Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ajankohtaista ammatillisesta koulutuksesta ja reformista

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ajankohtaista ammatillisesta koulutuksesta ja reformista"— Esityksen transkriptio:

1 Ajankohtaista ammatillisesta koulutuksesta ja reformista
Elintarvikealan opettajien jaosto Tampere,

2 Aiheet Elintarvikealan ammattitutkintojen ja erikois- ammattitutkinnon perusteiden uudistaminen Leipomoalan ammattitutkinnon ja erikois- ammattitutkinnon uudistaminen Elintarvikealan perustutkinnon uudistaminen Ammatillisen koulutuksen reformin keskeiset asiat 19/09/2018 Opetushallitus

3 Tutkintojen perusteiden uudistaminen

4 Elintarvikealan tutkintojen perusteet
Elintarvikejalostuksen ammattitutkinto Elintarviketeollisuuden ammattitutkinto Elintarvikealan erikoisammattitutkinto Perustetyöryhmän toimikausi , viisi kokousta Työpaja Hämeenlinnassa ja kolme asiantuntijakuulemista liittyen lihantarkastukseen, lopetusasetukseen ja tilaviinintuotantoon Lausuntokierros 10/2017 Tutkintojen perusteet voimaan 19/09/2018 Opetushallitus

5 Työryhmä Lihanleikkaaja Mika Kuja-Aro, Atria-Suomi Oy
Henkilöstövastaava Jyri Lammela, Valio Oy Seinäjoen tehdas Lehtori Maire Saukko, Oulun seudun ammattiopisto (puheenjohtaja) Kouluttaja Ilkka Pellinen (Sedu Aikuiskoulutus, liikelaitos) ulkopuolinen sihteeri Kouluttaja Päivi Katajamäki (Sedu Aikuiskoulutus, liikelaitos) ulkopuolinen sihteeri 19/09/2018 Opetushallitus

6 Elintarvikejalostuksen ammattitutkinto, 120 osp (luonnos)
Elintarvikealan osaamisala Liha-alan osaamisala Meijerialan osaamisala Juomien valmistamisen osaamisala Elintarviketurvallisuuden hallinta, 30 osp Valinnaiset tutkinnon osat (valitaan 30 osp tai 60 osp) Elintarvikkeiden valmistus, 30 osp Lihanleikkaus, 60 osp Hapanmaitotuotteiden valmistus, 30 osp Juomien valmistus, 30 osp Kasvistuotteiden valmistus, 30 osp Lihatuotteiden valmistus, 60 osp Jäätelöiden ja jälkiruokien valmistus, 30 osp Liköörien valmistus, 30 osp Marja- ja hedelmätuotteiden valmistus, 30 osp Teurastaminen, 60 osp Kypsytettyjen juustojen valmistus, 30 osp Pienpanimo-oluiden valmistus, 30 osp Kalatuotteiden valmistus, 30 osp Ravintorasvojen ja levitteiden valmistus, 30 osp Tilaviinien valmistus, 30 osp Lemmikkieläinruokien valmistus, 30 osp Tuorejuustojen valmistus, 30 osp Tisleiden valmistus, 30 osp Myllytuotteiden valmistus, 30 osp Hiilihapollisten alkoholijuomien valmistus, 30 osp Rehujen valmistus, 30 osp Valmisruokien valmistus, 30 osp

7 Elintarvikejalostuksen ammattitutkinto, 120 osp (luonnos)
Valinnaiset tutkinnon osat (valitaan 30 osp tai 60 osp) Varastointi ja lähettämötoiminnot, 30 osp Myynti ja markkinointi, 30 osp Pakkaamotoiminnot, 30 osp Tuotekehitys elintarvikeyrityksessä, 30 osp Tutkinnon osa yrittäjän ammattitutkinnosta, 30 osp Tutkinnon osan toisesta ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta, 30 osp 19/09/2018 Opetushallitus

