Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Perustettu 3.6.1935.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Perustettu 3.6.1935."— Esityksen transkriptio:

1 Perustettu

2 kulttuurin ja osaamisen puolesta suomalaisessa yhteiskunnassa.
TOIMINTA-AJATUS MAOL ry on pedagoginen ainejärjestö, joka työskentelee matemaattis-luonnontieteellisen kulttuurin ja osaamisen puolesta suomalaisessa yhteiskunnassa.

3 Muuttuuko arviointi? Mikä on arvioinnin tarkoitus?
Oppimisen arviointi Muuttuuko arviointi? Mikä on arvioinnin tarkoitus?

4 Oppimisen arviointi (OPS 2014)
Arviointi on myös opettajien itsearvioinnin ja oman työn reflektoinnin väline. Arviointi tapahtuu tavoitteiden pohjalta. Myös taitoja ja asenteita (tavoitteellisuus, itse-arviointi) ja merkityksen ymmärtämistä (aineen luonne) arvioidaan. Motivaatiota ei arvioida. Edistymistä tarkastellaan suhteessa aiempaan osaamiseen ja asetettuihin tavoitteisiin. Tavoitteet ja arviointiperusteet tulee olla oppilaiden tiedossa. Hyvän osaamisen kriteerit ovat 9. luokan tiedollisten ja taidollisten tavoitteiden arviointia varten.

5 Arviointi on vuorovaikutusta (OPS 2014)
Opettajien antamalla palautteella on suuri merkitys. Rakentava palaute toisille oppilaille on vertaisarviointia. Myös oppilaat antavat palautetta opettajalle. Arvioinnissa tehdään yhteistyötä kotien kanssa. Oppilaita ja heidän suorituksiaan ei verrata toisiinsa.

6 YKSILÖLLINEN PALAUTE Miten arviointikriteerit tulevat oppilaalle näkyviksi? Keskustellako oppilaan kanssa tavoitteiden saavuttamisesta: Missä olen nyt? Minne seuraavaksi? Miten saavutan seuraavan tavoitteen?

7 Mitä kokemuksia sinulla on oppilaan antamasta palautteesta?
Miten annat palautetta?

8 Oppiminen ja arviointi
Oppilaan piirtämät mallit auttavat opettajaa näkemään oppilaan oppimisen tason. Ne auttavat myös oppilasta tiedostamaan oppimaansa. Esimerkiksi 7.luokalle tulija voi piirtää mallin veden kiertokulusta. Malleja voi käyttää myös koetehtävissä tai ne auttavat ongelmanratkaisussa. ” Miksi magneetti putoaa nopeammin kupari- kuin muoviputkessa. ” MIND-map- käsitekartta on myös malli. Lisäksi siinä näkyy tärkeät käsitteiden väliset suhteet.

9 Päättöarviointi (OPS 2014)
Päättöarvioinnin tehtävänä on määritellä, miten oppilas on opiskelun päättyessä saavuttanut oppiaineen oppimäärän tavoitteet (numeroarvosana). Perusopetuksen päättöarvosanojen tulee olla annettu yhdenvertaisin perustein. Päättöarvosanaa ei muodosteta suoraan oppilaan aiempien kurssi-, jakso- tai lukuvuovuositodistusten arvosanoista lasketun keskiarvon perusteella. Päättöarvioinnin muodostamisen tulee perustua oppilaan opintojen päättyessä osoittamaan osaamisen tasoon.

10 Arviointitapoja Formatiivinen arviointi edellyttää opettajilta oppimisprosessiin liittyvää havainnointia ja vuorovaikutusta oppilaiden kanssa. Oppimista edistävä palaute -ottaa huomioon oppilaiden erilaiset tavat oppia ja työskennellä -on laadullista ja kuvailevaa, -analysoi ja ratkoo oppimisen solmukohtia analysoivaa -auttaa oppilaita hahmottamaan ja ymmärtämään: mitä heidän on tarkoitus oppia, mitä he ovat jo oppineet, miten he voivat edistää omaa oppimistaan ja parantaa suoriutumistaan. Summatiivinen arviointi suoritetaan oppimisprosessin jälkeen. Tulokset välitetään oppilaille todistuksissa tai arviointitiedotteissa (numeroarviointi tai sanallinen).

