Verkko sosiaalisuutena Janne Matikainen VTT, yliopistonlehtori Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia Viestinnän laitos.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sosiaalinen media Iida Kiesi.
Advertisements

Tapahtumien markkinointi ja viestintä kirjastossa
Viestintä, tiedottaminen ja vuorovaikutus
Oppimisnäkemyksiä Behaviorismi Sosiaalisen oppimisen teoria
Tiedonhankinnan prosessit muutoksessa
Sosiaalinen media muuttaa järjestötoimintaa Vapaaehtoistoiminnan laatu ja tukirakenne -seminaari Perttu Iso-Markku maailma.net.
Sosiaalinen media oppimisympäristönä Antero Aunesluoma työkalut, ympäristöt ja yhteisöt.
Ari Hietala.  "prosessi, jossa yksilöt ja ryhmät rakentavat yhteisiä merkityksiä sisältöjen, yhteisöjen ja verkkoteknologioiden avulla.”  tarvitsee.
TVT ja verkot opetuksessa ja oppimisessa Opintopäivä Arcada, Haaga & Helia Tore Ståhl Pil-projektet
Carpe Diem – suuntaa huomiseen Sosiaalinen media opetuksessa ja oppimisessa Blogit ja RSS - verkko-oppimisen uusia mahdollisuuksiako? Juha Lång, Mindcom.
Kokemuksia ja kehitysideoita. PLE:N taustaa • Opiskelijat oman ympäristönsä suunnittelijoita ja ylläpitäjiä • Itseohjautuva oppiminen • Yhteisöllinen.
VALOVUOSI = km IHMISIÄ = 1 IHMINEN / km LINNUNRATA Ø = VALOVUOTTA
Kiravo-projekti 2012 Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentra.
Uusi aika, uudet haasteet - tieto- ja viestintä- tekniikan käytön vajeet ja miten niitä poistetaan Online ITK-puheenvuoro Marja-Liisa Viherä,
Sari-Katja Niiles, Eeva Hiltunen ja Henna Kalima
Kulttuuri- ja nuorisoalojen kunta- ja järjestötoimijoiden koulutus- ja verkostoitumispäivä Yhteisöllisyys ja hyvinvointi Hannu Kareinen.
Johdannoksi sosiaaliseen mediaan Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentrum.
Sosiaalinen media sosiaali- ja terveysalalla
Taiteen ja kulttuurin akvaario Kulttuuri Opinto-info Taide Oma juttu Aloitus Lähteet Linkkiapaja TAIKUAKVAARIOTAIKUAKVAARIO Ritva Somerma
Kestävämpää henkilökohtaista oppimista verkostossa.
Psykologian kertauskurssi Olli-Jukka Jokisaari 2010
Oppimista tapahtuu: Opelta oppijalle Oppijalta toiselle
TVT ja SoMe Jonna ja Johanna.
Käyttäjäkokemuksen muodostuminen ja kehittäminen verkkoyhteisössä Maria Hyytiäinen Työn valvoja ja ohjaaja: Dosentti Timo Korhonen
| | Sosiaalinen media opetuksessa ja oppimisessa Aija Hietanen.
Johdantoa sosiaaliseen mediaan Kiravo-projekti 2013 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentrum.
VOK-perusteiden taustalla oleva oppimiskäsitys ja rakenne Antti Kauppi Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia.
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
Millaisia tiedonkäsityksiä on olemassa
Sosiaalinen media opetuksessa Katrina Vartiainen Turun normaalikoulu.
Hankkeiden hyvät käytännöt ja erilailla tekeminen toimintakulttuuriksi Keväinen kv-koulutuspäivä Tampereella Tiina Sarisalmi.
Tietoverkot ja sosiaalinen media Nappulavallankumous Tampereen yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan täydennyskoulutusta opettajille , Päivi.
Maija Laatikainen Anni Lantto Jannika Sammalkangas
Sosiaalinen media matkailumarkkinoinnissa Teemu Hakolahti.
