Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Johtoasentaja sai sähköiskun maakaapelin 0-johtimesta

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Johtoasentaja sai sähköiskun maakaapelin 0-johtimesta"— Esityksen transkriptio:

1 Johtoasentaja sai sähköiskun maakaapelin 0-johtimesta
TOT 15/2004 Tätä TOT 15/2004-kalvosarjaa voidaan hyödyntää esim. seuraavissa koulutuksissa: Sähkötyöturvallisuus ja sähkötyötapaturmat Ennakkosuunnittelun merkitys Turvallisten työtapojen noudattaminen

2 AMKA-pienjännitejohdolle aiheutuneiden myrskyvaurioiden korjaustyö
TILANNE Kaatunut puu katkaissut AMKA:n kannatus-köyden, jolloin kiinteistön liittymiskaapeli re-peytynyt irti pylväästä ja sen 0-johdin irronnut. NN erittäin kokenut, 53-vuotias TAPAHTUMAT MM nousi pylvääseen vetääkseen AMKA-johdon kiinni taljan sammakkoon. Ei jaksanut vetää johtoa yksin, pyysi NN:n avukseen  NN nousi pylvääseen. Johto kiinnitettiin ja NN ryhtyi laskeutumaan. TOT 15/2004 TAPAHTUMIEN KUVAUS Verkonhaltijan toimeksiannosta verkonrakentajan työryhmät olivat korjaamassa myrskyn sähkönjakeluverkolle aiheuttamia tuhoja. Kaatunut puu oli katkaissut AMKAn kannatusköyden (PEN-johtimen) ja repäissyt kiinteistön liittymiskaapelin irti päätepylväästä. O-johdin irronnut AMKAn kannatusköydestä, mutta vaihejohtimet pysyneet kiinni liittimissään Asentajat poistivat puun aluksi. MM nousi pylvääseen pyrkimyksenään vetää AMKA-johdon pään niin lähelle pylvästä, että hän yltäisi kiinnittämään kannatusköyden pään Lug-All-taljaan asennettuun ns. sammakkoon. Kun NN ja MM olivat kiinnittäneet köyden, MM alkoi kiristää johtoa pylvään päähän kiinnittämällään taljalla lopulliseen kireyteensä, jonka jälkeen johto olisi kiinnitetty pylväässä olevaan päätekoukkuun. MM ei nähnyt tilannetta, mutta ilmeisesti: NN oli aikeissa laskeutua pylväästä, jolloin tarttui kiinni maapotentiaalissa olevaan harukseen. Samalla hän on ollut kosketuksissa jännitteiseen maakaapelin 0(PEN)-johtimeen, jolloin sähkövirta on kulkenut hänen lävitseen. NN tarttui kiinni harukseen, kosketti samalla 0-johdinta  sähkövirta NN:n läpi Yleiskuva tapahtumapaikalta.

3 Tapaturmaan johtaneet tekijät
Johtoa ei kytketty jännitteettömäksi NN ja MM olivat vieraalla alueella eivätkä tienneet muuntajan sijaintia Työpäivä lähestymässä loppuaan Eivät lähteneet etsimään muuntajaa, jotta johto olisi voitu kytkeä jännitteettömäksi. NN tarttui harukseen Puutteet työn suunnittelussa Ylimääräinen työtehtävä perjantai-iltapäivänä, ei aamun tehtävälistassa Asentajia ei informoitu esim. muuntajan sijainnista ↓2 ↓ 3 ↓4 ↓5 ↓6 ← 7 → TOT 15/2004 TAPATURMAAN JOHTANEET TEKIJÄT Yrityksen työturvallisuusohjeiden mukaan johto on aina kytkettävä jännitteettömäksi ennen siihen kohdistuvien töiden aloittamista. Ilmeisesti NN tarttui refleksinomaisesti harukseen lähtiessään laskeutumaan ahtaasta pylväästä. Myrskyvaurion korjaaminen pylväässä on aina ainutkertainen tapahtuma, jolloin työympäristössä on paljon huomioitavia ja tarkkaavaisuutta vaativia tekijöitä. Töitä ei ollut suunniteltu riittävästi organisaation tasolla, siis töiden ennakkovalmistelussa oli puutteita. Muun muassa, asentajia ei ollut informoitu riittävästi kohteeseen liittyvistä ja työturvallisuuteen vaikuttavista tekijöistä (kuten muuntajan sijainti). Asentajat toiselta alueelta, ei paikallistuntemusta. 1 → Lähikuva tapahtumapaikalta. 1=liittymiskaapeli, 2=päätekoukku, 3=maakaapelin 0(PEN)-johdin, 4=talja, 5=sammakko, 6=AMKAn 0-johdin, 7=vaihejohtimet.

