Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus 16.2.2019.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus 16.2.2019."— Esityksen transkriptio:

1 Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus

2 Sisältö Miksi tilapäinen sosiaalityöntekijänä toimiminen tarvitsee linjaamista Osaaminen varmistaa asiakasturvallisuutta Laillistetulla sosiaalityöntekijällä on erityisiä velvollisuuksia Miten määritellään oikeus toimia tilapäisesti sosiaalityöntekijän ammatissa Ohjaus ja johtaminen työnantajan vastuulla Tehtävänkuvaus ja palkkaus KVTES:n mukaan Tilapäinen työskentely sosiaalialan AMK-tutkintoa vaativassa tehtävässä

3 Miksi linjausta tarvitaan?
Talentian linjaus sisältää perusteet ja ohjeet soveltuvien ei- laillistettujen henkilöiden palkkaamiseen tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävään. Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäen mukaan on tärkeää, että vaihtelevat ja osin sosiaalihuollon ammattihenkilölain vastaiset käytännöt ei-laillistettujen sosiaalityöntekijöiden rekrytoinneissa ja työsuhteissa saadaan lainmukaisiksi. Näin varmistetaan sekä asiakkaiden että työntekijöiden oikeuksien toteutuminen. Onnistunut tilapäinen työsuhde houkuttelee hakeutumaan samalle työnantajalle valmistumisen jälkeen.

4

5 Osaaminen varmistaa asiakasturvallisuutta
Sosiaalihuollon ammattihenkilöillä on oltava tehtäviään vastaava osaaminen. Jokaisen ammattihenkilön on huolehdittava ammattitaitonsa ylläpitämisestä ja kehittämisestä. Palveluissa on taattava asiakkaille fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen ja taloudellinen turvallisuus.

6 Laillistetun sosiaalityöntekijän erityiset velvollisuudet
Laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä (9 §): Laillistettu sosiaalityöntekijä vastaa: sosiaalityön ammatillisesta johtamisesta sekä yksilöiden, perheiden ja yhteisöjen sosiaalisen tuen ja palvelujen tarpeeseen vastaavasta sosiaalityön asiakas- ja asiantuntijatyöstä sekä sen vaikutusten seurannasta ja arvioinnista. Sosiaalityöntekijä vastaa lisäksi sosiaalihuollon palvelujen antamisesta ja päätöksenteosta sen mukaan kuin muualla laissa erikseen säädetään.

7

8 Oikeus toimia tilapäisesti sosiaalityöntekijän ammatissa
Toimittava oman osaamisen puitteissa laillistetun sosiaalityöntekijän ohjauksessa. Noudatettava ammattieettisiä velvollisuuksia. Valvonta ammattihenkilölain mukaisesti. Tilapäisyys esille jo ammattinimikkeestä: sosiaalityön opiskelija.

9

10 Työnantajan vastuut Tarkistettava osaaminen ja edellytykset tilapäiseen sosiaalityöntekijän ammatissa toimimiseen. Huolehdittava ammattitaidon ylläpitämisestä ja kehittämisestä. Varmistettava, ettei yhden vuoden yhtäjaksoinen työskentelyaika ylity. Vuoden määräaikaisuuden jälkeen on tehtävä laitettava avoimeen hakuun. Huolehdittava omavalvonnasta yhdessä henkilöstön kanssa.

11 Työnantajan vastuut Resursoitava säännöllinen ohjaus, ammatillinen johtaminen ja valvonta. Tilapäisenä sosiaalityöntekijänä työskentely edellyttää, että käytettävissä on laillistetun sosiaalityöntekijän säännöllinen ja tarpeenmukainen ohjaus. Nimelliseen ohjaukseen ei pidä suostua. Varmistettava tilapäisten ammatillinen johtaminen ja esimiehen tuki. Ammatillisen kehittymisen ja asiakasturvallisuuden varmistamisen kannalta huomiota on kiinnitettävä myös: tiimin tarjoamaan tukeen täydennyskoulutukseen työnohjaukseen konsultaatiomahdollisuuksiin.

12 Tilapäisen tehtävänkuva
Vain tehtäviä, joihin on riittävä koulutus ja ammattitaito > osaamisen perusteella johdetaan tehtävänkuvaus. Tehtävänkuvaus on tehtävä AINA (vaadi tätä). Tehtävän tulisi muodostua vähemmän vaativaksi kuin laillistetulla sosiaalityöntekijällä (pääsääntö). Huomioitava molempien työnantajan JA tilapäisenä toimivan vastuu arvioida osaamista suhteessa työtehtäviin ja olosuhteisiin. Kun tutkinto on suorittamatta, ei osaaminen laajuus ja syvyys eikä ammattipätevyys kokonaisuudessaan ole samalla tasolla kuin sosiaalityöntekijän ammattiin valmistuneella laillistetulla ammattihenkilöllä se on. Kvtes II Luku 9§ säätelee tehtävän vaativuuden arviointia, mistä löytyvät arviointiperusteet

13 Tilapäisen palkka Palkkaus määrittyy tehtävänkuvauksen perusteella.
Huomioidaan Kvtes:n vaativuusperusteet. Yksinkertaistettuna > Vähemmän vaativa tehtävä = pienempi palkka. Vaativampi tehtävä = suurempi palkka. Yhtä vaativa tehtävä = sama palkka (tulee olla poikkeus).

14 Tilapäinen työskentely sosiaalialan AMK-tutkintoa vaativassa tehtävässä
Tutkinnon soveltuvuuden ja riittävien edellytysten olemassaolon arvioi työnantaja. Oikeus ohjaukseen ja palautteeseen sekä ammatillisten valmiuksien kehittymiseen. Tilapäisesti ammatissa toimivat henkilöt ovat valvonnan piirissä samoin kuin laillistuksen saaneet sosiaalihuollon ammattihenkilöt.

15 Tutustu linjausaineistoon


Lataa ppt "Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus 16.2.2019."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google