintarvikkeiden merkitys ympäristön ja terveyden kannalta sekä edistetään kasvisruoan tarjontaa julkisissa keittiöissä. Kannustetaan keittiöitä liittymään esimerkiksi Portaat luomuun-valmennusohjelmaan tai hakemaan Joutsenmerkkiä. Lisäksi kuntia kannustetaan hakemaan vastuullisille toimijoille myönnettäviä tunnustuksia.

13 Suomen kestävän kehityksen toimikunnan koulutusjaosto Valtakunnalliset tavoitteet: - Koulutusorganisaatioihin laaditaan oma kestävän kehityksen toimintaohjelma vuoteen 2010 mennessä. - 15% päiväkodeista, kouluista ja oppilaitoksista on saanut ulkoisen tunnuksen tai sertifikaatin kestävän kehityksen toiminnastaan vuoteen 2014 mennessä.

14 CASE: SAKKEA KOHTI –HANKE VISIO: Kestävä kehitys on näkyvä osa Savon ammatti- ja aikuisopiston arkitoimintaa! 1.10.2005 - 31.12.2007 Kuntayhtymän sisäinen hanke Matkailu-, ravitsemis-, talous- ja elintarvikealan sekä luonnonvara- ja ympäristöalan tulosalue pilotoi kestävän kehityksen toimintamallin

15 Toiminta- ja taloussuunnitelma 2008 Tavoite 3: Kestävä kehitys Periaatteet otettiin huomioon Savon ammatti- ja aikuisopiston perustutkintojen opetussuunnitelmia yhtenäistettäessä Osaksi opiston jokapäiväistä toimintaa muun muassa energian kulutuksen vähentämiseksi. Kestävän kehityksen periaate huomioidaan opetustoiminnassa niin, että se hyödyntää myös alueen yritysten toimintaa. Opintoaloilla/yksiköissä toimintoja kehitetään tavoitteena ympäristösertifikaatin mukainen toiminta.

16 Ympäristöohjelmamme päämäärät: Kestävä kehitys opetussuunnitelmissa ja opetuksessa Energian käytön tehostaminen Jätteen määrän vähentäminen Paperinkulutuksen vähentäminen ja kopioinnin järkiperäistäminen Veden kulutuksen vähentäminen Ympäristövastuulliset hankinnat Liikkumisen ympäristövaikutusten vähentäminen

17 Catering ja elintarvikkeet Suomalaisten aterioista joka kolmas on ammattikeittiön tekemä Koulut, sairaalat, päiväkodit sekä kuntien ja valtion virastot käyttävät noin 300 miljoonaa euroa ruokapalvelujen ostoon vuosittain Ravinnon koko ketju muodostaa noin kolmanneksen kaikista kulutuksen ympäristövaikutuksista Noin viidennes Suomen energiankulutuksesta kuluu ruokaan (koko ketju) –> kolmannes yksityisen kulutuksen aiheuttamista kasvihuonekaasupäästöistä Painopiste eläinperäisessä ravinnossa Modernin elämäntavan myötä ruoan kuljetukset, pakkaaminen ja pakastaminen ovat lisääntyneet Tähteitä noin 60 kiloa jokaista suomalaista kohden vuodessa

18 Opetuksen / ruokapalveluiden rooli kestävyyden edistäjänä Julkinen toimija –Hyvinvoinnin lisääjä –esikuva ja edelläkävijä –Suomalaisen ruokakulttuurin ja paikallisen ruokaperinteen välittäminen –Innovaatioiden edistäjä Sosiaalisen yrittäjyyden lisääminen Paikallistalouksien kehittäminen Huoltovarmuuden turvaaminen Lähde: http://www.laatuketju.fi/ShowFile?ID=17044&SHOWPICS=true

19 Työkalumme vuonna 2009 Lähikeittiöhanke – Eduskunnan lisämäärärahalla / Laatuketju KETJU –hanke (MMM/Menekinedistäminen) – Lähiruokaviikot ja Lähiruokaviesti – Portaat luomuun –valmennusohjelma – MMM menekinedistämishanke KestITÄ –hanke, ESR – Kestävyyden edistäminen itäsuomalaisissa julkisissa ruokapalveluissa & oppilaitoksissa – P-Karjala+P-Savo

