Ajattelun taito 1) Taitokäsitys 2) Suunnistustaito – oma oivallus 3) Keskustelu; ajattelun taito ja kehittäminen eri lajeissa Pekka Nikulainen 1.12.2015.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Matti Sipponen 1 Power taitoilta kevät 2005 Kilpailupäivä ja kilpailusuoritus.
Advertisements

Matti Sipponen 1 Power taitoilta Kilpailun jälkeen – Pohdinta ja oppiminen.
Sprinttisuunnistuksen tekniikka
OTTELUUN JA HARJOITUKSIIN VALMISTAUTUMINEN.  TAVOITE: Parhaaseen suoritukseen oikealla hetkell ä !  Kykenee pelaamaaan kykyjens ä yl ä rajoilla ja jopa.
ONKO VERKKO-OPPIMINEN RIKKI ?. PERUSOPETUKSEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTÖN SEKÄ OPPILAIDEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTAITOJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA.
Turvallisuustekniikan neuvottelukunta (TENK), Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Kemianteollisuus ry Kirsi Levä I Turvallisuusosaamisen kehittäminen.
Mitä on oppiminen? …ja sen mielekkyys. Oma nimi ja oppiminen Pohdi oman nimesi kautta, mitä asioita liität oppimiseen verbejä tai adjektiivejä käyttäen.
Tervetuloa koulutukseen!. Ohjelma Kuulumiskierros Toimintaa Itsensä virittäminen ennen ryhmätilannetta Kotitehtävän läpikäynti Tulevaisuustyöskentely.
Office mix Tee powerpointeistasi elävämpiä! Valitse yläriviltä ”mix” -välilehti.
JOHTAMISEN OSA-ALUEET:  Strateginen johtaminen / johtoryhmä  Visio, missio ja strategia  Johtamismetodit / taktiikat  Tavoitejohtaminen, yrityksen.
Vaikuttavuuden arviointi
Puhumista, kuuntelemista, lukemista, kirjoittamista?
Erilaisia ryhmäviestintä- tilanteita
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
Suunnistuksen kuivaharjoitus
Näin oppiminen muuttuu Helsingissä
Yleistajuisemman artikkelin kirjoittaminen
4. Motoriset vaikeudet Nuori voi olla hidas ja kömpelö
Ulkoiset tapahtuma/sisäinen uhka
Sihteeriyhdistyksen seminaari
Käytännön harjoitus 2.1. Viuhkasuunnistus
Oheislajiharjoittelu
Miten oppilaiden vertaisarviointitaitoja tullaan kehittämään Mäntsälässä luokilla 1-9?
YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN
Tekstinhuoltoa 3.
Oppiminen oppilaan omien kiinnostuksenkohteiden kautta
TAIDOT EDELLÄ © Petteri Elo OPS-koulutus 2016
EPortfolio Väline oman osaamisen kehittymisen seurantaan ja dokumentointiin. HOPS-koulutus Ilona Laakkonen, Student Life.
Oppiminen voidaan määritellä:
1. Mitä tiedonkäsittely on?
Laadullisten tutkimusmenetelmien seminaari
Henkilöstö kilpailutekijänä
Oppimisvalmiuksien tukeminen liikunnan avulla
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
OSUMA-Visio syntynyt työpajassa
Verkkokurssin tekeminen
Tervetuloa Innopajaan
Kehittäjänä kehittyminen
Tajua mut! –toimintamalli koulutus
Projektissa johtaminen partiossa
Tutustumistreeni Nimi, ammatti, mistä tulee,
Tiimitoimintamalli arkipäivän työssä
Suunnistustehtävien muokkaus eri tasoryhmille
Opintopsykologi Katja Hietanen
PALVELUOHJAUS Keski-Suomen SOTE 2020 Anu Pihl
Jukola-koulu Teoria 3.
TULOKSET OPINNOISTA-TÖIHIN WEBROPOL-KYSELY SYKSY 2017
Harjoituksen ohjaaminen
Mitä avuksi esiintymiseen?
Innopaja
Tilaustoimitusprosessin kuvaus
CoCreativeProcess ™ ©Terhi Takanen CoCreators Oy 2009
Opintopsykologi Katja Hietanen
Harjoituksen ohjaaminen
Asiakas- ja palveluohjaustyöryhmä helmikuu 2018
Ajanhallinta opiskelussa
Työpöytäharjoitus 4.1 Olennaisen hahmottaminen 2
Jukola-koulu Teoria 2.
Mitä jokaisen ammattilaisen tulee osata ja tietää nepsystä?
Opettajan pedagoginen ajattelu
Hyvinvointi- ja terveyserot -sivusto
Käytännön harjoitus 3.3. Väyläsuunnistus
Suunnistustaidon perusteet Osa 1
Suunnistustaidon perusteet Osa 1
Innopaja
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
Suunnistustaidon perusteet Osa 1
Työpöytäharjoitus 2.1. Reitinvalinta
IPPO työkalu uuden opetussuunnitelman mukaiseen toimintaan
Alaotsikko Ryhmäyttäminen.
Esityksen transkriptio:

Ajattelun taito 1) Taitokäsitys 2) Suunnistustaito – oma oivallus 3) Keskustelu; ajattelun taito ja kehittäminen eri lajeissa Pekka Nikulainen

Taitokäsitys Perustaidot- ja ymmärrys Toimintaa ohjaavat sisäiset mallit (esim tarkkaavaisuuden suuntautuminen) Suorituksen hallinta, keskittyminen, Flow Taito

Visio ”täydellisestä suorituksesta” Hyvä puhdas suunnistus  Täydellinen suoritus (oma potentiaali) Harjoittelu ”365” Mitä on suunnistustaito; virheiden välttämistä vai…?

