Yhteisöllisen oppimisprosessin perusteet Seija Jeskanen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
Advertisements

Arvioinnin käsitteitä Yliopistonlehtori Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos Käyttäytymistieteellinen tiedekunta.
4. Opiskelijan oppimisen arviointi työpaikoilla
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
Opiskelija oppimisen arvioinnissa Ryhmäkeskustelujen tuotokset Peda-forum päivät Helsingissä Työpaja 17.
Liikunnanopetuksen suunnittelu ja arviointi
Perusopetuksen jälkeinen lisäopetus
Minä oppijana 1 ov..
ARVIOINTI Vanhempainilta
TH Osaamisen ja sivistyksen asialla TAITEEN PERUSOPETUS Jorma Kauppinen.
ERITYISOPISKELIJAN ARVIOINTI Erityisopettaja Marjatta Kannisto
Suomalaisen koulujärjestelmän kieliopinnot
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
OPISKELIJAN ITSEARVIOINNIN OHJAUS. ITSEARVIOINTI PERUSTUU SÄÄDÖKSIIN  opiskelijan itsearviointia säätelee laki ammatillisesta koulutuksesta (2005) 
Oppilaan päättöarviointi perusopetuksessa. 2 Nykyiset linjaukset…  Oppilaan oikeusturvan kannalta on tärkeää, että päättöarvosanat on annettu samoin.
Arvioinnin käsitteitä
TAO, Turun Ammattiopistosäätiö
”Arviointi on kuin kamera, jolla voi ottaa kuvia osaamisen tasosta, oppimisprosessista tai opetuksen laadusta. Kuvat ovat usein luonteeltaan staattisia.
Harjun koulun OPS-ajatuksia, kevät 2014
LUKION PÄÄTTÖTODISTUS JA YLIOPPILASTODISTUS
Hannele Niemi Kodin ja koulun yhteistyö opettajankoulutuksen sisältöalueena Hannele Niemi.
Ops 2016 ja arviointi.
Ops seminaari Askola.
UUDET OPETUSSUUNNITELMAT – UUDENLAISIA TAITOJA
ARVIOINTI ON ARVON ANTAMISTA
ET arviointi lukiossa Yliopistonlehtori Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos Käyttäytymistieteellinen tiedekunta.
Työpaikalla oppiminen Mobiili käyttöön ! Onnistuneella yhteistyöllä tutkintoon –hanke.
TURKU Monikulttuurinen opetus 1.jakso Ulla Rasimus & Leena Nousiainen.
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2016 Opetussuunnitelma uudistuu.
Arviointi ja monipuoliset oppimismenetelmät. Peruskoulu  Perusopetuslain mukaan oppilaan arvioinnin tehtävänä on ohjata ja kannustaa opiskelua sekä.
SIVISTYSLAUTAKUNNAN JA PERUSTURVALAUTAKUNNAN ILTAKOULU MÄNTSÄLÄN OPS 2016 Sari Laasila ja Mervi Kärkkäinen 2016.
ARVIOINTI SALO OPS 2014 perusteet Ulla Rasimus, Leena Nousiainen Koulun toiminta- kulttuuri Monialaiset oppimis- kokonaisuudet Ilmiöpohjainen.
SEMINAARI Eija Kumpulainen Oulun normaalikoulun lukio.
Oppimiskäsitys- työpaja Aija Rinkinen Opetushallitus.
ARVIOINNISTA 3. luokan taide- ja taitoaineiden valinnaiset TUNNIT luokan valinnaiset AINEET 8. ja 9. luokan taide- ja taitoaineiden valinnaiset TUNNIT.
Tiimijakso syksy 2016 TURUN LYSEON LUKIO. Miksi tällainen opiskelumuoto? Opiskelutaidoista tietoiseksi tuleminen Syvä ja integroiva oppiminen Uusi näkökulma.
Opetussuunnitelma muuttuu MITÄ SE TARKOITTAA?. Opetussuunnitelma tuo oppilaalle lisää vapautta ja vastuuta.
Vanhempien mielipiteitä
TAVOITTEIDEN ASETTAMINEN KOULUTYÖLLE ANTAA ENERGIAA
Perustettu
PEDAGOGINEN ILTAPÄIVÄ
Arviointi osana oppimisprosessia
LUKION OPETUSSUUNNITELMAUUDISTUS LOPS 2016
Ops-iltapäivä
Uuden opetussuunnitelman mukainen arviointi Mukkulan koulussa
ET ja arviointi perusopetuksessa AO ET OAK
Näin oppiminen muuttuu Helsingissä
Katrina Vartiainen, Turun normaalikoulu
Kansainvälisyys uudistetuissa opetussuunnitelmissa – Lupa sanoa!
Opetussuunnitelma uudistui- mikä muuttuu?
OPS Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Ainetyöryhmien työn aloitus
LEMPIKOULU-OPPIMISKERRAN TEORIA
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa
Liikunta uudessa opetussuunnitelmassa
MIKÄ OPETUSSUUNNITELMA ON ?
Opetussuunnitelmassa 2016
Nopolan koulu Opettajien veso
Miten oppilaiden vertaisarviointitaitoja tullaan kehittämään Mäntsälässä luokilla 1-9?
OPSISSA JA OPSISTA Opetussuunnitelma 2016.
7lk:n arviointi.
Maahanmuuttajaoppilaiden arviointi
Mitkä määräykset ja ohjeet ohjaavat ammatillisen koulutuksen/korkeakoulutuksen opiskelija-arvioinnin toteutusta? Anna, Marko, Sonja, Suvi
Uusi opetussuunnitelma 2016
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
Oppilaan päättöarviointi perusopetuksessa
Esko Taipale ja Katja Markkanen
Arvioinnin linjaukset perusopetuksessa
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
OPETUKSEN EHEYTTÄMINEN…
Esityksen transkriptio:

Yhteisöllisen oppimisprosessin perusteet 17.9.2014 Seija Jeskanen Arviointi Yhteisöllisen oppimisprosessin perusteet 17.9.2014 Seija Jeskanen

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1375672905457

arviointi Mitä? Miksi? Kuka? Miten? Milloin?

Mitä arvioidaan? Osaamista Edistymistä Yritteliäisyyttä Työskentelyä Huolellisuutta Asenteita Luonteenpiirteitä? Temperamenttia? Vuorovaikutustaitoja?

Miksi arvioidaan? Opintojen aikaisen arvioinnin tehtävä on ohjata ja kannustaa opiskelua, kuvata, miten hyvin oppilas on saavuttanut kasvulle ja oppimiselle asetetut tavoitteet, auttaa oppilasta muodostamaan realistinen kuva oppimisestaan ja kehittymisestään, tukea oppilaan persoonallisuuden kasvua. (POPS2004, 262)

Miksi arvioidaan? Päättöarvioinnin tehtävänä on määritellä, miten hyvin oppilas on opiskelun päättyessä saavuttanut perusopetuksen oppimäärän tavoitteet eri oppiaineissa. Päättöarvioinnin periaatteet Päättöarvioinnin tulee olla valtakunnallisesti vertailukelpoista ja kohdella oppilaita tasavertaisesti. Päättöarvosanan tulee kussakin yhteisessä oppiaineessa perustua oppilaan osaamiseen perusopetuksen päättövaiheessa vuosiluokilla 8–9. (POPS2004, 266)

Miksi arvioidaan? Arviointi oppimisen tukena (Assesment for learning)   Arviointi oppimisen tukena (Assesment for learning) Oppimisen arviointi (Assesment of learning) Tavoite ja tarkoitus Opetuksen tukeminen ja suuntaaminen Oppimisen tukeminen ja ohjaaminen Oppimisen mittaaminen Kohdeyleisö  Opettajat ja oppilaat koulussa  Yhteiskunta, vanhemmat Ajoitus Oppimisprosessin aikana  Oppimisjakson lopussa Muoto Kuvaileva arviointi   Arvosanat

Kuka arvioi? Opettaja Oppilas Oppilasryhmä Ulkopuolinen tutkija Opetushallitus, OKM Euroopan neuvosto OECD (PISA)

Miten arvioidaan? ”Sanoin opiskelijoilleni…, että kurssin lopussa oleva koe on vapaaehtoinen ja se ei vaikuta kurssin arvosanaan. Sanoin myös, että he saavat itse päättää omat arvosanansa. Pelkoni siitä, että antavatko kaikki nyt itselleen arvosanaksi 10, osoittautui… täysin aiheettomaksi. Kukaan 55 opiskelijastani ei antanut itselleen arvosanaa 10!”

