Stressi Stressi on elimistöön kohdistuvaa fyysistä tai psyykkistä, ympäristöstä tulevaa tai sisäsyntyistä kuormitusta.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hyvinvoinnin ABC itsensä ja muiden hyväksyminen
Advertisements

Sijaisvanhemmuus ja henkinen hyvinvointi. 1.Palauta usein mieleesi, ettet ole syypää lapsen ongelmiin, et ole niistä vastuussa, mutta voit toimia ensisijaisena.
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
Terveydenhoitaja ikääntyvien toimintakyvyn ylläpitäjänä
VAPAAEHTOISTEN VOIMAVARAPÄIVÄ
ASUNTOLAKURSSI SUUNNITELMA.
Lasten ja nuorten päänsärky lisääntyy –miten ehkäistään?
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Riippuvuus tupakoinnista
Stressi.
Juho Niskanen  Turvallisen ryhmän muodostumiselle on tärkeää, että osataan kommunikoida tunnetasolla ja ylläpitää tätä kommunikaatiota.
Riippuvuus tupakoinnista
Mielenterveyden häiriöt
Riippuvuus tupakoinnista
7. Vaikeuksien kanssa ystävystyminen
Sydän- ja verisuonitaudit
Suuttumuksen hallinta
Stressin kahdet kasvot. Stressi … f - p - s oireina ilmenevä häiriötila, joka johtuu yksilön kokemuksesta, ettei hän kykene selviytymään häneen kohdistuvista.
( TE3 NÄKÖKULMIA TERVEYTEEN Hurtig
19 Psykoterapiat perustuvat psykologian eri suuntauksiin Ydinsisältö.
PERHEVÄKIVALTA tte. Mitä perheväkivalta on?  Fyysinen: kurittaminen, potkiminen, lyöminen  Henkinen: sanallista alistamista, nolaamista ja vapauksien.
Hurtig TE1 Mielenterveys voimavarana. Mielenterveys voimavarana Mielenterveyttä tukee: toimivat ihmissuhteet perheeseen ja ystäviin mahdollisuus.
Henkisen hyvinvoinnin häiriöt 1,5 % väestöstä sairastuu vuosittain 20% suomalaisista sairastaa jotain mielenterveyden häiriötä Sukupuolierot melko suuret.
17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
Stressi ja sen hallinta. Mitkä asiat aiheuttavat stressiä? Voiko stressiä hallita? Miten?
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
TERVEYSTIETO 8 1. Tunne itsesi. Tunne itsesi Itsetunto tarkoittaa omien hyvien puolien ja heikkouksien tuntemista sekä niiden arvostamista. Kukaan ei.
SYÖMISHÄIRIÖT. YLEISTÄ - SYÖMISHÄIRIÖT ALKAA USEIN NUORUUSIÄSSÄ - OVAT MIELEN JA KEHON SAIRAUKSIA -TAUSTALLA YLEENSÄ PSYYKKISTÄ PAHAA OLOA, PELKOA, JA.
Nuorisotyön ja koulun yhteistyötä Iisalmessa Esimerkkinä yhteistyöstä: HUPIA-päihdekasvatusrata HUPIA-päihdekasvatusrata.
12 Vaikeuksia voi ennaltaehkäistä ja niistä voi selvitä Ydinsisältö.
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
63. Mielenterveyden häiriöt
Mielenterveyden häiriöt
63. Mielenterveyden häiriöt
Alkoholista asiallisesti
7 Itsehoito ja hätäensiapu
Mielenterveyttä kuormittavat tekijät
Selviytyminen vaikeista elämänvaiheista Mielen hyvinvointi työssä
Mielenterveyden häiriö
Ulkoiset tapahtuma/sisäinen uhka
s. 30 teht. 4 a) evokatiivinen b) reaktiivinen ja proaktiivinen
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Mielenterveys PS5 LAJM.
Abille stressikilpi? Sari Toivakka.
11 Psyykkinen itsesäätely on puolustus- ja hallintakeinojen käyttöä
UNI JA LEPO.
Tekijät: Elsa, Noora ja jemina
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
1.1 Motivaatio, tunteet ja tiedonkäsittely vaikuttavat toimintaan
10 Stressi uhkaa psyykkistä hyvinvointia
Unettomuus Inka ja Milga.
Luku 09 Tunteiden säätely ja psyykkinen hyvinvointi.
Työpäivän kokeminen kuraa vai kivaa?
Rentoutumisen tavoitteet
PSYYKKINEN HYVINVOINTI
Lapsen stressi Petra Suonio.
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
Mitä avuksi esiintymiseen?
Opintopsykologi Katja Hietanen
Taikapuhe Oy Riitta-Liisa Kanniainen
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Opintopsykologi Katja Hietanen
Stressin kahdet kasvot
Opintopsykologi Katja Hietanen
Anssi Aunola Lääkintämestari Keski-Uudenmaan pelastuslaitos
KIPU. KIPU KIPU fyysisestä vammasta tai tavasta käyttää kehoa stressi tai huolet voivat aiheuttaa pääkipua tai lihasjännityksiä tunteet ja ajatukset.
Terveyttä työpaikoille – suositukset
Esityksen transkriptio:

Stressi Stressi on elimistöön kohdistuvaa fyysistä tai psyykkistä, ympäristöstä tulevaa tai sisäsyntyistä kuormitusta.

