Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Jukola-koulu Teoria 3.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Jukola-koulu Teoria 3."— Esityksen transkriptio:

1 Jukola-koulu Teoria 3

2 Teoriatunnin sisältö Edellisen tunnin kertaus ja mitä ollaan opittu.
Kuulumisia Jukolan viestin tiimoilta. Suunnistuksen perusteet, osa 3. Suunnistusajattelu, suunnitelma – ennakointi - havainnointi ja oleellinen tieto Rastinmääritteet Olennaista yösuunnistuksesta Viestisuunnistuksen ominaispiirteitä Suorituksen analysointi ja siitä oppiminen Tärkeitä linkkejä

3 Suunnistuksen perusteet
osa 3.

4 Suunnistusajattelu Suunnistusajatteluun kuuluu:
1. Suunnistusajatteluun kuuluu: Suunnitelma - Ennakointi – Havainnointi ja varmistus Rastivälin suunnitelman jälkeen luodaan kartan perusteella mielikuva tulevasta maastosta.  Mielikuvan perusteella on helppo ennakoida, mitä seuraavaksi on tulossa. Mielikuvan avulla siis ennakoidaan niitä maastonkohteita, joita ei vielä näe. Edetessä havainnoidaan, että odotetut kohteet todella tulevat näkyviin ja suunnitelma toteutuu. Lopuksi varmistetaan karttaa ja maastoa vertaamalla, että kulkusuunta on oikea

5 1.

6 Suunnitelma ja ennakointi
1. Suunnitelma ja ennakointi Suunnitelmaan kuuluu Reitinvalinta, oleelliset kohteet rastivälillä, tarkempi suunnitelma rastinottoon. Oleelliset kohteet ovat selkeästi ympäristöstä erottuvia kohteita, esim. korkea kumpare, iso suo, iso jyrkänne tai pelto. Hyvällä oleellisella kohteella on myös suunta, esim. jyrkänteen reuna, mäen harjanne tai tie. Pistemäisiltä kohteilta puuttuu suunta, esim. kivi, jolloin sijainti on tiedossa mutta oikea kulkusuunta pitää lukea kompassin avulla. Ennakointiin kuuluu: Ennakoi, miltä tuleva maasto näyttää. Kartan perusteella voit luoda mielikuvan tulevasta maastosta. Mieti mitä seuraavaksi on tulossa, mitä odotat?

7 Havainnointi ja oleellinen tieto
1. Havainnointi ja oleellinen tieto Havainnointiin kuuluu: Havainnoi eli katsele ympärillesi. Etsi maastosta niitä kohteita joita odotat. Leuka ylös! Pää pyörii! Katse kauas! Tarkista kartasta, että kuljet oikeaan suuntaan. Vertaa maastoa ja karttaa: Näetkö ne polut, kivet tms. joita odotit. Oleellinen tieto: Suunnistajan ei tarvitse lukea kaikkia yksityiskohtia kartalta vaan hänen pitää lukea kartalta ”oleellinen” tieto etenemisen kannalta. Oleellisen maastokohteen ominaisuuksia ovat: näkyvät kauas, poikkeavat ympäristöstään, ovat laaja-alaisia ja niihin liittyy suunta (esim. mäen harjanne).

8 Rastinmääritteet 2. Rastinmäärite on rastilipun tarkennettu sijainti rastiympyrässä tai rastin kohteessa. Suunnistajalla tulee olla radalle lähdettäessä tietoja rastipisteistä ja radasta. Nämä tiedot on kirjoitettu rastinmääritteisiin, jossa kerrotaan mm. radan pituus, Rastipisteet, rastien tarkempi sijaintipaikka (esim. jyrkänteen juuri tai 1,5 metriä korkea kiven eteläsivu), rastin tunnus (numero) sekä, mahdolliset viitoitusosuudet ja niiden pituudet.

