Elintarvikealan koulutuksen järjestäminen Hämeen ammatti-instituutissa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Turvallisuustekniikan neuvottelukunta (TENK), Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Kemianteollisuus ry Kirsi Levä I Turvallisuusosaamisen kehittäminen.
Advertisements

Omnian oppisopimustoimisto. Oppisopimuskoulutus osana Suomen koulutusjärjestelmää Yliopisto Ammattikorkeakoulu Esi- ja perusopetus Lukio Erikoisammattitutkinnot.
Yrittäjänä toimiminen tutkinnon osan toteuttaminen.
Osaamisen tunnistaminen ja dokumentointi OVA –verkoston tapaaminen ) Kirjoitetaan osaamistodistus/annetaan osaamismerkkejä.
ALOITUSINFO PROJEKTIKOORDINAATTORI SARI ÅGREN Toimintakulttuurin kehittäminen.
AikuiskoulutusEP - tietokantatilanteen yhteenveto
TYÖVOIMAKOULUTUS JA REFORMI
Työelämä yhteistyön käytäntöjä Raahen alueella
Päättötyö 9.lk Mikä on päättötyö Tutkielman tyyppinen kirjallinen työ
Liiketalouden opiskelu
Yrittäjä, sinä ja työntekijäsi olette yrityksesi tärkein voimavara!
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
Kuntavaalit 2017 Paluu tulevaisuuteen
HelliTalent Moniammatillisesti toimien - yhdessä yrittäen
Miten haen uutta näyttötutkintojen järjestämissopimusta?
Mikä ihmeen oppisopimus?
Sihteerin ammattitutkinto on uudistettu
Työelämäosaajana OKM.
Opetuksen suunnittelu ja toteutus
Tasavirta-koulutus Lappeenranta 30.9., 1.10., ja
Työpaikalla järjestettävän koulutuksen, ammattiosaa-misen näyttöjen ja tutkintotilaisuuksien suunnittelu Tavoitteena on, että työpaikkaohjaaja Tuntee tutkintorakenteen.
Maahanmuuttajille suunnattu kieli- ja kotoutumiskoulutus Koulutuksella tuetaan aloittavia yrittäjiä ja uutta yrittäjyyttä. Yhteishankintakoulutukset.
Fyysisen aktiivisuuden lisääminen oppilaitosten arjessa
Perehdy, Opi ja Kehitä - Arvioi! (POKA)
Palvelu- ja hyvinvointitoimialojen osaava työvoima
SAVON OPPISOPIMUSKESKUS
Edupalvelut.fi Matti Lähtevänoja, Kuopion kasvun ja oppimisen palvelualue, Kallaveden lukio.
Elisa Oyj – Elisa Partinen / VI12DI
Syö aivosi virkeiksi™ -tyhykoulutus
Huoltajakysely lukuvuoden opiskelijoille
Työkokous - palkkatuki ja sen vaikuttavuus
Sosiaalialan tehtävärakenne
Finanssialalle.fi – alan koulutus, urapolut ja oppimateriaalit
Työhönopastus ja perehdyttäminen
Ajankohtaista ammatillisesta koulutuksesta ja reformista
Tutustumistreeni Nimi, ammatti, mistä tulee,
Ammatillinen tutkinto urheilijoille
HIEKKIKSEN YRITTÄJYYSKASVATUSHANKE
Merkonomista tradenomiksi Hyria Koulutus – Laurea AMK Kaisa Tsupari, ammatillinen opettaja, Hyria Koulutus.
Hankeen tavoitteet ja toimenpiteet
Ammatillisen koulutuksen reformista
Opinnollistamisen pähkinät
Liiketalouden perustutkinto, merkonomi
Yrittäjyys- ja innovaatiotoiminta ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa Johanna Kolhinen Juha Vettenniemi Anni Tuurnas Kansallinen koulutuksen.
Työyhteisöhaastattelujen yhteenveto
Tilastotietoa teknologiateollisuuden rekrytointitarpeista, henkilöstön koulutustaustasta ja teknologia-alojen koulutuksesta.
TULOKSET OPINNOISTA-TÖIHIN WEBROPOL-KYSELY SYKSY 2017
Muualla kuin Haaga-Helia:ssa hankittu osaaminen
TäsmäKoulutus ja muut osaamisen kehittämisen palvelut
Haaga-Helia amk Liiketalouden koulutusyksikkö, Helsinki
Yrittäjyys ja yritystoiminta BUS1LH001-opintojakso, 6 op
Opettajayhteistyö opinnollistamisen mahdollistajana
Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä Palveleva ILO
Viestinnän työkalupakki
Yritysten soittokierros
Koulutuskeskus Salpauksen tavoitteet
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Validointi vapaassa sivistystyössä
Tutkintorakenteesta tutkinnon perusteeksi
Laadunvarmistuksen työkalut Laadunvarmistus, toimijat ja niiden roolit
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
HAAGA-HELIA amk Liiketalouden koulutusyksikkö Pasila
Kainuun ammattiopisto Oppimisen iloa!
Kone- ja tuotantotekniikka
10 askelta onnistumiseen
Taloudellinen tuki liittojen ja yhdistysten koulutuksiin
Pasi Patrikainen Johtaja, Pohjois-Savon TE-toimisto
Työllisyyspoliittinen avustus – rahoituksen haku vuodelle 2020
Kumppanuus-/yrityspolkumalli
Tommi Mattila Valmiuspäällikkö Suomen Punainen Risti Hämeen piiri
Esityksen transkriptio:

Elintarvikealan koulutuksen järjestäminen Hämeen ammatti-instituutissa ELINTARVIKEALAN KOULUTUKSEN KEHITTÄMISPÄIVÄ OPETUSHALLITUS 23.3.2017

Elintarvikealan koulutusalat Liha-ala Meijeriala Viinintuotanto Koulutusta muilla aloilla mm. Maatalous, mehiläistarhaus (Mustiala) Metsätalous (Evo) Puutarhatalous, golfkentänhoito (Lepaa) Johtaminen ja esimiestyö Liikenneopetuskeskus Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK kuuluu samaan konserniin ja järjestää amk-koulutusta elintarvikealalle

Liha- ja elintarviketeknologian ala Liha-alan koulutus siirtyi Hämeen ammatti-instituuttiin syksyllä 2014 kun Lihateollisuusopiston toiminta loppui. (Lihateollisuusopisto toimi vuodesta 1954) Kouluttaa liha- ja elintarvikealan työntekijöitä ympäri Suomea

Liha-alan näyttötutkinnot Elintarvikealan perustutkinto liha-alan ja elintarviketeknologian osaamisalat Lihanjalostajan ammattitutkinto Elintarviketeollisuuden ammattitutkinto Lihateollisuuden ammattitutkinto Lihantarkastuksen ammattitutkinto Elintarviketekniikan erikoisammattitutkinto Muu koulutus Lihateknologia, lopetusasetuksen edellyttämä koulutus, yms.

Meijerialan koulutus Hämeenlinnan Sairiossa vuodesta 1954. Suomen ainut meijerialan ammatillisen koulutuksen järjestäjä Nuorisokoulutus: elintarvikealan perustutkinto, meijerialan osaamisala, meijeristi. Näyttötutkinnon järjestämissopimukset Elintarvikealan perustutkinto, meijerialan osaamisala Maidonjalostajan ammattitutkinto Meijeriteollisuuden ammattitutkinto Muuta koulutusta meijerialalle

Viinintuotannon koulutus Viinintuotannon koulutus Lepaan viinitilalla Aidossa oppimisympäristössä tuotetaan vuosittain paikallisista marjoista ja hedelmistä noin 17 000 litraa tilaviinejä, liköörejä, siidereitä ja tisleitä Viinintuotannon koulutuksenantaja jo 20 vuoden ajan

