Maalari putosi lattialle 3 metrin korkeudelta tikkaiden luistettua alapäästään TOT-raportti 18 / 99 www.tvl.fi 1.6.2004.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hyvinvointia työstä Savinainen, Oksa & Merivirta.
Advertisements

ITÄ-SUOMEN RAKENNUSALAN TYÖTURVALLISUUDEN EDISTÄMINEN 2012 JA TYÖTURVALLISUUSKILPAILU Tilaajan/rakennuttajan mahdollisuudet hyvälle työturvallisuustyölle.
TURVALLINEN KONE JA LAITE
Työ,ja teho.
Työsuojelu Henkilökohtaisen avun miniseminaari
Turvallisuussuunnitelma 2010 RA-SK Oy Marko Lahtinen.
RAKENTAMISPALVELUT URAKKATIETOJEN ILMOITTAMINEN VERO- HALLINTO
Työsuojeluvastuut.
Vaarojen tunnistaminen ja arviointi
TYÖSUHTEEN ALUSSA: Työelämän pelisääntöjä
Rakennusvirastosta ja Katu- ja puisto-osastosta yleistä
Lautanippujen varastointi Kokenut trukinkuljettaja varastoi lautanippuja päällekkäin. 32-vuotias avustaja asetti aluspuita trukin.
Tiedoston nimi Rakennusmies löytyi hukkuneena rakennustyömaan montusta, jossa uppopumppu TOT 29/1997.
TURVALLISUUDEN JOHTAMISEN VASTUUT JA TEHTÄVÄT Pertti Salo SK Protect Oy toimitusjohtaja Protect yhteistyökumppaneiden miniturvallisuusseminaari
1 Korjaustyötä tehnyt kuorma-autonkuljettaja jäi kuorma-auton lokasuojan ja pyörän väliin TOT-raportti 28/90.
Elementtiasennus Kerrostalotyömaalla oli meneillään elementtien asennustyö, asennettiin ontelolaattoja. Aikaisemmin aamulla oli.
1 Betoniauton kuljettaja sai sähköiskun 20 kV:n ilmajohdosta TOT-raportti 22/00.
Kuorma-auton renkaan paineistus Rengasliikkeen asennushallissa koeponnistettiin käytettyä rengasta pinnoituskelpoisuuden selvittämiseksi.
1 Rengas räjähti ja paineisku heitti asentajan betonilattialle TOT-raportti 3/97.
Taakan lastaus ajoneuvoon Trukin haarukoilla oli kiinnittämätön säiliön vaippa (paino 3,2 tn). 31-vuotias kuljettaja poistui trukista.
1 Kuljettaja putosi sellutehtaan ostohakkeen autopurkauspaikalla ritilän läpi hakkeen purkaustaskuun ja ruhjoutui ruuvipurkaimeen TOT-raportti.
1 Kaukolämpöputken hitsaaja jäi sortuneen maamassan alle TOT-raportti 17 / 06.
Tiedoston nimi Kuorma-auton kääntyväkattoinen kapelli osui 20 kV:n sähkölinjaan TOT 17/2000.
Tiedoston nimi Vintturin köysi sinkosi puukepin työntekijän päähän junanvaunuja siirrettäessä sellutehtaan ratapihalla.
Tiedoston nimi Muurarin apulainen putosi 5 metrin matkan rakennuksen läpivientiaukosta TOT-raportti 24 / 98.
1 Kuorma-auton kuljettaja jäi levynipun ja lavan väliin ollessaan lavalla ottamassa vastaan ja sijoittamassa trukin tuomia kipsilevynippuja.
Tiedoston nimi Vanerityöntekijä kaatui kuljetinhihnalla linjaa käynnistettäessä. TOT-raportti 5 / 00.
Pyöräkuormaajan kuljettaja putosi työtasolta pestessään koneen jäähdyttäjää TOT-raportti 8 / 08.
Asentaja putosi rakennuksella ritilätason luiskahdettua TOT-raportti 17/97.
Paperirullien lastaus rekka-autoon
Sähkö- ja säätötekniikka-asentaja puristui pakkauslinjastolla
Sähköasentaja sai sähköiskun noustessaan vaihtamaan sulaketta vaihteenlämmitysmuuntajaan TOT 13/2006 Tätä TOT 13/2006-kalvosarjaa voidaan hyödyntää esim.
Aikuiskoulutuskeskuksen oppilas putosi työpukilta saneeraustyömaalla
Miten itse laadin trukkiturvallisuuteen liittyvää aineistoa?
