Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

1.1 Motivaatio, tunteet ja tiedonkäsittely vaikuttavat toimintaan

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "1.1 Motivaatio, tunteet ja tiedonkäsittely vaikuttavat toimintaan"— Esityksen transkriptio:

1 1.1 Motivaatio, tunteet ja tiedonkäsittely vaikuttavat toimintaan
Ydinsisältö Skeema 4 1.1 Motivaatio, tunteet ja tiedonkäsittely vaikuttavat toimintaan

2 Motivaatio, tunteet ja tiedonkäsittely vaikuttavat toimintaan
Yksilö toimii mielihalujen toteuttamisen ja itsekontrollin välisessä paineessa. Ihmisten toimintaan vaikuttavat sekä tiedostamattomat että tietoiset tekijät. Baumeisterin tutkimuksilla on selvitetty koehenkilöiden itsekontrollia ja kykyä vastustaa mielihaluja (lue s s.12 toinen ja kolmas kappale) tavat ja rutiinit auttavat itsekontrollissa Mielihalu toteutetaan helpommin, jos se ei ole ristiriidassa muiden tavoitteiden kanssa. persoonallisuus vaikuttaa, impulsiivinen on huono hillitsemään toisten seura joko lisää tai vähentää mielihalun toteuttamista mallin vaikutus

3 Toiminnan sääteleminen
Toiminnanohjauksella tarkoitetaan tunteiden, ajatusten ja motoristen toimintojen ohjausta. Oman toiminnan säätelyyn vaikuttavat psyykkiset (esim. tavoitteet), fyysiset (esim. terveys) ja sosiaaliset tekijät (esim. kaverit). Toiminnanohjauksen pääperiaatteet: 1. Tavoitteellisuus, toiminnan suunnittelu ja etenemisen valvominen. 2. Välittyneisyys, ympäristöärsykkeet eivät aiheuta suoraan toimintaa vaan ärsykkeitä tulkitaan skeemojen välityksellä -> eri ihmiset toimivat eri tavoin samassa tilanteessa (esim. ihminen ei välttämättä käy heti syömään ruokaa nähdessään kuten eläin tekee)

4 Tietoisuus on toiminnanohjauksen ylin taso
Tajunta on sitä, että kokee esim. kipua ja nälkää (eläinkin kokee kipua) Itsetajunta on kykyä ajatella itseään tietoisena olentona (vain ihmisellä itsetajunta) Mitä kehittyneempi olento on toiminnanohjaukseltaan, sitä enemmän hän on vastuussa tekemisistään (vrt. lapsi ja aikuinen)


Lataa ppt "1.1 Motivaatio, tunteet ja tiedonkäsittely vaikuttavat toimintaan"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google