Viinintuotannon koulutus Näyttötutkinto: Viinintuotannon ammattitutkinto tilaviinituotannon lisäksi voi erikoistua mm. seuraaviin tuotantosuuntiin: Liköörien valmistaminen Hiilihapollisten alkoholijuomien valmistus Tisleiden valmistaminen Pienpanimo-oluiden valmistaminen Asiakaspalvelu ja myynti Yrittäjänä toimiminen alkoholijuomien valmistuksessa Tuotekehitys tilaviiniyrityksessä tai pienpanimossa

Yritysyhteistyö Kiinteä yritysyhteistyö toiminnan elinehto Meijerialan koulutusta ei saa mistään muualta Liha-alan kaikki koulutukset tapahtuvat yrityksissä Tutkintotilaisuudet yrityksissä Kuunneltava yrityselämän koulutustarpeita ja pystyttävä vastaamaan niihin Palveltava myös pienten yritysten henkilöstöä tarjoamalla koulutusta alalla alkuun pääsyyn Lihanjalostajan, maidonjalostajan ja viinintuotannon ammattitutkinnot

Näkökulmia yritysyhteistyöhön Mikään koulutuksen järjestäjä ei tuota valmiita ammattilaisia ilman hyvää harjoittelua tai työssäoppimista Yritykset varmistavat mieluisten työntekijöiden saamisen tarjoamalla työssäoppimis- ja harjoittelupaikkoja Yrityksissä työskentelevätkin tarvitsevat harjoittelua tutkintojen läpäisemiseksi Työpaikkojen ei tarvitse itse kouluttaa kaikkea työvoimaa – apuna kannattaa käyttää näyttötutkintoja Oppisopimusmuotoisena tai valtionosuuskoulutuksena Tutkinnon perusteita on noudatettava, mutta koulutuksen voi räätälöidä mahdollisimman yrityksen toimintaa tukevaksi Yritykset kouluttavat itse paljon sellaista mikä voidaan kytkeä mukaan koulutuksien toteutuksiin.

Hyviä käytänteitä yritysyhteistyöhön koulutuksen järjestäjän näkökulmasta Yrityksissä riittää töitä, joten yritysyhteistyö tehtävä helpoksi yritykselle Neuvotaan ja ohjataan opiskelijoita ja yrityksen harjoitteluhenkilöitä Meijerialan koulutuksen työssäoppimismalli Suomen paras Tärkeintä että tehdään se mitä luvataan Aikataulut, sisällöt (koulutuksen järjestäjä ja yritys) Välillä yhteistyö vaatii muistuttamista, patistamista ja muuta sitkeää tavoittelua koulutuksen järjestäjältä

Hyöty irti henkilökohtaistamisesta Säännöllinen työpaikalla tapahtuva henkilökohtaistaminen muodostunut parhaaksi malliksi Kaikki tahot mukaan alusta asti: opiskelija - työpaikan vastuuhenkilö - ohjaava opettaja Systemaattisesti aikataulutetut henkilökohtaistamistilanteet vähintään kerran puolessa vuodessa ohjausaikataulu tiedossa jo alussa kaikki osapuolet sitoutetaan toimintaan Henkilökohtaistamisen lisäksi mahdollisuus muuhun yhteydenpitoon ja tietojen vaihtoon

Yhteenveto Hämeen ammatti-instituutti kouluttaa elintarvikealan osaajia liha-, valmisruoka- ja meijeriteollisuuden tarpeeseen lihanjalostajia, maidonjalostajia ja viinintuottajia pienempien yritysten tarpeisiin Onnistunut yritysyhteistyö vaatii sitoutumista koulutuksen järjestäjältä ja yritykseltä Henkilökohtaistaminen alkaa sujua Kaikkien osapuolien mahdollista hyötyä