ColLab Essi Vuopala ja Paulina Melakari-Mustonen Koulutusteknologian tutkimusyksikkö ColLab – Uudet.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sosiaalinen media Iida Kiesi.
Advertisements

Tietokoneavusteinen yhteisöllinen oppiminen (CSCL)
Normaalikoulujen lukioiden OPH-rahoitteinen hanke
Työpaja Maanantaiaamuna kotona  Lukujärjestyksen tarkistus  Missä opiskelen?  Mitä opiskelen?  Mitä materiaalia tarvitsen?  Kun valitsen.
W w w. a o k k. f i VERKKO-OHJAUS Aihetta tarkastellaan ohjauksen valmistelun ja ennakoinnin sekä opiskelutoiminnan ohjauksen näkökulmasta. HAMK Hanne.
Carpe Diem – suuntaa huomiseen Sosiaalinen media opetuksessa ja oppimisessa Blogit ja RSS - verkko-oppimisen uusia mahdollisuuksiako? Juha Lång, Mindcom.
Kokemuksia ja kehitysideoita. PLE:N taustaa • Opiskelijat oman ympäristönsä suunnittelijoita ja ylläpitäjiä • Itseohjautuva oppiminen • Yhteisöllinen.
PeLE-henkilökohtaisten oppimisympäristöjen kehittäminen ( PLE = Personal Learning Environment)
@Virtuaaliammattikorkeakoulu 1 Päreiden tekeminen Ongelmalähtöinen oppimisprosessi Tavoite: Opiskelija osaa tehdä päreitä.
Sosiaalinen media sosiaali- ja terveysalalla
Oulun seudun ammattikorkeakoulu
Pirjo Rauhala: Virtuaaliyliopisto - ajankohtaista... 1 Virtuaaliyliopisto - ajankohtaista valtakunnassa ja Tampereella Alustus Virtuaalikielikeskuksen.
| | Sosiaalinen media opetuksessa ja oppimisessa Aija Hietanen.
Minä oppijana 1 ov..
Sosiaalisen median käyttötapoja lukion äidinkielen opetuksessa Moodle-oppimisympäristö ja muu sosiaalisen median välineistö oppikirjattoman opetuksen perustana.
OULUN YLIOPISTO VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS OPETUSHARJOITTELUT
Koulutusteknologian tutkimusyksikkö ColLab – Uudet yhteisölliset teknologiat oppimisen tukena Opettajapalaveri Essi Vuopala Paulina Melakari-Mustonen.
Restonomi Opetussuunnitelma 2005
Opetussuunnitelma, koulun kehittäminen ja arviointi 5op
LET.OULU.FI Learning and Educational Technology Research Unit Sosiaalinen media opetuksessa eLukion koulutuspäivä Niina Impiö Oppimisen ja koulutusteknologian.
Sosiaalinen media opetuksessa Katrina Vartiainen Turun normaalikoulu.
TutKIVA oppiminen verkossa  suunnitellaan ja toteutetaan opetusteknologiaa hyödyntäviä opintoja, joissa sovelletaan tutkivan oppimisen pedagogisia periaatteita.
SMART Alanko, Jacoby, Silander, Kainulainen Miksi?
Essi Vuopala, koulutusteknologian tutkimusyksikkö
KOULUTUSPSYKOLOGIA S 2 ov (3 p) Oulun yliopisto Kasvatuspsykologian syventävät opinnot –
Yhteiset kompetenssit Muokataan… ja täsmennetään.
Kielten opiskelu multimediaohjelmiston avulla Kieli-pilotti Tutkija, KM Riikka Pajunen Tampereen yliopiston täydennyskoulutuskeskus ETÄKAMUn loppuseminaari.
YHTEISTOIMINNALLINEN & YHTEISÖLLINEN OPPIMINEN
Blogin käyttö opetuksen ja ohjauksen tukena Tiina, Tarja, Tari ja Sirpa.
OPPIMISEN JA KOULUTUSTEKNOLOGIAN TUTKIMUSYKSIKKÖ Johdanto Idean projektityöni aiheeseen sain erään koulun opettajalta, joka kertoi koulunsa olevan kiinnostunut.
