Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kestävän kehityksen työkaluja

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kestävän kehityksen työkaluja"— Esityksen transkriptio:

1 Kestävän kehityksen työkaluja
Lähiruoka – ympäristöystävällinen ruoka , Äänekoski Anita Karppinen EkoCentria, KeVa–hanke Savon ammatti- ja aikuisopisto (Pyhäjärvi-instituutti, Eura)

2 Edistämme kestävän kehityksen
mukaisia valintoja Toimimme Savon ammatti- ja aikuisopiston alaisuudessa Toteutamme alueellisia, kansallisia sekä EU –hankkeita hallinnoijana/partnerina KeVa-hanke: Tavoitteena nostaa ruokapalveluiden kestävät valinnat osaksi kuntien ja muiden julkisen sektorin toimijoiden strategista päätöksentekoa (MMM) 14 asiantuntijaa osa- tai kokoaikaisina/ostopalveluna

3 KeVa - Kestävät Valinnat -hanke
Valtakunnallinen tiedotushanke, toteutetaan MMM menekinedistämisen tuella kohderyhmänä poliittiset päättäjät, ruokapalvelujohtajat, media Tavoitteena nostaa ruokapalveluiden kestävät valinnat osaksi kuntien, valtionhallinnon sekä muiden julkisen sektorin toimijoiden strategista päätöksentekoa toiminnot: 1)KeHa –tiedotus 2) Lähiruokaviesti 3) Luomutiedotus (Portaat luomuun)

4 Julkiset ruokapalvelut Suomessa
1/3 nautituista aterioista on ammattikeittiöiden valmistamia julkisten keittiöiden rooli Suomessa vahva, mm. pitkä kouluruokailuperinne -> julkiset keittiöt esimerkin näyttäjiä, muokkaavat ruokailutottumuksia -> julkiset keittiöt voivat luoda kysyntää mm. kestäville tuotteille, paikallisesti tuotetuille elintarvikkeille -> merkittävä rooli ihmisten, alueiden ja ympäristön hyvinvoinnille Ruokatottumuksiin vaikuttaminen

5 RUOKAPALVELUIDEN TULEVAISUUTTA:
Valtioneuvoston päätös v kestävien valintojen edistämisestä julkisissa hankinnoissa Tavoitteena kannustaa julkista sektoria kestävien hankintojen edelläkävijöiksi Valtionhallinnolle ohjeiksi ja kunnille suosituksia -> ruokapalveluissa kasvisruokaa, sesonginmukaista tai luomuruokaa vähintään 2 kertaa viikossa vuoteen 2015 mennessä Kuva: Kotimaiset kasvikset ry

6 Valtioneuvoston selonteko ruokapolitiikasta
Hallitus pitää tärkeänä, että koko suomalaisen ruokaketjun kannattavuus ja kilpailukyky turvataan ilmastonmuutoksen ja globaalin kilpailun tuomassa uudessa toimintaympäristössä. Hallitus haluaa edistää luomu- ja lähiruokaa sekä varmistaa julkisen sektorin ruokahankintaosaaminen ja ruokahankintojen riittävät resurssit. Suomalaiseen ruokaketjuun halutaan luoda varmistettu jäljitettävyys- ja vastuullisuusjärjestelmä. VNS 6/2010

7 Mitä voidaan / kannattaa / tulee tehdä?
KESTÄVIÄ VALINTOJA Valintaa proteiinilähteen välillä (nauta-sika-siipikarja-kala-riista Käytetään enemmän kasviksia: - kasviprot.) - avomaalla tuotettuja kasviksia ja juureksia; porkkanat, punajuuret, kaalit, lantut, nauriit, avomaankurkku, kesäkurpitsa.. Sesonginmukaiset raaka-aineet; marjoja, hedelmiä, luonnonkalaa Minimoidaan jätteiden syntyminen (laatu!) Lisätään kotimaisten viljatuotteiden käyttöä (vrt.riisi) Käytetään luomuraaka-aineita Huomioidaan hankinnoissa kuljetukset, pakkaukset Edistetään paikallista ruokakulttuuria Vrt. kasvihuonetuotanto, pakastus. Luomu lisää luonnon monimuotoisuutta, säästää energia- ja raaka-aineita, vähentää vesistökuormitusta. Ympäristökuormituksen kannalta hävikin estäminen tärkeämpää kuin lajittelu, ruokahävikin vähentäminen niin tärkeä, että MTT tutkii asiaa 2-vuotisessa hankkeessa

8 Lähiruoka ”ruuan tuotanto ja kulutusta, joka käyttää oman alueensa raaka-aineita ja tuotantopanoksia ja näin edistää aluetaloutta ja työllisyyttä” Pyrkimys kestävän kehityksen edistämiseen Tuotteet tuoreita, ei käytetä tarpeettomia lisäaineita Hyödyntää sesonkeja paremmin kuin muu teollisuus Raaka-aineet helposti jäljitettäviä Tiedetään/tunnetaan tuotantotavat ja tuottajat Asiakkaiden tarpeiden huomioiminen ja tuotekehitys asiakkaan toiveiden mukaan Hyödyntää paikallista ruokakulttuuria ja tekee sitä tunnetuksi