Trukilla työskentely rakennustyömaalla
Laituritasolla ollut maalari jäi risteilijästä pudonneiden lasien alle
Maalarin laskeutuessa työtasolta tikkaat luistivat alta ja maalari putosi 2,5 metrin korkeudelta lattialle TOT-raportti 12 /
Metallimies puristui kuoliaaksi kuljetinrungon noston yhteydessä
Taakan siirto Varsinainen kulkuväylä oli sinne varastoitujen tavaroiden takia ahdas. Vuokratyöntekijänä yrityksessä työskentelevä 27-vuotias.
Johtoasentaja sai sähköiskun maakaapelin 0-johtimesta
Purkutyötä tehnyt rakennusmies putosi kuuden metrin korkeudesta
Työelämään tutustuja yrityksessä/työpaikassa
Ahtaaja jäi puutavaranippuja kuljettaneen pyöräkuormaajan alle
Voimalaitostyöntekijä jäi puristuksiin hiilikuljettimen hihnan ja hihnatelan muodostamaan nieluun TOT-raportti 2/
Kuorma-autonkuljettaja puristui tukijalan ja hydrauliputkien väliin
Asentaja jäi liikkeelle lähteneen nosturin ja kannatinpalkkien väliin
Laitosmies putosi kemian tehtaan hydrolyysireaktorin päältä
Perävaunun purkaminen
Rakennusmies putosi 6 metriä avonaiselta porrastasolta
Puutavaranippujen purkaminen junavaunusta
Sähköasentaja sai sähköiskun ja putosi alumiinitikkailta
Kattopinnoitetyöntekijä putosi 22 m sisäänpäin avautuneesta savunpoistoluukusta TOT-raportti 16/
Generaattorin runkoa porannut putosi tikkailta
Tehdastyöntekijä puristui viilukuljettimen nieluun
Asentaja putosi hoitotasoon tehdystä aukosta 4,4 metriä alemmalle hoitotasolle TOT-raportti 11 /
Kuorimotyöntekijä puristui kuitupuunippujen väliin nostotyön aikana
Putken asennustyö Yrittäjä asensi paineilmaputkea teollisuushallin seinään nosto-oven yläpuolelle noin viiden metrin korkeuteen. Yrittäjä (putkiliikkeen.
Teräsaihioiden purkutyö satamassa
Kuorman hakeminen Trukilla peruutettiin varastossa.
Sähköasentaja jäi liikkeelle lähteneen nosturin rakenteiden väliin
Porraselementin lastaus
Rakennusmies putosi lämpöeristenipun päältä 2,3 metriä maahan
Opastuskilven vaihto 36-vuotiasta työntekijää kuljetettiin trukin haarukoilla pihan poikki. Tarkoituksena oli vaihtaa opastuskilpi uuteen. Trukinkuljettajan.
Trukin kuljettaminen tehtaan pihalla
TYÖNANTAJAN JA TYÖNTEKIJÄN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET
TYÖNANTAJAN JA TYÖNTEKIJÄN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET
TYÖTURVALLISUUS.
Trukin palautus lastauslaiturin varastoon
Korjaustöiden vuoksi ylösnostettu kuorma-auton ohjaamo putosi autoilijan päälle TOT-raportti 24/95 TOT-raporteissa kuvataan kuolemaan johtanut työpaikkatapaturma.
Taakan kuljettaminen Trukilla kuljetettiin kahta laatikkoa päällekkäin - toinen laatikko haarukoilla, toinen tukivarsilla. Kuljettaja oli 56-vuotias.