8 Elintarviketeollisuuden ammattitutkinto, 120 osp (luonnos)
Elintarvikealan osaamisala Liha-alan osaamisala Meijerialan osaamisala Elintarviketeollisuuden toimintaprosessi, 30 osp Elintarviketurvallisuuden hallinta, 30 osp Valinnaiset tutkinnon osat (30 osp tai 60 osp) Elintarvikkeiden valmistaminen, 30 osp Lihatuotteiden valmistaminen, 30 osp Juustojen valmistaminen, 30 osp Juomien valmistaminen, 30 osp Punaisen lihan leikkaaminen, 60 osp Jäätelöiden ja erikoistuotteiden valmistaminen, 30 osp Kalatuotteiden valmistaminen, 30 osp Punaisen lihan tarkastaminen, 60 osp Kuivattujen tuotteiden valmistaminen, 30 osp Punaisen lihan teurastaminen, 60 osp Ravintorasvojen ja levitteiden valmistaminen, 30 osp Kasvistuotteiden valmistaminen, 30 osp Raakalihatuotteiden valmistaminen, 30 osp Tuoretuotteiden valmistaminen, 30 osp Lemmikkieläinruokien valmistaminen, 30 osp Riistan ja poronlihan tarkastaminen, 60 osp Marja- ja hedelmätuotteiden valmistaminen, 30 osp Siipikarjan lihan leikkaaminen, 30 osp

9 Elintarviketeollisuuden ammattitutkinto, 120 osp (luonnos)
Elintarvikealan osaamisala Liha-alan osaamisala Meijerialan osaamisala Valinnaiset tutkinnon osat (30 osp tai 60 osp) jatkuu Myllytuotteiden valmistaminen, 30 osp Siipikarjan lihan tarkastaminen, 60 osp Rehujen valmistaminen, 30 osp Siipikarjan teurastaminen, 60 osp Valmisruokien valmistaminen, 30 osp Lopetusasetuksen mukainen toiminta teurastamossa, 30 osp Valinnaiset tutkinnon osat (0 osp tai 30 osp) Elintarvikkeiden varastointi ja lähettämötoiminnot, 30 osp Pakkaaminen elintarviketeollisuudessa, 30 osp Tutkinnon osa toisesta ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta, 30 osp

10 Elintarvikealan erikoisammattitutkinto, 180 osp (luonnos)
Pakollinen tutkinnon osa (80 osp) Toiminnan ohjaaminen elintarvikeyrityksessä, 80 osp Valinnaiset tutkinnon osat (valitaan 100 osp) Tehdaspalvelu elintarvikeyrityksessä, 50 osp Tuotekehitys elintarvikeyrityksessä, 50 osp Esimiestyö elintarvikeyrityksessä, 50 osp Tuotannon suunnittelu, 50 osp Tutkinnon osa ammattitutkinnosta tai toisesta erikoisammattitutkinnosta, 50 osp 19/09/2018 Opetushallitus

11 Leipomoalan tutkintojen perusteet
Leipomoalan ammattitutkinto Leipomoalan erikoisammattitutkinto Perustetyöryhmän toimikausi , viisi kokousta Työpaja Helsingissä Lausuntokierros 10/2017 Tutkintojen perusteet voimaan 19/09/2018 Opetushallitus

12 Työryhmä Manufacturing Manager Kimmo Huttunen, Fazer Leipomot Oy (puheenjohtaja) Kouluttaja Marjo Huuskonen, Jyväskylän aikuisopisto Paistaja Ari Ylinen, Vaasan Oy Seinäjoen Leipomo Koulutuspäällikkö Petri Kallionpää (Stadin aikuisopisto), ulkopuolinen sihteeri Opettaja Mervi Timonen (Stadin aikuisopisto), ulkopuolinen sihteeri 19/09/2018 Opetushallitus

