Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Suunnistustaidon perusteet Osa 1

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Suunnistustaidon perusteet Osa 1"— Esityksen transkriptio:

1 Suunnistustaidon perusteet Osa 1
Lähteet Suunnistusliiton tason 1 valmentajakoulutusmateriaali 2013. Vauhtia! Taitoa! Kanttia! –valmennuslinjaus 2017. Aihe jatkuu osalla 2. Huomioitavaa Tämän tiedoston suunnistustaitokuvaukset koskettavat kokeneita noin 16-vuotiaita ja sitä vanhempia suunnistajia. Kokemattomampien ja nuorempien suunnistustaitoon liittyvä aineisto löytyy Suunnistusseuran huipputreenit –harjoituskorttipaketista. Suunnistustaidon perusteet. Valmentajakoulutus taso 1.

2 Suunnistustaidon osa-alueet
Suunnistustaito koostuu perustaidoista, toimintaa ohjaavasta suunnistusajattelusta (tiedostettua & tiedostamatonta) sekä suorituksen hallinnasta. Vauhtia! Taitoa! Kanttia! 2017

3 Suunnistustaidon osa-alueet
Perustaidot Karttamerkit, kartan suuntaaminen, kartanluku kartan hahmottaminen, karttakuvan muodostaminen ja pelkistäminen (oleellisen oivaltaminen) maaston hahmottaminen, maastokuvan muodostaminen suunnassa kulku, kompassin käyttö matkan mittaus ja arviointi välinetekniikka rastityöskentely Toiminnan ohjaus (”suunnistus-ajattelu”) = kognitiivinen taito reitinvalinta suunnitelma-ennakointi-havainnointi (ennakoiva suunnistus) maasto edellä suunnistaminen (havainnoiva suunnistus) oleellisten kohteiden havainnoiminen rastinotto hyökkäävä suunnistus Suorituksen hallinta omien taitojen ja oman ajattelun kontrollointi tunteiden, stressin ja keskittymisen kontrollointi kilpailutilanteen vaatimukset ja tilanneherkkyys Suunnistustaidon perusteet. Valmentajakoulutus taso 1, Vauhtia! Taitoa! Kanttia!

4 Suunnistustaitovalmennus
Suunnistustaitovalmennus poikkeaa muiden taitolajien valmennuksesta: suunnistussuoritus tehdään metsässä  suorituksen seuraaminen haasteellista  palautteen anto haasteellista suunnistustaito on enemmän ajattelutaitoa kuin ulkoista suoritustekniikkaa  mittaaminen ja testaaminen haasteellista Valmennuksessa löydettävä keinot päästä sisälle suunnistajan ajatusmaailmaan Suunnistustaidon perusteet. Valmentajakoulutus taso 1.

5 Huippusuunnistajan taitohaasteet
Erinomaiset perustaidot: taito käyttää karttaa ja kompassia tilanteen vaatimalla tavalla. Toiminnan ohjauksen automatisointi. Harjoitella tietoisena (olla täysin läsnä), keskittyneenä ja motivoituneena. Kyky olla joustava ja sopeutuva. Harjoitella laadukkaasti ja analysoida kriittisesti. Kyky suunnata ajatuksensa oikeaan suuntaan. Kokeilla rajoja taitoharjoitusten määrän ja analysoinnin suhteen. Valmius erikoistua vahvuuksien mukaisesti eri kilpailumuotoihin. Suunnistaa hyökkäävästi ennakoiden maastoa. Suunnistustaidon perusteet. Valmentajakoulutus taso 1.

6 Suunnistustaidon perusteet. Valmentajakoulutus taso 1.
Tehtävä Arvioi, kuinka paljon käytät vuodessa aikaa suunnistustaidon harjoitteluun! suunnistusharjoitukset ja –kilpailut h omien rastiväliaikojen ja reittipiirrosten tutkiminen h omien karttojen vapaamuotoinen selailu h muiden suunnistajien karttojen selailu h karttojen tutkiminen lehdistä/netistä h karttojen teko, maastotyö ja piirto h ratamestarityöt, ratojen suunnittelu h suunnistuspelien pelaaminen h suunnistustaitokeskustelut h YHTEENSÄ h Suunnistustaidon perusteet. Valmentajakoulutus taso 1.

7 Suunnistustaidon jäsentyminen
Suunnistustaidon perusteet. Valmentajakoulutus taso 1.

8 Maasto-, kartta- ja välinetuntemus
Suunnistustaidon perusteet. Valmentajakoulutus taso 1.

9 Suunnistustaidon perusteet. Valmentajakoulutus taso 1.
Maastotuntemus Maastotuntemus ja karttatuntemus ovat suunnistustaidon perusta. Maastotuntemus tarkoittaa kokemusta erilaisista maastoista ja maastonkohteista. Maastotuntemus kehittyy aina mitä enemmän ja mitä monipuolisemmin ihminen luonnossa liikkuu. Oleellista on saada mahdollisimman monipuolisia ja erilaisia maastokokemuksia. Suunnistustaidon perusteet. Valmentajakoulutus taso 1.