Miten arvioidaan? Formatiivinen arviointi Summatiivinen arviointi Itsearviointi Vertaisarviointi Summatiivinen arviointi Suora arviointi Epäsuora arviointi Objektiivinen arviointi Subjektiivinen arviointi Autenttinen arviointi Määrällinen arviointi Laadullinen arviointi

Oppilasarvioinnin tyypit (Atjonen 2007, 67)

Miten arvioidaan? oppilaiden osaamista verrataan toisiinsa =suhteellinen arviointi oppilaiden osaamista arvioidaan suhteessa yhteisiin opetussuunnitelmassa määriteltyihin tavoitteisiin = yhteisiin tavoitteisiin perustuva absoluuttinen arviointi oppilaiden osaamista ja edistymistä arvioidaan suhteessa heidän omiin edellytyksiinsä ja tavoitteisiinsa = omiin lähtökohtiin ja tavoitteisiin perustuva arviointi.

Autenttinen arviointi http://www.youtube.com/watch?v=iccJJGS0xvY

Miten arvioidaan? Itsearviointi Oppilas oppii • tiedostamaan asetetut tavoitteet, • asettamaan omalle opiskelulleen tavoitteita, • tarkastelemaan ja säätelemään oppimisprosessiaan, • asettamaan tavoitteita työskentelylleen ja yhdessä toimimiselle, • tunnistamaan omaa edistymistään.

Vertaisarviointi: Ryhmäarviointi: Edesauttaa oppimista – oppimisen omistajuus. Hyödyllinen oppimiskokemus. Oppiminen toisen onnistumisista. Oppiminen toisen epäonnistumisista. Ryhmäarviointi: Ryhmä arvioi omaa toimintaansa ja oppimistaan. Ryhmä arvioi muiden ryhmien toimintaa ja oppimista.

Miten arvioidaan? Palaute Selkeä kuvaus vaaditusta suoriutumisesta. Tieto oppilaan sen hetkisestä suoriutumistasosta. Tieto, miten tavoitteen ja suorituksen välinen ero kurotaan kiinni.

Miten arvioidaan? Arviointi eettisenä toimintana on reilua, oikeudenmukaista, läpinäkyvää, oppimiseen motivoituvaa, pysyvää, osuvaa.

Miten arvioidaan? Arviointia voivat vääristää: sisältöihin liittyvät tekijät, henkilöön liittyvät tekijät, tilanteeseen liittyvät tekijät, testiin/ kokeeseen liittyvät virheet.

Milloin arviodaan? Ennen opiskeluprosessia Opiskeluprosessin aikana Diagnostinen koe/testi Opiskeluprosessin aikana Formatiivinen arviointi Opettajan suorittama arviointi Itsearviointi Vertaisarviointi Opiskeluprosessin jälkeen Summatiivinen arviointi Opettajan laatima koe, ulkopuolisen tahon laatima koe/ testi

Hyvän arvioinnin piirteitä Arvioin sitä mitä olen opettanut. Arvioin johdonmukaisesti. Arvioin oikeudenmukaisesti. Arvioin objektiivisesti. Arvioin avoimesti. Arvioin kehittävästi ja kehittyvästi.

Mietittävää Miten arviointi voi tukea oppimista, oppilaan itsetuntoa ja minäkuvaa? Miten arvioida toisen oppimista oikeudenmukaisesti? Miten välttää virheitä arvioinnissa? Millaisia arviointitapoja voi käyttää? Miten opettaja voi kehittää työtään arviointitiedoilla? Miten koulu kehittyy arvioinnin avulla? Miten oppilas kehittyy arvioinnin avulla?

Kolumni: Mitä koulussa oikein arvioidaan? http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194859374961/artikkeli/kolumni+mita+koulussa+oikein+arvioidaan+.html http://yle.fi/uutiset/saako_ekaluokkalaiselle_antaa_arvosanoja/6992948

Kirjallisuutta Atjonen, P. 2007. Hyvä, paha arviointi. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Tammi. OPH. http://www.oph.fi/koulutus_ja_tutkinnot/perusopetus/oppilaan_arviointi_ja_todistukset Perusopetuksen opetusssuunnitelman perusteet. http://www.oph.fi/saadokset_ja_ohjeet/opetussuunnitelmien_ja_tutkintojen_perusteet Koppa. Jyväskylän yliopisto. https://koppa.jyu.fi Matematiikan opetuksen tuelvaisuus. http://maot.fi/