13 Leipomoalan ammattitutkinto, 150 osp (luonnos)
Leipomoteollisuuden kisälli Leipurikisälli Pakolliset tutkinnon osat (60 osp) Pakolliset tutkinnon osat (90 osp) Elintarviketurvallisuuden hallinta, 30 osp Käynnissäpito leipomoteollisuudessa, 30 osp Ruokaleipien valmistus, 30 osp Kahvileipien valmistus, 30 osp Valinnaiset tutkinnon osat (valitaan 30 osp) Valinnaiset tutkinnon osat (valitaan 60 osp) Taikinan valmistus, 30 osp Einestuotteiden valmistus, 30 osp Massan valmistus, 30 osp Leipomoalan kansainvälinen kilpailutoiminta, 30 osp Leipomoalan taitotyö, 30 osp Muotoilu, 30 osp Työpaikkaohjaajana toimiminen, 30 osp Nostatus ja pakastaminen, 30 osp Tutkinnon osa toisesta ammattitutkinnosta, erikoisammattitutkinnosta tai leipomoalan ammattitutkinnon toisen tutkintonimikkeen pakollinen tai valinnainen osa, 30 osp Nostatus ja paistaminen, 30 osp Paistaminen ja viimeistely, 30 osp

14 Leipomoalan ammattitutkinto, 150 osp (luonnos)
Leipomoteollisuuden kisälli Kondiittorikisälli Valinnaiset tutkinnon osat (valitaan 60 osp), jatkuu Pakolliset tutkinnon osat (90 osp) Leipomoteollisuuden pakkaamo- ja lähettämötoiminnot, 30 osp Elintarviketurvallisuuden hallinta, 30 osp Työpaikkaohjaajana toimiminen, 30 osp Täytekakkujen, leivoksien ja konditoriakoristeiden valmistaminen, 30 osp Tutkinnon osa toisesta ammattitutkinnosta, erikoisammattitutkinnosta tai leipomoalan ammattitutkinnon toisen tutkintonimikkeen pakollinen tai valinnainen osa, 30 osp Kahvikakkujen ja pikkuleipien valmistaminen, 30 osp Valinnaiset tutkinnon osat (valitaan 60 osp) Jälkiruokien ja patisserie-tuotteiden valmistaminen, 30 osp Voileipäkakkujen ja cocktailpalojen valmistaminen, 30 osp Leipomoalan kansallinen kilpailutoiminta, 30 osp Leipomoalan taitotyö, 30 osp

15 Leipomoalan ammattitutkinto, 150 osp (luonnos)
Leipomoteollisuuden kisälli Kondiittorikisälli Valinnaiset tutkinnon osat (valitaan 60 osp), jatkuu Pakolliset tutkinnon osat (90 osp) Leipomoteollisuuden pakkaamo- ja lähettämötoiminnot, 30 osp Elintarviketurvallisuuden hallinta, 30 osp Työpaikkaohjaajana toimiminen, 30 osp Täytekakkujen, leivoksien ja konditoriakoristeiden valmistaminen, 30 osp Tutkinnon osa toisesta ammattitutkinnosta, erikoisammattitutkinnosta tai leipomoalan ammattitutkinnon toisen tutkintonimikkeen pakollinen tai valinnainen osa, 30 osp Kahvikakkujen ja pikkuleipien valmistaminen, 30 osp Valinnaiset tutkinnon osat (valitaan 60 osp) Jälkiruokien ja patisserie-tuotteiden valmistaminen, 30 osp Voileipäkakkujen ja cocktailpalojen valmistaminen, 30 osp Leipomoalan kansallinen kilpailutoiminta, 30 osp Leipomoalan taitotyö, 30 osp