4 Vastaavien tapaturmien torjunta
Työturvallisuusohjeiden ja –määräysten noudattaminen Työntekijöitä kannustettava turvallisten työtapojen noudattamiseen Sähköjohto tehtävä jännitteettömäksi ja tarvittaessa työmaadoitettava ennen töiden aloittamista Työntekijöiden aina noudatettava sähkötyöturvallisuusmääräyksiä sekä työnantajan ohjeita ja määräyksiä Töiden suunnittelu ja järjestelyt Työt suunniteltava siten, että työntekijöillä on riittävät tiedot ja välineet työtehtävien turvallista suorittamista varten. Selvitettävä työstä, työympäristöstä ja työolosuhteista aiheutuvat haitta- ja vaaratekijät sekä, milloin niitä ei voida poistaa, arvioitava niiden merkitys työntekijöiden turvallisuudelle  ryhdyttävä toimenpiteisiin Töiden valvonta Työnantajan on valvottava, että työntekijät noudattavat määräyksiä. Työnantajan pitää pyrkiä tunnistamaan vaaralliset työkäytännöt ja puuttua niihin ja muihin havaitsemiinsa epäkohtiin välittömästi. TOT 15/2004 VASTAAVIEN TAPATURMIEN TORJUNTA Työturvallisuusohjeiden ja -määräysten noudattaminen Työntekijöitä kannustettava turvallisten työtapojen noudattamiseen Työntekijöiden aina noudatettava sähkötyöturvallisuusmääräyksiä sekä työnantajan ohjeita ja määräyksiä Sähköjohto tehtävä jännitteettömäksi ja tarvittaessa työmaadoitettava ennen töiden aloittamista Töiden suunnittelu ja järjestelyt Työt suunniteltava siten, että työntekijöillä on riittävät tiedot ja välineet työtehtävien turvallista suorittamista varten. Työnantajan varmistettava, että työntekijällä on riittävät tiedot. Johtoasentajilla oltava tarkat tiedot alueella sijaitsevista muuntajista ja muista työturvallisuuteen vaikuttavista johdon rakenteisiin liittyvistä tekijöistä. Työn luonne huomioon ottaen on riittävän järjestelmällisesti selvitettävä ja tunnistettava työstä, työympäristöstä ja työolosuhteista aiheutuvat haitta- ja vaaratekijät sekä, milloin niitä ei voida poistaa, arvioitava niiden merkitys työntekijöiden turvallisuudelle. Arvioinnin perusteella ryhdyttävä toimenpiteisiin työturvallisuuden varmistamiseksi. Töiden valvonta Työnantajan on valvottava, että työntekijät noudattavat heille annettuja määräyksiä. Työnantajan pitää pyrkiä tunnistamaan vaaralliset työkäytännöt ja puuttua niihin ja muihin havaitsemiinsa epäkohtiin välittömästi. Muuta Jos käyt läpi sähköalan ammattilaisille sattuneita sähkötapaturmia, voit todeta, että lähes kaikki niistä olisi ollut ehkäistävissä: jos ennen työn aloittamista tehdään työkohde jännitteettömäksi, estetään jännitteen uudelleen kytkeminen, todetaan jännitteettömyys, työmaadoitetaan sekä suojaudutaan mahdollisilta lähellä olevilta jännitteisiltä osilta. Lisätietoa sähköalan ammattilaisten sähkötyöturvallisuudesta mm. TUKESin kotisivuilta löytyvässä TUKES-julkaisussa 6/2006: Sähköalan ammattilaisten sähkötapaturmien ennaltaehkäisy.


Lataa ppt "Johtoasentaja sai sähköiskun maakaapelin 0-johtimesta"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google