Työ- ja toimintakyvyn arviointi hankintatilaisuus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Toimintakyvyn arviointi
Advertisements

Hoitotyön keskeiset käsitteet
ONKO VERKKO-OPPIMINEN RIKKI ?. PERUSOPETUKSEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTÖN SEKÄ OPPILAIDEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTAITOJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA.
TORNION KAUPUNGIN NUORISOPALVELUT STRATEGIA
Turvallisuustekniikan neuvottelukunta (TENK), Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Kemianteollisuus ry Kirsi Levä I Turvallisuusosaamisen kehittäminen.
Yleiset kompetenssit (Generic competences) Osaamisen kuvaus (description of the competence) Oppimisen taidot (Learning competence) Tradenomi  osaa arvioida.
ICF-luokitus Kelan vaikeavammaisen lääkinnällisen kuntoutuksen standardeissa Riikka Peltonen Pääsuunnittelija.
Työhönvalmennusta sosiaalihuollon palveluna Kenelle, miksi ja millaista? Työ kuuluu kaikille!-koulutus
Millaisia vastuullisuuskysymyksiä elintarviketuotantoon liittyy ympäristövaikutusten lisäksi ja miten niitä voidaan määrittää? Tiedotustilaisuus ”Miten.
Nuorisotakuu nuorisotoimen näkökulmasta Nuorisotoimen ylitarkastaja Kirsi-Marja Stewart, Opetus- ja kulttuuritoimi.
8-luokan terveystiedon sisältö, suoritustavat, tavoitteet ja arviointi KILPELÄNAHO
IHMISEN TOIMINTA - Tavoitteellista - Tiedostettua ja tiedostamatonta
Uusi aika, uudet haasteet - tieto- ja viestintä-tekniikan käytön vajeet ja miten niitä poistetaan Online ITK-puheenvuoro Marja-Liisa Viherä, FT.
Yrittäjä, sinä ja työntekijäsi olette yrityksesi tärkein voimavara!
Näin oppiminen muuttuu Helsingissä
TOIMINTA-REFLEKTIO-OPPIMINEN.
1. Monimuotoinen terveys
Fyysinen kunto ja suorituskyky
Perehdy, Opi ja Kehitä - Arvioi! (POKA)
TE1 Terveyden perusteet
Millaisin mittarein vaikuttavuutta voidaan mitata?
Tervetuloa Innokylään
Kiinnostus osallistua hankesuunnitteluun tai toteuttamiseen
Luontoliikunta soveltuu kaikille
TYÖKYKYKOORDINAATTORITOIMINTA TYÖTERVEYS WELLAMO OY:SSÄ
Monialainen yhteispalvelu
Osatyökykyisenä työssä ja työhön – tukea ja ratkaisuja
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Työkokous - palkkatuki ja sen vaikuttavuus
Sosiaalialan tehtävärakenne
Tervetuloa Innopajaan
Mikä Kykyviisari? Maksuton työ- ja toimintakyvyn itsearviointimenetelmä työikäisille Perustuu vastajaan omaan arvioon tilanteestaan Arvioi suuntaa-antavasti.
Terve Kunta –verkoston toiminnan kehittäminen
Risto Kuronen Vastuuvalmistelija
KUNTOUTUKSEN KESKEISIÄ KÄSITTEITÄ
KUNTOUTUKSEN KESKEISIÄ KÄSITTEITÄ
Terve Kunta –verkoston toiminnan kehittäminen
Talvityhyt-seminaari turvallisuutta - terveyttä - työkykyä -
Kela ammatillisen kuntoutuksen kokeilu Pähee OTE
Liiketalouden perustutkinto, merkonomi
Yrittäjyys- ja innovaatiotoiminta ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa Johanna Kolhinen Juha Vettenniemi Anni Tuurnas Kansallinen koulutuksen.
5. Eettinen vastuullisuus
RAI-välineiden arviointi Rovaniemen omaisten työryhmässä
Liikenneinfrastruktuurin puurakentamisohjelma
TULOKSET OPINNOISTA-TÖIHIN WEBROPOL-KYSELY SYKSY 2017
Klo – Polut hankkeen työkokous Yhteisen toimintamallin työstö pienryhmissä ja yhteinen purku.
MIELENTERVEYS-KUNTOUTUJIEN TYÖHÖNVALMENNUS
Innopaja
OTE maakunnassa -Polut kuntoon
IKINÄ – kaatumisten ehkäisyn implementointi Vanhusten palveluiden ja kuntoutuksen vastuualueella Iiris Salomaa
Psykiatrian sosiaalityö VERKOSTOA KUTOMASSA
Uusi suunta työelämään -hanke
Asiakas- ja palveluohjaustyöryhmä helmikuu 2018
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Uusi suunta työelämään -hanke
Työkykyä edistävä toiminta
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Tervetuloa työelämätoimikuntatyöhön
Liikkuva ja osallistuva amis – työkykyinen ja luova ammattilainen
Tulosten raportointi HALLITUKSEN KÄRKIHANKE OSATYÖKYKYISILLE TIE TYÖELÄMÄÄN (OTE) Projektin nimi ja numero SATAOSAA.
Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus
Olemme osa hallituksen OTE-kärkihanketta
Yhdistyksen liikuntatoiminnan arviointi ja kehittäminen
Pasi Patrikainen Johtaja, Pohjois-Savon TE-toimisto
Innopaja
Kotikuntoutus liikunta- ja toimintakyvyn tukena
IPPO työkalu uuden opetussuunnitelman mukaiseen toimintaan
Työllisyyspoliittinen avustus – rahoituksen haku vuodelle 2020
Koulutuskiertue Suomen Sotaveteraaniliitto, Leena Seppälä.
Esityksen transkriptio:

Työ- ja toimintakyvyn arviointi hankintatilaisuus 22.8.2018

Hankinta työ- ja toimintakyvystä kohderyhmälle Yhdessä hyvä OTE ja kokonaisvaltainen työ- ja toimintakyvyn arviointi / keskustelutilaisuus Kaksi tavoitetta: Maakunnallinen työ- ja toimintakyvyn arviointimalli tulevaisuudessa, kuka vie asiaa eteenpäin? Hankinta työ- ja toimintakyvystä kohderyhmälle Kohderyhmä: 25-45 –vuotiaat osatyökykyiset Asiakasmäärä: sovitaan erikseen Tavoite: tehdä näkyväksi asiakkaan työllistymisen esteet ja rajoitteet sekä löytää työllistymistä edistäviä vahvuuksia, jotta oikea polku takaisin työelämään löytyisi Keskustelua: (työstetään pienryhmissä) Laadukas työ- ja toimintakyvyn arvio Käytettävät mittarit Asiakkaiden taustatietojen kerääminen Yhteistyö palveluntuottajien kesken Erityisasiantuntijapalveluiden tarve Arvio hankinnan määrästä

Juhani Ilmarisen työkykytalo malli

Toimintakyvyn, toimintarajoitteiden ja terveyden kansainvälinen luokitus ICF WHO 2001

Toimintakyvyn ulottuvuudet Fyysinen toimintakyky = ihmisen fyysiset edellytykset selviytyä tehtävistä, jotka ovat hänelle arjessa tärkeitä. Fyysisen toimintakykyyn läheisesti liittyy fyysinen kunto, fyysinen suorituskyky ja terveyskunto Psyykkinen toimintakyky = voimavaroja, joiden avulla ihminen kykenee selviytymään arjen haasteista ja kriisitilanteista. Psyykkinen toimintakyky liittyy elämänhallintaan, mielenterveyteen ja psyykkiseen hyvinvointiin. Se kattaa myös tuntemiseen ja ajatteluun liittyviä toimintoja ja selviytymisen sosiaalisen ympäristön haasteista Kognitiivinen toimintakyky = tiedon käsittelyn eri osa-alueiden yhteistoimintaa, joka mahdollistaa arjessa sen vaatimuksissa suoriutumista. Kognitiivisen toimintakyvyn osa-alueita ovat mm. muisti, oppiminen, tarkkaavuus, keskittyminen, ongelmien ratkaisu. Sosiaalinen toimintakyky sisältää kaksi ulottuvuutta, jotka ovat ihminen vuorovaikutussuhteissaan ja ihminen aktiivisena toimijana, osallistujana yhteisössä ja yhteiskunnassa.