16 Leipomoalan erikoisammattitutkinto, 180 osp (luonnos)
Leipurimestari Kondiittorimestari Pakolliset tutkinnon osat (120 osp) Leipomotuotekokonaisuuden suunnittelu ja valmistus, 60 osp Konditoriatuotekokonaisuuden suunnittelu ja valmistus, 60 osp Leipomon erikoistuotteiden suunnittelu ja valmistus, 60 osp Konditorian erikoistuotteiden suunnittelu ja valmistus, 60 osp Leipomoalan esimiestyö, 60 osp Valinnaiset tutkinnon osat (valitaan 60 osp) Leipomoalan tuotannon kehittäminen, 60 osp Tuotekehitys leipomoalalla, 60 osp Jälkiruokakokonaisuuden suunnittelu ja toteutus, 60 osp Leipomoalan kansainvälinen kilpailutoiminta, 60 osp Tutkinnon osa yrittäjän ammattitutkinnosta, 60 osp Tutkinnon osa toisesta erikoisammattitutkinnosta tai leipomoalan erikoisammattitutkinnon toisen tutkintonimikkeen pakollinen tutkinnon osa, 60 osp

17 Elintarvikealan perustutkinnon uudistaminen
Elintarvikealan perustutkinto Elintarviketeknologian osaamisala, elintarvikkeiden valmistaja Leipomoalan osaamisala, leipuri-kondiittori Liha-alan osaamisala, lihatuotteiden valmistaja Meijerialan osaamisala, meijeristi 19/09/2018 Opetushallitus

18 Elintarvikealan perustutkinnon uudistaminen
Uudistaminen tapahtuu kahdessa vaiheessa : ammatillisen koulutuksen reformin mukaiset muutokset yhteisiin tutkinnon osiin, yhteisiin ammatillisiin valinnaisiin tutkinnon osiin, ammattitaidon osoittamiseen ja arviointiasteikkoon : elintarvikealan ammatillisten tutkinnon osien sisällöt uudistetaan 19/09/2018 Opetushallitus

19 Kaikille perustutkinnoille yhteiset ammatilliset valinnaiset tutkinnon osat (ehdotus lausuntokierrokselle 9/2017) 1. Yritystoiminnan suunnittelu 15 osp 2. Yrityksessä toimiminen 15 osp 3. Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen 5 osp 4. Huippuosaajana toimiminen 15 osp 5. Paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa osp Tutkinnon osa sisältää työelämän paikallisten tarpeiden mukaista osaamista, jonka tulee vastata useamman kuin yhden työpaikan tarpeita. Koulutuksen järjestäjä nimeää tutkinnon osan työelämän toimintakokonaisuuden pohjalta ja määrittää sille laajuuden osaamispisteinä. Koulutuksen järjestäjä määrittelee ammattitaitovaatimukset ja osaamisen arvioinnin vastaavasti kuin ammatillisissa tutkinnon osissa. 19/09/2018 Opetushallitus

20 Kaikille perustutkinnoille yhteiset ammatilliset valinnaiset tutkinnon osat (ehdotus lausuntokierrokselle 9/2017) 6. Tutkinnon osa ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta 5-15 osp Tutkintoon voi sisällyttää tutkinnon osan ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta. Riippumatta sisällytettävän tutkinnon osan laajuudesta, tutkinnon osan laajuus on tässä kohdassa enintään 15 osaamispistettä. 7. Korkeakouluopinnot 5 – 15 osp Tutkinnon osa sisältää ammatillista osaamista tukevia korkeakouluopintoja. 8. Yhteisten tutkinnon osien osa-alueita tai lukio-opintoja tai muita jatko-opintovalmiuksia tukevia opintoja 1-25 osp 19/09/2018 Opetushallitus

21 Kaikille perustutkinnoille yhteiset ammatilliset valinnaiset tutkinnon osat (ehdotus lausuntokierrokselle 9/2017) Kaikille perustutkinnoille yhteisille ammatillisille valinnaisille tutkinnon osille on mahdollista määritellä enimmäismäärä, jos se on tarpeellista työelämässä vaadittavan erikoistuneemman osaaminen saavuttamiseksi. Kaikille perustutkinnoille yhteisiä ammatillisia valinnaisia tutkinnon osia tulee kuitenkin olla mahdollisuus ottaa vähintään 35 osp (poikkeuksena tutkinnot, joissa ei tällä tavoin toimittuna saavuteta ammatillisesta koulutuksesta annetun lain 5 §:n 2 momentissa määriteltyjä tavoitteita). 19/09/2018 Opetushallitus