Sosiaalinen media. Sisällysluettelo 3. Kuvat – Picasa 4. Sosiaaliset verkostot – Facebook 5. Videot –Youtube 6. Blogit ja wiki- Wikispaces 7. Oppimisympäristöt.
Asiallinen aamiainen Vauhtia myyntiin sähköä markkinointiin Tornio – Kemi Paula Aikio-Tallgren, puheenjohtaja Länsipohjan Yrittäjät.
Kiravo-projekti 2011 Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentra.
KummiWiki Verkostoituminen ja jaettu asiantuntijuus yrittäjyyden oppimisympäristönä Turku Sirkka Hulkkonen Omnia.
Verkko-oppimisen laatu ja arviointi Janne Matikainen, yliopistonlehtori Helsingin yliopisto Tutkimus- ja koulutuskeskus Palmenia ja Viestinnän laitos
Blogin käyttö opetuksen ja ohjauksen tukena Tiina, Tarja, Tari ja Sirpa.
Motivointi, sitouttaminen, yhteisöllisyys
Etäopetuksen pedagogiikkaa Katrina Vartiainen. Käytänteitä  Opettajalla vain etäoppilaita yhdessä koulussa  Opettajalla etäoppilaita kahdessa tai useammassa.
Anne Rongas 2008 Sosiaalinen media oppimisen tukena?
Pedagogiikan ja tilan välinen suhde. Formaalin ja informaalin oppimisen rajapinnat.
SOSIAALINEN MEDIA MYYNTITYÖSSÄ 1. SOMEN JAOTTELU Sosiaalinen media voidaan määritellä ei alueisiin, sen mukaan, millainen rooli käyttäjällä on sovelluksessa.
PERINTEINEN LUOKKAOPETUS
Tieto- ja viestintätekniikan tulevaisuus Heikki Sitomaniemi muko11.
Verkko-opetuksen laatu - käytännön kokemuksia laatutyöstä PedaForum -työpaja Sari Koski-Kotiranta, Annika Evälä,
Media joukkoviestinn ä n sanomien erittely ä niiden taustan ja v ä lineen ominaislaadun kannalta sek ä sanomien omaa tuottamista.
Wiki …ja muutamia huomioita sosiaalisesta mediasta [työyhteisöjen näkökulma] Kulttuurituotanto YAMK | | Milla Laasonen.
Y HTEISÖLLISYYS KANSALAISTOIMINNASSA Yhteisöllisyys − mistä puhumme? Terveys ry:n miniseminaari Helsinki Elina Nivala.
Emmi, Laura, Marianne, Johanna, Hanna, Elisa, Eva-Greta, Marcus.
Sosiaaliset mediat Verkkovälitteinen asiakastyö.
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Ops seminaari Askola.
Opetusta verkkoon – miksi? Sari Koski-Kotiranta
NET nivelvaiheessa Nivelvaiheen yhteistyöverkosto Rovaniemi Haukipudas Raahe Johanna Pulkkinen Tervaväylän koulu.
Sosiaalisen median hyödyntämisestä laajennetun työssäoppimisen yhteydessä Minna Ström
VIESTINTÄ Tarja Tapaninen … on sanomien välitystä ja vaihdantaa lähettäjän ja vastaanottajan välillä.
Ei korkeakoulua vaan (työ)elämää varten – yliopisto-opiskelun pedagoginen työelämähorisontti Leena Penttinen & & Terhi Skaniakos
Usko ja riippuvuudet Pekka Lund Mistä puhumme, kun puhumme riippuvuuksista? Pekka Lund
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Motivointi 1: Pohdintapilvi: Oletko sosiaalinen silloin kun olet sosiaalisessa mediassa?
Opettaja opettaa persoonallisuudellaan- vai opettaako?
Uusi aika, uudet haasteet - tieto- ja viestintä-tekniikan käytön vajeet ja miten niitä poistetaan Online ITK-puheenvuoro Marja-Liisa Viherä, FT.
Pekka Lund Usko ja riippuvuudet.
Konstruktionismi - rakentelu aikuiskasvatustiede Avoin opetus
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Motivointi 1: Pohdintapilvi: Oletko sosiaalinen silloin kun olet sosiaalisessa mediassa?
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
Skeema Yksilö on osa monia ryhmiä Ydinsisältö
Esityksen transkriptio:

Verkko sosiaalisuutena Janne Matikainen VTT, yliopistonlehtori Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia Viestinnän laitos

Verkon metaforat verkko mediana ja välineenä: verkkolehdet, viestintä -> verkko ei ole sosiaalinen verkko julkisena tilana (kaupunki): kohtaaminen, kauppa, sosiaalisuus, osallistuminen, julkinen keskustelu -> verkko on sosiaalinen ja yhteisöllinen

Mitä sosiaalisuus on? Ihminen lähtökohtaisesti sosiaalinen eläin: sosiaalinen vuorovaikutus tekee ihmisestä ihmisen (symbolinen kielenkäyttö) sosiaalinen vaikutus sosiaalinen vertailu sosiaalinen vaihto sosiaaliset normit sosiaalinen identiteetti

Kuinka sosiaalinen väline verkko on? Vihjeettömyysmallit: verkossa tehtäväkeskeistä viestintää ja suuri psykologinen etäisyys, sosiaalisuus informaation määränä Verkossa kuitenkin sosiaalisen tason (ryhmäjäsenyydet ja -identiteetit) vihjeitä: ryhmään samaistuminen verkossa (SIDE-teoria) Verkossa syntyy hyvinkin läheisiä suhteita (hyperpersoonallinen viestintä)

Sosiaaliset ilmiöt verkossa verkko sosiaalisuutta rajoittavana ja edistävänä välineenä uudet sosiaaliset yhteisöt (esim. fanikulttuurit) identiteetin tuottaminen verkossa yhteisöllisyys verkossa

Identiteetti verkossa Sosiaalisen identiteetin tuottaminen verkossa, miten tuotamme identiteettimme? toisen havaitseminen tekstinä Miten luomme toisista kuvaa? -> viestinnän piilevä informaatio -> sosiaalisen tason vihjeet mahdollisuus ”valheellisen” identiteetin tuottamiseen Onko Internetissä sukupuolta, etnistä taustaa tai ikää?

Yhteisöllisyys verkossa perinteinen yhteisömääritelmä: alueellinen yksikkö, vuorovaikutuksen muodot ja yhteenkuuluvuuden tunne verkossa ajatuksellinen tai kuvitteellinen yhteisö, jolla voi olla sosiaalista voimaa uusyhteisöllisyyden tai –heimoistumisen aika: yhteisöt rakentuvat hyvin erilaisista lähtökohdista, yhteisöjä syntyy ja häviää, ihmisillä vapaus valita yhteisöjä käytännön kokemukset verkkoyhteisöistä vaihtelevia, aktiivisimpia ns. intressiyhteisöt

Verkon käyttäjien asenteet Matikainen (2002) Tuoko se sitten bisnestä? – Internetiin ja virtuaaliseen oppimisympäristöön asennoituminen Yrittäjät ja internet. Tulossa 2006 Miten yrittäjät asennoituvat verkkoon? Verkon välineellinen luonne: tiedon haku ja välitys Asiakashankinta, kaupankäynti ja neuvottelut eivät sovi verkkoon Huoli sosiaalisen kanssakäymisen köyhtymisestä Asenteet yliopistossa? Asenteiden yhteys toimintaan???

Onko verkko-opiskelu sosiaalista? Liittyykö verkkoon automaattisesti sosiaalinen ja konstruktivistinen oppimiskäsitys? Hyperteksti – konstruktivismi Tutkimustulokset verkko-opiskelun sosiaalisuudesta vaihtelevia Tiedon/informaation vaihdantaa Onko informaatio liian pirstaleista? Syntyykö kokonaisuuksia?

Kuinka sosiaalisia wikit ja blogit ovat? Sosiaaliset normit? Sosiaalinen identiteetti? Sosiaalinen vertailu? Sosiaalinen vaihto? Sosiaalinen vaikutus?