10 Suunnistustaidon perusteet. Valmentajakoulutus taso 1.
Karttatuntemus Karttatuntemus tarkoittaa kartan ja maaston välisen yhteyden ymmärtämistä. Lisääntyy koko ajan, mitä enemmän ja mitä monipuolisemmin ihminen on karttojen parissa. Parhaiten opitaan ulkona luonnossa suunnistamalla sekä kartoittamalla. Mahdollista oppia myös sisätiloissa karttoja tutkimalla (kun maastotuntemusta on kertynyt riittävästi). Suunnistustaidon perusteet. Valmentajakoulutus taso 1.

11 Suunnistustaidon perusteet. Valmentajakoulutus taso 1.
Välinetuntemus Välinetuntemus tarkoittaa taitoa käyttää suunnistuksen apuvälineitä. Mm. kompassi, kilpailukortti (EMIT, SportIdent) ja rastimääritteet. Matkanmittaukseen käytetty askelparitekniikka voidaan myös luokitella suunnistuksen apuvälineeksi. Apuvälineitä käytetään suunnistustekniikasta riippuen hyvin vaihtelevasti, esimerkiksi: Kartanlukijat vrt. suunnassakulkijat ja matkanmittaajat. Rastinmääritteen käyttö vain koodin tarkastukseen. Suunnistustaidon perusteet. Valmentajakoulutus taso 1.

12 Kartan suuntaaminen maaston mukaan
Suunnistuksessa on opittava kulkemaan kartta oikein päin suunnattuna. Kartan voi suunnata: kompassia ja karttaa toisiinsa vertaamalla, karttaa ja maastoa toisiinsa vertaamalla. Suunnistustaidon perusteet. Valmentajakoulutus taso 1.

13 Suunnistustaidon perusteet. Valmentajakoulutus taso 1.
Kartanluku Oleellista ote kartasta, silmä-käsikoordinaatio, kartanlukuun käytetty aika ja frekvenssi  kartan hahmottaminen, karttakuvan muodostaminen ja pelkistäminen. Harjoittelutapoja, esim. suunnistaminen ilman kompassia, viivasuunnistus. Suunnistustaidon perusteet. Valmentajakoulutus taso 1.

14 Karttakuva – maastokuva
Karttakuva – maastokuva –ajatteluprosessi yhdistää maastotuntemuksen ja karttatuntemuksen toisiinsa. Iän, kehitystason, kokemuksen ja taitotason kehittyminen tarkentaa mielikuvaa. Suunnistustaidon perusteet. Valmentajakoulutus taso 1.

15 Kartan hahmottaminen - pelkistäminen
Suunnistustaidon perusteet. Valmentajakoulutus taso 1.

16 Kartan hahmottaminen - pelkistäminen
Suunnistustaidon perusteet. Valmentajakoulutus taso 1.

17 Kartan hahmottaminen – oleelliset kohteet
Mitkä ovat oleellisia kohteita näillä sprinttiväleillä? On tärkeää ymmärtää, että kartta ja karttamerkit määrittelevät kielletyn ja sallitun alueen maastossa. Suunnistustaidon perusteet. Valmentajakoulutus taso 1.

18 Kartan hahmottaminen - korkeuskäyrät
Suunnistustaidon perusteet. Valmentajakoulutus taso 1.

19 Kartan hahmottaminen - korkeuskäyrät
Korkeussuhteiden hahmottaminen korostuu mäkisissä ja näkyvyydeltään avoimissa maastoissa. Korkeuskäyrien ja –suhteiden hahmottamista voi kehittää mm. harjoittelemalla ja kilpailemalla käyrämuodoiltaan vaihtelevissa maastoissa (mäkiset maastot, kangas-suppamaastot jne.), rastien sijoittelulla rinteisiin, käyräkarttaharjoituksilla, pelkistämällä oleelliset kohteet paperille (esim. rastiväleittäin). Suunnistustaidon perusteet. Valmentajakoulutus taso 1.

20 Suunnistustaidon perusteet. Valmentajakoulutus taso 1.
Suunnassa kulku Suunnassa kulkua käytetään suoraviivaiseen etenemiseen etenkin suurpiirteisillä (tyhjillä) alueilla edetessä, erittäin peitteisillä alueilla edetessä, pienipiirteisten alueiden ylityksessä, rastinotoissa, joissa ei ole oleellisia kohteita, yösuunnistuksessa. Suunnassa voidaan kulkea kompassin avulla, maastokohteiden avulla (huom. lähtöpiste), auringon avulla. Suunnistustaidon perusteet. Valmentajakoulutus taso 1.

21 Suunnistustaidon perusteet. Valmentajakoulutus taso 1.
Suunnassa kulku Suunnistustaidon perusteet. Valmentajakoulutus taso 1.

22 Matkan ja etäisyyden arviointi
Suunnistustaidon perusteet. Valmentajakoulutus taso 1.

23 Suunnassa kulku ja matkan arviointi
Suunnassa kulkua ja matkan arviointia voi kehittää mm. harjoittelemalla peitteisissä, suurpiirteisissä ja tasaisissa maastoissa, harjoittelemalla eri mittakaavaisilla kartoilla, rastien sijoittelulla tyhjille alueille, pitkillä rastiväleillä, rastivälillä, josta osa on peitetty, kartat vain lähtörastilla (muistisuunnistus), Yösuunnistus. Suunnistustaidon perusteet. Valmentajakoulutus taso 1.

24 Rastityöskentely


Lataa ppt "Suunnistustaidon perusteet Osa 1"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google