OPLAApro080206 Arvioinnin merkitys ja rooli oppimisessa enemmän taitoa, vähemmän tekniikkaa.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
1 Eurooppalainen kielitaidon arviointi- ja testausjärjestö
Advertisements

YLEISOHJEISTUS Saamelaisalueen koulutuskeskus 2012 © SAKK (OK)
Ari-Matti Auvinen Jarmo Tanskanen Suomen eOppimiskeskus.
Seurakysely 2012 Seurakyselyn kehittäminen Seurafoorumi Anton Ahonen Jyväskylän yliopisto.
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
Opiskelijan arviointi työpaikalla
TUTKINTOTILAISUUDEN ARVIOINTI
OHJAAMINEN.
Arvioinnin käsitteitä Yliopistonlehtori Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos Käyttäytymistieteellinen tiedekunta.
4. Opiskelijan oppimisen arviointi työpaikoilla
Verkko-opetuksen laadunhallinta yliopistoissa – millä toimenpiteillä yhdessä eteenpäin Janne Sariola, Annikka Nurkka, Sari Tervonen
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
Avoin päätöksentekokäytäntö toimintamallina
Työrauha ja haastavat tilanteet
Oppimiskäsitys Käsitys ammattitaidosta
Suomen kieltä ja viestintää yhteisnäyttelyn myötä Ilona Tanskanen
T Personal SE assignment Project progress tracking and control.
Työssä olemassa olevalla työkyvyllä Työssä jatkamisen tuki ja osatyökykyratkaisujen edistäminen.
Ohjelmistotekniikka - Tenttiin valmistautumisesta Kevät 2003 Hanna-Kaisa Lammi LTY/Tite.
Tuetusta itsearvioinnista Paletti-hanke
Tutkintosuoritusten arviointi
Cmap-tools opetus käyttö kongnitiivinen merkitys.
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
YHTEISTOIMINNALLINEN & YHTEISÖLLINEN OPPIMINEN
Verkko-opetuksen laadun tekijät – Kansallisen VOPLA-laatuverkosto- ja –palveluhankkeen esiselvityksen tuloksia Kristiina Karjalainen Annikka Nurkka Virtuaaliyliopistohanke.
TEORIALÄHTÖINEN (eli MÄÄRÄLLINEN TUTKIMUSPROSESSI
Vaasan yliopisto Erikoistumisopintojen kehittämispäivä Ilkka Virtanen Miksi erikoistumisopintoja akkreditoidaan? Erikoistumisopintolautakunnan.
Toiminta, toteutus suunnittelu Arviointi (itsearviointi) Kehittäminen,
Kokemuksellinen oppiminen (Kolb, Jarvis, Boud)
OPISKELIJAN ITSEARVIOINNIN OHJAUS. ITSEARVIOINTI PERUSTUU SÄÄDÖKSIIN  opiskelijan itsearviointia säätelee laki ammatillisesta koulutuksesta (2005) 
ASIANTUNTIJUUS & OPINNÄYTETYÖ Työelämän asiantuntijuutta ei voi määritellä yksilön prosessina vaan oleellista on se, että yksilö osaa suhteuttaa oma osaamisensa.
Opiskelijatutorointi: toimivuus ja hyvät käytännöt -kuinka hiotaan kultahiput timanteiksi? Korkeakouluopiskelija yhteiskunnallisena toimijana, tilannekatsaus.
Tampereen yliopiston auditointi kirjaston näkökulmasta Mirja Iivonen.
Opintojen mitoittaminen ja kuormitus Laura Hirsto KT, Pedagoginen yliopistonlehtori
Työpaikkakouluttajan ABC
JR Opetuksen laatuhanke Yliopisto on asiantuntijayhteisö, autonomisten toimijoiden yhteisö, LUOTTAMUS Luonnostaan pyrkimys korkeaan laatuun Oppimisnäkemys.
TAO, Turun Ammattiopistosäätiö
Työpaikkakouluttajan ABC
Oppimisorientaatioita
Opetuksen arviointi ja kehittäminen: ET ja filosofia Kurssin suoritus
”Arviointi on kuin kamera, jolla voi ottaa kuvia osaamisen tasosta, oppimisprosessista tai opetuksen laadusta. Kuvat ovat usein luonteeltaan staattisia.
Jari Rantamäki MIKÄ TEKEE työnäytteiden kokoelmasta suoritettujen työtehtävien luettelosta opintojen dokumentaatiosta opetuksen dokumentaatiostaPORTFOLION?
Hannele Niemi Kodin ja koulun yhteistyö opettajankoulutuksen sisältöalueena Hannele Niemi.
Verkko-opetuksen laatukäsikirja ja verkostotoiminnan laatu Annika Evälä, Kristiina Karjalainen SVY-yhdyshenkilöpäivä
Dipoli /Koivula S. ja Rantamäki J. LAADUN INDIKAATTORIT mitä, miksi, miten, milloin, kuka, kenelle?
Pornaisten OPS-veso mika waltarin koululla
Matriisien käyttö laitosten itsearvioinnissa Mira Huusko Kehrä-seminaari.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Itsearviointien seurantaseminaarit Esiin nousseita laadunhallintaan liittyviä näkökohtia JR
TopTen -hanke Erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat ja työvalmentajamalli Tuija Partanen.
Oppimisen, opiskelun ja opetuksen mallintaminen Pekka Linna, Koulutuksen arviointikeskus.
Sosiaalinen markkinointi Monikulttuurinen ehkäisevä päihdekasvatus Ohjausryhmän suunnittelupäivä
J YVÄSKYLÄN YLIOPISTO EFQM- MALLI 2013.
Arviointi osana oppimisprosessia
Arviointi –verkkojakson aloitus
Oppimisen, opiskelun ja opetuksen mallintaminen
Tutkielman teko-ohjeet
Yhdessä työskentelyn prosessi, yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.
ePortfolio ohjauksen apuvälineenä
Miten oppilaiden vertaisarviointitaitoja tullaan kehittämään Mäntsälässä luokilla 1-9?
Sähköiset yo-kirjotukset
Arviointi voi olla luonteeltaan
Näin arvioimme tiimin toimintaa
Arvioinnista arkipäivää
Volitioprosessi, tahdon!
Menestys tiimityön kautta
PEDAGOGINEN DOKUMENTOINTI
Arvioinnin linjaukset perusopetuksessa
KOKONAISARKKITEHTUURIN ARVIOINTI
Arviointi, vaikutukset ja vaikuttavuus HYTE -työssä
Tervetuloa opintojaksolle MENESTYVÄ TYÖYHTEISÖ (LEA1LH002)
Esityksen transkriptio:

OPLAApro Arvioinnin merkitys ja rooli oppimisessa enemmän taitoa, vähemmän tekniikkaa

toteutus suunnittelu kehittäminen arviointi kehittymisen sykli OPLAApro / SK 2005

Jari Rantamäki Arviointi (oletus siitä mitä, miten ja millä perusteilla tullaan arvioimaan) on kenties voimakkain oppimisen laatuun vaikuttava tekijä. TEESI

Asko Karjalainen (2001): Tentin teoria Arviointi osana toimintaa ja ongelmatilannetta Inhimillisen toiminnan keskeinen tunnuspiirre on itsemääräytyminen Arvioinnin perimmäinen tarkoitus on tehdä tietoiseksi oman toiminnan rationaalisuus ja tuloksellisuus

Asko Karjalainen (2001): Tentin teoria ARVIOINNIN PERUSMUODOT Sisältyvä arviointi Osallistuva arviointi Tarkkaileva arviointi Muodostavat arviointiratkaisun

Asko Karjalainen (2001): Tentin teoria (TENTIN) ARVIOINTIETIIKASTA Kriteerit julkilausuttuja (eksplisiittisiä) ja arvointi perustuu niihin Kriteerit ovat rationaalisesti perusteltuja ja loogisia - sisällöllisiä Kriteerit ovat tiedossa ennen suoritusta, sen aikana ja myöskin suorituksen jälkeen Kriteereistä voidaan keskustella argumentatiivisesti ja niihin on mahdollista vaikuttaa järkevin perustein

Asko Karjalainen (2001): Tentin teoria ARVIOINTIEETTISESTI KYSEENALAISTA Kriteeristö on julkilausumaton (implisiittinen myös tentaattorille) Kriteeristö on perusteiltaan epämääräinen ja tuntumanvarainen Kriteeristö on salattu ennen suoritusta, sen aikana ja suorituksen jälkeen Kriteeristöstä ei (em. syistä) voida käydä argumentatiivista keskustelua

dokumentoitu oma toiminta, tekeminen oma suunnittelu kehittäminen, oma tavoitteen- määrittely itsearviointi reflektointi Reflektoiva itsearviointi näyte- portfoliota varten ARVOT PERIAATTEET strategiat visiot todentuvat tekee näkyväksi perustelevat ohjaavat mittarit, indikaattorit, argumentit, perustelut havainnot, palautteet, indikaatiot käytetään tuottaa käytetään perustelevat valinnan tietoa toteu- tumisesta, aiheita arvo- pohdintaan ? ? Yksityinen perusportfolio dokumentti OPLAApro/jr 2006 Ammatti- kuva- portfolio