Suunnistustaito – oma oivallus 1) Perustaidot – taitoa tulkita karttaa ja maastoa, suunta - myös ulkoinen tekniikka; kartanluku ja kompassin käyttö, rastityöskentely… 2)Toiminnan ohjaus – toimintaa ohjaavat ajatusmallit. Sisältävät paljon automaatioita ja tottumuksia; rastivälisuunnittelu, ennakointi eli odotukset tulevista maastokohteista, havainnointi (leuka ylhäällä/alhaalla)… 3) Suorituksen hallinta/kilpailutilanne– keskittyminen, ”tässä ja nyt”-tunne, keskittyminen suoritukseen ei tulokseen, kanssakilpailijoihin… Perustaidot Toiminnan ohjaus, ajatusmallit Suorituksen hallinta TIEDOSTAMINEN  oma taitoprofiili  kehittäminen ”365”

Suunnistustaito – oma oivallus Perustaidot – taitoa tulkita karttaa ja maastoa, suunta, kykyä löytää oleelliset kohteet (pelkistäminen). Kartat esille (”365”)!... myös ulkoinen tekniikka; kartanluku ja kompassin käyttö, rastityöskentely… Suunnitelma valmis, katse ylös, odotan… Kiire, äkkiä pois rastilta… Yksi toistuva tilanne suunnistusradalla; rasti. Mitä on taito tässä tilanteessa: Ulkoista tekniikkaa/nopeutta vai laadukasta ajattelua?

Suunnistustaito – oma oivallus Toiminnan ohjaus – tarkkaavaisuuden suuntautuminen Ajatusmallit (automaatiot) ohjaavat – toiminnan ohjaus erilaisissa tilanteissa; milloin luet karttaa, miten havainnoit ympäristöä (katse ylhäällä/alhaalla), mitä ajattelet, kun et lue karttaa… Kyse on automaatioista, tottumuksesta suunnistaa/ohjata toimintaa; rastivälisuunnitelmat, ennakointi kartasta tulevista maastokohteista, maaston havainnointi… Suunta/jatkuva optimointi! Tärkeintä on löytää ”tässä ja nyt”- tunne; mitä ajattelen ja näen juuri nyt! Ryhdyt havainnoimaan omaa ajatteluasi. Suunnistuksessa on koko ajan toistuvia tilanteita (esim. rasti, näkökenttä yms) ja juuri näihin toistuviin tilanteisiin rakentuvat toimintaa ohjaavat ajatusmallit (automaatiot). Jos olet tietoinen näistä ajatuksistasi, voit kontrolloida niitä (keskittyminen) ja myös kehittää niitä tehokkaan ja varman suunnistuksen vaatimusten mukaisiksi  pitkä, mutta mielenkiintoinen prosessi (harjoittelu).

Suunnistustaito – oma oivallus Esimerkki – löydä oma ajatusmyllysi ja kehitä sitä (”365”): Suunnitelma (1): jokaisella rastilla (ennen tai jälkeen leimauksen) sinulla pitää olla selkeä kuva, mitä seuraavalla rastivälillä on odotettavissa (myös reitinvalinta). Ennakointi (2): haluat tietää, mitä näkökentän takana on, katsot (ennakoit) kartasta. Havainnointi – leuka/katse ylös/ulospäin suuntautuneisuus (3); joka hetki suunnistuksessa eli käytät hyväksesi kaikki kohteet, jotka nopeuttavat ja varmistavat suunnistusta. Ja näet myös ennakoidut (odotetut) kohteet… Odotusaika, keskittyminen (4): jotta suunnistusajatus on katkeamaton, on ”odotusaika” tärkeä tiedostaa (odotat jotain). Jatkuva havainnointi, tuonne menen! Optimointi!

Suunnistustaito – oma oivallus Kilpailutilanne/suorituksen hallinta – keskittyminen, ”tässä ja nyt”-tunne, kontrolli, ajatukset suunnistuksessa - ei tuloksessa, kanssakilpailijoissa… Erilaiset ”häiriötekijät” vaikuttavat ajatusmalleihimme ja keskittymiseen. Tällaisia ”häiriötekijöitä ovat esimerkiksi: Muut suunnistajat – peesaajat, peesaat itse Ei kulje, raskasta Alku meni hyvin – hyvänolon tunne ja keskittyminen herpaantuu 3-4 rastin jälkeen Hyvin menee – voitto tulee… Maali lähestyy – kisa on ohi… Väärä asenne: keskityt vääriin asioihin (esim. tulos) etkä itse asiaan; suunnistukseen  On tärkeää, että olet valmiina lähtöhetkellä! Verryttele myös ajatukset ”lämpimiksi” (vrt fyysinen verryttely). Ota mukaan verryttelykartta tai verryttele mielikuvien avulla. Ajatus valmiina: Havainnointi, leuka ylös, eteenpäin suuntautuneisuus. Kohta ykkösvälin suunnitelma…  Häiriötekijät mukaan (mielikuva) harjoitteluun (”365”)

Rikastavat yhteisöt taidon oppimisessa ja kehittämisessä Rakennetaan yhteisiä käsitteitä ja ymmärrystä taidon olemuksesta (esim. seuran, maajoukkueen ”taitokirja”) Esim ”Offenisv orientering” Luodaan rikastavia yhteisöjä: toisilta oppimista, luovuutta, tukea ja innostusta – yksilöllisesti, erilaisuus voimavara!

Keskustelu; ajattelun taito ja kehittäminen eri lajeissa …Flow!