22 YTO: Viestintä ja vuorovaikutusosaaminen
(ehdotus lausuntokierrokselle 9/2017) pakolliset 11 osp valinnaiset 0 – 9 osp Viestintä ja vuorovaikutus äidinkielellä (suomi / ruotsi) 4 3 saame romaani viittomakieli opiskelijan oma äidinkieli suomi toisena kielenä / ruotsi toisena kielenä suomi viittomakielisille Viestintä ja vuorovaikutus toisella kotimaisella kielellä ruotsi, 1 osp det andra inhemska språket, finska, 2 kp 1 - 2 Viestintä ja vuorovaikutus vieraalla kielellä Toiminta digitaalisessa ympäristössä 2 Taide ja luova ilmaisu 1 19/09/2018 Opetushallitus

23 YTO: Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen, 12 osp (ehdotus lausuntokierrokselle 9/2017)
Pakolliset osa-alueet, 6 osp Matematiikka ja matematiikan soveltaminen 4 osp Fysikaaliset ja kemialliset ilmiöt ja niiden soveltaminen 2 osp Valinnaiset osa-alueet, 6 osp Matematiikka ja matematiikan soveltaminen 3 osp Fysikaaliset ja kemialliset ilmiöt ja niiden soveltaminen 3 osp 19/09/2018 Opetushallitus

24 YTO: Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen, pakolliset 9 osp, valinnaiset 12 osp (ehdotus lausuntokierrokselle 9/2017) Pakolliset osa-alueet 1) Yhteiskunnassa ja kansalaisena toimiminen, 2 osp 2) Työelämässä toimiminen, 2 osp 3) Opiskelu- ja urasuunnitteluvalmiudet, 1 osp 4) Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta, 1 osp 5) Työkyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitäminen, 2 osp 6) Kestävän kehityksen edistäminen, 1 osp Valinnaiset osa-alueet Yhteiskunnassa ja kansalaisena toimiminen, 3 osp Työelämässä toimiminen, 3 osp Työkyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitäminen, 3 osp Kestävän kehityksen edistäminen, 3 osp 19/09/2018 Opetushallitus

25 1-7/2018 aloittavat opiskelijat
Suorittavat elintarvikealan perustutkintoa vuoden 2016 tutkinnon perusteiden mukaisesti ja siirtyvät alkaen suorittamaan ammatillista perustutkintoa vuoden tutkinnon perusteiden mukaan Tutkinnon muodostumisessa noudatetaan nykyistä ammatillista peruskoulutusta 1- 7/2018 Kaikille opiskelijoille laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma Ammatillisen perustutkinnon suorittaminen näyttötutkintona ei ole enää mahdollista Arvioinnit tehdään kolmiportaisella asteikolla ja annetut ammatillisten tutkinnon osien ja yhteisten tutkinnon osien osa-alueiden arvosanat muutetaan viisiportaiseksi alkaen. 19/09/2018 Opetushallitus

26 Viimeistään 31.12.2017 aloittaneet opiskelijat
Jatkavat tutkinnon suorittamista loppuun asti 2017 voimassa olevien tutkintojen perusteiden mukaisesti Ammattiosaamisen näyttöjen ja tutkintotilaisuuksien tilalle näytöt alkaen Arvioinnin toteuttavat ja arvioinnista päättävät opettaja ja toinen työelämän edustaja yhdessä alkaen, poikkeuksia Arvioinnit kolmiportaisella asteikolla Opiskelija voi halutessaan siirtyä suorittamaan ammatillista perustutkintoa vuoden 2018 tutkinnon perusteiden mukaisesti alkaen. Mikäli opiskelija siirtyy, niin arviointi ja jo annetut arvosanat muuttuvat viisiportaisiksi. 19/09/2018 Opetushallitus