Työkyky ja työllistymiskyky Työkyky on monesta osa-alueesta koostuva kokonaisuus, jossa eri alueet vaikuttavat toisiinsa. Työkyky voidaan ymmärtää: Lääketieteellisenä mallina, jolloin työkyky riippuu terveydestä ja sairaudet heikentävät sitä Tasapainomallin mukaisesti eli työkyky on työn vaatimusten ja ihmisen voimavarojen välinen suhde Integroidun työkykymallin mukaan työkyky on usean toimijan ja olosuhteiden välinen vuorovaikutus. Mallin taustalla on biopsykososiaalinen ihmiskäsitys. Työllistymiskyvyllä tarkoitetaan yksilöllisten tekijöiden (esim. ikä, terveys, työn hakeminen, joustavuus ja liikkuvuus) lisäksi yksilöllisiä olosuhteita (esim. kotitilanne, työn tekemisen kulttuuri) ja ulkopuolisia tekijöitä (esim. työmarkkinoiden tilanne, palkkaamiseen liittyvät käytännöt ja työllistymisen mahdollistamiseen liittyvät tekijät Työkyvyttömyysetuudet perustuvat sairauden aiheuttamaan työkyvyn heikkenemiseen. Työllistymisvaikeudet eivät aiheuta työkyvyttömyyttä. Työkykyisyys ei vaadi täyttä terveyttä. Työkyky ei ole sama kuin terveydentila tai sen rajoitteet.

Työ- ja toimintakyvyn arviointi Työ- ja toimintakyvyn arviointia tehdään, koska Asiakkaan voimavarojen, vahvuuksien ja osaamisen tunnistamiseksi sekä selviytymisen tueksi Asiakkaan hoidon tai kuntoutuksen, palvelun tai etuuden tarpeen selvittämiseksi, suunnittelemiseksi tai tavoitteen asettamista varten Toimenpiteiden vaikutusten arvioimiseksi ja seuraamiseksi Työ- ja toimintakyvyn arvioinnissa keskeistä Arvioinnin tarkoituksenmukaisuus ja riittävä laajuus Asiakkaan näkökulman huomioiminen koko prosessin ajan Arviointimenetelmien soveltuvuus ja luotettavuus sekä arvioitsijan riittävä osaaminen arviointimenetelmien käyttöön ja tulkintaan Fit Note eli arvioidaan valmiuksia ja vahvuuksia sekä tuetaan voimavaroja Työkykyä arvioidaan ihmisen toiminta- ja työkyvyn kehitystä ja mahdollisuuksia toimia työelämässä jatkossa eli arviointia ei tehdä pelkästään tämän hetkisestä työkyvystä nykyiseen tehtävään. Työkyky ei ole samaa kuin terveydentila tai sen rajoitteet. Motivaatio ja asenne > kaikilta yhteinen kieli

Osatyökykyisen palveluverkosto Lähde: Toike

Työkykykoordinaattori Yksi yhteinen asiakassuunnitelma Yhteinen asiakassuunnitelma Toiken malli Työterveys Terveyskeskus KELA Tays Mielen- terveyskeskus Työkykykoordinaattori Yksi yhteinen asiakassuunnitelma Ammatillisen kuntoutuksen toimija Eläkevakuuttaja TE-toimisto Fysioterapia Sosiaalipalvelut

Jakaudutaan 3 – 4 hengen ryhmiin Työskentely ryhmissä Jakaudutaan 3 – 4 hengen ryhmiin Pohtikaa aiheita ryhmissä ja kirjatkaa tuotokset erilliselle paperille Miten pajoja voidaan hyödyntää työ- ja toimintakyvyn arvioinnissa? Millaista osaamista pajoilla on tai tulisi olla työ- ja toimintakyvyn arviointiin liittyen? Esim. mittarit, henkilöstön koulutus / osaaminen Miten varmistetaan arvioinnin yhdenmukaisuutta, esim. taustatiedon kirjaamisten, tiedon kokoamisen ja prosessin koordinoinnin ja seurannan osalta Mitä laadukkaan työ- ja toimintakyvyn arviointiin tarvitaan, esim. resurssit? Toimijoiden välinen yhteistyö? Asiakasohjautuvuus ja kriteerit ohjautumiselle? Lopuksi ryhmän tuotoksista lyhyt yhteenveto