9 Lähiruoka – edut ja haasteet
Tutkittua, kokoavaa tietoa melko vähän saatavissa. Tukee aluetaloutta : - työllistävä vaikutus - verokertymät alueen elinvoimaisuuden ja tunnettuuden lisääminen - asiakaslähtöisyys Ruuan laatu: Näin lähiruoka mielletään: tuoreus, laadukkaat raaka-aineet, turvallinen, vastuullinen ja kestävä tuotantotapa Haasteena mm. sopivuus ammattikeittiön tarpeisiin, tasainen saatavuus, kuljetukset, laskutus, hinta,

10 Lähituotteiden käyttö julkisissa ruokapalveluissa (Muukka ym. 2008)
Tuotteet (n = kuntien lukumäärä), joita useimmin hankitaan lähituottajilta koko maassa (N = 366)

11

12 Ateriapalveluita kohti kestävyyttä
Case: Kiuruvesi Paikalliset elintarvikehankinnat 58 % yhdeksän indikaattorielintarvikeryhmän osalta. Peruna paikkakunnan viljelijältä, esikäsittely tilausten mukaan Porkkana, marjat paikallisesti tuotettuja Järvikalaa tuoreena, pakasteena, osittain myös valmisruokana (pyörykät, mureke) Lihat hankitaan kotimaisina, marinoimattomina Myös lihajalosteet, sienet, yrtit, hunaja, kananmuna, säilykkeet, pikkelsit lähituottajilta

13 Case Kiuruvesi Lähi- ja luomustrategia 2000-luvun alussa
Elinvoiman eväät –hanke + omat kehittämishankkeet Yrityspuisto Leivoseen tuotantotilat Ruokapalvelut + paikallinen kalastaja: Yhteisen tavoitteen asettaminen tuotekehitystä, kymmeniä makuraateja laadunvalvontaa, logistiset järjestelyt lanseeraus lapsille ja uusi kehittämiskierros

14 JA NYT, 6 VUODEN KULUTTUA: HAUKIPIHVEJÄ KIURUVEDEN, VIEREMÄN jne KOULURUOKAILUUN, olkaa hyvä! A’la Juhani Väyrynen

15 Ateriapalveluita kohti kestävyyttä
Case: Hirvensalo, Turku (Pilotin toteutus Lounafood ja Turun kaupunki) Kokeilun kesto Mukana yksi valmistuskeittiö. Leipä paikallisesta leipomosta, kala ja liha on kotimaista, kotimaisten marjojen käyttöä lisätään. Saaristolaispöytä, madekeittoa, kasviskiusausta, haukimureketta, kuoripäällisiä perunoita kerran viikossa, perunoiden rinnalla mahdollisuus maistella ohraa, luomupuuroa ja tuoremarjakeittoa. > perehtymistä paikalliseen tarjontaan, raaka-aineiden esikäsittelyä keittiössä, pieniä muutoksia reseptiikkaan, joustavuutta ruokalistaan, uusiin ruokalajeihin tutustumista, biojätettä vähemmän, hinnat keskim. 17 % kalliimmat (johtuu osittain ajankohdasta) HintaHintaero ~20 % Halvin lähiruoka-annos 64 % halvempi Kallein lähiruoka-annos 65 % kalliimpi 50 % lähiruoka-annoksista hinta sama tai halvempi kuin perinteisessä vaihtoehdossa

16 Lähiruuan hankinta Ympäristöä koskevien tekijöiden ottaminen selkeäksi osaksi hankintoja on strateginen päätös; koko organisaation sitoutuminen Hankintayksikön on valittava tarjous, joka on hinnaltaan halvin tai kokonaistaloudellisesti edullisin Ostaja päättää mitä haluaa ostaa ja asettaa sen mukaisia kriteerejä Lähellä tuotettu ei ole sallittu valintakriteeri -> laatuun viittavia valintakriteerejä Luomu on erikseen säädelty ja valvottu tuotantomuoto → luomua voidaan käyttää valintakriteerinä Keski-Euroopassa julkinen sektori hankkii lähituotteet luomuna

17 Lähiruuan hankinta Laatu vertailuperusteena:
elintarvikehankinnoissa voidaan asettaa vaatimuksia liittyen tuotteen pakkauskokoon painoon suola- ja rasvapitoisuuteen rakenteeseen bakteerien määrään pääraaka-aineen määrään valmistuksen ja tarjoilun väliseen aikaan

18 Tuore on mahdollista! - esimerkkejä
Hankitaan juuresraaste / juurespalat /peruna / leipä / kala, joka toimitetaan X tunnin sisällä raastamisesta / paloittelusta / kuorimisesta / leipomisesta / kalastusta. Valmistuksessa ei ole käytetty säilyvyyttä edistäviä aineita tai lisäaineita. Tuotteet toimitetaan uudelleen käytettävissä kierrätysastioissa. Voidaan vaatia jäljitettävyyttä tilalle.