9 Rastinmääritteet 2. Rastinmääritteet
Sarakkeiden merkitykset vasemmalta oikealle esimerkkeineen: Rastin järjestysnumero esim.1 Rastitunnus esim. 101 Kohteen tarkennus kaakkoinen Rastikohde kivi, kumpare, ... Täsmentävä tieto tiheä Kohteen koko tai laajuus 3m korkea Rastilipun sijainti itäsivu Lisätietoja: väliaikarasti, juomarasti jne. Rastinmääritteet

10 Yösuunnistuksen erityispiirteitä
3. Yösuunnistuksessa haasteena on rajallinen näkyvyys. Kaikkia normaalisti päivänvalossa näkyviä kohteita ei välttämättä pysty tai kannata havainnoida maastossa. Suunnassa pysyminen vaikeutuu. Eteneminen hidastuu. Selkeät ja varmat reitinvalinnat kannattavat. Polkujen ja teiden hyödyntäminen. Rastinotto selkeän ”kirkontornin” kautta. Tarkka suunta ja matkan arviointi varmistuskeinoina. Nykyiset suuritehoiset lamput ovat lähentäneet päivä- ja yösuunnistusta. Isolla porukalla saadaan ”koko metsä” valaistua.

11 3. Suunnistuslamppu

12 Viestisuunnistuksen ominaispiirteitä
4. Viestisuunnistuksen ominaispiirteitä Mikä on hajonta? Viestikilpailuissa kilpailijat hajautetaan eri reiteille hajonnan avulla. Hajontojen periaatteena on, että kilpailijat voivat juosta yksittäisiä lenkkejä, radanosia tai rastivälejä eri järjestyksessä kuitenkin siten, että kokonaisuutena kaikki joukkueet juoksevat saman radan eli viimeistään maaliin tultaessa kaikki joukkueet ovat kiertäneet samat rastit ja rastivälit. Muut suunnistajat Muut suunnistajat voivat häiritä omaa suorituksenhallintaa. Toinen suunnistaja voi olla eri reitillä, eri hajonnalla tai muuten vain hukassa. Olisi tärkeää keskittyä omaan suunnistukseen ja toteuttaa tehtyä suunnitelmaa. Toisaalta muista suunnistajista voi olla hyötyä tietyissä tilanteissa, esimerkiksi rastia lähestyttäessä, kun muut rastille menevät ja rastilta poistuvat suunnistajat voivat helpottaa rastinottoa. Vierekkäiset rastit Tarkista AINA rastilla, että rastin tunnus (koodi) on oikea. Lähellä saattaa olla muitakin rasteja saman tyyppisissä rastipisteissä. Riskinotto Koska kyseessä on viesti, on tärkeää, että joukkueen suoritus on hyväksytty. Tee suoritus erityisen tarkasti, tarkista koodit ja keskeytä vasta jos on aivan pakko.

13 Suorituksen analysointi ja siitä oppiminen
5. Suorituksen analysointi on tärkeä osa oppimista Kun rata on kierretty mietitään, mistä mentiin rastille, mikä oli reitinvalinta, miten onnistui suunnistusajattelu ja missä olisi ollut parannettavaa. Helpoin tapa on piirtää jälkikäteen reitti kartalle tai liittää gps-data kartalle esim. tapahtuman reittihärveliin. Reitin piirtäminen kartalle jälkikäteen helpottaa oman suorituksen analysointia ja sitä voi verrata myös rastiväleittäin muiden tekemiin suorituksiin. Muita hyviä analysointityökaluja ovat mm. kuntorasteilla yleisesti käytetty Reittihärveli. Muita gps-dataan perustuvia analysointityökaluja ovat mm. Quickroute ja 3DRerun.

14 Tärkeitä linkkejä: Suunnistusajattelu Suorituksen analysointi
Nikulainen et al. Suunnistusajattelu, saatavilla esim. hyvin varustetuista kirjastoista. Otteita kirjasta: ocad.suunnistus.info/staito/img/esittely.pdf Suorituksen analysointi 3drerun.worldofo.com/


Lataa ppt "Jukola-koulu Teoria 3."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google