OPLAApro toteutus suunnittelu kehittäminen, tavoitteen- määrittely itsearviointi Reflektoiva itsearviointi näyteportfoliota varten TTS OPS Toiminta- kertomus, auditointi- raportti (näyteportfolio) ARVOT PERIAATTEET strategiat todentuvat tekee näkyväksi perustelevat ohjaavat mittarit, indikaattorit, argumentit, perustelut havainnot, palautteet, indikaatiot käytetään tuottaa käytetään perustelevat valinnan tietoa toteu- tumisesta, aiheita arvo- pohdintaan ? ? Perusportfolio TODENNETTU TULOS Yhteisö Toiset

Arviointiaavan

Asko Karjalainen (2001): Tentin teoria ARVIOINTIRATKAISU Eksplisiittinen Implisiittinen Koska arviointi ohjaa ongelmatilanteessa toimimista ja mahdollistaa siten ongelmanratkaisussa onnistumisen, niin arviointiratkaisu itseasiassa määrittää ongelmatilanteen toiminnalliset rajat. Se luo myös puitteet esimerkiksi kaksoisrakenteen toteutumiselle: päätös käyttää ”kiellettyjä keinoja” perustuu toimijan itsearvioinnille tenttitilanteessa.

Arviointiaavan Sisältyvä arviointi Nimensä mukaisesti - sisältyy kaikkeen toimintaan. Tämä on itsearviointia kuvaava käsite. Arvioija ja arvioitava toimija ovat yksi ja sama henkilö. Esimerkiksi taiteilija arvioi koko ajan omaa toimintaansa ja kehittää sitä oman itsearviointinsa perusteella.

Arviointiaavan Osallistuva arviointi Kahden tai useamman henkilön yhteistyössä suorittamaa arviointia. Tämä on työelämän yleisimmin käytetty arviointimuoto. Toimijoilla on yhteinen ongelma, jonka ratkaisemiseksi kaikki ovat sitoutuneet. Arvioinnin kohde on yhteistyön prosessi tai toiminta. Yleisesti voidaan sanoa, että osallistuva arviointi on välttämätön osa kaikkea yhteistoimintaa. Yhteistyökumppanit ovat yhteisesti sovitut toiminnan seurannan, kehittämisen ja arvioinnin välineet.

Arviointiaavan Tarkkaileva arviointi Tarkkaileva arviointi on kenties silmiinpistävin piirre oppilaitosten tenttikäytännöissä. Varsinkin tentti-tilanteessa korostuu toiminnan ulkoapäin seuraavaa, observoiva arviointi. Tarkkailija ei ole osa toimintaa, eikä varsinainen toimija. Usein arviointi on kriittistä ja kyseenalaistavaa. Esimerkkinä tarkkailevasta arviosta sopii matematiikan tentti. Tentaattori antaa tehtävät opiskelijan ratkaista-vaksi. Tentti suoritetaan tilassa, jonne saapuminen ja poistuminen on rajoitettua. Tentin aikana tarkkaillaan suoritusta ja toiminnan suoritusta arvioidaan jälkeenpäin. Arvioitsija on itse alan asiantuntija.

Jari Rantamäki Rituaalinen toisto 2.Oppiminen ovatko sama asia? kuinka erotat toisistaan? liittyvätkö ajallisesti toisiinsa? edellyttääkö toinen toista?

Anita Nuutinen 2000 Repetitio mater studiorum est Variatio pater studiorum est

Asko Karjalainen (2001): Tentin teoria Arvioinin yhteenkuuluvuus Arvioinnin heikko yhteenkuuluvuus tarkoittaa yleisesti sitä, että tentin arviointiratkaisu ei tue toimijan toimintaa ongelmatilanteessa. Hyvä yhteenkuuluvuus sen sijaan merkitsee arvioinnin olemassaoloa ongelmanratkaisua edistävänä tentin toimintarakenteen osa-alueena.

Asko Karjalainen (2001): Tentin teoria