Yhteistoiminnallinen oppiminen Tavoitteena saada yleiskuva menetelmästä oman opetuksen suunnitteluun.
PLE – Personal Learning Environment PeLE - Henkilökohtaisten oppimisympäristöjen kehittäminen - projekti 2008 – 2011 Aija Hietanen.
Ammattikorkeakoulukirjastojen monimuotoinen toimintaympäristö: Rikkaus ja haaste, osa 1 Maija Koponen Rovaniemen ammattikorkeakoulu FinELib kertoo ja kuuntelee:
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
Opettajatuutori (Laurea/ Leppävaara /marata)
Ongelmaperustainen oppiminen
Itseohjautuvuus ja yhteistoiminnallisuus
OULUN YLIOPISTO VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS OPETUSHARJOITTELUT
Sulautuva opetus ja vuorovaikutus Taina Joutsenvirta Verkkopedagogiikan asiantuntija
Yhteisöllisen tiedon rakentamisen- ja jakamisen työkalut – Wiki ja semanttinen Web Aija Hietanen, Tarja Vainionpää ja Seppo Räsänen Savonia-ammattikorkeakoulu.
Aija Hietanen, Savonia-ammattikorkeakoulu
Esittäytyminen Tuomas Korkalainen Metropolia. Kuka olet? Projektisuunnittelija, Metropolia kulttuuri ja luova ala, elokuvan ja tv:n koulutusohjelma Reititin.
JOHDATUS TUTKIVAAN OPPIMISEEN
Ryhmässä oppiminen ja yhteistoiminnalliset menetelmät
EDUCATIONAL TECHNOLOGY RESEARCH UNIT Tiina Hämäläinen Kokemuksia yhteisöllisyydestä.
Creative Campus - yliopisto innovaatioympäristönä Sisältöliiketoiminnan luovien prosessien johtaminen (Creative Processes and Content Busines.
Verkko-oppimisympäristöt oppimisen tukena Tieto- ja viestintätekniikka pedagogisena työvälineenä Sallariina Haarala Pia Lipponen.
Tieto- ja viestintätekniikan tulevaisuus Heikki Sitomaniemi muko11.
RESEARCH UNIT FOR EDUCATIONAL TECHNOLOGY KOULUTUSTEKNOLOGIAN TUTKIMUSYKSIKKÖ Creative Collaboration Seminaari V-Lab Shared.
Emmi, Laura, Marianne, Johanna, Hanna, Elisa, Eva-Greta, Marcus.
Verkko sosiaalisuutena Janne Matikainen VTT, yliopistonlehtori Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia Viestinnän laitos.
OPPI SYNTYY YHDESSÄ TEKEMÄLLÄ - EI MONISTAMALLA
Ops seminaari Askola.
Opetusta verkkoon – miksi? Sari Koski-Kotiranta
G.Taliacotius: Plastiikkakirurgiaa 1598 Tankens bilder : om människors vilja att synliggöra kunskap och idéer
OPS 2016 teesit. Yleissivistävä koulutus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö Esi-, perus- ja lisäopetuksen OPS-perusteet.
Yhteisöllinen oppiminen Heini, Kati, Emilia, Tommi, Essi, Petra ja Noona.
LUKION OPETUSSUUNNITELMAUUDISTUS LOPS 2016
Yrittäjyyskasvatus oppimisen perustana
Kokemuksia yhteistoiminnallisesta kemian opetuksesta lukiossa.
Oppimisympäristöt ja oppimisen toiminnallistaminen
Löytöretki toiseen maailmaan –seminaari Jyväskylän ammattiopisto
Konstruktionismi - rakentelu aikuiskasvatustiede Avoin opetus
PBL Ongelmaperustainen oppiminen
Tiimioppiminen Alastalo & Bågeberg. Tiimioppiminen Alastalo & Bågeberg.
- TIETEELLISESTI!! Psyykkinen Biologinen Sosiaalinen ja
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
Oulun seudun ammattikorkeakoulu
Menestys tiimityön kautta
Teknologian opetuskäyttö
Esityksen transkriptio:

ColLab Essi Vuopala ja Paulina Melakari-Mustonen Koulutusteknologian tutkimusyksikkö ColLab – Uudet yhteisölliset teknologiat oppimisen tukena Essi Vuopala Paulina Melakari-Mustonen

ColLab Essi Vuopala ja Paulina Melakari-Mustonen Koulutusteknologian tutkimusyksikkö ColLab –hankkeen taustaa ja tavoite •Tuoreimmat innovaatiot oppimisen sekä tieto- ja viestintäteknologian kehityksessä liittyvät avoimiin yhteisöllisyyttä ja sosiaalista verkostoitumista tukeviin sovelluksiin, kuten wikeihin, blogeihin ja 3D-toimintaympäristöihin. •Finnsight 2015 – ennakointihanke (Suomen Akatemia ja TEKES) –Uudet oppimista edistävät teknologiat ja oppimisympäristöt nostetaan kansallisesti tärkeiksi tutkimus- ja kehittämisalueiksi. –Wikien ja blogien soveltamista oppimisen tueksi tulisi tutkia ja kehittää. –Tietoa sosiaalisten ohjelmistojen mahdollisuuksista ja käytöstä tarvitsevat eri asteiden opettajat ja koulutussuunnittelijat sekä esimerkiksi innovatiivisen tiimityön suunnittelijat. Lisäksi, on tärkeää, että yliopisto-opiskelijat omaksuvat jo opinnoissaan toimintamuotoja, jotka tukevat innovatiivista tiimityöskentelyä ja yhteisöllistä oppimista. •ColLab-hankkeessa kehitetään oppimisen tutkimukseen perustuvia pedagogisia toimintamalleja, joissa hyödynnetään uusia yhteisöllisiä sovelluksia yliopisto-opetuksen ja –opiskelun tukena.

ColLab Essi Vuopala ja Paulina Melakari-Mustonen Koulutusteknologian tutkimusyksikkö Ongelmalähtöinen oppiminen (PBL) •Taustalla yhteistoiminnallinen / yhteisöllinen oppiminen = opiskelumuoto, jossa kaikilla ryhmän jäsenillä on yhteinen tehtävä ja tavoite, ja jossa pyritään jaettujen merkitysten ja yhteisen ymmärryksen rakentamiseen vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa (Dillenbourg, 1999) –tiedon rakentaminen yhdessä, jokainen tuo oman osaamisensa ja panoksensa mukaan

ColLab Essi Vuopala ja Paulina Melakari-Mustonen Koulutusteknologian tutkimusyksikkö Perinteinen opetusPBL opettajat siirtävät tietoa arvioidaan opiskelijan tietomäärää opiskelijat aktiivisesti etsivät ja prosessoivat tietoa arvioidaan opiskelijan tietoja, taitoja ja kykyä kommunikoida ja tehdä yhteistyötä painotetaan ongelmanratkaisu- kykyä ja tiedon hankkimistaitoja korostetaan tietojen määrää ensin teoria ja perusopinnot, sitten soveltaminen teorian ja käytännön yhdistäminen opiskelun ja työelämän yhdistäminen

ColLab Essi Vuopala ja Paulina Melakari-Mustonen Koulutusteknologian tutkimusyksikkö Reflektiivisyys, kriittisyys Yhteisöllisyys Autenttisuus Dialogi, vastavuoroisuus PBL:n pedagogisia periaatteita Autonomia, itseohjautuvuus Tiedon rakentelu, konstruktiivisuus Oppijalähtöisyys Sitoutuminen, motivaatio

