Paikallisesta sopimisesta työaikajärjestelyissä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kirjailijoiden taloudellinen asema Suomessa , Lavaklubi, Kansallisteatteri, Helsinki Tutkimuspäällikkö Mikko Grönlund BID Innovaatiot ja.
Advertisements

Palautetta ekonomikoulutuksesta ja tietoa ekonomikunnan sijoittumisesta Ajankohtaista, kevät 2010.
Opiskelijat työmarkkinoilla vuonna 2011 Ympäristöasiantuntijoiden Keskusliitto Lokakuu 2011 Real Stats Oy.
Yliopistojen yleinen työehtosopimus 2014–2017
Työaikalain soveltaminen, ylityö ja sen korvaaminen
TYÖAIKAKIRJANPITO JA SEN VALVONTA
Työnantajan velvollisuudet käytännössä
UUDENMAAN TYÖSUOJELUPIIRI VUOKRATYÖSEMINAARI Uudenmaan työsuojelupiiri Lea Piho.
Akavalaisten työaikakäytännöt esimerkkejä jäsenliitoista
Työhönvalmennuksella työelämään
TES-prosessi helluntaiseurakunnassa Markku Luoma Vesa Pylvänäinen.
Paneeli – Tehokkuutta ja toimivuutta laadulla ja kilpailulla?
1 Selvitysmiehen raportti Panu Kalmi. 2 Taustaa Työ on jatkoa viime kerralle esitetylle selonteolle. Selvityksen osan 2 muodostaa viime kerralla esitetyt.
Akavan Erityisalat Yliopiston työmarkkinatutkimus Akavan Erityisalat ry.
Katja Mikkonen Kari Niklander
Työmarkkinajärjestökysely tasa-arvosuunnitelmista ja palkkakartoituksista 2012 Akava
1 ©TNS 2012 Tämän tutkimuksen tulokset on tarkoitettu vain tilaajan omaan käyttöön. Niitä ei saa lainata, luovuttaa, jälleenmyydä tai julkaista ilman tutkimusyrityksen.
SAK:n luottamushenkilöpaneeli ”Palkaton työ” Helmikuu 2012 N=1220.
OSA-AIKATYÖ PALVELUALOILLA
♂ ♀ Minna Sirnö Kunnan kaa? Kuntien tasa-arvofoorumi.
Työhyvinvoinnin tekijät Akavan Erityisalojen työmarkkinatutkimusten tuloksia Tiivistelmädiat
Pardian jäsentutkimus 2013: Työssäjaksaminen koetuksella jatkuvassa muutoksessa 1.
Perhepäivähoitajia koskeva neuvottelutulos
Kysely tasa-arvosuunnitelmien laadinnasta AKAVAn luottamushenkilöille 11/ AKAVAn kysely luottamushenkilöille tasa-arvosuunnitelmien tekemisestä.
GOLF-ALAN JÄSENSELVITYS SYKSY 2006 Tarkoitus * selvittää jäsenkentillä noudatettavia työehtoja ja niiden kehittämistarpeita Toteutus * 70 toimitusjohtajille.
ARJEN TALOUSKATSAUS Telebus helmikuu/2008/viikko 9.
Yksityishammaslääkärikysely lokakuussa •Kyselytutkimus kaikille Hammaslääkäriliiton Manner-Suomessa toimiville yksityishammas- lääkärijäsenille.
Yksityishammaslääkärikysely lokakuussa Kyselytutkimus kaikille Hammaslääkäriliiton yksityishammaslääkärijäsenille (2282 kpl, 15 enemmän kuin 2007)
Uuden työehtosopimuksen keskeinen sisältö Otaniemi
VTT:n Y-elimen henkilöstötilaisuus klo 12.00
Journalistien työmarkkinatutkimus 2010 Yhteenvetoa päätuloksista Yksikönjohtaja Sakari Nurmela.
