Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kattopinnoitetyöntekijä putosi 22 m sisäänpäin avautuneesta savunpoistoluukusta TOT-raportti 16/00 www.tvl.fi 23.6.2003.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kattopinnoitetyöntekijä putosi 22 m sisäänpäin avautuneesta savunpoistoluukusta TOT-raportti 16/00 www.tvl.fi 23.6.2003."— Esityksen transkriptio:

1 Kattopinnoitetyöntekijä putosi 22 m sisäänpäin avautuneesta savunpoistoluukusta
TOT-raportti 16/00

2 Savunpoistoluukun käyttäminen istuimena
Kattopinnoitetyöhön erikoistunut yritys teki vesikatteen uusimistyötä Kattotyömaalla oli 3 yrityksen työntekijää Työntekijät käyttivät savunpoistoluukkuja istuiminaan taukojen aikana Tilapäisen työmaan vaaroista varoittaminen, työntekijöiden perehdyttäminen ja ohjaaminen, suojarakenteet Tuntematon vaara TOT 5/02 Tapahtumakuvaus Pinnoitettavan katon pinta-ala oli 3600 m2. Kyseistä urakkaa varten katolle oli rakennettiin vesiposti turvallisuutta ajatellen. Kiinteissä katolle vievissä tikkaissa oli turvakisko, johon voitiin kiinnittää turvavaljaat. Savunpoistoluukkujen käyttöä oli ajateltu nostotöitä varten, mutta käyttö hylättiin noston hitauden takia, eikä savunpoistoluukkujen avautumista todennettu erikseen. Työntekijät viettivät ruokataukoaan istuskellen savunpoistoluukun päällä. Tapaturman uhri oli poikkeuksellisesti istunut takareunalla, joka oli siis luukun aukeava puoli. Jotta hän pääsi istumaan luukun takareunalle, hänen oli hypähdettävä taaksepäin luukun päälle, sillä toinen työkaveri istui luukun etureunalla. Hypäyksen voimasta luukku kuitenkin avautui ja työntekijä putosi alas. Etureunalla istunut työntekijä oli myös pudota. Savunpoistoluukku avautuu palotilanteessa automaattisesti lämpösulakkeen ja painovoiman avulla. Aukon mitat ovat 0,8m x 1,6m. Aukkoja on kolme rinnakkain joka luukussa. Kattopinnoitetyöntekijä istui savunpoistoluukun päälle Luukku aukesi sisäänpäin ja työntekijä putosi 22 metriä betonilattialle Yleiskuva katolta, jossa näkyy neljä samanlaista savunpoistolaatikkoa

3 Tapaturmaan johtaneet tekijät
Tuntematon vaara sisäänpäin avautuva savunpoistoluukku Luukun avautuvan osan käyttäminen istuimena Pudotus 22 metriä Yläkuvassa luukku on kiinni, alapuolinen kuva ja nuoli osoittavat luukun aukeamisen työntekijän istuttua sen päälle Tilapäisen työmaan vaaroista varoittaminen, työntekijöiden perehdyttäminen ja ohjaaminen, suojarakenteet Tuntematon vaara TOT 5/02 Tuntematon vaara, savunpoistoluukun sisäänpäin avautuminen ei ollut työntekijöiden tiedossa. He olivat istuneet samaisten luukkujen päällä useita kertoja kuukauden aikana. Vaarasta ei oltu kerrottu heille. Työntekijöille oli annettu tilaajan yleiset turvallisuusohjeet. Ne eivät sisältäneet korjaus- ja huoltotöihin liittyviä vaaratekijöitä. Aiemmin työntekijät olivat istuneet pelkästään savunpoistoluukun matalammalla osuudella eli luukun saranapuolella ja osittain siis savunpoistolaatikon reunan päällä. Tällöin luukut eivät avautuneet. Kattotyöntekijä putosi luukusta 22 metriä ja päätyi betonilattialle menehtyen heti.

4 Vastaavien tapaturmien torjunta
Tilapäisen työmaan vaaroista informoiminen Savunpoistoluukkujen suojarakenteet EN-standardit SFS EN : en Työnopastuksen kehittäminen Tilapäisen työmaan vaaroista varoittaminen, työntekijöiden perehdyttäminen ja ohjaaminen, suojarakenteet Tuntematon vaara TOT 5/02 Tilapäisen työmaan vaaroista informoiminen onnistuu parhaiten toimittamalla urakoitsijalle turvallisuusasiakirja, jossa on kerrottu tehtaan yleisten turvallisuusohjeiden lisäksi myös tilapäisen työmaan ominaisuuksista ja luonteesta aiheutuvat vaarat sekä työn toteuttamiseen liittyvät turvallisuustiedot. Työnantajan on varmistuttava että hänen työpaikallaan kaikilla ulkopuolisilla työntekijöillä on tiedot ja ohjeet työpaikan vaaratekijöistä. Sisäänpäin aukeavan savunpoistoluukun suojarakenteena käytetään suojakaidetta tai muuta vastaavaa rakennetta, joka tehdään tarkoitukseen soveltuvasta materiaalista. säleikön aukkojen läpäisyväli on maksimissaan 110mm.Vastaavaa ristikkoa tulee käyttää myös ilmanvaihtolaitoksen aukoissa ja muissa vastaavissa aukoissa. Savunpoistolaitteita koskee standardi SFS-EN :en, Savun- ja lämmönhallintajärjestelmät. Vanhat savunpoistolaitteistot on yleisen käyttöturvallisuuden varmistamiseksi tarkastettava EN-standardissa olevien käyttö- ja huoltoturvallisuusohjeiden mukaisesti. Kattopinnoitealalla on erityisiä vaaroja, jotka tulee huomioida työnopastusta suunniteltaessa ja annettaessa. Erityistä huomiota tulee kiinnittää katoissa oleviin aukkoihin tms. Savunpoistoluukut katolla, Technopolis Oyj:n uusinta tekniikkaa savunpoistoluukkujen saralla. Lähde: Turvaykköset


Lataa ppt "Kattopinnoitetyöntekijä putosi 22 m sisäänpäin avautuneesta savunpoistoluukusta TOT-raportti 16/00 www.tvl.fi 23.6.2003."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google