Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Johdannoksi sosiaaliseen mediaan Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentrum.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Johdannoksi sosiaaliseen mediaan Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentrum."— Esityksen transkriptio:

1 Johdannoksi sosiaaliseen mediaan Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentrum

2 Internetin alkuajoista sosiaalisuuteen  Vaikka netinkäyttö aluksi oli lähinnä verkkosivujen lukemista, mukana oli myös keskustelupalstoja ja reaaliaikaisia ns. chat-palveluita.  Yhteisöllisyys, osallistaminen ja vuorovaikutus tulivat 2000-luvulla internetissä niin keskeisiksi, että alettiin puhua sosiaalisesta mediasta.

3 Mitä on sosiaalinen media?  Verkkopalveluita, joissa osallistujia kannustetaan  tuottamaan omia sisältöjä palveluihin  kommunikoimaan ja  verkostoitumaan keskenään.  Some-palveluissa muodostuu sosiaalinen yhteisö jonkin keskeisen aihepiirin ympärille.  Olennaista on ihmisten tapa toimia verkossa, ei tekniikka.

4 Sosiaalisen median palveluita  Sosiaaliset yhteisöt: Facebook, LinkedIn, Suomi24, IRC-galleria…  Mikroblogit: Twitter, Qaiku…  Blogit: Blogger, Wordpress, Vuodatus…  Kuva- ja videopalvelut: Flickr, YouTube, Slideshare…  Wikit: Wikipedia, Wikispaces…  Linkkien ja uutisten jakopalvelut: Delicious, Diigo…  Virtuaalimaailmat: Second Life, Habbo Hotel…  Sosiaaliset yhteisöt: Facebook, LinkedIn, Suomi24, IRC-galleria…  Mikroblogit: Twitter, Qaiku…  Blogit: Blogger, Wordpress, Vuodatus…  Kuva- ja videopalvelut: Flickr, YouTube, Slideshare…  Wikit: Wikipedia, Wikispaces…  Linkkien ja uutisten jakopalvelut: Delicious, Diigo…  Virtuaalimaailmat: Second Life, Habbo Hotel…

5 Sosiaalisen median toimintatapoja Jakaminen - jaetaan valmista sisältöä  uutisia – Facebook, Twitter  kiinnostavia sivustoja – Delicious, Diigo  musiikkilistoja – Spotify  Videoita - YouTube Julkaiseminen – tehdään itse ja julkaistaan  statuspäivityksiä – Facebook, Twitter  blogikirjoituksia - Blogger, Wordpress  tietoa - Wiki-artikkeli  omia kuvia ja videoita - Flickr, YouTube

6 Sosiaalisen median toimintatapoja  Suositteleminen – kirjoitetaan arvostelu  suosittelupalveluun - Amazon, Tripadvisor, Eat.fi  elokuvien arvostelupalveluun – IMDb  Auttaminen  Autetaan sisältöjen tuottamisessa – Wikipedia  Autetaan ja neuvotaan keskustelupalstoilla - Suomi24  Kaupankäynti, kuluttajatietous  Hankitaan tietoa ostopäätöksen tueksi  Tehdään ostoksia ja ostetaan virtuaalitavaroita  Pelaaminen  Ajanvietepelit - pelisivustot, Facebook  Moninpelattavat roolipelit – esim.World of Warcraft

7 Sosiaalisen median toimintatapoja  Sosiaalista mediaa voi käyttää monin tavoin: palvelut ovat erilaisia ja myös saman palvelun sisällä voi toimia monin tavoin.  Yhdelle somen käyttäminen on pelaamista ja yhteydenpitoa ystäviin ja toiselle se on tuoreiden uutisten ja maailmantapahtumien seuraamista.

8 Tiedonhankinta sosiaalisessa mediassa  Sosiaalinen media on muuttanut tiedonhankinnan tapaa ja tuonut uusia tiedonhankinnan kanavia.  Some-sukupolvella on erilainen tapa hankkia ja jalostaa tietoa.  Somesta saa usein tiedon pirstaleita, joiden tausta voi vaihdella tutkimuksista markkinointiin ja mielipiteisiin.

9 Tiedonhankinta sosiaalisessa mediassa  Verkossa myös asiantuntijatieto on saatavilla nopeasti – samoin kenen tahansa ajatukset asioista.  Tiedon määrä kasvaa jatkuvasti ja sen käyttäjän on kehitettävä kykyjä arvioida tiedon luotettavuutta ja käyttökelpoisuutta.

10 Sosiaalinen media opetuksessa  Sosiaalisen median palveluita on käytetty myös oppimisen ja opettamisen työkaluina  Wikien ja blogien yhteisöllinen tuottaminen  esitysten jakaminen Slidesharessa tai YouTubessa  Netvibesiin kerätty kurssimateriaali  yhteydenpito suljetun Facebook-ryhmän avulla…  Pohdi, miten voisit käyttää sosiaalista mediaa oman alasi seuraamisessa, verkostoitumisessa ja oman työn tukena?

11 Tietoturva  Suojaa tietokoneesi virusturvaohjelmalla ja palomuurilla sekä päivityksillä.  Tee salasanoista vaikeasti arvattavia.  Mieti mitä netissä kerrot ja kenelle.  Älä usko kaikkea.  Muista tekijänoikeudet.

12 Nykyarkea somessa  Haetaan blogeista ja YouTubesta ohjeita  Seurataan verkkolehtiä ja elämäntarinoita blogeista  Toimitaan erilaisista verkkoyhteisöissä, kuten Ravelry, Suomi24 tai Näkökulma.net  Kerrotaan omista kokemuksista ja ajatuksista Facebookin päivityksissä tai omassa blogissa.  Jaetaan kuvia omasta elämämenosta Instagramissa, Picasassa tai Flickrissa.  Haetaan tietoa ostopäätösten tueksi esim.Vertaa.fi:stä


Lataa ppt "Johdannoksi sosiaaliseen mediaan Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentrum."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google