11 Mitä taitoja arvioidaan uuden opetussuunnitelman mukaan?
Miten näitä taitoja arvioidaan?

12 Työskentelytaitojen arviointi (FYKE OPS 2014) oma opiskelu, yhteistyö, toiminnan tulos
taito suunnitella, säädellä ja arvioida omaa työtään taito toimia vastuullisesti ja parhaansa yrittäen taito toimia rakentavassa vuorovaikutuksessa taito tarkastella suunnitelmien toteutumista taito arvioida työskentelyn onnistumista ja siihen vaikuttaneita tekijöitä.

13 Ajattelun taidot ja menetelmät matematiikassa
Miten ajattelua kehittäviä taitoja arvioidaan matematiikassa?

14 Mitä tarkoittaa, että oppilas ymmärtää suureiden vuorovaikutussuhteet
Mitä tarkoittaa, että oppilas ymmärtää suureiden vuorovaikutussuhteet. Mitä ymmärtäminen on? Anna esimerkkejä!

15 ARVIOINNIN ja SUUNNITTELUN APUVÄLINE: TAKSONOMIA AJATTELUN JA TIEDON TASOISTA (Anderson ym. 2001, 28) Tavoitteet, opetus ja arviointi ovat linjassa, arvioidaan sitä, mitä opetetaan ja tavoitellaan Käytettiin luonnontieteiden arvioinnissa 2012 Taksonomiataulu auttaa opettajaa kiinnittämään huomiota myös korkeamman ajattelun taitoihin, joiden hallinnassa on puutteita

16 ) Tiedon taso Ajattelun tasot ( kognitiivinen prosessi) 1.Muistaa
2.Ymmärtää 3.Soveltaa 4.Analysoida 5.Arvioida 6.Luoda A.Fakta- tieto B.Käsite- tieto C.Mene- telmä- tieto D.Meta- kognitiivi -nen tieto )

17 Tiedon tasot Faktatieto: tieto terminologiasta
Käsitetieto: tieto luokituksista ja kategorioista, tieto periaatteista ja yleistyksistä, tieto teorioista, malleista ja rakenteista Menetelmätieto: tieto oppiainekohtaisista taidoista ja algoritmeista, tieto oppiainekohtaisista tekniikoista ja metodeista, tieto menetelmien käyttökriteereistä Metakognitiivinen tieto: tiedon järjestäminen (yhteenvedot, alleviivaukset, kaaviot), testit, tieto ajattelun prosesseista, milloin mitäkin menetelmää käytetään, itsetuntemus

18 Esimerkkejä tiedon tasoista
Faktatietoa ovat lakiin liittyvät suureet ja yksiköt. Käsitetietoa on se, että oppilas ymmärtää suureiden vuorovaikutussuhteet. Menetelmätietoa on se, että oppilas osaa käyttää lakia. Metakognitiivinen tieto tarkoittaa sitä, että oppilaat arvioivat oppimistaan.

19 Ajattelun tasot muistaa: tunnistaminen , mieleen palauttaminen
ymmärtää: tulkitseminen, esimerkin antaminen, luokittelu, yhteenvedon tekeminen, (referointi), päätteleminen, vertaaminen, perusteleminen soveltaa: menetelmän toteuttaminen (rutiininomainen suoritus, menetelmän käyttäminen (soveltava käyttö) analysoida: erotteleminen, jäsentäminen (organisoiminen), piilomerkitysten havaitseminen arvioida: tarkistaminen, arvosteleminen luoda: kehittäminen, suunnitteleminen, tuottaminen

20 Anna esimerkki: faktatiedon muistamisesta ja ymmärtämisestä
käsitetiedon muistamisesta ja soveltamisesta menetelmätiedon muistamisesta ja analysoimisesta metakognitiivisen tiedon muistamisesta ja arvioinnista tiedon luomisesta

