Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Trukin kuljettaminen tehtaan pihalla

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Trukin kuljettaminen tehtaan pihalla"— Esityksen transkriptio:

1 Trukin kuljettaminen tehtaan pihalla
Trukin kuljettaminen tehtaan pihalla Trukinkuljettaja peruutti tyhjää trukkia tehtaan pihalla työmaa-alueen läpi Laajennustyömaalla oli antura-kaivanto trukin ajoreitin vieressä 21-vuotias trukinkuljettaja oli kesätöissä, kokemusta oli kahden vuoden takaa Trukinkuljettaja peruutti anturakaivantoon ja trukki kaatui Trukinkuljettaja yritti hypätä pois trukin avoimesta ovesta ja jäi kaatuvan trukin alle Turvallisten työtapojen käyttö, Epäkohdista ja vaaratilanteista ilmoittaminen, Trukkiväylien suunnittelu, Yrityksen toiminta, Ohjeet ja muut määräykset Työympäristö TOT 18/03 Tehdashallia laajennettiin ja työ oli tilattu ulkopuoliselta rakennusalan yritykseltä. Rakentajan edustajan kanssa sovittiin, että tehtaan toiminta voi jatkua. Käytännössä tehtaan sisäisiä kuljetuksia jouduttiin suorittamaan rakennustyömaan läpi ja kulkutie rajattiin osittain lippusiimalla. 21-vuotias trukinkuljettaja peruutti tyhjää trukkia pihalla osittain lippusiimalla muusta työmaasta erotettua ajoreittiä pitkin. Hän oli ajanut samaa ajoreittiä useamman kerran myös tapahtumapäivänä. Trukin ajoreitin vieressä oli anturakaivanto. Trukinkuljettaja peruutti trukkia viistosti vasten aurinkoa ja tuli kohtaan, jossa lippusiima loppui. Hän ohjasi trukin pois ajoreitiltä ja trukki putosi anturakaivantoon kaatuen kyljelleen. Trukinkuljettaja ilmeisesti yritti hypätä pois kaatuvasta trukista siinä kuitenkaan onnistumatta ja jäi puristuksiin trukin alle. Helteen vuoksi ovi oli sidottu kumilenkillä aukiasentoon. Trukinkuljettaja oli tehtaalla kesätöissä monitoimimiehenä. Hän oli ollut tehtaalla kesätöissä myös kaksi vuotta aiemmin. Hän tunsi tehtaan toiminnot ja hallitsi trukin käytön.

2 Tapaturmaan johtaneet tekijät
Tapaturmaan johtaneet tekijät Ajoreitti puutteellisesti merkitty Tehtaan sisäinen liikenne työmaa-alueen läpi (yhteinen työpaikka) Trukin peruuttaminen Ovi oli sidottu aukiasentoon eikä trukissa ollut turvavyötä Tarkkaavaisuuden puute Turvallisten työtapojen käyttö, Epäkohdista ja vaaratilanteista ilmoittaminen, Trukkiväylien suunnittelu, Yrityksen toiminta, Ohjeet ja muut määräykset Työympäristö TOT 18/03 Työmaalla ei oltu merkitty anturakaivantoa mitenkään. Ajoreitin muusta työmaasta erottavaa lippusiimaa ei ollut vedetty reitin molemmille puolille koko reitin matkalta. Ilman lippusiimaa ajoreitin raja oli epäselvä. Tehtaan toimintoja jatkettiin laajennustyömaasta välittämättä ja tehtaan sisäisiä kuljetuksia jouduttiin suorittamaan rakennustyömaan läpi. Työmaa-alue ja tehdas muodostivat ns. yhteisen työpaikan. Trukinkuljettaja peruutti trukkia tyhjänä. Huonon ajoasennon vuoksi ohjaaminen ja ajon kannalta välttämättömien havaintojen tekeminen on peruuttamalla epätarkempaa. Todennäköisesti myös viistosti paistanut aurinko on haitannut näkemistä. Trukinkuljettaja yritti hypätä pois tai putosi kaatuvasta trukista. Trukissa ei ollut turvavyötä tai istuimen turvakaarta, jotka olisivat voineet estää hänen putoamisensa ohjaamon avoimesta ovesta trukin kaatuessa. Oletettavasti kuljettajan tarkkavaisuus oli ajotilanteessa herpaantunut, koska hän oli ajanut samaa ajoreittiä useamman kerran myös tapahtumapäivänä, joten hän oli tietoinen kaivannosta. Helteen vuoksi ovi oli sidottu kumilenkillä aukiasentoon.

3 Vastaavien tapaturmien torjunta
Vastaavien tapaturmien torjunta Yhteisen työpaikan pääasiallista määräysvaltaa käyttävä työnantaja vastaa mm. seuraavista asioista Pysyvän työpaikan ja rakennustyömaan toimintojen yhteensovittaminen Turvallisuuden varmistaminen työmaasuunnittelussa Sisäisen liikenteen järjestelyissä huomioitava trukkiliikenteen asettamat vaatimukset kulkureiteille leveys, tasaisuus, pohjan kantavuus, pinnan laatu, reunojen merkintä Turvallisten työmenetelmien ja -käytäntöjen opastus ja noudattaminen Trukista putoamisen estäminen tulee varmistaa sopivalla suojalaitteella Turvallisten työtapojen käyttö, Epäkohdista ja vaaratilanteista ilmoittaminen, Trukkiväylien suunnittelu, Yrityksen toiminta, Ohjeet ja muut määräykset Työympäristö TOT 18/03 Käynnissä olevissa kohteissa yhteisen työmaa-alueen kulkureitit tulee suunnitella mahdollisuuksien mukaan siten, että pysyvän työpaikan toiminnot eivät edellytä kulkemista työmaa-alueen poikki. Työmaalla käytettävät kulkureitit ja kaivannot yms. vaaraa aiheuttavat järjestelyt tulee merkitä koko reitin pituudelta ja molemmilta reunoilta. Merkintöjen tulee olla helposti havaittavissa. Työntekijöille tulee tiedottaa kaikista työmaa-alueella tehtävistä töistä, mikäli niillä on välitöntä merkitystä työn turvallisuuteen. Työnantajien ja itsenäisten työnsuorittajien on keskinäisellä yhteistoiminnalla ja tiedottamisella huolehdittava siitä, että heidän toimintansa ei vaaranna työntekijöiden turvallisuutta ja terveyttä. Yhteisellä työpaikalla pääasiallista määräysvaltaa käyttävän työnantajan tulee huolehtia mm. toimintojen yhteensovittamisesta, työpaikan liikenteen ja liikkumisen järjestelyistä sekä työolosuhteiden ja työympäristön yleisestä turvallisuudesta. Trukin ovi tulee pitää aina ajon aikana kiinni. Turvallisempi työtapa on ajaa trukilla etuperin, mikäli se on olosuhteet huomioon ottaen mahdollista. Trukin kaatuessa kuljettajan pitää pysyä trukissa, eikä pyrkiä hyppäämään sieltä ulos. Valtioneuvoston päätöksen 856/ § 1 mom mukaan trukit tulee varustaa kuljettajan putoamisen estävällä suojalaitteella, joka tulee asentaa jälkikäteen, mikäli siitä em. turvalaite puuttuu.


Lataa ppt "Trukin kuljettaminen tehtaan pihalla"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google