ColLab Essi Vuopala ja Paulina Melakari-Mustonen Koulutusteknologian tutkimusyksikkö Pedagogisia edellytyksiä ryhmätoiminnan onnistumiselle S. Järvelä 2002 •Ryhmän jäsenten keskinäinen positiivinen riippuvuus •Vuorovaikutuksen tukeminen –yhteinen tieto, vastavuoroisuus jakamisessa ja vastaanottamisessa, materiaali, tiedot, ideat • Yksilöllinen vastuu –oma panos yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi –positiivinen sosiaalinen paine •Sosiaalisten taitojen harjoittelu –sovitaan säännöt ja opitaan taitoja •Ryhmän toiminnan itsearviointi –ryhmäprosessin tarkkailua

ColLab Essi Vuopala ja Paulina Melakari-Mustonen Koulutusteknologian tutkimusyksikkö PBL –menetelmän 7 askelta 1. Tapaukseen (case) / virikkeeseen tutustuminen, tapaukseen liittyvien käsitteiden selventäminen 2. Ongelman tai kuvattavan ilmiön määrittely 3. Aivoriihi eli brainstorm (vapaa assosiaatio) 4. Ilmiötä kuvaavan selitysmallin rakentaminen, väitteiden perustelu 5. Oppimistavoitteen/ -tavoitteiden muotoilu 6. Itsenäisen opiskelun vaihe 7. Opitun tiedon analysointi ja arviointi

ColLab Essi Vuopala ja Paulina Melakari-Mustonen Koulutusteknologian tutkimusyksikkö PBL –opiskelua blogeissa ja Habbo-työtilassa 1. PBL-ryhmien aloitustapaaminen 3d-tilassa 2. Itsenäisen työskentelyn vaihe ja purkutilanne blogissa 3. Työskentelyn arviointi 3d-tilassa - RSS –syötteiden kautta ryhmät voivat seurata toistensa työskentelyä ja opettajan ohjeistuksia yms. - Kurssin aikana käydään läpi 3 PBL -tapausta

ColLab Essi Vuopala ja Paulina Melakari-Mustonen Koulutusteknologian tutkimusyksikkö Blogit ja Habbo-hotelli Habbo-hotelli •Pienryhmätapaamisten virtuaalitilana •Työskentelyn ja opitun arviointipaikkana Blogit •Opettajan blogi kurssin informaatiokanavana •Pienryhmien blogit tiedonrakentamisen alustana •RSS-syötteet sekä kommentointi verkoston blogien välillä •Mahdollisuus hyödyntää esim. sosiaalisen kirjanmerkkauksen verkkopalvelua Del.icio.us Tiedonhakupalvelut ja ryhmätyötilat

ColLab Essi Vuopala ja Paulina Melakari-Mustonen Koulutusteknologian tutkimusyksikkö Verkkokulttuurit-kurssi+ColLab-hanke •Kurssiblogi ja pienryhmäblogit –Jokainen opiskelija tekee wordpress-tunnuksen itselleen ( ) –Pienryhmät luovat oman bloginsa Wordpress-julkaisujärjestelmällä (ei tarvita välttämättä enää selainsähköpostia) ja lisäävät ryhmän jäsenet admineiksi pienryhmäblogiin –”Linkittäkää” pienryhmäbloginne sekä kurssiblogiin, että toisiin pienryhmäblogeihin RSS-syötteiden avulla –Ohjeita blogin tekoon ja blogi-asetuksiin sekä Habbo-hotelliin •Verkkokulttuurit kurssin virtuaalitilana on Habbo-hotellin yksityishuone TOLroom (salasanan saat opettajaltasi, älä anna salasanaasi kurssin ulkopuolisille henkilöille) –Habbossa on kiellettyä kiroilu, puhelinnumeroiden sekä sähköpostiosoitteiden jakaminen •Jokainen opiskelija tekee oman Habbohahmon ( ) Nimeä hahmo mieluiten omalla nimelläsi niin opettajakin tietää kuka olet ;-)

ColLab Essi Vuopala ja Paulina Melakari-Mustonen Koulutusteknologian tutkimusyksikkö Kiitos! Kysymyksiä? Lisätietoa ColLab-hankkeen etenemisestä Blogikommentit myös tervetulleita! Sähköpostiyhteydenotot: ja