Miten menetellä ongelmatilanteissa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
2. Työssäoppimisen ja näyttöjen järjestäminen sekä toteuttaminen
Advertisements

URATAKOMON TOP-valmennus. Minkälaisia ongelmia TOP-jakson aikana voisi ilmetä? Opiskelijoiden vastauksia: • Teen virheen • En tule toimeen muiden työntekijöiden.
Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus
Vanhempien ja ryhmänohjaajien yhteistyö
LUVALLISET POISSAOLOT
TYÖSSÄOPPIMISEN OSAPUOLTEN OIKEUDET, VASTUUT JA VELVOLLISUUDET
Minäkö ulkomaille?  Miksi lähden ulkomaille ja mitä sieltä haen?  Lähdenkö pois jostain, pakenenko jotain tilannetta, ihmissuhdetta, ristiriitaa?  Onko.
Perehdyttämällä ja ohjaamalla osaajaksi – räätälöity työssäoppiminen
Opiskelijan arvioinnin kokonaisuus työssäoppimisjaksolla
Työpaikalla tapahtuvan oppimisen info
Työssäoppimisen ohjausjärjestelmä Pemolla
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut auto ja logistiikka
Wilma ja työssäoppiminen Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä.
- Opettajan materiaali
Erilaisia kauppapolkuja…. TILDAN POLKU  Tilda asiakaspalvelun ja myynnin merkonomiopiskelija valmistuu kahdessa vuodessa  ensimmäinen lukuvuosi 4 jaksoa.
Työpaikkaohjaajakoulutus
OHJEITA JA VIHJEITÄ HARJOITTELUN OHJAAJALLE
12DAT2O Yleisiä asioita lukuvuoden aluksi. 1.päivän ohjelma • Lukujärjestykset • Uudet käyttäjätunnukset ja salasanat • Wilma • Omien tietojen päivittäminen.
YHTEISHAKU Sähköisen yhteishaun ohjeistus.
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
IV. Opiskelijan arviointi työpaikalla
Opiskelijan arviointi työpaikalla
OHJAAMINEN.
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
TYÖPAIKKAOHJAAJIEN KOULUTUSOHJELMAN PERUSTEET 2 OV Aineisto koottu Heli Korkiakosken ( ) materiaalista.
Erityisopiskelijoiden työssäoppimisen kokeilu- ja kehittämishanke OHJAAJAN KANSIO TYÖSSÄOPPIMISEN TUKENA Tuula Rantanen
4. Opiskelijan oppimisen arviointi työpaikoilla
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
Opiskelijan arvioinnin kokonaisuus työssäoppimisjaksolla
Työrauha ja haastavat tilanteet
OPISKELIJAN ARVIOINTI työssäoppiminen näyttö
MIKÄ ON TOPKAUHA? TOPKAUHA. MIKÄ ON TOPKAUHA? TOPKAUHA on suomalaisten asiantuntijoiden kehittämä työssäoppimisjärjestelmä kaupan ja hallinnon alalle:
Ajatuksia työpaikkaohjaajalle Hotelli-, ravintola- ja catering-alan opiskelijan ohjaamisesta ja motivoinnista työpaikalla.
Työssäoppimisen ohjaus
Työpaikkaohjaajan rooli. Opeta, näytä, selosta, kysy ja perustele; toimi hyvänä esimerkkinä Selvitä mitä, miksi ja miten työ tehdään; kerro työstäsi Rohkaise.