20 Tuotteet (n = kuntien lukumäärä), joita useimmin hankitaan lähituottajilta koko maassa (N = 366) Lähituotteiden käyttö kuntaruokailussa (Muukka ym. 2008)

21 http://www.rktl.fi/www/uploads/Seminaarit/tutkimusseminaari_27.2.07.pdf

22 Luomutuotteiden käyttö julkisissa ruokapalveluissa Luomutuotteita käytetään Päivittäin noin kymmenen kunnan kaikissa yksiköissä Viikoittain noin kahdeksassa kunnassa Sesongin mukaan, teemapäivinä tai muulla käyttötiheydellä n. 30 % keittiöistä (n= 371) Yleisimmin käytetyt luomutuotteet Hiutaleet, jauhot Peruna, sipuli, juurekset Piimä, maito, jogurtti Lähde: EkoCentria: Muukka ym. 2008

23 Portaat Luomuun -valmennusohjelma tavoitteena luomutuotteiden käytön edistäminen ammattikeittiösektorilla luomutuotteiden käyttöön ja saatavuuteen liittyvä opastus Selvitys PL-keittiöiden luomutuotteiden käytöstä

24 Lähikeittiöhanke 2009 TAVOITE: kestävien elintarvikehankintojen edistäminen julkisissa ruokapalveluissa

25 Toimenpiteet 2009 10 KeHa –rengasta toiminnassa –50 kuntaa / kuntayhtymää –levitetään kehittämisrengas –mallia 8 workshopia KeHa –renkaiden alueilla

26

27 Tuore on mahdollista: Esim. pyydetään tarjousta: Ruisleivästä, joka – Toimitetaan kaikkiin jakelupisteisiin 2 tunnin kuluessa leipomisesta – On valmistettu luomuraaka-aineista – On valmistettu juurimenetelmällä ilman leivontahiivaa – Jonka suolapitoisuus on max 0.7% – Toimitetaan kierrätettävissä kuljetuspakkauksissa

28 Tuore on mahdollista: Juuresraasteesta, joka toimitetaan tarjoilupisteeseen 3 tunnin sisällä prosessoinnista Juurespaloista, jotka toimitetaan käyttöpaikalle kierrätettävissä kuljetuspakkauksissa Kuoritusta perunasta, joka on toimitettu prosessointipaikalta käyttöpisteeseen ilman säilymistä edistäviä aineita

29 Kestävät hankinnat opetuksessa ja ruokapalveluissa? Ostajan strategia / määritellään laatu – hankintalaki mahdollista kestävät hankinnat – HALO > Keskusvaraston tuotevalikoimiin Sisältyy opetussuunnitelmiin Opinnäytetyöt eri asteilla Tuotekehitys- ja koulutusprojektit yritysten ja oppilaitosten kanssa Hankeyhteistyö – Gastro –messut, Osaava luomuketju, Luomu Itää, OIVA, Lähileipä yms. Keitrauksia yhdessä esim. SKM:n kanssa – Presidentin linnan Itsenäisyyspäivän kutsut Lähiruoka- ja luomutapahtumat, – Kalaryssäys, Elonkorjuumessut, Lähiruokaviesti, Luomupäivät

30 -Lähiruokaviesti -Muhokselta Helsinkiin 31.8.- 5.9. -Länsirannikon kautta -Tervetuloa KRA / TEDY –joukkueeseen!! -Ilmoittautuminen sisko.moilanen@muhos.fi -Lähiruokaseminaari -30.9. Eduskuntatalo -Ilmoittautuminen kirsi.malaska@sakky.fi KETJU -viestintähanke 2009

31


Lataa ppt "Kestävä kehitys opiskelija- ja henkilöstöravintoloiden toiminnassa Ravintolapalveluverkoston Hyvää Pataa -tapaaminen 09062009 Lehtori, projektipäällikö."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google