27 Ammatillisen koulutuksen reformi

28 Ammatillisen koulutuksen reformin tilanne 8/2017
TP vahvistanut lain ammatillisesta koulutuksesta (531/2017) ja lain opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain (532/2017) muuttamisesta Lait ovat luettavissa osoitteessa Opetus- ja kulttuuriministeriön asetukset valmisteilla, aikataulun mukaan annetaan syyskuun 2017 loppuun mennessä Ehdotukset koulutuksen järjestämisluvista 6/2017>vastaukset 8/2017>päätökset 9/2017 Ammatillisen koulutuksen kiertue 9-11/2017, lisätietoja osoitteessa vaasa 19/09/2018 Ope tushallitus

29 Lisätietoja ammatillisen koulutuksen reformista
19/09/2018 Opetushallitus

30 Siirtyminen uuteen ammatilliseen koulutukseen (1)
Päivämäärä Mitä tapahtuu? alkaen Tutkintotoimikunnat eivät voi solmia tai irtisanoa näyttötutkintojen järjestämissopimuksia (pl. tilanne, jossa hakemus on tullut vireille ennen tätä ajankohtaa alkaen Toisen vaiheen arvioinnin oikaisussa noudatetaan lakia 531/2017 Näyttötutkintojen suoritusrekisterin käyttö päättyy näyttötutkinnon järjestäjien osalta Tutkintotoimikunnille lähetetään viimeiset arviointipäätökset Ammatillisen perustutkinnon suorittaminen näyttötutkintona ja ammattiosaamisen näyttöjen järjestäminen päättyy Kolmikantaisen arviointipäätöksen tekeminen päättyy Henkilökohtaistamista koskevan asiakirjan, henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman, henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskevan suunnitelman ja henkilökohtaisen opiskeluohjelman laatiminen päättyy aloittaville opiskelijoille 19/09/2018 Opetushallitus

31 Siirtyminen uuteen ammatilliseen koulutukseen (2)
Päivämäärä Mitä tapahtuu? Uusien opiskelijoiden oikeus aloittaa tutkinnon suorittamista niiden tutkintojen perusteiden mukaisesti, jotka kumotaan , päättyy Ammatillisen perustutkinnon kolmiportainen arviointi päättyy uusien opiskelijoiden osalta (ehdotus) Ammattiosaamisen näyttöjen toimielimien työ päättyy AIPAL-järjestelmän käyttö päättyy, tilalle uusi kyselylomake verkossa Ammatillisen koulutuksen reformin lainsäädäntö ja uudet koulutuksen järjestämisluvat tulevat voimaan Työelämätoimikunnat aloittavat työnsä, tutkintomaksuista luovutaan Kaikille uusille opiskelijoille laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittymissuunnitelma eHOKS suunnitteilla Jatkavien opiskelijoiden kohdalla sovelletaan henkilökohtaistamisessa uutta lainsäädäntöä, mikäli asiakirjoja päivitetään (mm. arvioijat) 19/09/2018 Opetushallitus

