Opintopisteisiin siirtyminen Sosiaali- ja terveysala

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TURVALLINEN LÄÄKEHOITO – KERTAUSTA JA TEHYN NÄKEMYKSIÄ
Advertisements

OPETUSSUUNNITELMATYÖN ETENEMINEN AMMATTIKORKEAKOULUISSA Kysely 09-10/2005.
Normaalikoulujen lukioiden OPH-rahoitteinen hanke
 Jatkoa ESR-osarahoitteiselle AHOT korkeakouluissa -hankkeelle  Päätoteuttajana on Turun yliopisto  Osatoimijana kielten ja viestinnän jatkohankkeessa.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON AVOIN YLIOPISTO Aikuiskoulutuksen laatuyliopisto IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTON VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISHANKE, osa II ”Oikeus.
Oppimisnäkemyksiä Behaviorismi Sosiaalisen oppimisen teoria
Ohjaus työssäoppimisen oppimisympäristöissä Seija Rannikko.
Verkko-opetuksen tukipalvelujen laadunvarmistusta
POLKU-hanke Läpäisyn tehostamisen seminaari Tampere
Opiskelijan arviointi työpaikalla
PIRAMKin opetussuunnitelmien muutosprosessi
Opetusmenetelmät sekä kontaktiopetuksen ja itsenäisen työn suhdeluvut ammattikorkeakouluissa Ryhmätyöskentely
Virtukampus C2 –ryhmä, miten muutos tapahtuu. C2 ETENEMINEN • Eteneminen piloteissa monitasoisesti (toimintatavat, osaaminen, teknologia….) • Toimintakulttuurien.
Osaamisen arviointi Diakonia-ammattikorkeakoulu (työpaperi) Sosiaalialan ammattikorkeakouluverkosto, Turku Diak AMK-tutkinto YAMK-tutkinto.
Eurooppalainen kielisalkku ammattikorkeakoulussa
Osaamisen ja sivistyksen asialla KANSAINVÄLISTYMINEN EUROOPPALAISEN KORKEAKOULUTUKSEN HAASTEENA JA TAVOITTEENA Kansainvälistyvä opetussuunnitelma Tampere.
2005/2007 Kuntoutuksen ylempi ammattikorkeakoulututkinto yhteistyössä: Arcada, Nylands svenska yrkeshögskola Helsingin ammattikorkeakoulu Stadia Laurea.
Dialogi ja sen soveltaminen ympäristöongelmien ratkaisemisessa VIEVE Työseminaari Levi Marika Palosaari.
TUTKINNONUUDISTUKSEN KESKEISET LINJAUKSET JA VAATIMUKSET Vaasa Katariina Alha/W5W.
Minä oppijana 1 ov..
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
DEMOKRATIA, OSALLISUUS JA VAIKUTTAMINEN UNESCO-KOULUSSA
Restonomi Opetussuunnitelma 2005
Vakka Verkostoon – Vanhustyön koulutuksen kehittäminen ja arviointi Seminaari Tampere.
Yhteiset kompetenssit Muokataan… ja täsmennetään.
HOPS –projekti Tavoite ja hyödyt: kansallinen opetuksen ja koulutuksen järjestäjästä riippumaton palvelu oppijalle tukemaan opintoihin kiinnittymistä,
Korkeakoulujen kansainvälisten asioiden hallinnon kevätpäivät Turku Bolognan prosessi ja ECTS ko- ohj.rakenteiden kehittämisen haasteena- yhden.
OPPIMISEN TILAT Uusi pedagoginen paradigma
AMMATILLISEN OPETTAJANKOULUTUKSEN LÄHTÖKOHTIA
Verkko-opetuksen laadun tekijät – Kansallisen VOPLA-laatuverkosto- ja –palveluhankkeen esiselvityksen tuloksia Kristiina Karjalainen Annikka Nurkka Virtuaaliyliopistohanke.
Matti Isokallio, ECTS/DS neuvonantaja, Euroopan komissio ECTS ja ammattikorkeakoulut.
KOMPETENSSIANALYYSI KPAMK:SSA Case liiketalous, Kokkola
NOPS – hanke LbD –arjen onnistumisia Leppävaara Projektipäällikkö, lehtori Pirkko Rimpilä-Vanninen NOPS Projektipäällikkö.
Kokemuksellinen oppiminen (Kolb, Jarvis, Boud)
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
Opetussuunnitelmatyö - keskiössä OPSviestintä Katariina Alha Jyväskylän yliopisto
Alueellinen koulutustilaisuus Kuopiossa Kunnonpaikka,Vuorela Ulla Voutilainen.
Opintojen mitoitus korkeakouluissa Marianne Isola / Suvi Jutila W5W.
Opettamisesta osaamiseen – kehittämisseminaari
ARVIOINNIN TOTEUTTAMINEN KOULUTUSKESKUS SALPAUKSESSA
Tapani Pöykkö Arenen seminaari LUOVA ECTS-järjestelmään ja opintopisteisiin siirtyminen.
Oppisopimuskoulutuksen kehittäminen opetushallituksen uudessa organisaatiossa Oppisopimuksen tulevaisuus –seminaari Johtaja Pasi Kankare, Opetushallitus.
”Mutta kuka tekisi minulle ne kysy- mykset…” - miten onnistuu tiedonhankinnan opetus? ITK
PROJEKTIOPPIMINEN JA ECTS OPS-PROSESSI Sannäs Raimo Pelli Kymenlaakson ammattikorkeakoulu.
OPETUSSUUNNITELMATYÖ POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULUSSA
Liikunnan arviointi luokilla
W5W-toimintaa vuonna 2006 W5W.2 - Matkalla akateemiseksi osaajaksi ( ) Katariina Alha, W5W-projektipäällikkö, Oulun yliopisto Tommi Haapaniemi,
OPPIMISEN, OPETUKSEN JA OHJAUKSEN PROSESSIT Yhteiskunnallista kontekstia - Työelämän nopea muutos - Globalisaatio ja kansainvälistyminen - Monikulttuurisuus.
Ops 2016 ja arviointi.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
OPPI SYNTYY YHDESSÄ TEKEMÄLLÄ - EI MONISTAMALLA
Ops seminaari Askola.
UUDET OPETUSSUUNNITELMAT – UUDENLAISIA TAITOJA
AVOP-opiskelijapalautejärjestelmä OKM/KTPO Kaisu Piiroinen.
MITÄ LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA OPPIMISKOKONAISUUDET TARKOITTAVAT ESIOPETUKSEN ARJESSA? Huom! Esityksestä on poistettu valokuvat.
Satakunnan ammattikorkeakoulu | Satakunta University of Applied Sciences Sosionomin ammatti ja työ seminaari Tuula Rouhiainen-Valo.
Ajankohtaista sairaanhoitajakoulutuksessa Jaana Kemppainen Osaamisaluevastaava.
Perusopetus Osaamisen kehittäminen TOIMINTAKULTTUURIN MUUTOS - OPS 2016 Organisaation osaaminen – yhteisön osaaminen – yksilön osaaminen.
Työpaikkaohjaaja-koulutus ongelmaperustaisen oppimisen mukaisesti
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
LEMPIKOULU-OPPIMISKERRAN TEORIA
Fyysisen aktiivisuuden lisääminen oppilaitosten arjessa
Sosionomin koulutus ja TKI-toiminta nyt ja 2025 Sosiaalialan verkostopäivät ylitarkastaja Sanna Hirsivaara.
Elinikäinen ohjaus Suomessa
Opetussuunnitelman rakennekuva AGROLOGI (AMK) 240 OP
Oppiminen.
SOSIONOMI (AMK), 210 op Sosionomi osaa ratkaista sosiaalialan ongelmia sekä ennakoida tulevaisuuden muutoksia. Hän osaa tuottaa ja kehittää asiakaslähtöisiä.
5. Eettinen vastuullisuus
Opetussuunnitelman rakennekuva AGROLOGI (AMK) 240 OP
Opetussuunnitelman rakennekuva AGROLOGI (AMK) 240 OP
Esityksen transkriptio:

Opintopisteisiin siirtyminen Sosiaali- ja terveysala Sosiaali- ja terveysala on tehnyt ammattikorkeakoulujen välistä yhteistyötä lähes koko ammattikorkeakoulujärjestelmän ajan ja verkostoitunut valtakunnallisesti (sosiaalialan ammattikorkeakouluverkosto ja terveysalan ammattikorkeakouluverkosto) Esim. OPM:n TERVA –hanke: Suositukset terveysalan koulutusammattikohtaisista ammattitaitovaatimuksista Bolognan prosessin tavoitteiden toimeenpano eurooppalaisen korkeakoulujärjestelmän yhtenäistämiseksi ja ECTS –järjestelmään siirtymisen tueksi on perustettu sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan valtakunnallinen ECTS –työryhmä: Jäsenet: Kerttu Oikarinen koulutusalajohtaja, Ramk (puheenjohtaja) Iselin Krogerus-Therman vararehtori, Arcada Eeva-Liisa Moisio apulaisjohtaja, Samk, Harjavallan yksikkö Eila Latvala koulutusalajohtaja, Jypoly Päivi Karttunen kehitysjohtaja, Piramk Merja Finne yliopettaja, Seamk Tuula Rouhiainen-Valo apulaisjohtaja, Samk Tehtävä: Työryhmän tehtävänä on etsiä yhteistä näkemystä ja sopia periaatteista miten sosiaali-, terveys- ja liikunta-alalla siirrytään ECTS -järjestelmään. Työryhmä on kokoontunut neljä kertaa, joista yksi oli puhelinpalaveri. Lisäksi ryhmän toimesta on järjestetty sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan ECTS -seminaari Jyväskylässä 7. - 8.10. ECTS –työryhmä:

Koulutusalakohtaiset ratkaisut Nykytilanne ja suosituksia Opintopisteisiin siirtyminen sosiaali- ja terveysalalla on hyvää vauhtia meneillään kaikissa oppilaitoksissa. Siirtyminen on omansa näköistä kaikissa oppilaitoksissa ja riippuvaista oman ammattikorkeakoulun sisäisistä ratkaisuista. Työryhmä on todennut että tässä vaiheessa alakohtaisia suosituksia ei kannata tehdä, vaan saatujen kokemusten kautta suosituksia annetaan vuodelle 2006. Kehittämisessä huomioitavaa: TERVA -hankkeen suositukset Tuning –hankkeen kompetenssikuvaukset/ listaukset. (sh, th) EU –direktiivit Kansainvälisyys OPM:n suositukset Tavoite Ammatillisen osaamisen tuottaminen, jolla tarkoitetaan yksilön kasvua ammatillisiin asiantuntijatehtäviin. Osaaminen perustuu koulutusalan kompetenssi- ja ydinainesanalyysiin. Oppimista tuetaan opetuksella jossa kokonaisuudeksi integroituvat amk:n pedagoginen-, aluekehitys- sekä tutkimus- ja kehittämistehtävä.

Haasteita ECTS –järjestelmään siirtymisessä alakohtaisten periaatteiden ja ammattikorkeakoulun sisäisten periaatteiden yhteensovittaminen opetussuunnitelmamallin tietoinen valinta opintojen mitoitus (anna aikaa ajatella, tunti tunnista, opetussuunnitelman kokonaisuus/opintojakso/käytetyt opetusmenetelmät) osaamisen tason määrittäminen (perustutkinto, erikoistumisopinnot ja ylempi ammattikorkeakoulututkinto) opetuksen ja T&K -toiminnan integraatio

Oppimisen tavoitetaksonomioiden tasot ja niiden kuvaukset (Harrow 1972, Krathwohl ym. 1973, Bloom 1974, Steinaker & Bell 1979, Tupala ym. 2000) Kasvatuksellinen tavoitetaksonomia Kokemuksellisen oppimisen tavoite-taksonomia Kognitiivinen alue Affektiivinen alue Psykomotorinen alue Kokemuks. oppimin. I Tietäminen: tosiasioiden muistaminen ja mieleen palauttaminen Vastaanottaminen: kiinnostuminen Heijastavat liikkeet: tiedostamaton liike Altistuminen: kokemusten hankinta, reagointi II Ymmärtäminen: Vertailu ja asioiden välisten yhteyksien hahmottaminen Reagointi: myönteinen suhtautuminen Perusliikkeet: liikkeiden yhdistelmä Osallistuminen: aktiivisen toiminnan kautta henk.koht. tiedoiksi ja taidoiksi III Soveltaminen: opitun käyttö uusissa tilanteissa Arvostaminen: pyrkimys arvojen mukaiseen toimintaan Havaintokyky: ympäristön säätely ja tietojen hankinta ympäristöstä Tunnistaminen: omien kokemusten ja valmiuksien refl., tulkinta ja soveltaminen IV Analysointi: asiakokonaisuuksien erittely Arvojen jäsentyminen: oman arvojärjestelmän muotoutuminen Fyysinen kyky: näppäryys ja perustaito Sisäistäminen: aktiivinen ja itseohjautuva, oivallukset, ong. ratkaisu, asenteiden muutos V Syntetisointi: asioiden yhdistäminen uudeksi kokonaisuudeksi ja uuden tiedon tuottaminen Arvojen sisäistäminen: arvojen ohjaama toiminta Taitavat liikkeet: monimutkaiset taidot Pohtiminen: itsenäinen toiminta, vastuullisuus, omaehtoisuus, yhteistoiminnallisuus VI Arviointi: kriittinen ja arviointiin perustuva valintojen tekeminen Keskustelematon kommunikointi: ilmeiden, eleiden ja liikkeiden yhdist. viestintään