19 Paikallinen tarjonta Kuntastrategia Hankintastrategia Ruokalista-
Kestävät valinnat –periaatepäätös VNP 4/2009 Valtioneuvoston selonteko ruokapolitiikasta VNS 6/2010 Paikallinen tarjonta Kuntastrategia Hankintastrategia Ruokalista- suunnittelu Kansall. tarjonta Tarjouspyyntö Globaali tarjonta Hankinnat Kuva: Irma Kärkkäinen, EkoCentria 2010

20 Hankintastrategia - kuntastrategia, poliittinen TAHTOTILA
(yleislinjaukset hankinnoista, ruokapalvelun tavoitetila, STM 2010: ravitsemuslaatu osaksi hankintastrategiaa) ruokapalvelun yhteinen tahtotila kestävät valinnat ruokalistasuunnittelun pohjana elintarviketoimittajien kartoitus hankintalain suomien mahdollisuuksien hyödyntäminen (valintakriteerit, osatarjoukset, suorat hankinnat) selkeät tarjouspyyntöasiakirjat, valmiit tarjouslomakkeet hankintailmoituksen lisäksi tarjouspyyntöjä lähitoimittajille

21 Myös pienin askelin pääsee eteenpäin:
lähiruokapäivä, lähiruokaviikko, ruokakulttuurin teemapäivä, luonnonkala tutuksi tempaukset yms.. Pienet, toistuvat muutokset ruokalistalla ovat isoja askeleita kohti kestävyyttä (esim. riisin korvaaminen kotimaisella viljalla, salaatit ja raasteet kaalista, juureksista, marjoista..) Portaat Luomuun –ohjelma Ympäristöpassi henkilökunnalle

22 Kestävyyden ulottuvuudet
Lähiruoka tukee Ekologista Taloudellista Sosiaalista ja Kulttuurista kestävyyttä

23 Ympäristöpassi työkaluna
Ympäristöpassin sisältö Ruokapalveluiden ympäristövaikutukset Kestävät elintarvikevalinnat Kestävät toimintatavat (esim. energian- ja vedenkulutus, jätehuolto) Ympäristöasioiden kehittämisen säädökset ja työkalut Ruokapalveluyksiköille Ympäristöpassi on työkalu henkilöstön ympäristökouluttamiseen ja osaamisen päivittämiseen väline, jonka avulla kehittää oman toiminnan ympäristöasioita (esim. ruokalistasuunnittelu ja työmenetelmät) mahdollisuus viestiä henkilökunnan sitoutumisesta ympäristöasioiden hoitoon Ota käyttöön Ympäristöpassi!

24

25 Vapaasti mutta luotettavasti
Portaat luomuun ohjelma on vapaaehtoinen sitä hallinnoi EkoCentria ja rahoittaa MMM sen ensimmäinen vaihe käynnistyi vuonna 2002 Tavoitteena vahvistaa luomuketjua edistämällä luomutuotteiden käyttöä ammattikeittiöissä kokoamalla luomutuotteisiin sitoutuneiden ammattikeittiöiden verkosto keräämällä ja välittämällä tietoa luomun käytöstä ruokapalveluissa Marja-Riitta Kottila DIA 25 25

26 5 porrasta luomuun Ohjelmassa on portaita, joita nousemalla keittiöt vähitellen lisäävät luomutuotteiden käyttöä. Vähittäisellä lisäämisellä edesautetaan, että keittiön oma toiminta, luomutuotteiden saatavuus ja asiakkaiden odotukset kehittyvät samaan tahtiin. EkoCentria

27 Astu portaille! Keittiössä käytetään jatkuvasti vähintään 1. Porras
yhtä merkittävää luomuraaka-ainetta 2. Porras kahta merkittävää luomuraaka-ainetta 3. Porras neljää merkittävää luomuraaka-ainetta 4. Porras kahdeksaa merkittävää luomuraaka-ainetta 5. Porras runsaasti luomutuotteita eri tuoteryhmistä Lisäksi voidaan käyttää muita luomutuotteita Marja-Riitta Kottila

28

29 Luomu osaksi hankintoja
Case: Espoo Catering Espoo Catering – liikelaitos siirtyi 2010 käyttämään luomuhiutaleita päiväkotien ja vanhusten aterioissa ja on näin liittynyt Portaat Luomuun – ohjelmaan (173 keittiötä) Case: Tampereen Ateria: Tampereen Ateria on liittynyt Portaat Luomuun –ohjelmaan (150 keittiötä)

30 Tervetuloa Lähiruokaviestille !
Ma Pohjois-Karjala > Pohjois-Savo Ti Keski-Suomi > Etelä-Pohjanmaa Ke Etelä-Pohjanmaa > Satakunta To Pirkanmaa > Häme Pe Espoo > Kauniainen > HKI

31 KIITOS!


Lataa ppt "Kestävän kehityksen työkaluja"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google