Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Rakennusmies putosi lämpöeristenipun päältä 2,3 metriä maahan

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Rakennusmies putosi lämpöeristenipun päältä 2,3 metriä maahan"— Esityksen transkriptio:

1 Rakennusmies putosi lämpöeristenipun päältä 2,3 metriä maahan
TOT-raportti 21 / 01

2 Hitsaustyö eristenippua työtasona käyttäen
Omakotitalotyömaan runkourakkaa oli tekemässä pieni rakennusyritys Rakennuksessa oli teräspilariosia sisältävä kevytbetoniharkoista muurattu runko Rakennusmies oli hitsaamassa rungon teräsosia Hän oli asettanut lämpöeristenippuja kolme kappaletta päällekkäin, jolloin niistä muodostui noin 1,5 metriä korkea työtaso Työalusta, turvallisuuskoulutus Talonrakennus TOT 21/01 Tapahtumakuvaus Kyseessä oli omakotitalotyömaa, jonka runkourakkaa oli tekemässä pieni rakennusyritys. Rakennuksessa oli kevytbetoniharkoista muurattu runko. Runkoon kuului myös teräspilaripalkkiosioita. Rakennusmies oli hitsaamassa runkoon liittyviä teräsosia. Hän oli asettanut kolme kappaletta lämmöneristenippuja päällekkäin, jolloin niistä muodostui 1,53 metriä korkea taso lattian pinnasta. Rakennusmies putosi lämmöneristenippujen päältä ikkunapenkin kautta rakennuksen ulkopuolelle 2,3 metrin korkeudelta (ks kuva). Rakennusmies kuoli päähän saamiinsa vammoihin. Hän oli 50-vuotias, kokenut rakennusmies. Rakennusmies putosi lämpöeristenippujen päältä ikkunapenkin kautta rakennuksen ulkopuolelle 2,3 metrin korkeudelta Hän menehtyi päähän saamiinsa vammoihin Lämpöeristenippu jota käytettiin työtasona sekä ikkuna, josta rakennusmies putosi.

3 Tapaturmaan johtaneet tekijät
Epävakaa työalusta Koulutus ja opastus Työalusta, turvallisuuskoulutus Talonrakennus TOT 21/01 Tapaturmaan johtaneet tekijät Epävakaa työalusta. Työalustana käytettiin epävakaata lämmöneristenippua (ks. kuva). Rakennusyrityksen omistaja kertoi yleensäkin näin meneteltävän lyhytkestoisissa töissä. Koulutus, opastus. Yrityksessä oli alle 10 työntekijää ja toimintaa oli tavallisesti 2-3:ssa pienrakennuskohteessa. Koulutusta tai opastusta turvallisista työtavoista ei juuri yrityksen toimesta työntekijöille oltu järjestetty. Lavastettu työasento.

4 Vastaavien tapaturmien torjunta
Telinepäätös (STMp 156/1998) rakennuttajan velvollisuudet työnantajan velvollisuudet työntekijän velvollisuudet Työtelineet Työalusta, turvallisuuskoulutus Talonrakennus TOT 21/01 Vastaavien tapaturmien torjunta STM:n päätös (156/1998) on seikkaperäinen ja sen määräyksiä noudattamalla voidaan putoamisvaaratekijä hallita niin organisatorisesti kuin teknisestikin. Seuraavassa on lainattu niitä keskeisiä kohtia, joissa on käsitelty toimenpiteet putoamisonnettomuuksien estämiseksi. Rakennuttajan tai muun velvollisuudet, joka ohjaa tai valvoo rakennushanketta (31 §). Rakennuttajan tai muun, joka ohjaa tai valvoorakennushanketta, on: 1) toteuttamisen järjestelyihin liittyvässä suunnittelussa sekä töiden ja työvaiheiden ajoituksessa huolehdittava työtelineiden ja suojarakenteiden käytön yleisistä edellytyksistä; 2)turvallisuusasiakirjassa esitettävä putoamissuojauksen järjestämistä varten turvallisuustiedot vaaroista, jotka aiheutuvat rakennuskohteesta, rakennustyöstä, rakennushankkeelle ominaisista työolosuhteista ja työympäristöstä; 3)urakoitsijoiden töiden ja työvaiheiden yhteensovittamisen säännöissä määritettävä työtelineiden ja suojarakenteiden suunnittelu ja tarkastusmenettelyt, yhteistyön toteuttaminen ja kunkin osapuolen tehtävät työtelineiden ja suojarakenteiden turvallisuuden varmistamisessa. Työnantajan ja itsenäisen työnsuorittajan velvollisuudet (33 §). ...on osaltaan huolehdittava, että hänen työmaalla toimittamansa työtelineet ovat työmaalla edellytettävien turvallisuusvaatimusten mukaisia ja käyttötarkoitukseensa sopivia ja että työssä käytetään tarpeellisia suojarakenteita....on huolehdittava, että tämän työntekijät eivät työskentele paikoissa, joissa työtelineet tai suojarakenteet puuttuvat tai ovat keskeneräiset. Työntekijän velvollisuudet (34 §). Työntekijän on käytettävä työtelineitä siten, että hän ei aiheuta vaaraa itselleen tai muille työntekijöille. Lisäksi työntekijän on asennettava työn tekemisen ajaksi mahdollisesti poistamansa suojarakenne tai työtelineen osa paikoilleen. Työntekijän on havaittuaan työtelineissä tai suojarakenteissa vaarantavia vikoja tai puutteita viipymättä ilmoitettava niistä työnantajalle tai tämän edustajalle Työtelineet. Työntekijöiden käyttöön on varattava turvalliset työtelineet. Telineelle on oltava nousutie ja telineissä on käytettävä suojakaidetta ja jalkalistaa, jos mahdollinen putoamiskorkeus ylittää 2 m (kuten tässä tapauksessa). Työnantajan on huolehdittava, etteivät hänen työntekijät työskentele paikoissa, joissa työvälineet puuttuvat tai ovat keskeneräiset. Työtelinemääräykset koskevat myös työpukkeja. Työntekijöiden käyttöön on varattava turvalliset työtelineet. Kuva: Telinekataja Oy.


Lataa ppt "Rakennusmies putosi lämpöeristenipun päältä 2,3 metriä maahan"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google