Vaikutukset Stressillä on sekä myönteisiä että kielteisiä vaikutuksia. Stressi antaa voimaa, voi olla pontimena toiminnalle ja purkaa adrenaliinia uhkaavissa tilanteissa. Pitkittyessään stressi voi muuttua vaaralliseksi. Se rasittaa niin henkisesti kuin fyysisestikin ja voi lopulta sairastuttaa stressaantuneen.

Stressin aiheuttajat Nuorille stressiä aiheuttavat monet vaatimukset, odotukset, kiire ja jännitteet elämän eri osa-alueilla. Koulumaailmassa stressin aiheuttajina on koulusta tulleet tehtävät, kokeet ja sosiaaliset tilanteet muiden ihmisten kanssa. Erilaiset tiedossa olevat esiintymistilanteet saattavat aiheuttaa joillekin ihmisille stressiä, muttei välttämättä aivan kaikille. Yksityiselämässä stressiä aiheutuu harrastuksista, perhe- ja ihmissuhteista.

Stressi vaikuttaa ihmisen koko kokemukseen elämäntilanteestaan. Vakavasti stressaantunut ihminen ei kykene näkemään elämässä lainkaan hyviä puolia, kaikki asiat nähdään kielteisinä. Tutkimusten mukaan esimerkiksi stressistä kärsivän henkilön päätöksenteko- ja havainnointikyky heikentyy

Oireet Elimistön stressihormonit (adrenaliini ja kortisoli) kiihdyttävät elintoimintoja: mm. verenkierto lisääntyy, sydän tykyttää voimakkaammin, verenpaine nousee, unen tarve vähenee, virtsan eritys voi lisääntyä. Vihamieliset tunteet hallitsevat, "pinna" on kireällä ja unen tarve vähenee. Ihminen tuntee olonsa väsyneeksi, ja hänellä voi ilmetä huonomuistisuutta. Muita oireita ovat: vatsakatarri, päänsäryt, niska- ja hartiaseudun säryt.

Fyysisellä tasolla Lihasjännitystä, jäykkyyttä Päänsärkyä, silmäsärkyä Niska- ja hartiaseudun kipuja ym. ongelmia Erilaisia kipuja, esim. rinnassa tai vatsassa Huimausta, pahoinvointia Vatsan toiminnallisia ongelmia; ummetusta, ripulia yms

Psyykkisellä tasolla Ahdistuneisuutena Ärtyneisyytenä, suuttumuksena Pelokkuutena Huolestuneisuutena Jännittyneisyytenä, levottomuutena

Seuraamuksia Stressin kasaantumisen seuraukset ilmenevät esim. lisääntyneinä virhesuorituksina, tulehtuneina henkilösuhteina, yleisväsymyksenä tai kasvavina sairaskuluina.

Stressin purkaminen ja ennaltaehkäisy

Itsesäätely Itsesäätely on tärkeä stressinsäätelijä. Psyykkiseen itsesäätelyyn on useita keinoja. Yksilö voi käyttää hallintakeinoja, jotka ovat tietoisia ongelman ratkaisuyrityksiä. Hän voi esimerkiksi vaikuttaa kehonsa fyysisiin tekijöihin. Liikunta, terveellinen ruokavalio, päihteiden välttäminen tai kunnon yöunet voivat olla stressitilanteessa tärkeitä psyykkistä tasapainoa ylläpitäviä fyysisiä hallintakeinoja.

Ongelmakeskeiset hallintakeinot Puututaan suoraan itse stressitekijään analysoidaan stressitilanne poistetaan tai vähennetään häiriötekijöitä parannetaan omia taitoja turvaudutaan muiden apuun kohdataan tilanteet suoraan

Emootiokeskeiset hallintakeinot Tavoitteena stressistä johtuvien haitallisten tuntemuksien vähentäminen pyritään löytämään tilanteesta valoisia puolia vertaillaan omaa tilannetta muiden tilanteeseen nauretaan itselleen vähätellään tilanteen merkitystä vältetään vaikeita tilanteita

Vältä stressiä suunnittelulla ja aikatauluttamalla Aseta työt tärkeysjärjestykseen ja tee kompromisseja, jos tilanne vaatii Muista pitää lomaa ja ladata akkuja

Stressiä voi lievittää fyysisellä liikunnalla Harrastamalla mieleistä urheilua, ulkoilua ym., keho virittyy ja stressitila laukeaa Nauramalla ja mieleisellä tekemisellä saa stressaavat ajatukset hetkeksi pois mielestä