Esityksen transkriptio:

Maalari putosi lattialle 3 metrin korkeudelta tikkaiden luistettua alapäästään TOT-raportti 18 / 99 www.tvl.fi 1.6.2004

Kattoikkunakuilun maalausta edeltävät pohjatyöt Aluesairaalan poliklinikan tiloissa tehtiin muutos- ja maalaustöitä Maalausyrityksellä oli kohteessa neljä työntekijää Maalari oli kittaamassa kattoikkunakuilun nurkkia kittipuristimella Hän oli pystyttänyt tikkaat keskelle huonetta yläpuolisen kuilun nojalle, samalla nojaten selällään kuilun vastakkaiseen seinään Tikkaiden alapää nojasi vinyylilattiaan, joka oli peitetty paperilla Tikkaat ovat ilmeisesti luistaneet alta ja maalari on siten pudonnut noin 3 metrin matkan pää edellä selälleen alas lattialle Maalari oli 57-vuotias ja erittäin kokenut Tikkaat työskentelytasona, telinesuunnittelu Talonrakennus / tikastyöskentely TOT 18/99 Tapahtumakuvaus Aluesairaalan poliklinikan tiloissa tehtiin muutos- ja maalaustöitä. Päätoteuttajalle kuuluivat rakennustekniset työt ja seinä- ym. pintatyöt maalausyritykselle alistettuna sivu-urakkana. Töiden kesto oli noin 10 viikkoa, tapaturman sattuessa maalaustöissä oli meneillään viimeinen viikko. Maalausyrityksellä oli tuolloin työmaalla neljä miestä yhden toimiessa ns. nokkamiehenä. Rakennustekniset työt olivat jo valmistuneet. Maalari oli ryhtynyt kattoikkunakuilujen nurkkien kittaukseen akryylikitillä kittipuristinta käyttäen. Tehtävänä oli siis normaalia maalaustyön pohjatyötä. Hän oli pystyttänyt alumiinitikkaat keskelle huonetta olevan kattoikkunakuilun pystyseinämän nojalle siten, että niiden yläpää nojasi kuilun seinään puolivälin yläpuolelle. Tikkaiden alapää nojasi vinyylilattiaan, joka oli peitetty paperilla. Maalari oli noussut tikkaille tehdäkseen kittaustyön niin, että hänen jalkansa olivat lattiasta n. 2,5 metrin korkeudella. Todennäköisesti maalari on nojannut selällään kuilun tikkaiden vastaiseen seinään. Tikkaat ovat ehkä luistaneet äkillisesti alta ja maalari on pudonnut pää edellä selälleen alas lattialle lyöden päänsä voimakkaasti tikkaisiin ja/tai lattiaan. Putoamisella ei ollut silminnäkijöitä, joten päätelmä perustuu maalarin asentoon löydettäessä. Maalari oli 57-vuotias ja erittäin kokenut. Hän oli ollut ko. työnantajalla vuoden ajan palveluksessa. Tikkaat ikkunakuilussa www.tvl.fi 1.6.2004

Tapaturmaan johtaneet tekijät Ei telinesuunnittelua Tikkaat työtasona Puutteellinen valvonta Tarkastukset suorittamatta Tikkaat työskentelytasona, telinesuunnittelu Talonrakennus / tikastyöskentely TOT 18/99 Tapaturmaan johtaneet tekijät EI telinesuunnittelua. Kun telinesuunnittelua ei ollut, maalari valitsi työtasokseen tikkaat. Ikkunakuiluja oli 20 kpl. Siten ko. erikoiskohde verrattuna tavanomaisiin pintatöihin olisikin edellyttänyt suunnittelua käytetyn työtason osalta. Tikkaat työtasona. Tikkaita käytettiin työtasona. Jatko-osa alumiinitikkaista oli käytössä ja ne ulottuivat vajaan neljän metrin korkeuteen. Maalari oli ennättänyt kitata noin 10 cm yhtä kuilun nurkkaa. Liikkuminen tikkailla on aiheuttanut vaakavoimia tikkaan jalkoihin, paperi alla on pyrkinyt liikkumaan vinyylilaatoilla ja lopulta irrottanut paperin lattiaan kiinnittävät teipit. Kovamuoviset liukuesteet eivät ole toimineet kyseisellä alustalla. Liukumisen lähdettyä liikkeelle tikkaiden putoaminen tueltaan kuilusta tapahtuu nopeasti. Maalari on siten pudonnut hallitsemattomasti ja menehtynyt päähän kohdistuneeseen iskuun. Maalausyrityksellä oli työmaalla työtelineinä tikkaita ja työpukkeja. Vain tikkailta pystyttiin ulottumaan kuilun korkeudelle. Maalausyrityksen toimitusjohtajan mukaan päätoteuttajalla olisi ollut siirrettäviä telineitä, joita maalausyritys sopimuksen mukaan sai vapaasti käyttää. Lisäksi