Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

SAK Paikallinen sopiminen

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "SAK Paikallinen sopiminen"— Esityksen transkriptio:

1 SAK Paikallinen sopiminen
Niina Koivuniemi PAM Häme-Pirkanmaan aluepäällikkö

2 Paikallinen sopiminen
Työ- ja virkaehtosopimukset antavat yhä enemmän mahdollisuuksia sopia työehtosopimukseen sisältyvistä asioista myös paikallisesti yritys- tai työpaikkatasolla sekä virastoissa ja laitoksissa. Myös työaikalaki tarjoaa siihen laajat mahdollisuudet. Paikallinen sopiminen on yleistä työajoissa, henkilöstön asemassa ja toimenkuvissa sekä koulutuksessa. Lisäksi esimerkiksi palkkausjärjestelmistä, työn vaativuuden arvioinnista sekä tulospalkkauksesta voidaan osittain sopia paikallisesti. Samoin osa työehtosopimuksissa tai tupoissa sovituista palkankorotuksista on voitu jättää työpaikkatasolle sovittavaksi.

3 Paikallisissa sopimusneuvotteluissa yleensä luottamusmies neuvottelee työnantajan edustajan kanssa avoinna olevista eduista tai työehtosopimuksen soveltamisesta. Paikallinen sopiminen tulee tehdä työehtosopimuksen sallimissa rajoissa.

4 Paikallinen sopiminen pk-yrityksissä
Suomen Yrittäjät teki kyselyn touko-kesäkuussa 2009 koskien paikallista sopimista pk-yrityksissä. Tarpeelliseksi koetun paikallisen sopimisen esteeksi on noussut riski tehdyn sopimuksen riitauttamisesta sekä se, ettei työlainsäädäntö salli tarvittavia poikkeamia. Nykyistä laajemmilla paikallisen sopimisen mahdollisuuksilla olisi merkitystä etenkin työaikajoustojen, työntekijöiden luottamuksen ja sitoutumisen kannalta sekä selviämismahdollisuuksiin kriisitilanteissa.

5 Paikallisen sopimisen nykytilanteen osalta voidaan todeta, että jouston mahdollisuudet tunnetaan huonoimmin mikroyrityksissä Vastaajista noin 40 % oli poikennut työlainsäädännön tai työehtosopimusten määräyksistä paikallisesti sopien. Niillä, jotka olivat poikenneet paikallisesti sopien, oli varsin hyvät kokemukset paikallisesta sopimisesta; yli 90 % ilmoitti, että kokemukset olivat erittäin hyviä tai melko hyviä.      

6 Tarpeellisen paikallisen sopimisen esteiksi nousivat erityisesti riski tehdyn sopimuksen riitauttamisesta sekä se, ettei työlainsäädäntö tai työehtosopimus salli tarpeelliseksi koettuja poikkeamia. Vain alle 10 % vastaajista piti paikallista sopimista koskevaa sääntelyä riittävän selkeänä.  

7 Paikallista sopimista koetaan tarvittavan eniten säännölliseen työaikaan ja ylitöihin liittyvistä kysymyksistä. Muistion kyselyn tuloksista ovat laatineet työmarkkina-asioiden päällikkö Merja Hirvonen, lainopillinen asiamies Outi Tähtinen ja ekonomisti Harri Hietala, Suomen Yrittäjät.

8 Seuraavaksi hyvä esimerkki tai 2: Pamina 003 pj. Lauri Iso-Lähteenmäki


Lataa ppt "SAK Paikallinen sopiminen"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google