OPISKELIJAA TUKEVA PALAUTE
Tietoturvallisuus osa 6
Kauneuden käytänteet HL-N. n Sama ryhmänohjaaja ensimmäisestä vuodesta kolmanteen vuoteen n Moduloitu opetus, jolloin yksi opettaja opettaa.
Näytöt Kiipulan ammattiopiston puutarhatalouden yksikössä
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
Työsuhteen solmiminen ja päättäminen
Opetushallituksen rahoittama ESR-hanke Manner- Suomen ESR-ohjelma Anki Sundqvist, projektijohtaja.
Case Omnia, LAHP10SEA : Atto-aineita osittain työssäoppien päiväkodissa, sosiaali ja terveysalan pt.
Ohjaa ja kannusta OK–koulutus 2 op Arvioi ja innosta AI–koulutus 2 op
Yritysyhteistyö ja työanalyysit
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
TYÖSUHTEEN ALUSSA: Työelämän pelisääntöjä
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
Työssäoppiminen eli TOP
Kokkolan ammattiopisto
Laajennettu työssäoppiminen lähihoitajakoulutuksessa
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN 2008 – 2011 Laajennettu työssäoppiminen –hankkeen tavoitteet osana valtakunnallista työssäoppimisen kehittämishanketta Vertaisarviointi.
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN toimintasuunnitelma Etelä-Savon ammattiopisto.
Työssäoppimisjakson seuranta ja ohjeistus sosiaalisen median avulla Tampere Toni Vesterinen WinNova.
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
L AAJENNETUN TYÖSSÄOPPIMISEN KOKEILUT AUTO JA LOGISTIIKKA.
Työpaikkaopinnot on jaksotettu:
TopTen -hanke Erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat ja työvalmentajamalli Tuija Partanen.
Tietoa ammattiosaamisen näytöistä AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT Riitta Karvonen.
TEHOKKAA JA MIELLYTTÄVÄN KOULUTYÖN EDELLYTYKSET POISSAOLOT ja TUNTITYÖSKENTELY AMMATTILUKIOSSA.
1. ORIENTAATIOTUNTI valmius jaksolle, ei kesken olevia opintoja perusasioiden osaaminen tavoite, ops top-moodle työssäoppimispaikan valinta hakumenettely.
Opettaja/ryhmänohjaaja Koulutusalan opettajatiimit Koulutusalajohtaja Opiskelija 2. Opiskelija tekee Läheltä piti- ilmoituksen Koulutuspäällikkö 3. Jos.
Työssäoppimisjakson seuranta ja ohjeistus sosiaalisen median avulla
Opettajien valmentaminen työpaikkaohjaajien kouluttajiksi
Pieksämäen kaupunki Hiekanpään koulu
8. Luokkalaisten TET Tämä esitys käsittelee PowerPointin uusia ominaisuuksia. Se kannattaa katsella diaesityksenä. Näistä dioista saat ideoita esityksiin,
TYÖSUHTEEN EHTOJA Työehtosopimus: Palkanmaksu: Sairasloma-ajan palkka:
AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT KÄYTÄNNÖSSÄ
OHJEITA JA VIHJEITÄ HARJOITTELUN OHJAAJALLE
Esityksen transkriptio:

Miten menetellä ongelmatilanteissa Sairaspoissaolot Myöhästelyt Luvattomat poissaolot - Työssäoppimisen keskeytys muista syistä - Opiskelija haluaa keskeyttää työssäoppimisen

SAIRASPOISSAOLOT Opiskelijan sairastuttua työssäoppimisjakosolla, hän toimittaa lääkärin-/terveydenhoitajan todistuksen työpaikkaohjaajalle. Opiskelijan on heti sairastuttuaan ilmoitettava esimerkiksi puhelimitse poissaolostaan työssäoppimisenohjaajalle ja opettajalle. Todistettuja sairaspoissaoloja ei tarvitse korvata. Mikäli poissaolojen määrä ylittää 3 päivää, poissaolot on korvattava. Opiskelija merkitsee poissaolot työssäoppimispäiväkirjaan ja työpaikkaohjaaja allekirjoittaa viikoittain työssäoppimispäiväkirjan. Päiväkirjasta ilmenee opiskelijan poissaolot / läsnäolo koko harjoittelun ajalta. Jos sairaspoissaoloja kertyy jaksolle runsaasti, se ei voi olla vaikuttamatta työssäoppimisjakson lopulliseen arviointiin.

MYÖHÄSTELY Opiskelija noudattaa yhdessä etukäteen sovittuja sääntöjä. Oltava Ajatuksella ”töistä ei myöhästytä koskaan”. Hän noudattaa aikatauluja. Opiskelijan myöhästyessä hänen on viipymättä ilmoitettava siitä työpaikkaohjaajalle. Ohjaaja merkitsee kaikki tavallisuudesta poikkeavat tilanteet opiskelijan työssäoppimispäiväkirjaan, josta ne ovat opettajan luettavissa. Opiskelijan myöhästelyistä, työpaikkaohjaajan on hyvä olla yhteydessä opettajaan mahdollisimman pian asian korjaantumiseksi. Jos opiskelija jatkaa myöhästelyä palautekeskustelusta huolimatta, työpaikkaohjaajalla on oikeus keskeyttää työssäoppimisjakso yrityksessään. Tällöin opiskelija palaa oppilaitokseen jatkamaan kesken jäänyttä työssäoppimisjaksoaan. Jatkuvat myöhästelyt työssäoppimispaikasta vaikuttavat arvosanaa alentavasti.

LUVATTOMAT POISSAOLOT Luvattomiksi poissaoloiksi kutsutaan kaikkia niitä poissaoloja, joita opiskelija ei pysty lääkärin- / terveydenhoitajan todistuksella todistamaan tai jos poissaoloista ei ole sovittu etukäteen. Opiskelijan on aina ilmoitettava poissaolostaan ennen työvuoron alkamista. Opiskelijan ollessa poissa ilman pätevää syytä, on poissaolo korvattava. Käytännössä tämä tarkoittaa, että opiskelija suorittaa työssäoppimispaikassaan työtehtäviä poissaoloja vastaavan tuntimäärän. Esimerkiksi lauantaisin tai hänen vapaapäivänään. Toistuvien luvattomien poissaolojen vuoksi, työpaikkaohjaaja voi keskeyttää työssäoppimisen yrityksessään, ottamalla yhteyttä työssäoppimista valvovaan opettajaan. Tällöin opiskelija palaa opettajan ohjaamana takaisin oppilaitokseen jatkamaan keskeytynyttä työssäoppimistaan. Luvattomat poissaolot vaikuttavat arvosanaa alentavasti.

TYÖSSÄOPPIMISEN KESKEYTYS MUISTA SYISTÄ Työssäoppimisen keskeytyksen syitä voi olla useita. Myöhästelyiden ja luvattomien poissaolojen lisäksi niitä ovat: paljon sairas poissaoloja, puutteelliset ammatilliset taidot, vuorovaikutustaidottomuus, varastelu, opiskelijan motivaation / kiinnostuksen puute, henkilökemioiden kohtaamattomuus ja opiskelijan soveltumattomuus kyseessä olevaan yritykseen. Työssäoppimisen keskeyttänyt opiskelija palaa oppilaitokseen jatkamaan työssäoppimistaan. Työpaikkaohjaaja antaa opiskelijalle arvosanan niistä päivistä, jotka hän on työssäoppimispaikassa ollut. Arviointi annetaan yhteisessä palautekeskustelussa ohjaajan, opettajan ja työssäoppijan kanssa. Suoritetusta työssäoppimisesta opettaja kirjaa suoritetut opintoviikot ja niistä saadun arvioinnin opintosuoritusotteeseen.

OPISKELIJA HALUAA KESKEYTTÄÄ TYÖSSÄOPPIMISEN Opiskelijalla on oikeus keskeyttää työssäoppiminen yrityksessä esimerkiksi yhteistyökyvyttömyyden vuoksi tai hän on valinnut liian ison/pienen yrityksen työssäoppimispaikakseen, ohjaus on koettu puutteelliseksi, ryhmäytyminen työyhteisön kanssa ei ole onnistunut sekä henkilökohtaiset- ja sosiaaliset syyt. Työssäoppimisjakson keskeyttäessä opiskelijan ja työpaikkaohjaajan kannattaa olla yhteydessä työssäoppimista ohjaavaan opettajaan. Keskeytyksen syistä kannattaa opiskelijan kanssa keskustella asiallisesti ja rauhallisesti. Työnantajan ei pidä loukkaantua, jos opiskelija ei kerro työssäoppimisen keskeytyksen syytä, koska syyt voivat olla erittäin henkilökohtaiset. Opiskelijalla on ehdoton vaitiolovelvollisuus ollessaan työssäoppimassa ja myös työssäoppimisen päätyttyä työpaikkaa koskevien asioiden suhteen.