lyhytkestoinen työ vaikutti tikkaiden käyttöön, sillä tavanomaisen rakentamiskäytännön mukaan lyhytkestoinen työ tehtiin tikkailta. Puutteellinen valvonta. Yrityksen toimitusjohtaja kävi säännöllisesti työkohteessa. Hän ei tuntenut rakennustöiden turvallisuusmääräyksiä eikä telinepäätöstä. Rakennuttajan valvojana oli aluesairaalan kiinteistöpäällikkö, hänen valvontansa kohdistui kuitenkin työn tuloksiin ja vastaanottotarkastuksiin, ei esimerkiksi työtelineiden tarkastusmenettelyihin. Tarkastuksen suorittamatta. Päätoteuttaja ei järjestänyt eikä aliurakoitsija suorittanut turvallisuusseurantaa käyttöönotto- tai viikkotarkastuksissa. Tikkaat lattialla. www.tvl.fi 1.6.2004

Vastaavien tapaturmien torjunta Telinepäätös (STMp 156/1998) velvollisuudet opetus ja ohjaus tikkaat Liukuesteet Tikkaat työskentelytasona, telinesuunnittelu - Talonrakennus / tikastyöskentely TOT 18/99 Vastaavien tapaturmien torjunta STMp (156/1998). Sosiaali- ja terveysministeriön päätös työtelineiden ja putoamisen estävien suojarakenteiden käytöstä rakennustöissä on astunut voimaan vuonna 1998. Lisätietoja TOT-raportissa ja STMp (156/1998). Työnantajan ja itsenäisen työnsuorittajan velvollisuudet (33§). Jokaisen työnantajan ja itsenäisen työnsuorittajan on osaltaan huolehdittava, että hänen työmaalle toimittamansa työtelineet ovat työmaalla edellytettävien turvallisuusvaatimusten mukaisia ja käyttötarkoitukseensa sopivia ja että työssä käytetään tarpeellisia suojarakenteita. Jokaisen työnantajan on huolehdittava, että tämän työntekijät eivät työskentele paikoissa, joissa työtelineet tai suojarakenteet puuttuvat ja ovat keskeneräiset. Työntekijän velvollisuudet (34§). Työntekijän on saamansa opastuksen ja ohjeiden mukaisesti käytettävä työtelineitä siten, ettei hän aiheuta vaaraa itselleen tai muille työntekijöille. Lisäksi työntekijän on asennettava työn tekemisen ajaksi mahdollisesti poistamansa suojarakenne tai työtelineen osa paikalleen. Työntekijän on havaittuaan työtelineissä tai suojarakenteissa tms. työturvallisuutta vaarantavia vikoja tai puutteita viipymättä ilmoitettava niistä työnantajalle ja työsuojeluvaltuutetulle. Opetus ja ohjaus työtelineiden ja suojarakenteiden käytössä (35§). Työtelineiden ja suojarakenteiden käytöstä on annettava opetusta ja ohjausta, erityisesti turvallisista työmenetelmistä ja työtavoista sekä eri työvaiheiden vaaroista ja niiden ehkäisystä sekä torjunnasta. Lisäksi on annettava opetusta ja ohjausta elementtitelineiden käytöstä sekä työtelineen rakennesuunnitelmasta ja käyttösuunnitelmasta. Työtelinettä pystyttävillä, niitä olennaisesti muuttavilla ja työtelinettä purkavilla työntekijöillä sekä työtä välittömästi valvovalla henkilöllä on oltava riittävä pätevyys ja kokemus työn eri vaiheiden tekemisestä. Tikkaat (18§). Nojatikkaita ei saa käyttää työalustana. Nojatikkaita voidaan käyttää vain tilapäisinä kulkuteinä, nostoapuvälineiden kiinnittämiseen ja irrottamiseen sekä muihin vastaaviin lyhytaikaisiin ja kertaluontoisiin töihin. A-tikkaita saa käyttää työtelineiden sijaan työalustana vain, kun työtelineitä ei voida kohtuudella edellyttää työn lyhytkestoisuudesta tai tms. seikasta johtuen. Liukuesteet. Kovamuoviet liukuesteet eivät sovi käyttöön yhdessä kovien pintamateriaalien kanssa. Niiden sijaan tulee olla käytössä pehmeitä, kumisia materiaaleja. Työn suunnittelu. Suunnitelmista tulee selvitä eri kohteissa käytettävät telineet, henkilönostimet, turvavälineet ja muut vastaavat laitteet, joilla voidaan varmistaa työntekijöiden turvallisuuden säilyminen. Yksintyöskentelyn vaaratekijät on arvioitava erikseen. Työn suunnittelu Tikkaissa voidaan käyttää nivellettyjä, kumisia liukuesteitä. Kuva: Witre Oy www.tvl.fi 1.6.2004