Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Maaseutuyrittäjyys 2011 Maaseudun vihreää kasvua Ruokaa ja lämpöä Hyvinvointia ja virkistystä.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Maaseutuyrittäjyys 2011 Maaseudun vihreää kasvua Ruokaa ja lämpöä Hyvinvointia ja virkistystä."— Esityksen transkriptio:

1 Maaseutuyrittäjyys 2011 Maaseudun vihreää kasvua Ruokaa ja lämpöä Hyvinvointia ja virkistystä

2 MTK:n Valtuuskunta 23.11.2011 Minna-Mari Kaila Maaseutuyrittäjyys Suomen suhteelliset vahvuudet löytyvät maaseudulta: rikkaat luonnonvarat, puhdas luonto ja avaruus. Meillä on maaseudulla muuhun Eurooppaan verrattuna selkeä kilpailuetu. Maaseudun yrittäjyyden edistäminen ei saa jäädä kasvukeskusten kehittämisen jalkoihin. Maaseudun nopea rakennemuutos edellyttää vahvaa panostusta maaseudun muun yritystoiminnan edistämiseen ja edunvalvontaan. Yleinen taloustilanne – leikkaukset ja veronkorotukset Kuntauudistus Kunnallisvaalit Ohjelmakausien valmistelu: maaseutupolitiikka (MMM) ja rakennerahastot (TEM)

3 MTK:n Valtuuskunta 23.11.2011 Minna-Mari Kaila Maaseutuyrittäjyys Palveluiden, toimivien tietoliikenneyhteyksien, teiden, rautateiden ja lentoyhteyksien kehittäminen/ylläpito on edellytys maaseudun elinvoimaisuudelle. Tämä yhteinen tarve kaikille maaseutualueiden asukkaille. Byrokratian, lainsäädännön ja yrityksille aiheutuvan hallinnollisen taakan vähentäminen ja niistä aiheutuvien kustannusten kohtuullistaminen haasteena.

4 MTK:n Valtuuskunta 23.11.2011 Minna-Mari Kaila Suomessa on lähes 20 000 monialaista maatilaa, joiden osuus kaikista tiloista on vakiintunut noin kolmannekseen

5 MTK:n Valtuuskunta 23.11.2011 Minna-Mari Kaila Monialaisten maatilojen lukumäärän kehitys 19 530 29 431 23 298

6 MTK:n Valtuuskunta 23.11.2011 Minna-Mari Kaila MAASEUDUN YRITYSTOIMINTA Maaseudun Aktiivitilat pienyritykset 64 000 tilaa 65 000 kappaletta Monialaiset maatilat 20000 tilaa Maatilojen yhteydessä toimivat pienyritykset noin 8000 kappaletta

7 MTK:n Valtuuskunta 23.11.2011 Minna-Mari Kaila Maaseutuyrittäjyydessä on kasvun paikkoja UUSIUTUVA ENERGIA: Tavoitteena on lisätä uusiutuvan energian osuus 38 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää panostusta energiayrittäjyyteen ja uusia yrityksiä. KONEYRITTÄJYYS: tilakoon kasvaessa urakointipalveluiden tarve lisääntyy. Tienhoito, mökkitalkkarit, maisemayrittäjyys jne. HEVOSYRITTÄJYYS: Yritysten määrä kasvussa, harrastajat lisääntyneet. Kasvua erityisesti isojen kaupunkien läheisyydessä.

8 MTK:n Valtuuskunta 23.11.2011 Minna-Mari Kaila Maaseutuyrittäjyydessä on kasvun paikkoja MAASEUTUMATKAILU: Kasvunäkymät ovat hyvät, kasvua etenkin ulkomailta. GREENCARE –hoivapalvelut: Alalla on paljon mahdollisuuksia uudelle yrittäjyydelle (väestön ikääntyminen). Konsepti tuotteistettava ja tunnettavuutta lisättävä ELINTARVIKEYRITTÄJYYS: Ruoka: laatu ja alkuperä kiinnostavat kuluttajia entistä enemmän. Lähiruoka ja luomutuotanto nosteessa.

9 MTK:n Valtuuskunta 23.11.2011 Minna-Mari Kaila HAASTEET: Uusiutuvan energian tukien joutuminen leikkauslistoille. Veronkorotuspaineet (kiinteistövero, polttoaineverot, arpajaisvero…) ja kotitalousvähennyksen heikentäminen Maatilamatkailun ja GreenCare –toiminnan tuotteistaminen tunnetuksi tekeminen Sukupolvenvaihdokset ongelmana kaikilla yrityksillä, myös maatiloilla Miten yrittäjät ja asiakkaat löytävät toisensa? Miten annetaan oikea kuva maataloudesta ja ruuantuotannosta kuluttajille. Kuluttajaviestintä.

10 MTK:n Valtuuskunta 23.11.2011 Minna-Mari Kaila Hankintalaki / Julkiset hankinnat ­Julkisten elintarvikehankintojen volyymi on valtava; esimerkiksi kunnallisissa ruokapalveluissa syödään vuosittain yli 400 miljoonaa ateriaa. ­Paikallisen tuotannon suosiminen tuo parantaa aluetaloutta -> tiedotus ­Hankintalakia tullaan uudistamaan tällä hallituskaudella ­Lakia tulisi muuttaa siten, että hankintapäätöstä tehdessään ostajalla olisi velvollisuus ottaa huomioon muitakin arvoja kuin hinta. ­tuoteturvallisuus, terveellisyys, tuotantotapojen hyväksyttävyys, säällisten työehtojen noudattaminen koko tuotantoketjussa, ympäristöystävällisyys jne. ­Uudistettu hankintalaki voi antaa suomalaiselle maaseutuyrittäjyydelle nykyistä reilumman kilpailuaseman.

11 KIITOS!


Lataa ppt "Maaseutuyrittäjyys 2011 Maaseudun vihreää kasvua Ruokaa ja lämpöä Hyvinvointia ja virkistystä."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google