1 Sektorin nimi Aikakauslehtien lukukerrat KMT Kuluttaja Syksy 2009/Kevät 2010.
TYÖEHTOSOPIMUS JA PALKKA
- työmarkkinoista, palkoista ja palkkaneuvotteluista
Paikallisen neuvottelun ja sopimisen perusteet OAJ / Eila Urpilainen1.
TYÖAIKAAN LIITTYVIÄ SÄÄDÖKSIÄ JA SÄÄNNÖKSIÄ
Työmarkkinatutkimus 2012 Yksityinen sektori
Satakunnan ammattikorkeakoulun Liiketalous Rauman henkilöstön ja Rauman talousalueen yritysten yhteistyön selvittäminen ja kehittäminen Enni Karvinen.
Akavan Erityisalat Valtiosektorin työmarkkinatutkimus 2009.
Työsuhteen ehtojen muuttaminen Itellan ylemmät toimihenkilöt
Itellan ylemmät toimihenkilöt ry VIESTINVÄLITYS- JA LOGISTIIKKA-ALAN YLEMPIEN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUS Ja INFORMAATIOLOGISTIIKKA-ALAN YLEMPIEN TOIMIHENKILÖIDEN.
1 Sektorin nimi. 2 Aikakauslehtien lukukerrat KMT Kuluttaja 2009.
TYÖSOPIMUS.
Akavan Erityisalat Yksityissektorin työmarkkinatutkimus 2009.
Työsuhteen solmiminen ja päättäminen
1 Akavalaisten ja kaikkien palkansaajien palkkatietoja Lähde: Tilastokeskus n Palkkarakennetilasto 2007, diat 2-24 n Sektorikohtaiset palkkatilastot.
Tehtäväsiirrot ja palkkaus
Yhteistoimintalaki ja Yt:n organisointi
Aikakauslehtien kohtaamiskerroin ja kohtaamiskontaktit KMT Kuluttaja kevät 2014.
SAK Paikallinen sopiminen
Korkeasti koulutettu yrittäjä; mielipiteitä ja asenteita yrittäjyydestä Akavan talouspoliittinen yksikkö
Kuinka paljon ekonomi ansaitsee ja työskentelee?
VALTION VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS 2014 – 2017; KESKEISIÄ MUUTOKSIA Vero- ja tullivirkamiesliiton luottamusmiespäivät Jarmo Huotari VTML.
Kokonaisansiot miehillä ja naisilla Tilastokeskuksen Palkkarakennetilasto.
Teknologiateollisuuden palkantarkistuskyselyn tuloksia, syksy 2015.
OAJ:n Kuopion paikallisyhdistyksen syyskokous
LIITTOJEN NEUVOTTELUKIERROKSELLE 2017
TYÖEHTOSOPIMUS JA TYÖMARKKINAJÄRJESTÖT
Huom. Yksityisten Työnantajien EK muutti sääntönsä Ei tee enää Tupoja / Keskitettyjä -Ei neuvottele palkoista → Sovitaan Liittotasolla • Tavoitteena:
Harjoittelu ja työssäoppiminen SAK:laisilla työpaikoilla SAK:n luottamushenkilöpaneeli tammikuu 2017 N=922.
Arvio maan hallituksen 8. 9
Nuoret ja työlainsäädäntö
Harjoittelu ja työssäoppiminen SAK:laisilla työpaikoilla SAK:n luottamushenkilöpaneeli tammikuu 2017 N=922.
Työpaikan ristiriidat SAK:n luottamushenkilöpaneeli 12/2016 n= 964
TYÖAIKA.
TYÖAIKA-ASIOITA Työaikalain pääsisältö. TES:ssa voi olla huomattavia poikkeuksia. (Soveltamisalarajaus ks. TAL 2 §)
Valtion virka- ja työehtosopimus neuvottelutulos
TULOPOLITIIKKA KERTAA YH1 -Työehtosopimus → Yleissitovuus
Työaika.
Teknologiateollisuudessa työaika pidentynyt yli 90 % henkilöstöstä
Esityksen transkriptio:

Paikallisesta sopimisesta työaikajärjestelyissä Turun yliopiston työoikeuden tutkimusryhmän kyselytutkimuksen osatuloksia Martti Kairinen Työoikeuden professori

Tutkimushanke paikallisesta sopimisesta Turun yliopiston työoikeuden tutkimusryhmän hanke selvittää paikallisen sopimisen kehitystä ja nykytilaa Suomessa Tavoitteena ajanmukainen kokonaiskuva paikallisen sopimisen kohdeasioista, menettelyistä, suhtautumisesta, kehityssuunnista ja hyvistä käytännöistä Selvitetään myös juridisia kysymyksiä Vuonna 2006 käynnistynyt tutkimus perustuu tulopoliittiseen sopimukseen Työsuojelurahasto, työministeriö, työmarkkinajärjestöt ja valtion työsuojelurahasto rahoittavat Koko hanke kattaa yksityisen sektorin, kuntasektorin ja valtiosektorin Tutkimuksen loppuraportit valmistuvat syksyllä 2007.

Tutkimushankkeen kokonaisuus Yksityinen sektori Julkinen sektori Asiantuntijakysely N = 78. Työnantajaliitosta 41, työntekijäliitosta 37 Kuntasektorin kysely N = 297. Henkilöstön edustajia 236, työnantajan edustajia 61. Toimipaikkakysely N=1221. Henkilöstön edustajia 880, työnantajan edustajia 341. Toimipaikkoja 800 Valtiosektorin kysely Noin 120 virastoa ja laitosta, kevät 2007 Julkisen sektorin raportti Haastattelut 9 toimipaikassa. Henkilöstöryhmien ja työnantajan edustajat Yksityissektorin kyselyraportti Henkilöstökyselyt Noin 227 työntekijää ja toimihenkilöä 6 toimipaikassa Yksityisen sektorin haastattelu-raportti

Yksityisen sektorin kyselystä Paikallinen sopiminen on määritelty laajasti niin, että se kattaa valtakunnalliseen työehtosopimukseen perustuvan sopimisen lisäksi lakiin ja yleiseen sopimusvapauteen perustuvat sopimiset. Vastaukset kertovat siitä, mitä työpaikoilla on käytännössä koettu sovituksi ja mitkä ovat osapuolten kokemukset ja mielipiteet. Vastaajina työnantajan edustajat sekä kaikkien keskeisten henkilöstöryhmien edustajat, yleensä luottamusmiehet, omilla lomakkeillaan. Kysely lähetettiin 1836 toimipaikkaan. Vastauksia saatiin kaikkiaan 1221. Näistä 880 on henkilöstön edustajaa ja 341 työnantajan edustajaa. Vähintään toisen osapuolen vastaus toimipaikkakohtaisesta sopimistilanteesta saatiin noin 800 toimipaikasta Tämä on 44 prosenttia niistä toimipaikoista, joihin kysely lähetettiin Tässä tarkastellaan vain työaika-asioiden paikallista sopimista kyselytutkimuksen valossa.

Työaika joustaa työpaikoilla Yksityisen sektorin työpaikoilla on käytössä laaja kirjo erilaisia joustavia työaikajärjestelyjä Näistä on yleensä sovittu paikallisesti Työaika-asiat sopivat hyvin paikallisen sopimisen kohteeksi ja niistä on yleensä helpompi sopia kuin palkoista. Ainakin jostakin työaika-asiasta on sovittu lähes kaikissa toimipaikoissa. Pääperusteen työ- ja loma-asioiden sopimisille tarjoavat lainsäädäntö ja eri alojen työehtosopimukset

Minkälaisia joustavia työaikajärjestelyjä on käytössä ?

Työaikojen paikallisen sopimisen kohdeasioita on monia Yleisimpiä kohdeasioita ovat liukuva työaika ja se, milloin säännöllinen työaika alkaa ja päättyy Liukuvaa työaikaa koskevia paikallisia sopimuksia on tehty yli puolessa toimipaikoista Noin puolessa näistä on niin ikään sovittu säännöllisen työajan alkamisesta tai päättymisestä, henkilökohtaisista vapaista ja loma-asioista Miltei yhtä tavallista on ollut vapaista sopiminen ylityön, lisätyön tai sunnuntaityön yhteydessä sekä sopiminen vuoro- tai jaksotyön järjestelyistä Varsinaisia työaikapankkeja tai -tilejä on sovittu noin viidenneksessä toimipaikoista

Työaikasopimisesta myönteisiä kokemuksia Työaikajärjestelyjä koskevasta paikallisesta sopimisesta on pääsääntöisesti myönteisiä kokemuksia Kokemukset ovat keskimäärin parempia kuin palkka-asioita koskevan sopimisen kohdalla Parhaimmillaan sovitusta työaikajärjestelystä koituu hyötyä molemmille osapuolille Mitä useammin sopiminen on ulottunut henkilöstölähtöisiin työaikajoustoihin, sitä tyytyväisempiä henkilöstön edustajat ovat Erimielisyyksiäkin työaikasopimisiin liittyy. Henkilöstövastaajista 16 prosenttia ja työnantajista 10 prosenttia katsoo erimielisyyksiä olleen vähintään melko paljon