Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät."— Esityksen transkriptio:

1 Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät päänsäryt ovat migreenityyppiset säryt, lihasperäiset päänsäryt ja tulehdusperäiset päänsäryt. Joskus syy voi olla merkki vakavammasta sairaudesta esim. aivokasvaimesta.

2 Migreeni Migreeni on perinnöllinen sairaus. Se periytyy häiriönä aivorungon hermotumakkeissa. Ilmenee toistuvina voimakkaina kohtauksina ja sen voi aiheuttaa esim.kirkkaat valot, alkoholi, voimakkaat lämpötila vaihtelut ja valvominen. Migreeniin liittyy monenlaisia sivuoireita kuten näköhäiriöt ja pahoinvointia. Migreeniä hoidetaan lepäämällä pimeässä ja viileässä. Lääkkeitä voidaan hankkia ilman reseptiä, mutta vahvimmat lääkkeet ovat reseptilääkkeitä.

3 Jännityspäänsärky Yleisin päänsäryn muoto, johtuu lihasjumeista ja kovista henkisistä paineista, mutta varmaa syytä ei tiedetä. Jännityspäänsärky on lähes jokaiselle ihmiselle tuttu ja sitä ilmenee kaikissa ikäryhmissä. Liikunta on tärkeä osa jännityspäänsäryn estämiseen että hoitoon, se lievittää paineita ja auttaa jumien aukaisemisessa. Jokapäiväinen särkylääkkeen syöminen ei ole terveydelle kannattavaa, mutta joskus sitä voi ottaa.

4 Tulehdusperäiset syyt pääkipuun
Tavallisin tulehdusperäinen syy pääkipuun on nenäonteloidentulehdus. Tulehdus ilmenee kroonisena- tai sivuontelo tulehduksena. Pääkipu voi johtua myös hampaissa ja korvissa esiintyvistä tulehduksista. Tulehdusperäisiin syihin lukeutuu myös aivokalvojen, usein virussairauksien aiheuttama, tulehdus. Tulehdusperäistä pääkipua hoidetaan tulehduslääkkeillä esim. Burana.

5 Hermorataperäiset syyt
Tavallisin hermorataperäinen särky on kolmoishermosärky, jossa kipu esiintyy kasvojen alueella. Hermorataperäisiä särkyjä voi myös aiheutua mm. voimakkaan rasituksen yhteydessä. Hermorataperäiset säryt menevät yleensä nopeasti ohi. (15-20 min kuluttua) Jos oireita ilmenee pitempään on hakeuduttava lääkäriin.

6 Päänsärky, vakavamman sairauden oire
Jos henkilöllä, jolla ei ole ennen ollut huomattavaa ja pitkittynyttä yhtäkkistä päänsärkyä saattaa se olla merkki kalvonsisäisestä aivokasvaimesta, mutta tähän liittyy yleensä muitakin oireita, kuten oksentelu ja tasapainohäiriöt. Aivoverisuonten ahtautumissa ilmenee verenkierto peräistä särkyä. Äkillinen voimakas päänsärky voi kieliä myös aivoveren vuodosta. Hakeudu hoitoon välittömästi oireiden ilmennettäyä.

7 Lähteet paansarysta-pitaa-huolestua/125974 lukio/oppiaineet/terveystieto/te1/tv11/vita /terveystietoa- verkosta/itsehoito2 0322 0242 Tekijät: Ada, Senja ja Janika


Lataa ppt "Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google