32 Siirtyminen uuteen ammatilliseen koulutukseen (3)
Päivämäärä Mitä tapahtuu? Uusia ammatti- ja erikoisammattitutkinnon perusteita tulee voimaan 1-7/2018 ammatillisen perustutkinnon uudet opiskelijat alkavat suorittamaan yhteisiä tutkinnon osia (4 kpl) voimassa olevien tutkinnon perusteiden (2015) mukaisesti. Uudet ammatillisen perustutkinnon opiskelijat arvioidaan kolmiportaisella asteikolla 1-7/2018 ja annetut arvosanat muunnetaan viisiportaiseen asteikkoon arviointiaineiston perusteella (ehdotus) Yhteisten tutkinnon osien arvosanat annetaan uusille ammatillisen perustutkinnon opiskelijoille kolmiportaisella asteikolla ja annetut tutkinnon osien arvosanat muunnetaan hyväksytty/hylätty-asteikkoon ja osa-alueet viisiportaiseen asteikkoon (ehdotus) Kaikki (uudet ja jatkavat) opiskelijat siirtyvät samaan ammattitaidon osoittamistapaan (näyttö) Arvioinnin toteuttavat ja arvioinnista päättävät opettaja ja toinen työelämän edustaja, poikkeuksia: opettajan tilalla toinen koulutuksen järjestäjän edustaja, kaksi opettajaa tai muuta koulutuksen järjestäjän edustajaa Ensimmäisen vaiheen arvioinnin oikaisu > arvioinnin tarkistaminen Oppimisen arviointi > palaute osaamisen kehittymisestä Tutkinnon suorittaja-käsitteestä luovutaan Erityinen tuki koskee kaikkia opiskelijoita, ei enää erityisopetuksen käsitettä Osaamisen arvioinnin mukauttaminen on mahdollista kaikkia ammatillisen perustutkinnon opiskelijoille, joille on tunnistettu erityisen tuen tarve 19/09/2018 Opetushallitus

33 Siirtyminen uuteen ammatilliseen koulutukseen (4)
Päivämäärä Mitä tapahtuu? Ammattitaitovaatimuksista ja osaamistavoitteista poikkeaminen on mahdollista ammatillisissa perustutkinnoissa Koulutussopimukseen perustuva koulutus on mahdollista Oppisopimuskoulutus kaikille koulutuksen järjestäjille (koulutuksen järjestämisluvassa määritetyt) tutkinnot ja laajennettu oppisopimuskoulutus hakemuksesta. Työvoimakoulutus osaksi koulutuksen järjestämislupaa hakemuksesta Opiskelijaksi ottamisessa siirrytään uuteen järjestelmään (jatkuva haku/yhteishaku/työvoimahallinto) SORA-säädökset ja –määräykset pysyvät ennallaan Koulutusvienti (tilauskoulutus ja tutkintokoulutus EU:n ulkopuolella) Osaamispisteet otetaan käyttöön ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa ja tutkinnon osissa Koulutuksen järjestäjä antaa tutkintotodistukset ja todistukset suoritetuista tutkinnon osista Tutkintotoimikunnat antavat todistukset suoritetuista tutkinnon osista, jotka on suoritettu mennessä ja tutkinnoista, joiden muodostumiseksi vaadittavat tutkinnon osat on suoritettu mennessä KOSKI-järjestelmä ei ole käytössä (aikataulu?) Opetushallitus ylläpitää näyttötutkintojen suoritusrekisteriä 19/09/2018 Opetushallitus

34 Siirtyminen uuteen ammatilliseen koulutukseen (5)
Päivämäärä Mitä tapahtuu? Tutkintotoimikuntien toiminta päättyy Kaikki ammatillisten perustutkintojen perusteet uudistuvat (tutkinnon muodostuminen muuttuu, yhteiset tutkinnon osat uudistuvat, ammattitaidon osoittamistavat muuttuvat ja useimmissa perustutkinnoissa muuttuu lisäksi tutkinnon nimi, osaamisalat ja osaamisen arviointi) Ammatti- ja erikoisammattitutkinnon perusteita tulee voimaan Opiskelijapalaute vaikuttavuusrahoitukseen Siirtymäajalla olevien tutkintojen suorittaminen päättyy Rahoitusmalli (P: 50%, SUO: 35%, V: 15% ja STR: 4%) käyttöön Työelämäpalaute, tutkinnon osien suorittaneiden työllistyminen ja jatko-opintoihin siirtyminen vaikuttavuusrahoitukseen 19/09/2018 Opetushallitus

35 Markku.kokkonen@oph.fi Puh. 029 533 1102
Kiitos! Puh


Lataa ppt "Ajankohtaista ammatillisesta koulutuksesta ja reformista"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google