Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

1 Kaukolämpöputken hitsaaja jäi sortuneen maamassan alle TOT-raportti 17 / 06.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "1 Kaukolämpöputken hitsaaja jäi sortuneen maamassan alle TOT-raportti 17 / 06."— Esityksen transkriptio:

1 www.tvl.fi 1 Kaukolämpöputken hitsaaja jäi sortuneen maamassan alle TOT-raportti 17 / 06

2 www.tvl.fi 2 Työmaan tausta ja tapaturman kuvaus Kaukolämpöverkkoa hallinnoi yritys A, joka oli sopinut erillisurakat –maarakennusurakka B –eristysurakka C –hitsausurakka D Työmaata varten ei ollut työmaakohtaista turvallisuusasiakirjaa Kaukolämpöverkkoa oli rakennettu jo useita viikkoja Urakoitsijan D hitsaajalle NN oli tullut mittausvirhe, toinen putki tuli suunniteltua lyhyemmäksi Työkaverinsa avulla NN oli oma- aloitteisesti valmistanut 1 metrin jatkopalan putkeen Yleiskuva työmaasta tapaturman jälkeen.

3 www.tvl.fi 3 Työmaan tausta ja tapaturman kuvaus (sivu 2) Jatkopala oli laskettu kaivantoon ja asetettu paikoilleen ilmoittamatta tästä A:lle tai B.lle. (B olisi luiskannut uuden liitospaikan tiedon saatuaan) Kesä oli ollut kuiva ja helteinen, nyt yöllä satanut vesi oli lammikoitunut kaivannon pohjalle NN oli valmistellut ja aloittanut hitsaustyöt yksin kaivannossa NN on hitsannut polvillaan tai kyljellään, selkä selin seinämään nähden NN kuoli jäätyään sortuman alle Yleiskuva työmaasta tapaturman jälkeen.

4 www.tvl.fi 4 Tapaturmatekijät Suhteellisen matala kaivanto (n. 1,5 m) – ei pidetty vaarallisena ”Mittausvirhe” ja oma- aloitteisuus virheen korjaamiseksi Ei ilmoituksia muille työstä Luiskaamaton jatkospaikka Sortumaherkkä täytemaa-aines (sateesta kostunut jyrätty tienpohja, liikenteen tärinä) Yksintyöskentely kaivannossa Töitä ei yhteensovitettu työmaalla; työmaavelvoitteet eivät olleet selvillä NN jäi maamassojen alle Yleiskuva työmaasta tapaturman jälkeen.

5 www.tvl.fi 5 Vastaavien tapaturmien torjunta Erityishuomio tilanteisiin jos työskennellään makuulla kaivannossa Yksintyöskentelyä kaivannossa tulee välttää jo palovaaran vuoksi Työt pitää ohjeistaa (ja ohjeiden noudattamista valvoa) Muutokset suunnitellusta pitää tiedottaa aina omalle esimiehelle ja pääurakoitsijalle Kaikkien työmaalla pitää tietää kuka hoitaa rakennuttajan ja kuka päätoteuttajan velvollisuudet Yllä esimerkkipiirros kaivannon luiskaamisesta. Jos luiskaaminen ei ole mahdollista, voidaan kaivanto tukea: -harvalla lankutuksella -teräspontilla tai -valmiilla tukiseinä- elementillä. Kuvat ovat Työsuojeluhallinnon ohjeesta ”Kapeat kaivannot”

6 www.tvl.fi 6 Vastaavien tapaturmien torjunta (sivu 2) Vaarojen arvioinnin perusteella rakennuttaja tekee työmaakohtaisen kirjallisen työturvallisuusasiakirjan Päätoteuttaja yhteensovittaa työmaan työt ja varmistaa että kaikki tuntevat roolinsa ja toimivat ohjeiden mukaan Kaivannossa tehtävät työt ovat sallittuja vain riittävästi luiskatuissa tai tuetuissa kohdissa, muualla kaivannossa ylimääräistä liikkumista tulee välttää (jos olosuhteet vaativat, tulee luiskausta laajentaa tai tuentaa vahvistaa) Työsuojeluhallinnon ohjeen ”Kapeat kaivannot” voi tilata Työsuojelupiirien palvelukeskuksesta: julkaisumyynti@tsp.stm.fi

7 www.tvl.fi 7 NN jäi sortuvan maamassan alle. NN oli hitsattavan putken vieressä kaivannon pohjalla. NN hitsasi kaivannossa kaukolämpöputkea. NN ryhtyi hitsaamaan vaikka kaivantoa ei ollut hitsauspaikan kohdalta luiskattu. NN kuoli Kaaviokuva tapaturmatekijöistä TOT 17/06 Onnettomuudella ei ollut silminnäkijöitä. NN hitsasi putken alapinnan saumaa kaivannon pohjalla makuuasennossa. Hitsauspaikkaa ei ollut luiskattu. NN halusi korjata tekemänsä mittaus- virheen. Kaivannon reuna oli jyrkkä, takana oli pit- kä kuiva kausi ja edel- lisenä yönä oli sata- nut runsaasti. Maansiirtourakoitsija ei ollut saanut ilmoi- tusta valmisteltavasta työstä. Hitsauspaikan kohtaa ei ollut luiskattu suunnitelmien mukaan. Kaivannon reuna sortui äkillisesti.


Lataa ppt "1 Kaukolämpöputken hitsaaja jäi sortuneen maamassan alle TOT-raportti 17 / 06."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google