21 Suunnittele opetuskokonaisuus Ohmin laista. Hyödynnä taksonomiataulua.
Mitä tietoja ja taitoja pidät tärkeinä?

22 Ohmin lain opettamisen suunnittelu - esimerkki taksonomiataulukon käytöstä ( Anderson ym. 2001, 92)
Tiedon taso Ajattelun tasot ( kognitiivinen prosessi) 1.Muistaa 2.Ymmärtää 3.Soveltaa 4.Analysoida 5.Arvioida 6. Luoda A.Faktatieto X B.Käsitetieto C.Menetelmä-tieto D.Metakogni-tiivinen tieto

23 Faktatiedon tulkinta ( ymmärtäminen): Oppilaat puhuvat omin sanoin käsitteistä (A2).
Käsitetiedon muistaminen: oppilas piirtää muistin avulla kuvan tai kaavion virtapiiristä (B1). Käsitetiedon ymmärtäminen: Oppilaat selittävät virtapiirin toimintaa (B2). Menetelmätiedon soveltaminen: Oppilas käyttää Ohmin lakia (C3). Käsitetiedon erottelu (analysointi): Oppilas etsii esimerkistä tietoja (C4). Menetelmätiedon tarkistaminen (arvioida): Oppilas arvioi Ohmin lain käytettävyyttä ongelman ratkaisemiseen (C5). Käsitetiedon luominen: Oppilas kehittää vaihtoehtoisia tapoja ongelmaan. (D6). Metakognitiivisen tiedon arviointi: Oppilas arvioi osaamistaan (D5).

24 Minkälaisia tehtäviä käytät kokeessa?
Mitä muita arviointitapoja käytät?

25 TEHTÄVÄTYYPIT VALINTATEHTÄVÄT monivalinta-tehtävät vaihtoehto-tehtävät
Yhdistelytehtävät TUOTTAMISTEHTÄVÄT

26 TUOTTAMISTEHTÄVÄT Suppeat tuottamis-tehtävät: täydentämiset (sanat, virkkeet), lyhyet vastaukset, nimeämiset, ”oman työn esittäminen”, visuaaliset esitykset ( internet, käsitekartat, graafiset esitykset, taulukot, kuvitukset) Tuotokset: esseet, tutkimusraportit, laboratorioraportit, tarinat, näytelmät, runot, portfoliot, taideteokset, projekti, mallit, videot, nauhoitukset, taulukkolaskennat Suoritukset: suulliset esitykset, tanssi/liike, laboratoriodemonstraatiot, urheilusuoritukset, näytteleminen, esitykset, väittelyt, musiikkiesitykset, opetukset Prosessit: suulliset kuulustelut, havainnointi, haastattelut, konferenssit, prosessin kuvaukset, ”ääneen ajattelu”, oppimispäiväkirjat

27 Arvioi tehtäviä, joita käytettiin luonnontieteiden arvioinnissa.
Mitä tietoja ja taitoja tehtävässä arvioidaan. Onko taksonomiataulun käytöstä hyötyä?

28 JÄLKITEHTÄVÄ  Suunnittele ja laadi yksin tai ryhmässä Opetussuunnitelman perusteiden (2014) mukainen fysiikan ja/ tai kemian ja/tai matematiikan tehtävä, joka testaa osaamista mahdollisimman monipuolisesti.  Merkitse tehtävän yhteyteen tavoitteet, joiden toteutumista tehtävä testaa. Aiheena voi olla esimerkiksi kestävä kehitys tai se voi testata oppilaan selittämisen- ja analysoinnin taitoja. TAI Vastaa seuraaviin kysymyksiin: Millä tavoin kokeellisuutta voi arvioida? Millä menetelmillä arvioit ajattelun taitojen kehittymistä matematiikassa? Anna esimerkki toimivasta tiedonhakutehtävästä. Miten arvioit ryhmätyötä?

29 Linkkejä OPH PISA-esimerkkejä


Lataa ppt "Perustettu 3.6.1935."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google